Jump to content
Kabat

RIS- prośba o sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Czołem Koledzy i Koleżanki!

Jako że jestem początkującym piwowarem poszukującym możliwości czerpania wiedzy i doświadczenia od innych bardziej z tematem zaznajomionych postanowiłem założyć konto na tym zacnym forum. Najpierw chciałbym się przywitać, a zaraz po tym przejść do sedna.

Mam za sobą dopiero trzy warki, z których jestem bardzo zadowolony, wszystkie z nich powstały w oparciu przez receptury innych piwowarów. Nadszedł czas na coś swojego. Stąd moja gorąca prośba do Was, o sprawdzenie receptury, którą wczoraj podczas popijania dobrego piwka sporządziłem. Z pewnością jest w niej wiele winikających z braku doświadczenia błędów, dlatego proszę o wyrozumiałość, ale i o konstruktywną krytykę!

Ad rem:

RIS celowany w około 23-25 blg

*Pale ale-7 kg

°Caramunich- 0,7 kg

°Carawheat- 0,7 kg

°Carafa I- 0,3 kg

°Caraaroma- 0,8 kg

°Czekoladowy- 0,3 kg

*palony jęczmień- 0,5kg

Gotowanie 70’ 63 stopnie

20’ 72 a następnie mashout

single hop nugget:

60g- na 90’

20g- 40’

30g- 10’

ewentualnie 30g na ostatni tydzień cichej

 

aha, a robaczki to dwie saszety Safale S-04,

 

Pozdrawiam!

Edited by Kabat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takim ekstrakcie lepiej się sprawdzi gęstwa niż świeże drożdże. Dodał bym słodu pszenicznego na lepszą pianę jeszcze ;)

Wielkie dzięki za odpowiedź!

 

Niby mam gęstwę z EIPA, ale boje się, że mogła się zakazić. A co do pszenicy, to zamiast 0,7 carawheat dam 1 kg, więcej się boję, bo nie mam żadnego doświadczenia z pszenicą w zasypie.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp swoją drogą, ale ja ostatnio kluczową uwagę poświęcam procesowi fermentacji. Zadbaj lepiej o zdrową gęstwę we właściwej dosyć dużej ilości jak na RISa. Sugeruje fermentować w temp otoczenia 13-15 st C, tak naprawdę przy tak mocnym piwie podniesie się o 3-4 stopnie. Ja fermentowałem w 13 st C stouta 19 blg na gęstwie S-04. Po tygodniu najbardziej burzliwej podniosłem temp. do 17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki!

W takim razie wstrzymuje się z RIS-em i zrobie jakieś inne piwo na S-04, żeby zrobić świeżą gęstwę!

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć wszystkim,

 

Jako, że to nasz pierwszy post na tym forum to wypadałoby się przedstawić. Ja (Mateusz) i moja narzeczona (Asia) zainteresowaliśmy się piwowarstwem jakiś czas temu. Poczytaliśmy trochę, kupiliśmy sprzęt no i coś sobie warzymy, z nawet fajnym skutkiem. Mamy za sobą 9 warek z zacieraniem. 

 

Przyszedł czas na RIS'a, mamy trochę resztek w magazynie i chcielibyśmy je wykorzystać do tego piwa.

Zasyp:

Caraaroma 0.7 kg 7.3% 400

 

Strzegom Czekoladowy 400

0.2 kg 2.1% 400

 

Biscuit Malt

0.5 kg 5.2% 45

 

Carahell

0.2 kg 2.1% 26

 

Weyermann pszeniczny jasny

1 kg 10.4% 6

 

Weyermann - Pale Ale Malt

5 kg 52.1% 7

 

Monachijski

2 kg 20.8% 16

 

Zacieranie:

40 min -> 63 st C

40 min -> 72 st C

mash out

 

Czy tu powinniśmy coś zmodyfikować?

 

Chmielenie: 

Target 100 g 70 min 10.5 %

Saaz 25 g 30 min 4.5 %

 

wychodzi 26 BLG i 70 IBU

 

Czy dorzucilibyście jeszcze coś na goryczkę? 

 

Fermentacja:

gęstwa brew master ale yeast trzecie pokolenie. Co sądzicie o tych drożdżach? 

 

Dodatkowo, czy można z tych wysłodzin, które zostaną zrobić jakieś lżejsze piwko- 12stkę? 

 

Wszelkie dodatkowe sugestie bardzo mile widziane :)

 

Wielkie dzięki za odpowiedź. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Za mało ciemnych słodów jak na RIS'a, powiedziałbym że wyjdzie trochę mocniejszy kolor niż brown.

2. Drożdże moim zdaniem do wymiany na jakieś bardziej pewne. To jest pierwsza rzecz, na której nie powinno się oszczędzać zwłaszcza, że RIS to nie jest tanie piwo.

3. Saaza nie opłaca się moim zdaniem wrzucać na 30 minut.

4. Ile litrów tego 26blg macie zamiar osiągnąć? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

 

A co sądzicie w takim razie o dodaniu:

0,5 kg  jęczmienia palonego

0,5 kg czekoladowego - było 0,2

 

Macie jakieś doświadczenie z żytnim czekoladowym? jestem ciekaw co on wnosi. 

 

Chciałbym osiągnąć 20 l brzeczki 26 BLG i coś jeszcze, może uda się kolejne 20 l?

 

 

 

2. Drożdże moim zdaniem do wymiany na jakieś bardziej pewne. To jest pierwsza rzecz, na której nie powinno się oszczędzać zwłaszcza, że RIS to nie jest tanie piwo.
 

 

Nie robię tego bynajmniej z oszczędności, ale wydawało mi się, że lepsza jest gęstwa niż suchary.

Edited by TheCurlyMoose

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A co sądzicie w takim razie o dodaniu: 0,5 kg jęczmienia palonego 0,5 kg czekoladowego - było 0,2

 

To powinno wystarczyć tylko zamień jasny czekoladowy(400) na ciemny (1200)

 

Gęstwa jest lepsza niż suchary, ale pierwszy raz słyszę o tych drożdżach, a nie wiadomo jak one sobie poradzą z risem. Jak już robisz 20l risa to szkoda byłoby na nim eksperymentować z drożdżakami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finalny zasyp:

 

Caraaroma 0.7 kg 6.1% 78%

 

Strzegom Czekoladowy 400

0.2 kg 1.8% 68%

 

Biscuit Malt

0.5 kg 4.4% 79%

 

Carahell

0.2 kg 1.8% 77%

 

Weyermann pszeniczny jasny

1 kg 8.8% 80%

 

Weyermann - Pale Ale Malt

5 kg 43.9% 85%

 

Monachijski

3 kg 26.3% 80%

 

Jęczmień palony

0.5 kg 4.4% 55%

 

Strzegom Czekoladowy 1200

0.3 kg 2.6% 68%

 

 

chmielenie:

 

Target 50 g 70 min 10.5 %

 

Saaz (Czech Republic)

25 g 10 min 4.5 %

 

junga

60 g 50 min 10.8 %

 

junga

20 g 40 min 10.8 %

 

 

Zastanawiam się czy dorzucić jeszcze trochę jungi, z wyliczeń wynika, że IBU będzie na poziomie 72, ale sądzę, że jednak może ta goryczka zginąć. 

 

Na cichą chciałbym dorzucić 20 g płatków dębowych amerykańskich (niby wnoszą nuty bardziej waniliowe).

 

Co do drożdży, myślę, że zaryzykuję na tej gęstwie. Robiłem na nich single hopa i efekt był niezły. 

 

Powinno wyjść 22 l, 27 BLG. 

 

Czy myślicie, że zacieranie:

45 min - 62°C

45 min - 72°C

będzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma sensu risa chmielic saazem na 10 minut. 20 gram płatków na 20 litrów to za mało, osobiscie będe dawał 100 gram płatków macerowanych w burbonie 2 miesiące.Zacierał bym w 64 -60 min i w 72 20 min i mashout. Osobiście nie dawał bym słodów cara - lepiej sprawdza sie w belgu lub saisonie. Robaki jakieś niepewne z braku laku lepiej us-05 lub takie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.html.

Wypowiadam sie jako początkujący piwowar ,weź na to poprawkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma sensu risa chmielic saazem na 10 minut. 20 gram płatków na 20 litrów to za mało, osobiscie będe dawał 100 gram płatków macerowanych w burbonie 2 miesiące.Zacierał bym w 64 -60 min i w 72 20 min i mashout. Osobiście nie dawał bym słodów cara - lepiej sprawdza sie w belgu lub saisonie. Robaki jakieś niepewne z braku laku lepiej us-05 lub takie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.html.

Wypowiadam sie jako początkujący piwowar ,weź na to poprawkę.

 

A używałeś już kiedyś płatków w takiej ilości?

Do warki 14l RISa, sypnąłem 15-20g (na oko) płatków dębowych macerowanych w whisky i jest zdecydowanie za bardzo dębowe. Fakt to zależy ile jeszcze z takimi płatkami piwo leżakuje, ale dla mnie 1g na litr to optymalna dawka

ps.

Moje miesiąc leżało z płatkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś same problemy przy tej warce...

 

Zacierałem w końcu 40 min 62°C i 40 min 72°C. 

Tyle tylko, że dodałem wszystkie palone słody od razu - brak próby jodowej. 

 

Mam problem z ekstraktywnością bo z wyliczeń wynika, że przy tym zasypie powinienem otrzymać brzeczkę 27 BLG.

Zaczynając wysładzać miałem 20 BLG!! Jeszcze o stopień półtora wzrośnie po gotowaniu, ale to nadal będzie mega mało, przed gotowaniem mam 18 BLG. 

 

Domyślacie się może skąd tak niski ekstrakt?

 

Saaza odpuszczam, będzie do innego piwka. Co do płatków zostanę przy tych 20 g, pomoczę je w jakiejś whisky.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wysładzałem sposobem ciągłym - starałem się żeby zawsze było ok 2-4 cm wody nad złożem. 

Stosunek ziarna do wody 1:3 (ok. 11,4 kg słodu 34 l wody) 

przed gotowaniem miałem 17,5 BLG - 29 l. 

Edited by TheCurlyMoose

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

nie ma sensu risa chmielic saazem na 10 minut. 20 gram płatków na 20 litrów to za mało, osobiscie będe dawał 100 gram płatków macerowanych w burbonie 2 miesiące.Zacierał bym w 64 -60 min i w 72 20 min i mashout. Osobiście nie dawał bym słodów cara - lepiej sprawdza sie w belgu lub saisonie. Robaki jakieś niepewne z braku laku lepiej us-05 lub takie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1750-new-world-strong-ale-m42-mangrove-jack-s-.html.

Wypowiadam sie jako początkujący piwowar ,weź na to poprawkę.

 

A używałeś już kiedyś płatków w takiej ilości?

Do warki 14l RISa, sypnąłem 15-20g (na oko) płatków dębowych macerowanych w whisky i jest zdecydowanie za bardzo dębowe. Fakt to zależy ile jeszcze z takimi płatkami piwo leżakuje, ale dla mnie 1g na litr to optymalna dawka

ps.

Moje miesiąc leżało z płatkami.

 

 

ja nastawiam sie na picie tego piwa po 10 miesiacach dlatego mam zamiar 100 gram na 20 l :) ale skoro tak piszecie to pomysle moze o 60 gramach

Edited by Markos227

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie Twój problem znalazł się w punkcie gdzie założyłeś że ze słodów wyciągniesz np. 80% cukrów. Czyli do wysładzania użyłeś tylko ok. 6-7l wody, które nie wypłukały założonych cukrów z zacieru. W sumie to ciężko 6cioma litrami  wysłodzić 11,4kg słodu. Wydłuż gotowanie i gotuj aż będziesz miał 19l to wyjdzie Ci ekstrakt 27°Blg, ale za to mniej piwa.

 

po pol roku nie bedzie czuć tych 15gr płatków.

ja nastawiam sie na picie tego piwa po 10 miesiacach dlatego daje 100 gram na 20 l :)

 

 

Rób jak chcesz, to Twoje piwo. Według mnie aromat/smak dębu, w niewielkim stopniu redukuje się z czasem, dla tego warto nie przesadzać.

 

ps.

Moje piwo po pół roku jest dalej za mocno dębowe, i pewnie mu już to zostanie. Tylko uwydatnią się inne aromaty, które możliwe że to przykryją.

Edited by dzeju

Share this post


Link to post
Share on other sites

A no faktycznie Brewness z założenia przyjmuje 80%. Muszę poczytać o tej wydajności chyba więcej.

Wyszło mi w końcu 22* Blg - nadal w stylu. Wolałem zrobić lżejszego a mieć więcej :) 

 

Jak doszedłeś do tego, że użyłem 6-7 l wody do wysładzania?

 

Wyszedł mi z wysłodzin jeszcze całkiem zacny milk stout, będzie koło 12* Blg. - jeszcze tylko nachmielić i dobranoc 

 

Dzięki dzeju za pomoc!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak doszedłeś do tego, że użyłem 6-7 l wody do wysładzania? Wyszedł mi z wysłodzin jeszcze całkiem zacny milk stout, będzie koło 12* Blg. - jeszcze tylko nachmielić i dobranoc

Prosta matematyka ;) 1kg słodu zatrzymuje w sobie trochę ponad 1l wody. To teraz tylko przypilnuj niskich temperatur fermentacji w pierwszych dniach i będzie fajny RIS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...