ms140 0 Posted July 15, 2014 Witam was wszystkich Dzisiaj przyszła mi przesyłka z centrum piwowarstwa wraz z surowcami. Na pierwszą warkę (z zacieraniem) wybrałem Dry Stout (monachijski 1kg, barwiący 0,2kg, jęczmień palony 0,3kg, chmiel - marynka 40g). Doszedłem do wniosku, że zacząłbym z grubszej rury i dorzucił jakiś ciekawy dodatek. Myślałem o chilli, pieprzu lub wanilii. Czy takie połączenie miałoby sens? Jakie dodatki i w jakich ilościach polecacie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted July 15, 2014 sens by miało tylko co do ilości to różnie bywa ,zależy kto co lubi ,ja np. jestem średnio ostry wcinam sobie pół słoika jalapeno do jednej kanapki albo troszkę habanero ,dla innych jeden kawałek jalapeno jest za dużo,dla jednych 100g kawy do piwa to o 80 za dużo dla innych mało ,a jeszcze dla innych mało jeśli cię już korci że by coś cudować to zacznij delikatnie i jeśli lubisz kawę to ją bym proponował w ilości 50 g ,taka ilość wyraźnie ją zaznacza ale nie jest jakaś nachalna ,to moje zdanie Quote Share this post Link to post Share on other sites
ms140 0 Posted July 15, 2014 Kawa też brzmi super jakiej odmiany polecasz? oczywiscie w postaci ziaren? Dzięki za opinie Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukasmac 8 Posted July 15, 2014 (edited) IMHO spróbuj z kawą a nie chilli, bo pasuje do stouta. Arabica. Dosyp mielonej do warzenia pod koniec. ok 50-80g O ile się nie mylę [a to ostatnio zdarza się często] Scooby ma fajne receptury na stouta z kawą Edited July 15, 2014 by lukasmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marciu11 13 Posted July 15, 2014 (edited) Wprawdzie mam za sobą dopiero 1 warkę i za wiele o dodatkach powiedzieć nie mogę. Ale mogę coś powiedzieć o chęciach poprawiania i ogólnie tej całej początkowej chcicy... Też przymierzam się do pierwszej warki zacieranej. Czytam, szukam, kombinuję...Nie jeden scenariusz przerabiałem i nie jedno chciałem w zakupionym zestawie zmieniać. A to zestaw surowców, a to jakieś dodatki. Przerabiałem nie jeden scenariusz zmiany zacierania, chmielenia itd. Ot mimo swoich lat, dziecięce podniecenie pierwszej "zabawki". Ale na koniec doszedłem do jednego wniosku. Co mi po zmianach, udoskonaleniach, jak nie znam smaku oryginału. Tobie również polecam, zrób to piwo w wersji wedle książkowej "linijki". A dopiero następne modyfikuj Przynajmniej poznasz różnicę i będziesz wiedzieć czy warto i jaki to ma wpływ. Na pewno nie szykujesz się, że to będzie Twoje pierwsze i ostatnie piwko Jeszcze przyjdzie czas na eksperymenty i porównania. Ale do tych porównań trzeba mieć jakąś podstawę Edited July 15, 2014 by Marciu11 Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted July 16, 2014 Jak urozmaicić pierwszą warkę? Nie zepsuć, nie zakazić, zapewnić zdrową kolonię drożdży i optymalne warunki jej pracy. 2 KosciaK and alechanted reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
alechanted 25 Posted July 16, 2014 Co do wanilii - jest wyjątkowo niewdzięczna. Na razie użyłem raz, zgodnie z przyjętymi normami całą jedną laskę do milk stouta. Aromatu z niej zostało zero Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted July 16, 2014 Ale na koniec doszedłem do jednego wniosku. Co mi po zmianach, udoskonaleniach, jak nie znam smaku oryginału. Nie no, bez jaj. Komercyjnych stoutów jest kilka na rynku i bez większego problemu można się dowiedzieć jak taki smakuje, bez robienia 20 litrów w domu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted July 16, 2014 Przez kogo niby te normy przyjęte, że jedna laska wanilii wystarczy? To zdecydowanie za mało PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted July 16, 2014 jakiej odmiany polecasz? oczywiscie w postaci ziaren? robiłem z Lavazza oro i Davidoff Rich Aroma oczywiście mielona ,dawałem na ostatnią minutę chmielenia 100g ,sugerowałem się przepisem Scoobyego musisz użyć dobrej kawy bo inaczej będziesz miał problem z fusami ,mi z tych co używałem wszystko ładnie opadało razem z chmielem na dno,żadnych fusów w butelkach ,nie filtrowałem przez gazę,pończochy,skarpety czy inne majtki w smaku kawy średnio w aromacie bogato 1 ms140 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
WojtekW 2 1 Items Posted July 16, 2014 Ja bym na pierwszą warkę nie kombinował z dodatkami. Zrób takie piwo, jakie masz w zestawie. Jak Ci coś nie podejdzie, to przy następnych modyfikuj, dodawaj, kombinuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undertow 0 Posted July 16, 2014 Siema. No właśnie też mam dylemat odnośnie tuningu pierwszej warki Ja natomiast wybrałem zestaw na 10litrów AIPA x2 z BA i teraz zaczynam kombinować czy nie dowalić jeszcze dodatkowo jakiegoś Cascade czy Amarillo na zimno :> Quote Share this post Link to post Share on other sites
ms140 0 Posted July 16, 2014 Dzięki wielkie wszystkim za opinie. Chyba jednak skusi mnie ta kawa według pomysłu Gawona Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 32 Posted July 16, 2014 Ja bym w pierwszej warce nie kombinował za bardzo, ale chmiel na zimno zawsze dobry, syp Undertow Quote Share this post Link to post Share on other sites