amorph 50 1 Items Posted July 16, 2014 Chcialbym prosic o pomoc w odczycie receptury a dokladniej procesu chmielenia. Autor podał ze fermenacja cicha trwała 11 dni i taki schemat chmielenia. Chmielenie 50g Citra - 60min 15g Amarillo - 15min 20g Cascade - 0min (podczas chłodzenia) 10g Amarillo - tydzień chmielenia na zimno 10g Cascade - tydzień chmielenia na zimno 15g Cascade - 3 dni chmielenia na zimno Przy gotowanie wszystko jest jasne. Przed zadaniem drożdży wszystkie te chmiele są odfiltrowane i co dalej? Robić fermenacje burzliwa a na cichej chmielenie na zimno? Czy amarillo i cascade wrzucam bezpośrednio do fermentora i oddzielam dopiero przy butelkowaniu? Czyli przez cala cicha chmiele pływają w piwie? Lepiej zeby były luzem, pływały swobodnie i opadły na dno czy w obciazonym woreczku? Czy zamiast muslinowych woreczkow moge użyć nylonowych skarpetek? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted July 16, 2014 Wrzucasz luzem i one się moczą tyle dni, ile masz w recepturze. Przy rozlewie odfiltrowujesz resztki, przez pończochę albo druciak. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted July 16, 2014 Wrzucasz luzem i one się moczą tyle dni, ile masz w recepturze. Przy rozlewie odfiltrowujesz resztki, przez pończochę albo druciak. Czyli muszę mieć z góry ustalone ile będzie trwała cicha fermentacja? Np jak mam pierwszy z chmieli wrzucic na 7 dni to 7dni przed koncem go laduje a pozniej kolejne chmiele na 3 dni itd? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted July 16, 2014 Tak. Planowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted July 16, 2014 Tak. Planowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Pewnie :-). Wole zadac pytania teraz niz poźniej na ostrym dyżurze :-). Dzieki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 5, 2014 A ile najdluzej moze taki chmiel plywac w piwie? W przepisach widzialem np 3-7 dni. A jak robie cicha 14 dni i wrzuce na poczatku to jaki bedzie efekt? Wiecej aromatu czy cos niepozadanego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted August 5, 2014 Anteks tak trzymał i chyba złe nie wyszło, bo robi tak dalej. Tylko że on cichą robi w lodówce, co może mieć wpływ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 5, 2014 Ja tak tylko pytam dla poszerzenia horyzontów :-). Wrzuciłem na cichą 20g Cascade do 19L Witbiera. Ile radziłbyś trzymać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted August 5, 2014 Tu masz bardzo ciekawą dyskusję na temat, który cię frapuje: http://www.piwo.org/topic/12209-dry-hopping-co-to-tak-naprawde-jest-ile-czego-jak/#entry248959 http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/page__st__20#entry235793 Ogólnie jak przetrzymasz kilka dni za długo nic się nie stanie, ale ja się trzymam raczej zasady obecnie, że chmielenie na zimno nie robić dłużej niż 5-7 dni, i obecnie daje to najlepsze efekty w moich piwach. Jeżeli chodzi o to co się w smaku stanie z chmielem trzymanym 2 tygodnie na cichej to mogą się wydzielić aromaty trawiaste, sianowate albo chlorofil to podstawowe, jak chcesz więcej wiedzieć to doczytaj w linkach które podałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted August 5, 2014 (edited) Dzieki za linki! Jeszcze takie pytanko bo to moje pierwsze chmielenia na zimno. Czy chmiel opadnie na dół i normalnie sobie wężykiem zdekantuje czy założyc jakąś pończochę na koncu na wszelki wypadek? Edited August 5, 2014 by amorph Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted August 5, 2014 Dzieki za linki! Jeszcze takie pytanko bo to moje pierwsze chmielenia na zimno. Czy chmiel opadnie na dół i normalnie sobie wężykiem zdekantuje czy założyc jakąś pończochę na koncu na wszelki wypadek? Zależy od chmielu i temperatury, czasem opada czasem nie, a często pływa sobie jeszcze w piwie Najlepiej zastosować patent z pończochą masz 100% pewności że nie zlejesz chmielin, które mogą powodować gushing. A tu masz linka do tego patetntu: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140#entry207847 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted August 5, 2014 Możesz skrócić sobie cichą do 5-7 dni, jak będziesz miał dofermentowane, to wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted September 19, 2014 Najlepiej zastosować patent z pończochą masz 100% pewności że nie zlejesz chmielin, które mogą powodować gushing. A tu masz linka do tego patetntu: http://www.piwo.org/...140#entry207847 Próbowałem różnych patentów na filtrację po chmieleniu na zimno, wszystkie z mizernym skutkiem. Z reguły coś się zapychało i musiałem wspomagać się przelewaniem przez sito. Dzisiaj pierwszy raz użyłem pończoszki żony ... i na pewno nie powrócę do żadnego innego sposobu. Rewelacja, żadna drobina się nie przedostała . W wężyk włożyłem kawałek rurki, a po drugiej stronie założyłem pończochę i zacisnąłem ją plastikową opaską zaciskową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krugerius 12 Posted September 19, 2014 Jakiej dokładniej pończochy używacie? Bo dowiedziałem się właśnie że jest tego parę rodzajów i nie wiem czy to obojętne jaka? Może to być ew podkolanówka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted September 19, 2014 Najtańsza, nie barwiona o drobnych oczkach podkolanówka styknie ale jest trochę długa obetnij ją do samej stópki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted September 19, 2014 jest trochę długa obetnij ją do samej stópki. o.O - po prostu dalej naciągnij... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krugerius 12 Posted September 19, 2014 Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted September 19, 2014 Ja użyłem podkolanówki, bez skracania. Problemów nie zauważyłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted November 9, 2014 Macie jakiś sposób na chmielenie na zimno szyszką bez wrzucania czegokolwiek (oprócz szyszek ) do wiadra? Mam mały uraz po złapaniu infekcji przez wrzucenie obciążonej siateczki i chciałbym tego uniknąć. Czy jeśli chmiel wrzucę luźno na powierzchnie piwa to odda on aromat? Quote Share this post Link to post Share on other sites