Skocz do zawartości

Dominus Tecum, #89 - 08/15


darko

Rekomendowane odpowiedzi

Piwo w stylu Hefe Weizen. Parametrów nie znam, zdarła się etykietka.

Barwa dosyć jasna, coś pomiędzy słomką a złotem. Piwo mętne, nie wlałem całych drożdży z butelki. Piana drobna, śnieżnobiała, pozostawia ślady na szkle. Wysycenie średnie, niestety za niskie. Zapach typowy, ale raczej w kierunku owoców, fenoli raczej mało. Trudny do zanalizowania, ale bardzo przyjemny. Smak zrównoważony, gładki. Trochę słodu, trochę drożdży, posmak fenolowy. Goryczka niska. Smakowało mi.

Piwo dosyć młode, warzone w bieżącym miesiącu - pewnie nie zdążyło się nagazować. Absolutnie nadaje się do picia. Piwo "mięciutkie", z delikatnym, wyczuwalnym goździkowym finiszem.

Czy brak 4-winylogwajakolu w zapachu spowodowany jest brakiem przerwy ferulikowej? Ja nie wiem.

Skąd ta nazwa?

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skąd ta nazwa?

Obstawiam H.H. Kirsta.

Kopyr, plus za wiedze ogólną :beer:

Tak, nullachtfuenfzechn to zbitka która w niemieckim oznacza z grubsza "to samo w innym opakowaniu". U mnie to był ten sam weizen co Weizen Lehr, tyle, że robiony infuzyjnie zamiast dekokcji. Weizen Lehr niestety już się strasznie szybko zestarzał, po 2 miesiacach już łapie kwaskowe klimaty, tak, że z porównania nici.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.