Skocz do zawartości
dominik ignacik

Pierwsze Grodziskie - Temperatura fermentacji / Wasze doświadczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

uwarzyłem warkę Grodziskiego po dłuższej przerwie od tej zabawy. Fermentor włożyłem do gara zaciernego w którym mam wodę z lodem (19-21 stopni). Nie jestem w stanie przypilnować temperatury przez cały dzień, więc zastanawiam się czy takie wahania nie wpłyną niekorzystnie na profil smakowy/estrowy Grodziskiego. Wiem, że z założenia ma ono raczej czysty profil. Czy macie jakieś doświadczenia z różnymi temperaturami fermentacji tego piwa? Drożdże, jakich użyłem to S-33.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w styropianową oczywiście.

bo nie mam tam podlaczonego pradu...

 

 

 

i nie musisz, bo to tylko pudło z płyt styropianowych, w którym trzyma się fermentor, a wnętrze chłodzi zamrożoną w butelkach PET wodą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na nos piwowara, wg wskazań termometru ;)

No trzeba mieć trochę doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I temperature reguluje sie na czuja?

 

Na początku najlepiej kontrolować butelkami 0,5L no i termometrem oczywiście. Z biegiem czasu będziesz wiedział jaka butelka starcza na ile czasu (i ile litrów w fermentorze, przy jakich drożdżach - co drożdże to mogą w innym tempie pracować i podnosić temperaturę piwa).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo wkładami do lodówek turystycznych - łatwiej je pomieścić w zamrażarce. Ja mam termometr ciekłokrystaliczny nalepiony na fermentor + sonda ze stacji pogodowej włożona do wnętrza pudła, więc mniej więcej można oceniać temperaturę i jej tendencje wzrostowe/spadkowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo wkładami do lodówek turystycznych

Wlasnie tez o tym pomyslalem. Moja lodowka nie ma zamrazarki przemyslowej i ciezko byloby pomiescic kilka butelek. Dobra, pomysle, poczytam. Dzieki wielkie.

 

A jesli chodzi o rozne temperatury, to macie jakies doswiadczenia? Jak to sie przelozylo na smak? Wiem, ze sie dowiem za pare tygodni, ale wole wiedziec teraz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo wkładami do lodówek turystycznych - łatwiej je pomieścić w zamrażarce. Ja mam termometr ciekłokrystaliczny nalepiony na fermentor + sonda ze stacji pogodowej włożona do wnętrza pudła, więc mniej więcej można oceniać temperaturę i jej tendencje wzrostowe/spadkowe.

 

1. Jaka pojemność lodówki?

2. Ile wkładów jakich i co jaki czas zmieniasz?

3. Jaką temperaturę utrzymujesz?

 

Tyle pytań bo kupiłem dość sporą lodówkę (jeszcze nie doszła) na 2 fermentatory. I szukam jakichś doświadczeń.

Edytowane przez Karol23

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Styropianowa na 1 fermentor, w środku 40x40x(bodajże)50cm

2. Zależy od tego do jakiej temperatury się schłodzi piwo po chmieleniu, na ile intensywna fermentacja, jaki etap, jaka temperatura docelowa. Na początku czasem trzeba butelkę 1,5l PET + 2 wkłady wymieniane co 12h, potem wystarczy 1-2 wkłady, wymieniane co 24h

3. Najniżej jak udało mi się zejść to okolice 12-13°C (temperatura fermentacji), ale też drożdże w tej temperaturze były bardzo leniwe (Wyeast 1007) i nie szaleją za bardzo.

 

Ale np przy RISie drożdże szalały jak opętane i wymiana wkładów co 4h wkładając ile tylko zdążyło się zmrozić i przez kilka dni była ciągła walka by zbić poniżej 23°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Styropianowa na 1 fermentor, w środku 40x40x(bodajże)50cm

2. Zależy od tego do jakiej temperatury się schłodzi piwo po chmieleniu, na ile intensywna fermentacja, jaki etap, jaka temperatura docelowa. Na początku czasem trzeba butelkę 1,5l PET + 2 wkłady wymieniane co 12h, potem wystarczy 1-2 wkłady, wymieniane co 24h

3. Najniżej jak udało mi się zejść to okolice 12-13°C (temperatura fermentacji), ale też drożdże w tej temperaturze były bardzo leniwe (Wyeast 1007) i nie szaleją za bardzo.

 

Ale np przy RISie drożdże szalały jak opętane i wymiana wkładów co 4h wkładając ile tylko zdążyło się zmrozić i przez kilka dni była ciągła walka by zbić poniżej 23°C

 

Ja kupiłem gotowaca 315 litrów. Nie mam jak kupić samego styropianu. Zaczne od 5 wkładów 1 litr na dzień i 5 400 ml na noc. Mam nadzieję, że dostane jakieś 17~18. RIS'a na razie nie planuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w tej cenie to mozna kupic lodówkę

 

Na 2 fermentatory? +jeszcze sterownik bo z tego co czytałem to normalna lodówka się średnio nadje.

Jakoś tego nie widzę.

 

Wiem, że to jest drogo, ale bez przesady.

Edytowane przez Karol23

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w tej cenie to mozna kupic lodówkę

 

Przegięcie. Za 40-50zł i godzinkę poświęconego czasu i zrobiłbym wcale niegorszą jak na nasze potrzeby. Za 150zł szukałbym używki i dołożył 50zł na sterownik z Ebay'a.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zleciłem kupno styropian 5cm 1000 x 500mm (tak naprawdę 495mm) x 3szt zapłaciłem 12zł. Do tego taśma klejące (pakowa) za 2,40zł

Jutro będę ciął i klecił lodówkę.

 

Wydaje mi się że koszt ponad 200zł (z przesyłką) to przegięcie. Ale nie oceniam, każdemu wedle portfela, czasu, umiejętności i chęci :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Owszem, ale taśma ma tę zaletę, że w każdej chwili mogę styropian rozłożyć - Warunki lokalowe, to mieszkanie w blokach, wedle PRL'owskich standardów :)

A taśma oklejona na około wytrzymałość ma że hej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Naklej sobie taśmą dwustronną kawałki rzepy, do tego dłuższy pasek z rzepy, rozebranie i złożenie to kilka chwil.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w tej cenie to mozna kupic lodówkę

 

Na 2 fermentatory? +jeszcze sterownik bo z tego co czytałem to normalna lodówka się średnio nadje.

Jakoś tego nie widzę.

 

Wiem, że to jest drogo, ale bez przesady.

Do lodówki chcesz sterownik a do swojej styropianówki nie?

http://olx.pl/oferta/sprzedam-lodowke-CID619-ID6dnj9.html#9297eb356f

http://olx.pl/oferta/sprzedam-lodowke-CID619-ID4VRDx.html#9297eb356f

http://olx.pl/oferta/lodowka-candy-wysokosc-185-do-oddania-CID628-ID6fMC1.html#9297eb356f

http://olx.pl/oferta/sprzedam-lodowke-CID628-ID6iNoX.html#9297eb356f

http://olx.pl/oferta/oddam-lodowke-CID619-ID6fjdN.html#9297eb356f

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam ze swojej strony płyty styrodurowe 3 cm grubości + folie NRC (koc ratowniczy). Płyty okłada się folią, przyczepia się ją na normalne zszywki tapicerskie i wszystko gwoździami, byle długimi do kupy składa. Ja tam miałem obudowę w postaci starej komody, to też ułatwia sprawę. W takim wynalazku butelką 5L po wodzie z zamrażarki zszedłem do 6 stopni nawet.

Edytowane przez Olo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×