micd84 3 Posted July 20, 2014 Jaki macie sposób żeby uzyskać w swoim piwie "krótką" i "ostrą" (jako przeciwieństwo tępej) goryczkę? Dodam, że po gotowaniu chłodzę piwo chłodnicą zanurzeniową w ciągu 20-30 min i to trochę poprawiło sytuację w stsounku do warek robionych bez chłodnicy ale nadal to nie jest goryczka której oczekuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 20, 2014 Pomijając twardość wody, jej parametry itd... to w dużej mierze kwestia odpowiedniego rodzaju chmielu. Zastosuj Iungę i nachmiel nią brzeczkę tak do 20 IBU. Powinieneś być zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted July 20, 2014 Przy 20 IBU krótka i ostra goryczka . Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted July 20, 2014 Rozumiem że Iunga na 60 min gotowania i ilość na 20 IBU a cos dodawać np. w 30 min gotowania? Ogólnie dla takiej goryczki jak pisałem lepiej dać więcej chmielu na początek gotowania później już tylko na aromat pod koniec czy większą ilość np w 30 min? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hopek 14 Posted July 20, 2014 był już taki temat Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted July 20, 2014 Widzę że temat który podlinkowałeś był poruszany dość dawno, czy w międzyczasie udało Ci się uzyskać lepszą goryczkę korzystając z podanych tam rad? Zastanawiałem się czy właśnie u mnie nie pomoże: po prostu spróbować innych chmieli goryczkowych, aż trafię na ten który mi odpowiada ogólnie mniej chmielić, chyba jako początkujący trochę przechmielałem moje piwa zmiękczyć wodę, w Lublinie woda jest dość twarda Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted July 20, 2014 Przy 20 IBU krótka i ostra goryczka . Miałem na myśli dodatek Iungi na 20 IBU na goryczkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
hopek 14 Posted July 20, 2014 micd84 tak po części polepszyłem swoją goryczkę. Zająłem się zmiękczeniem wody i dodatkiem gipsu piwowarskiego (choć nie jestem przekonany czy gips polepszył goryczkę, ale na aromat wpłynął pozytywnie). Skupiłem się na temperaturze fermentacji tak aby była możliwie jak najniższa - co daje solidną podbudowę słodową. Teraz testuje poszczególne odmiany chmielu przy podobnych warunkach wytwarzania piwa. Kilka dni temu uwarzyłem AIPĘ, w której na goryczkę poszła JUNGA tak zachwalana przez wielu, że daje właśnie fajną krótką goryczkę. Druga sprawa to do tej pory moje piwa mocniej chmielone były przechmielone. Wg kalkulatora wyliczałem sobie IBU wpisując poszczególne dawki i minuty gotowania. Okazuje się, że wynik ten jest zaniżony głównie ze względu na czas chłodzenia podczas, którego zachodzi jeszcze izomeryzacja. Najlepszym przykładem jest stosowanie dużych ilości chmielu aromatycznego ale wysokogoryczkowego na ostatnie minuty gotowania. Z kalkulatora jest 60 IBU, degustując masz przecież odniesienie w komercyjnych przykładach co to znaczy 60 IBU pijesz swoje i masz wrażenie, że to 90 IBU. W rzeczywistości może być jakieś 75 IBU + odczucie tępej, zalegającej goryczki. Z książek wyczytałem, że rodzaj chmielu również ma znaczenie. Okazuje się, że Amarillo, który tak bardzo cenimy za aromat nie nadaje się za bardzo do chmielenia na goryczkę. Nie jestem pewny, musiałbym sprawdzić ale w grę wchodzi zawartość co-humulonów i myrcenów - chyba i jeden i drugi ma być możliwie niski. Jeśli ktoś jest pewny niech sprostuje co napisałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted July 20, 2014 zmiękczyć wodę, w Lublinie woda jest dość twarda Spróbuj wstępnie przegotować wodę a następnie zlej znad białego osadu (węglan wapnia). Sprawdź, czy jest poprawa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted July 20, 2014 Udaje mi się ostatnio taką uzyskać, ale nie wiem czego to zasługa - czy to odpowiednie pH, czy utrafiony skład mikroelementowy wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted July 20, 2014 Dzięki za Wasze porady. Czyli jest już kilka wniosków: mniej chmielu na goryczkę - wziąć pod uwagę izomeryzację przy chłodzeniu spróbować które chmiele goryczkowe mi odpowiadają, może właśnie Iunga wstępne przegotowanie wody i dekantacja znad osadu Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted July 20, 2014 spróbować które chmiele goryczkowe mi odpowiadają, może właśnie Iunga Niekoniecznie tylko chmiele goryczkowe, odmiany <10 % AA też powinno brać się pod uwagę. Jaki macie sposób żeby uzyskać w swoim piwie "krótką" i "ostrą" (jako przeciwieństwo tępej) goryczkę? Goryczka ostra, tępa, garbnikowa to cechy niezbalansowanej goryczki. Jej przeciwieństwo to goryczka krótka, wyraźna i niezalegająca. ogólnie mniej chmielić, chyba jako początkujący trochę przechmielałem moje piwa Zadbać o balans goryczka- aromat. Quote Share this post Link to post Share on other sites