Jump to content
Sign in to follow this  
korek

wędzona pszenica

Recommended Posts

Witam wszystkich.

 

Jako wielki fan piw wędzonych chcę się teraz wziąć za ich pszeniczna wersję. Wedzony Koźlak i Marcowe wyszły mi świetne (za samym Koźlakiem "czystym" w sumie aż tak nie przepadam, ale wędzony jest pycha). Aż żal ich pić w obawie, że się skończą ;). Problem w tym, że nigdy nie piłem wędzonej pszenicy i nie wiem, czy ma być jasna, czy ciemna, słodka, czy wytrawna?. Mocno wędzona, czy mocno pszenna z bananami w goździkami.. czy jest jakaś "norma" dla tego stylu?. Co radzicie?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że za normę można uznać Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen ;). Jest dostępna na naszym rynku, w sklepach specjalistycznych - może gdzieś znajdziesz. Wędzonka jest bardzo intensywna, ale cechy typowe dla weizena także występują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem ten wątek wielokrotnie, ale nic tam nie znalazłem ani na temat koloru, ani na temat treściwosci.. dzisiaj udało mi się zakupić Schlenkerle, więc będę próbować.. w butelce wygląda dość ciemno. A wędzil ktoś jasną pszenicę na wytrawnie?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wędzenie na wytrawno? Masz na myśli piwo na warszawski konkurs? Marzen jest super piwem a weizen z Bambergu taki nijaki. Poszukaj na net clone, reciple itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.