Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Piwny turysta] Coniston Brewing Company z Coniston

Rekomendowane odpowiedzi

Pozostając na kumbryjskiej ziemi, przenieśmy się trzydzieści kilometrów na wschód do niewielkiej miejscowości Coniston, w której to funkcjonuje od sierpnia 1995 roku browar „Coniston Brewing Company”.

DSC09953

Surowe pejzaże okolic Coniston, przypominające do złudzenia szkockie wzgórza, rok rocznie przyciągają tłumy turystów spragnionych wytchnienia od dnia codziennego. Z pewnością dodatkową atrakcją tego miejsca są funkcjonujące tam zabytkowe karczmy, które nie dość, że oferują wykwintne dania, to również serwują trunki pochodzące od lokalnych producentów.

 W jednym z takich miejsc, w XVII wiecznej oberży „The Black Bull Inn”, działa browar o krajowym uznaniu. Kilkanaście nagród zdobytych w najważniejszych brytyjskich konkursach, sprawiły, że browar stał się jednym z najpopularniejszych browarów działających w Kumbrii.

Właśnie ta popularność, sprawiła, że browar ukierunkował swoją produkcję na piwa butelkowe, praktycznie wyeliminowując do zera rozlew do tradycyjnych casków. Na całe szczęście pozostał jeden wyjątek od tej reguły, pub „The Black Bull Inn”.

Tylko tam, raczyć się możemy pełną paletą piw warzonych tuż za ścianą zabytkowego lokalu. Sześć pomp, sześć cudownych piw. Ofertę otwiera Pilsner (4,8% alk.), Bitter (3,6% alk.), Old Ale(4,2% alk.) a zamyka Barley Wine (8,5% alk.), ESB (4,2% alk) i Oatmeal Stout (4,5%alk.).

Mimo, że udało mi się skosztować prawie wszystkich piw (z wyjątkiem Pilsnera), tylko jedno piwo wybitnie zapadło mi w pamięć. Był nim owsiany stout, który nie dość, że zniewalająco pachniał, to smakował nad wyraz ekscytująco. Pełna ekstaza!

Budynek produkcyjny browaru

Budynek produkcyjny browaru

.

Warzelnia w wybiciu 16 hl

Warzelnia w wybiciu 16 hl

.

Podajnik słodu

Podajnik słodu

.

DSC09945

.

Oatmeal Stout

Oatmeal Stout

.

Od lewej: Bitter, Old Ale, ESB

Od lewej: Bitter, Old Ale, ESB

.DSC09954

.

Kominek, nieodzowny element wystroju porządnego, angielskiego lokalu.

Kominek, nieodzowny element wystroju porządnego, angielskiego lokalu.

 


2891 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×