Jump to content
Sign in to follow this  
lentek91

Czy piwo mogło się przegrzać?

Recommended Posts

Cześć, dopiero co zaczynam przygodę z własnym piwem :)

 

Na starcie kupiłem brew-kita, wszystko ładnie wyczyściłem, wysterylizowałem i po wymieszaniu wszystkich składników odstawiłem fermentator w miejsce w którym panuje temeratura od 22 do 30 stopni celcjusza (30 nie utrzymuje się przez dlugi czas). Temperatura zalezy od tego jaka jest pora dnia(fermentator w garażu). Wszystko przygotowałem i odstawiłem femrmentator w czwartek kolo 23, następnego dnia w rurce juz było widać, że piwo pracuje, bo cały czas bulgotała, wczoraj wieczorem tak samo. Jednakże dzisiaj już nic nie bulgocze, tak jakby nie pracowało(wiem, że tak nie nalezy oceniać, ale aerometru jeszcze nie posiadam). Czy przy takich temperaturach jest mozliwe, że drożdże podczas fermentacji wymarły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wymarły, tylko przy takiej temp. fermentacja się skończyła. 20 litrów płynu ma dużą bezwładność i to, że w nocy jest 20stC nie znaczy, że płyn się też ochłodzi. On trzyma to ciepło. Także temp. fermentacji była bliżej 30st C niż 20stC a to podstawowy błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem to piwo według instrukcji z brew-kit-a, a do niego były dołączone drożdże górnej fermentacji w temp. 27 stopni.

 

brew-kit to: Coopers Real Ale 1,7kg

 

To w takim razie jaka powinna byc optymalna temperatura fermentacji? I czy fermentator z karnikiem jest dobry do zlewania uwarzonego już piwa? Czy sa jakieś inne lepsze sposoby(bo ja mam fermentator z kranikiem z redukcja osadów)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

najlepiej fermentować w temp. 20stC. Ci od brewkitów piszą różne rzeczy. :)

 

Z kranikiem się nadaje.

 

Teraz jest najgorszy czas na warzenie, za gorąco, za dużo much. Chyba, że masz odpowiednią lodówkę, gdzie możesz ustawić każdą temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

najlepiej fermentować w temp. 20stC. Ci od brewkitów piszą różne rzeczy. :)

 

Z kranikiem się nadaje.

 

Teraz jest najgorszy czas na warzenie, za gorąco, za dużo much. Chyba, że masz odpowiednią lodówkę, gdzie możesz ustawić każdą temp.

 

Dzięki wielkie za informacje, będę pamiętał :) Ja fermentator mogę dac do piwnicy, a tam jest niższa temperatura, coś koło 20-22 stopni :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...