Jump to content
Sign in to follow this  
darko

Dominus Tecum, #89 - 08/15

Recommended Posts

Piwo w stylu Hefe Weizen. Parametrów nie znam, zdarła się etykietka.

Barwa dosyć jasna, coś pomiędzy słomką a złotem. Piwo mętne, nie wlałem całych drożdży z butelki. Piana drobna, śnieżnobiała, pozostawia ślady na szkle. Wysycenie średnie, niestety za niskie. Zapach typowy, ale raczej w kierunku owoców, fenoli raczej mało. Trudny do zanalizowania, ale bardzo przyjemny. Smak zrównoważony, gładki. Trochę słodu, trochę drożdży, posmak fenolowy. Goryczka niska. Smakowało mi.

Piwo dosyć młode, warzone w bieżącym miesiącu - pewnie nie zdążyło się nagazować. Absolutnie nadaje się do picia. Piwo "mięciutkie", z delikatnym, wyczuwalnym goździkowym finiszem.

Czy brak 4-winylogwajakolu w zapachu spowodowany jest brakiem przerwy ferulikowej? Ja nie wiem.

Skąd ta nazwa?

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skąd ta nazwa?

Obstawiam H.H. Kirsta.

Kopyr, plus za wiedze ogólną :beer:

Tak, nullachtfuenfzechn to zbitka która w niemieckim oznacza z grubsza "to samo w innym opakowaniu". U mnie to był ten sam weizen co Weizen Lehr, tyle, że robiony infuzyjnie zamiast dekokcji. Weizen Lehr niestety już się strasznie szybko zestarzał, po 2 miesiacach już łapie kwaskowe klimaty, tak, że z porównania nici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.