dominik ignacik 0 Posted July 14, 2014 Cześć wszystkim, uwarzyłem warkę Grodziskiego po dłuższej przerwie od tej zabawy. Fermentor włożyłem do gara zaciernego w którym mam wodę z lodem (19-21 stopni). Nie jestem w stanie przypilnować temperatury przez cały dzień, więc zastanawiam się czy takie wahania nie wpłyną niekorzystnie na profil smakowy/estrowy Grodziskiego. Wiem, że z założenia ma ono raczej czysty profil. Czy macie jakieś doświadczenia z różnymi temperaturami fermentacji tego piwa? Drożdże, jakich użyłem to S-33. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted July 14, 2014 W lato to ja jednak proponuję zainwestować w lodówkę, przy mniejszym budżecie w styropianową oczywiście. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dominik ignacik 0 Posted July 14, 2014 No tu juz gorzej bo musialbym ja postawic w swoim pokoju a srednio mam na to miejsce. Piwnica niestety odpada bo nie mam tam podlaczonego pradu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted July 14, 2014 w styropianową oczywiście. bo nie mam tam podlaczonego pradu... i nie musisz, bo to tylko pudło z płyt styropianowych, w którym trzyma się fermentor, a wnętrze chłodzi zamrożoną w butelkach PET wodą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dominik ignacik 0 Posted July 14, 2014 I temperature reguluje sie na czuja? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted July 14, 2014 Na nos piwowara, wg wskazań termometru No trzeba mieć trochę doświadczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted July 14, 2014 I temperature reguluje sie na czuja? Na początku najlepiej kontrolować butelkami 0,5L no i termometrem oczywiście. Z biegiem czasu będziesz wiedział jaka butelka starcza na ile czasu (i ile litrów w fermentorze, przy jakich drożdżach - co drożdże to mogą w innym tempie pracować i podnosić temperaturę piwa). Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted July 14, 2014 Albo wkładami do lodówek turystycznych - łatwiej je pomieścić w zamrażarce. Ja mam termometr ciekłokrystaliczny nalepiony na fermentor + sonda ze stacji pogodowej włożona do wnętrza pudła, więc mniej więcej można oceniać temperaturę i jej tendencje wzrostowe/spadkowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dominik ignacik 0 Posted July 14, 2014 Albo wkładami do lodówek turystycznych Wlasnie tez o tym pomyslalem. Moja lodowka nie ma zamrazarki przemyslowej i ciezko byloby pomiescic kilka butelek. Dobra, pomysle, poczytam. Dzieki wielkie. A jesli chodzi o rozne temperatury, to macie jakies doswiadczenia? Jak to sie przelozylo na smak? Wiem, ze sie dowiem za pare tygodni, ale wole wiedziec teraz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol23 6 Posted July 14, 2014 (edited) Albo wkładami do lodówek turystycznych - łatwiej je pomieścić w zamrażarce. Ja mam termometr ciekłokrystaliczny nalepiony na fermentor + sonda ze stacji pogodowej włożona do wnętrza pudła, więc mniej więcej można oceniać temperaturę i jej tendencje wzrostowe/spadkowe. 1. Jaka pojemność lodówki? 2. Ile wkładów jakich i co jaki czas zmieniasz? 3. Jaką temperaturę utrzymujesz? Tyle pytań bo kupiłem dość sporą lodówkę (jeszcze nie doszła) na 2 fermentatory. I szukam jakichś doświadczeń. Edited July 14, 2014 by Karol23 Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted July 14, 2014 1. Styropianowa na 1 fermentor, w środku 40x40x(bodajże)50cm 2. Zależy od tego do jakiej temperatury się schłodzi piwo po chmieleniu, na ile intensywna fermentacja, jaki etap, jaka temperatura docelowa. Na początku czasem trzeba butelkę 1,5l PET + 2 wkłady wymieniane co 12h, potem wystarczy 1-2 wkłady, wymieniane co 24h 3. Najniżej jak udało mi się zejść to okolice 12-13°C (temperatura fermentacji), ale też drożdże w tej temperaturze były bardzo leniwe (Wyeast 1007) i nie szaleją za bardzo. Ale np przy RISie drożdże szalały jak opętane i wymiana wkładów co 4h wkładając ile tylko zdążyło się zmrozić i przez kilka dni była ciągła walka by zbić poniżej 23°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol23 6 Posted July 14, 2014 1. Styropianowa na 1 fermentor, w środku 40x40x(bodajże)50cm 2. Zależy od tego do jakiej temperatury się schłodzi piwo po chmieleniu, na ile intensywna fermentacja, jaki etap, jaka temperatura docelowa. Na początku czasem trzeba butelkę 1,5l PET + 2 wkłady wymieniane co 12h, potem wystarczy 1-2 wkłady, wymieniane co 24h 3. Najniżej jak udało mi się zejść to okolice 12-13°C (temperatura fermentacji), ale też drożdże w tej temperaturze były bardzo leniwe (Wyeast 1007) i nie szaleją za bardzo. Ale np przy RISie drożdże szalały jak opętane i wymiana wkładów co 4h wkładając ile tylko zdążyło się zmrozić i przez kilka dni była ciągła walka by zbić poniżej 23°C Ja kupiłem gotowaca 315 litrów. Nie mam jak kupić samego styropianu. Zaczne od 5 wkładów 1 litr na dzień i 5 400 ml na noc. Mam nadzieję, że dostane jakieś 17~18. RIS'a na razie nie planuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted July 14, 2014 Daj jakiegoś linka do tego gotowca. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol23 6 Posted July 14, 2014 Daj jakiegoś linka do tego gotowca. http://allegro.pl/pudelko-pudelka-lodowki-styropianowe-315-litrow-i4414879943.html 1 manowar reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted July 14, 2014 Daj jakiegoś linka do tego gotowca. http://allegro.pl/pudelko-pudelka-lodowki-styropianowe-315-litrow-i4414879943.html w tej cenie to mozna kupic lodówkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Karol23 6 Posted July 14, 2014 (edited) w tej cenie to mozna kupic lodówkę Na 2 fermentatory? +jeszcze sterownik bo z tego co czytałem to normalna lodówka się średnio nadje. Jakoś tego nie widzę. Wiem, że to jest drogo, ale bez przesady. Edited July 14, 2014 by Karol23 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gąska 33 1 Items Posted July 15, 2014 Daj jakiegoś linka do tego gotowca. http://allegro.pl/pudelko-pudelka-lodowki-styropianowe-315-litrow-i4414879943.html w tej cenie to mozna kupic lodówkę Przegięcie. Za 40-50zł i godzinkę poświęconego czasu i zrobiłbym wcale niegorszą jak na nasze potrzeby. Za 150zł szukałbym używki i dołożył 50zł na sterownik z Ebay'a. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marciu11 13 Posted July 15, 2014 Wczoraj zleciłem kupno styropian 5cm 1000 x 500mm (tak naprawdę 495mm) x 3szt zapłaciłem 12zł. Do tego taśma klejące (pakowa) za 2,40zł Jutro będę ciął i klecił lodówkę. Wydaje mi się że koszt ponad 200zł (z przesyłką) to przegięcie. Ale nie oceniam, każdemu wedle portfela, czasu, umiejętności i chęci Quote Share this post Link to post Share on other sites
Voitas 37 1 Items Posted July 15, 2014 taśma klejąca słabo się trzyma styropianu niestety. lepiej kupić klej silikonowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marciu11 13 Posted July 15, 2014 Owszem, ale taśma ma tę zaletę, że w każdej chwili mogę styropian rozłożyć - Warunki lokalowe, to mieszkanie w blokach, wedle PRL'owskich standardów A taśma oklejona na około wytrzymałość ma że hej Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 583 1 Items Posted July 15, 2014 (edited) Naklej sobie taśmą dwustronną kawałki rzepy, do tego dłuższy pasek z rzepy, rozebranie i złożenie to kilka chwil. Edited July 15, 2014 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted July 15, 2014 w tej cenie to mozna kupic lodówkę Na 2 fermentatory? +jeszcze sterownik bo z tego co czytałem to normalna lodówka się średnio nadje. Jakoś tego nie widzę. Wiem, że to jest drogo, ale bez przesady. Do lodówki chcesz sterownik a do swojej styropianówki nie?http://olx.pl/oferta/sprzedam-lodowke-CID619-ID6dnj9.html#9297eb356f http://olx.pl/oferta/sprzedam-lodowke-CID619-ID4VRDx.html#9297eb356f http://olx.pl/oferta/lodowka-candy-wysokosc-185-do-oddania-CID628-ID6fMC1.html#9297eb356f http://olx.pl/oferta/sprzedam-lodowke-CID628-ID6iNoX.html#9297eb356f http://olx.pl/oferta/oddam-lodowke-CID619-ID6fjdN.html#9297eb356f Quote Share this post Link to post Share on other sites
Olo 30 1 Items Posted July 15, 2014 (edited) Ja polecam ze swojej strony płyty styrodurowe 3 cm grubości + folie NRC (koc ratowniczy). Płyty okłada się folią, przyczepia się ją na normalne zszywki tapicerskie i wszystko gwoździami, byle długimi do kupy składa. Ja tam miałem obudowę w postaci starej komody, to też ułatwia sprawę. W takim wynalazku butelką 5L po wodzie z zamrażarki zszedłem do 6 stopni nawet. Edited July 15, 2014 by Olo Quote Share this post Link to post Share on other sites