Skocz do zawartości
micd84

Krótka, ostra goryczka - jak uzyskać?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki macie sposób żeby uzyskać w swoim piwie "krótką" i "ostrą" (jako przeciwieństwo tępej) goryczkę?

 

Dodam, że po gotowaniu chłodzę piwo chłodnicą zanurzeniową w ciągu 20-30 min i to trochę poprawiło sytuację w stsounku do warek robionych bez chłodnicy ale nadal to nie jest goryczka której oczekuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomijając twardość wody, jej parametry itd... to w dużej mierze kwestia odpowiedniego rodzaju chmielu. Zastosuj Iungę i nachmiel nią brzeczkę tak do 20 IBU. Powinieneś być zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że Iunga na 60 min gotowania i ilość na 20 IBU a cos dodawać np. w 30 min gotowania?

Ogólnie dla takiej goryczki jak pisałem lepiej dać więcej chmielu na początek gotowania później już tylko na aromat pod koniec czy większą ilość np w 30 min?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę że temat który podlinkowałeś był poruszany dość dawno, czy w międzyczasie udało Ci się uzyskać lepszą goryczkę korzystając z podanych tam rad?

Zastanawiałem się czy właśnie u mnie nie pomoże:

  • po prostu spróbować innych chmieli goryczkowych, aż trafię na ten który mi odpowiada
  • ogólnie mniej chmielić, chyba jako początkujący trochę przechmielałem moje piwa
  • zmiękczyć wodę, w Lublinie woda jest dość twarda

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

micd84 tak po części polepszyłem swoją goryczkę. Zająłem się zmiękczeniem wody i dodatkiem gipsu piwowarskiego (choć nie jestem przekonany czy gips polepszył goryczkę, ale na aromat wpłynął pozytywnie). Skupiłem się na temperaturze fermentacji tak aby była możliwie jak najniższa - co daje solidną podbudowę słodową. Teraz testuje poszczególne odmiany chmielu przy podobnych warunkach wytwarzania piwa. Kilka dni temu uwarzyłem AIPĘ, w której na goryczkę poszła JUNGA tak zachwalana przez wielu, że daje właśnie fajną krótką goryczkę. Druga sprawa to do tej pory moje piwa mocniej chmielone były przechmielone. Wg kalkulatora wyliczałem sobie IBU wpisując poszczególne dawki i minuty gotowania. Okazuje się, że wynik ten jest zaniżony głównie ze względu na czas chłodzenia podczas, którego zachodzi jeszcze izomeryzacja. Najlepszym przykładem jest stosowanie dużych ilości chmielu aromatycznego ale wysokogoryczkowego na ostatnie minuty gotowania. Z kalkulatora jest 60 IBU, degustując masz przecież odniesienie w komercyjnych przykładach co to znaczy 60 IBU pijesz swoje i masz wrażenie, że to 90 IBU. W rzeczywistości może być jakieś 75 IBU + odczucie tępej, zalegającej goryczki.

 

Z książek wyczytałem, że rodzaj chmielu również ma znaczenie. Okazuje się, że Amarillo, który tak bardzo cenimy za aromat nie nadaje się za bardzo do chmielenia na goryczkę. Nie jestem pewny, musiałbym sprawdzić ale w grę wchodzi zawartość co-humulonów i myrcenów - chyba i jeden i drugi ma być możliwie niski. Jeśli ktoś jest pewny niech sprostuje co napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • zmiękczyć wodę, w Lublinie woda jest dość twarda

Spróbuj wstępnie przegotować wodę a następnie zlej znad białego osadu (węglan wapnia). Sprawdź, czy jest poprawa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Udaje mi się ostatnio taką uzyskać, ale nie wiem czego to zasługa - czy to odpowiednie pH, czy utrafiony skład mikroelementowy wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za Wasze porady. Czyli jest już kilka wniosków:

  • mniej chmielu na goryczkę - wziąć pod uwagę izomeryzację przy chłodzeniu
  • spróbować które chmiele goryczkowe mi odpowiadają, może właśnie Iunga
  • wstępne przegotowanie wody i dekantacja znad osadu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • spróbować które chmiele goryczkowe mi odpowiadają, może właśnie Iunga

Niekoniecznie tylko chmiele goryczkowe, odmiany <10 % AA też powinno brać się pod uwagę.

 

Jaki macie sposób żeby uzyskać w swoim piwie "krótką" i "ostrą" (jako przeciwieństwo tępej) goryczkę?

 

Goryczka ostra, tępa, garbnikowa to cechy niezbalansowanej goryczki. Jej przeciwieństwo to goryczka krótka, wyraźna i niezalegająca.

 

  • ogólnie mniej chmielić, chyba jako początkujący trochę przechmielałem moje piwa

 

Zadbać o balans goryczka- aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×