Guest franc Posted July 15, 2014 Czy coś zostanie z drożdży które wsypałem do szklanki z wodą o temp. 50 stopni ? Nie da się nic z tym zrobić? Wstawiłem zaraz do wody zimnej ale wiadomo zanim temperatura zejdzie to chwilkę potrwa! Quote Share this post Link to post Share on other sites
alechanted 25 Posted July 15, 2014 (edited) Za graniczną w ubijaniu bardziej odpornych od piwowarskich, dzikich drożdży uznaje się 50 stopni. Dla pewności podgrzewa się je do 70. Jedyna co możesz zrobić, to zadać inne drożdże. edit: pewnie w katowicach znajdziesz kogoś bliżej, ale mam gęstwę z 1084, tylko musiałbym niuchnąć, czy się jeszcze nadaje. Edited July 15, 2014 by alechanted Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest franc Posted July 15, 2014 Dziękuję za szczere chęci pomocy ! Właśnie wybieram się do sklepu ! Quote Share this post Link to post Share on other sites