Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

[zakończona] 30.07.2009 - Piwa angielskie i mikobrowary na Wyspach

Recommended Posts

Prowadzący: Makaron

Gospodarz: Makaron

Temat: Piwa angielskie i mikrobrowary na Wyspach

Data: 30 lipca 2009, 21:30 - 24.00

 

Uczestnicy (nick - nick skype):

 

Makaron - arkadiuszmakarenko

makr33 - mark33brow

bielok - bieloczysko

Jejsjki - jejski

elroy - elroyski

takijiro - themaincrushersweeperofthesystem

coder -

2artur2 - 2artur

Mateusz Kupracz - kolega z browarbizu - nick nie znany

 

Krótka relacja

 

Okazało się, że większość użytkowników ma dobrej jakości łącze i niezłe słuchawki. Było kilka problemów, ale to myślę normalne. Jak na pierwszą tego typu rozmowę było super. Początkowo około 4 osób rozwinęło wątek i pytania do Arka (Makaron) dotyczące warzenia piwa z jednotemperaturowym zacieraniem, plusy, minusy oraz możliwości. Rozmawialiśmy min. o bitterach, pale ale, stoutach i porterach.

Dyskusja luźno przeszła do mikrobrowarów w Szkocji oraz używanych przez nich surowców, dostępności piw w sklepach w Wielkiej Brytanii oraz trendów w piwowarstwie domowym. Jednym z elementów przewodnim tematyki surowców, był słód Crystal i jego podobieństwo (lub brak) do ogólnie dostępnych słodów karmelowych.

Przy okazji małych browarów Makaron zwrócił uwagę na kegi wykonane z tworzyw sztucznych. Rzecz nie spotykana na rynku polskim.

Dyskusję zakończyliśmy wątkiem sprzętowym dotyczącym lodówek/fermentorów z wbudowanym filtratorem wykorzystywanym do zacierania w stylu angielskim.

 

Dziękuję Makaronowi za inicjatywę i wszystkim za uczestnictwo. Do następnego razu :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plik z zapisem konferencji będzie przez następnych kilka dni dostępny w sieci p2p. Można go ściągnąć programem emule. Całość zajmuje niecałe 17MB

 

ed2k://|file|30.07.2009%20-%20Piwa%20angielskie%20i%20mikobrowary%20na%20Wyspach.mp3.zip|16227808|95202D08AA066FDAADFFB45424AA2866|/

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jednym z elementów przewodnim tematyki surowców, był słód Crystal i jego podobieństwo (lub brak) do ogólnie dostępnych słodów karmelowych.

No właśnie, nie dałem rady dopytać w czasie konferencji - jaki kolor ma ten Crystal ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Informacje na temat słodu ze słodowni Simpsons Malt.

Crystal Malt

kolor 140 ? 400 EBC

ekstraktywność 275 LDK

opis

Ale colour and flavour adjustment tailored to requirement.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Informacje na temat słodu ze słodowni Simpsons Malt.

Crystal Malt

kolor 140 ? 400 EBC

To niezła precyzja. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.