Skocz do zawartości
korek

wędzona pszenica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

 

Jako wielki fan piw wędzonych chcę się teraz wziąć za ich pszeniczna wersję. Wedzony Koźlak i Marcowe wyszły mi świetne (za samym Koźlakiem "czystym" w sumie aż tak nie przepadam, ale wędzony jest pycha). Aż żal ich pić w obawie, że się skończą ;). Problem w tym, że nigdy nie piłem wędzonej pszenicy i nie wiem, czy ma być jasna, czy ciemna, słodka, czy wytrawna?. Mocno wędzona, czy mocno pszenna z bananami w goździkami.. czy jest jakaś "norma" dla tego stylu?. Co radzicie?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że za normę można uznać Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen ;). Jest dostępna na naszym rynku, w sklepach specjalistycznych - może gdzieś znajdziesz. Wędzonka jest bardzo intensywna, ale cechy typowe dla weizena także występują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ten wątek wielokrotnie, ale nic tam nie znalazłem ani na temat koloru, ani na temat treściwosci.. dzisiaj udało mi się zakupić Schlenkerle, więc będę próbować.. w butelce wygląda dość ciemno. A wędzil ktoś jasną pszenicę na wytrawnie?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie na wytrawno? Masz na myśli piwo na warszawski konkurs? Marzen jest super piwem a weizen z Bambergu taki nijaki. Poszukaj na net clone, reciple itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...