amorph 50 1 Items Posted July 17, 2014 Skąd brać próbkę piwa zeby ustalić czy fermenacja ustala? Czy moge brać z kranika co uważam za najbardziej higieniczne ( bez otwierania fermentora ) czy otworzyć i wyparzona chochla pobrać z środka fermentora? Czy mogą byc różnice w pomiarach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted July 17, 2014 jedno i drugie ma swoje wady i zalety - jeśli mam kranik to zawsze pobieram przez niego - jest wygodniej - na koniec spryskuje wnetrze kranika jakimś płynem do dezynfekcji Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted July 17, 2014 jedno i drugie ma swoje wady i zalety - jeśli mam kranik to zawsze pobieram przez niego - jest wygodniej - na koniec spryskuje wnetrze kranika jakimś płynem do dezynfekcji Też tak robie tylko zastanowiło mnie czy nie bedzie sie róznić to BLG z dna od tego z środka Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted July 17, 2014 Nie będzie. Jeśli wcześniej nie pomieszałeś wiadrem - będzie ok. Ja na cichej nie pobieram próbek Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted July 17, 2014 Nie będzie. Jeśli wcześniej nie pomieszałeś wiadrem - będzie ok. Ja na cichej nie pobieram próbek Ja pobrałem i mój weizenbock jest strasznie metny. W smaku całkiem przyjemny. Styl rozpoznawalny tylko zastanawiam się czy kolor trochę się poprawi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krugerius 12 Posted July 17, 2014 Osobiście tak jak Crosis na cichej już próbek nie pobieram, chyba że mam sytuacje że bardzo mało mi na burzliwej drożdże zjadły to przez kranik. Potem biorę patyczek, maczam w spirytusie i czyszczę w środku (nie posiadam spryskiwacza) Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted July 17, 2014 No właśnie mi za 15 zszedł do 4 ale jeszcze troche podtrzymam przed butelkowaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
watson 18 Posted July 17, 2014 Ja używam rurki fermentacyjnej, więc jak chcę pobrać próbkę to wyjmuję delikatnie rurkę i przez dziurkę wkładam kupiony w aptece cewnik urologiczny założony na strzykawkę 100ml. Oczywiście cewnik jak i cała strzykawka zdezynfekowane, najczęściej nadwęglanem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted July 17, 2014 Ja używam rurki fermentacyjnej, więc jak chcę pobrać próbkę to wyjmuję delikatnie rurkę i przez dziurkę wkładam kupiony w aptece cewnik urologiczny założony na strzykawkę 100ml. Oczywiście cewnik jak i cała strzykawka zdezynfekowane, najczęściej nadwęglanem. Normalnie Dr Queen jesteś Quote Share this post Link to post Share on other sites
camilos 82 1 Items Posted July 21, 2014 (edited) Ja do pobierania próbek używam dużej strzykawki 100 m,. takiej: http://www.doz.pl/ap...o_cewnika_1_szt Zanużam tylko czubek, wcześniej całą strzykawkę wyparzam/dezynfekuję. Skala pozwala pobrać tyle ile poptrzeba do zapełnienia menzurki. Próbowałem pobierać przez igłę, ale mała średnica otworu skutecznie uniemożliwia szybkie zassanie płynu. //edycja // W zasadzie technika jak u watson'a, teraz dopiero doczytałem, że do tej rurki zakładana jest strzykawka Edited July 21, 2014 by camilos Quote Share this post Link to post Share on other sites