Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Temat w piaskownicy, bo wciąż czuję się jak uczniak - pomimo 13 warek na koncie i pewnego automatyzmu przy większości czynności spotkała mnie pewna nowość. Trzynasta (może pechowa?) warka, APA 13 BLG po tygodniu fermentacji drożdżami US-05 została przelana na cichą. Drożdże te zwykle potrzebują 2-3 dni aby całkowicie przefermentować piwo, więc jakież było moje zdziwienie kiedy pomiar blg wskazał wartość 7. Piwo zacierane na lenia w 65 stopniach, tak więc spodziewałem się wyniku max 4-5 blg. Piana w fermentorze była, lecz US-05 cechują się tym, że piana bardzo wolno opada. Czy wyjątkowo niska temperatura fermentacji (16-18 stopni) mogła wpłynąć tak znacząco na szybkość procesu? Spodziewam się kontynuacji fermentacji i dalszy spadek blg, lecz czy pozostałe w piwie drożdże podołają? W końcu odebrałem całą gęstwę. Planuję dać piwu jeszcze tydzień na dofermentowanie w temperaturze 19-20 stopni C. Podzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy wyjątkowo niska temperatura fermentacji (16-18 stopni)

 

Dla tych drożdży "wyjątkowo niska" temperatura to okolice 13°C. 16-18°C to tak akurat by uzyskać w miarę czysty profil.

Nie rozumiem tylko po co po zrobieniu pomiaru zdecydowałeś się jednak przelewać na cichą zamiast zostawić na jeszcze tydzień w spokoju. Po przelaniu zostało o wiele mniej drożdży, które mogłyby coś dojeść.

 

I jeszcze kontrolnie zapytam - areometr na czystej wodzie daje prawidłowe wskazania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy wyjątkowo niska temperatura fermentacji (16-18 stopni) mogła wpłynąć tak znacząco na szybkość procesu

Raczej nie, nie jest to ich szczyt możliwości

Planuję dać piwu jeszcze tydzień na dofermentowanie w temperaturze 19-20 stopni C.

Powinny jeszcze dojeść, pytanie czy teraz dadzą radę (po przelaniu na cichą).

Mleko jest już rozlane, ale trzeba było sprawdzić Blg przez przelaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daje prawidłowe wskazania. W tym problem że najpierw przelałem a później zrobiłem pomiar jako formalność, i to był błąd, a gęstwa już poszła do zlewu. Zawsze przy 18 stopniach fermentowało elegancko przez maks 5-6 dni, stąd moje zaskoczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem tylko po co po zrobieniu pomiaru zdecydowałeś się jednak przelewać na cichą

Ja zrozumiałem, że najpierw przelał, a potem zmierzył.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze przy 18 stopniach fermentowało elegancko przez maks 5-6 dni, stąd moje zaskoczenie.

I słusznie - 50% odfermentowanie dla US-05 to trochę nędznie. Nie pozostaje Ci na razie nic innego jak poczekać z dzień dwa i obserwować co się dzieje. Jeżeli przelałeś w trakcie burzliwej fermentacji (a nawet pod jej koniec) to dość duża drożdży nadal pływało w piwie, więc jest szansa, że trochę ich tam jeszcze pozostało

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×