Skocz do zawartości
lentek91

Czy piwo mogło się przegrzać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dopiero co zaczynam przygodę z własnym piwem :)

 

Na starcie kupiłem brew-kita, wszystko ładnie wyczyściłem, wysterylizowałem i po wymieszaniu wszystkich składników odstawiłem fermentator w miejsce w którym panuje temeratura od 22 do 30 stopni celcjusza (30 nie utrzymuje się przez dlugi czas). Temperatura zalezy od tego jaka jest pora dnia(fermentator w garażu). Wszystko przygotowałem i odstawiłem femrmentator w czwartek kolo 23, następnego dnia w rurce juz było widać, że piwo pracuje, bo cały czas bulgotała, wczoraj wieczorem tak samo. Jednakże dzisiaj już nic nie bulgocze, tak jakby nie pracowało(wiem, że tak nie nalezy oceniać, ale aerometru jeszcze nie posiadam). Czy przy takich temperaturach jest mozliwe, że drożdże podczas fermentacji wymarły?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wymarły, tylko przy takiej temp. fermentacja się skończyła. 20 litrów płynu ma dużą bezwładność i to, że w nocy jest 20stC nie znaczy, że płyn się też ochłodzi. On trzyma to ciepło. Także temp. fermentacji była bliżej 30st C niż 20stC a to podstawowy błąd.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem to piwo według instrukcji z brew-kit-a, a do niego były dołączone drożdże górnej fermentacji w temp. 27 stopni.

 

brew-kit to: Coopers Real Ale 1,7kg

 

To w takim razie jaka powinna byc optymalna temperatura fermentacji? I czy fermentator z karnikiem jest dobry do zlewania uwarzonego już piwa? Czy sa jakieś inne lepsze sposoby(bo ja mam fermentator z kranikiem z redukcja osadów)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

najlepiej fermentować w temp. 20stC. Ci od brewkitów piszą różne rzeczy. :)

 

Z kranikiem się nadaje.

 

Teraz jest najgorszy czas na warzenie, za gorąco, za dużo much. Chyba, że masz odpowiednią lodówkę, gdzie możesz ustawić każdą temp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

najlepiej fermentować w temp. 20stC. Ci od brewkitów piszą różne rzeczy. :)

 

Z kranikiem się nadaje.

 

Teraz jest najgorszy czas na warzenie, za gorąco, za dużo much. Chyba, że masz odpowiednią lodówkę, gdzie możesz ustawić każdą temp.

 

Dzięki wielkie za informacje, będę pamiętał :) Ja fermentator mogę dac do piwnicy, a tam jest niższa temperatura, coś koło 20-22 stopni :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi raz udało się przegrzać dolniaka. I poszlo do kanału.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×