Jump to content
ms140

Jak urozmaicić pierwszą warkę?

Recommended Posts

Witam was wszystkich ;)

Dzisiaj przyszła mi przesyłka z centrum piwowarstwa wraz z surowcami. Na pierwszą warkę (z zacieraniem) wybrałem Dry Stout (monachijski 1kg, barwiący 0,2kg, jęczmień palony 0,3kg, chmiel - marynka 40g). Doszedłem do wniosku, że zacząłbym z grubszej rury i dorzucił jakiś ciekawy dodatek. Myślałem o chilli, pieprzu lub wanilii. Czy takie połączenie miałoby sens? Jakie dodatki i w jakich ilościach polecacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sens by miało tylko co do ilości to różnie bywa ,zależy kto co lubi ,ja np. jestem średnio ostry wcinam sobie pół słoika jalapeno do jednej kanapki albo troszkę habanero ,dla innych jeden kawałek jalapeno jest za dużo,dla jednych 100g kawy do piwa to o 80 za dużo dla innych mało ,a jeszcze dla innych mało

jeśli cię już korci że by coś cudować to zacznij delikatnie i jeśli lubisz kawę to ją bym proponował w ilości 50 g ,taka ilość wyraźnie ją zaznacza ale nie jest jakaś nachalna ,to moje zdanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawa też brzmi super :) jakiej odmiany polecasz? oczywiscie w postaci ziaren?

Dzięki za opinie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMHO spróbuj z kawą a nie chilli, bo pasuje do stouta. Arabica. Dosyp mielonej do warzenia pod koniec. ok 50-80g

 

O ile się nie mylę [a to ostatnio zdarza się często] Scooby ma fajne receptury na stouta z kawą

Edited by lukasmac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wprawdzie mam za sobą dopiero 1 warkę i za wiele o dodatkach powiedzieć nie mogę. Ale mogę coś powiedzieć o chęciach poprawiania i ogólnie tej całej początkowej chcicy...

Też przymierzam się do pierwszej warki zacieranej. Czytam, szukam, kombinuję...Nie jeden scenariusz przerabiałem i nie jedno chciałem w zakupionym zestawie zmieniać.

A to zestaw surowców, a to jakieś dodatki. Przerabiałem nie jeden scenariusz zmiany zacierania, chmielenia itd.

Ot mimo swoich lat, dziecięce podniecenie pierwszej "zabawki".

Ale na koniec doszedłem do jednego wniosku. Co mi po zmianach, udoskonaleniach, jak nie znam smaku oryginału.

 

Tobie również polecam, zrób to piwo w wersji wedle książkowej "linijki". A dopiero następne modyfikuj :)

Przynajmniej poznasz różnicę i będziesz wiedzieć czy warto i jaki to ma wpływ.

 

Na pewno nie szykujesz się, że to będzie Twoje pierwsze i ostatnie piwko :) Jeszcze przyjdzie czas na eksperymenty i porównania. Ale do tych porównań trzeba mieć jakąś podstawę :)

Edited by Marciu11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak urozmaicić pierwszą warkę?

 

Nie zepsuć, nie zakazić, zapewnić zdrową kolonię drożdży i optymalne warunki jej pracy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do wanilii - jest wyjątkowo niewdzięczna. Na razie użyłem raz, zgodnie z przyjętymi normami całą jedną laskę do milk stouta. Aromatu z niej zostało zero ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale na koniec doszedłem do jednego wniosku. Co mi po zmianach, udoskonaleniach, jak nie znam smaku oryginału.

Nie no, bez jaj. Komercyjnych stoutów jest kilka na rynku i bez większego problemu można się dowiedzieć jak taki smakuje, bez robienia 20 litrów w domu. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez kogo niby te normy przyjęte, że jedna laska wanilii wystarczy? To zdecydowanie za mało

 

PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakiej odmiany polecasz? oczywiscie w postaci ziaren?

robiłem z Lavazza oro i Davidoff Rich Aroma oczywiście mielona ,dawałem na ostatnią minutę chmielenia 100g ,sugerowałem się przepisem Scoobyego

musisz użyć dobrej kawy bo inaczej będziesz miał problem z fusami ,mi z tych co używałem wszystko ładnie opadało razem z chmielem na dno,żadnych fusów w butelkach ,nie filtrowałem przez gazę,pończochy,skarpety czy inne majtki :) w smaku kawy średnio w aromacie bogato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym na pierwszą warkę nie kombinował z dodatkami. Zrób takie piwo, jakie masz w zestawie. Jak Ci coś nie podejdzie, to przy następnych modyfikuj, dodawaj, kombinuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema.

No właśnie też mam dylemat odnośnie tuningu pierwszej warki :D

Ja natomiast wybrałem zestaw na 10litrów AIPA x2 z BA i teraz zaczynam kombinować czy nie dowalić jeszcze dodatkowo jakiegoś Cascade czy Amarillo na zimno :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie wszystkim za opinie. Chyba jednak skusi mnie ta kawa według pomysłu Gawona :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym w pierwszej warce nie kombinował za bardzo, ale chmiel na zimno zawsze dobry, syp Undertow :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.