Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smaluszek - coś zupełnie odmiennego od sprzedawanego w sklepach białego, "bezpłciowego" :) tłuszczu.

 

Potrzebujemy:

słonina - 1 kg

wędzony boczek lub wędzona pachwina - 0,3 kg

łopatka lub mięso od szynki - 0,3 kg

cebula - 2 średnie

papryka czerwona - 1 szt.

majeranek - 1 łyżka

sól - 1 łyżeczka

pieprz - 0,5-1 łyżeczka

 

Słoninę kroimy w drobną kosteczkę - upierdliwe, ale im drobniej, tym szybciej się wytopi i przemieni w wiele smakowitych skwareczek. Topimy w garnku na małym ogniu do momentu powstania lekko przyrumienionych skwarek.

Dodajemy zmielone mięso i wędzonkę.

Przyprawiamy: 1/2 łyżki majeranku, sól, pieprz

Utrzymujemy lekko wrzące (mieszamy!) ok. 15 min.

Dodajemy pokrojone: w "piórka" cebule i paprykę (bez środka - nasion) w kosteczkę

Gotujemy całość jeszcze z (?) pół godziny - lub do przyrumienienia cebuli

Po wyłączeniu grzania, dodajemy pozostałe 1/2 łyżki majeranku - majerankowanie whirpoolowe :D

 

Gdy lekko przestygnie, przelewamy (choć bardziej praktyczne jest przekładanie przy pomocy małej chochelki) do słoików.

Po zastygnięciu, na wierzchu tworzy się na ~1/5 wysokości słoika warstwa samego tłuszczu (różowy - od papryki). Możemy go wykorzystać do smarowania chleba lub lepiej do smażenia - mięsa, jajecznica lub frytki (po zmieszaniu z olejem) zyskują nowy smak!

 

Mięsno/skwareczkową część rozsmarowujemy na chleb*, doprawiamy odrobiną soli i mielonego pieprzu, na wierzch kilka plastrów ogórków** kiszonych lub konserwowych.

Piwo*** bardzo wskazane!

 

* - swój

** - swoich

*** - jedyne słuszne :lol:

 

:beer: :beer:

 

 

... warto mieć kilka małych słoiczków (np. takich po koncentracie pomidorowym), poczęstowani goście często nie chcą odejść bez słoika "na wynos" ;)

Edytowane przez rubezahl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Normalnie zabić to za mało:-P

 

ja tu z dieta wojuję a ten wyjeżdża ze smakołykami..:-(

 

Zaśliniłem pół biurka i klawiaturę, ale plusika masz:-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×