Jump to content
amorph

Pytania o chmielenie na zimno

Recommended Posts

Chcialbym prosic o pomoc w odczycie receptury a dokladniej procesu chmielenia. Autor podał ze fermenacja cicha trwała 11 dni i taki schemat chmielenia.

 

Chmielenie

 

50g Citra - 60min

15g Amarillo - 15min

20g Cascade - 0min (podczas chłodzenia)

10g Amarillo - tydzień chmielenia na zimno

10g Cascade - tydzień chmielenia na zimno

15g Cascade - 3 dni chmielenia na zimno

 

Przy gotowanie wszystko jest jasne. Przed zadaniem drożdży wszystkie te chmiele są odfiltrowane i co dalej? Robić fermenacje burzliwa a na cichej chmielenie na zimno? Czy amarillo i cascade wrzucam bezpośrednio do fermentora i oddzielam dopiero przy butelkowaniu? Czyli przez cala cicha chmiele pływają w piwie? Lepiej zeby były luzem, pływały swobodnie i opadły na dno czy w obciazonym woreczku? Czy zamiast muslinowych woreczkow moge użyć nylonowych skarpetek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucasz luzem i one się moczą tyle dni, ile masz w recepturze. Przy rozlewie odfiltrowujesz resztki, przez pończochę albo druciak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucasz luzem i one się moczą tyle dni, ile masz w recepturze. Przy rozlewie odfiltrowujesz resztki, przez pończochę albo druciak.

 

Czyli muszę mieć z góry ustalone ile będzie trwała cicha fermentacja? Np jak mam pierwszy z chmieli wrzucic na 7 dni to 7dni przed koncem go laduje a pozniej kolejne chmiele na 3 dni itd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak.

 

Planowanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

 

Pewnie :-). Wole zadac pytania teraz niz poźniej na ostrym dyżurze :-). Dzieki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile najdluzej moze taki chmiel plywac w piwie? W przepisach widzialem np 3-7 dni. A jak robie cicha 14 dni i wrzuce na poczatku to jaki bedzie efekt? Wiecej aromatu czy cos niepozadanego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz bardzo ciekawą dyskusję na temat, który cię frapuje: http://www.piwo.org/topic/12209-dry-hopping-co-to-tak-naprawde-jest-ile-czego-jak/#entry248959

http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/page__st__20#entry235793

 

Ogólnie jak przetrzymasz kilka dni za długo nic się nie stanie, ale ja się trzymam raczej zasady obecnie, że chmielenie na zimno nie robić dłużej niż 5-7 dni, i obecnie daje to najlepsze efekty w moich piwach. Jeżeli chodzi o to co się w smaku stanie z chmielem trzymanym 2 tygodnie na cichej to mogą się wydzielić aromaty trawiaste, sianowate albo chlorofil to podstawowe, jak chcesz więcej wiedzieć to doczytaj w linkach które podałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za linki!

 

Jeszcze takie pytanko bo to moje pierwsze chmielenia na zimno. Czy chmiel opadnie na dół i normalnie sobie wężykiem zdekantuje czy założyc jakąś pończochę na koncu na wszelki wypadek?

Edited by amorph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za linki!

 

Jeszcze takie pytanko bo to moje pierwsze chmielenia na zimno. Czy chmiel opadnie na dół i normalnie sobie wężykiem zdekantuje czy założyc jakąś pończochę na koncu na wszelki wypadek?

 

Zależy od chmielu i temperatury, czasem opada czasem nie, a często pływa sobie jeszcze w piwie ;) Najlepiej zastosować patent z pończochą masz 100% pewności że nie zlejesz chmielin, które mogą powodować gushing. A tu masz linka do tego patetntu: http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/page__st__140#entry207847

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zastosować patent z pończochą masz 100% pewności że nie zlejesz chmielin, które mogą powodować gushing. A tu masz linka do tego patetntu: http://www.piwo.org/...140#entry207847

Próbowałem różnych patentów na filtrację po chmieleniu na zimno, wszystkie z mizernym skutkiem. Z reguły coś się zapychało i musiałem wspomagać się przelewaniem przez sito. Dzisiaj pierwszy raz użyłem pończoszki żony ... i na pewno nie powrócę do żadnego innego sposobu. Rewelacja, żadna drobina się nie przedostała :). W wężyk włożyłem kawałek rurki, a po drugiej stronie założyłem pończochę i zacisnąłem ją plastikową opaską zaciskową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiej dokładniej pończochy używacie? Bo dowiedziałem się właśnie że jest tego parę rodzajów i nie wiem czy to obojętne jaka? Może to być ew podkolanówka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najtańsza, nie barwiona o drobnych oczkach :) podkolanówka styknie ale jest trochę długa obetnij ją do samej stópki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest trochę długa obetnij ją do samej stópki.

o.O - po prostu dalej naciągnij...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja użyłem podkolanówki, bez skracania. Problemów nie zauważyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie jakiś sposób na chmielenie na zimno szyszką bez wrzucania czegokolwiek (oprócz szyszek :)) do wiadra?

Mam mały uraz po złapaniu infekcji przez wrzucenie obciążonej siateczki i chciałbym tego uniknąć.

Czy jeśli chmiel wrzucę luźno na powierzchnie piwa to odda on aromat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.