Jump to content
Sign in to follow this  
funekp

witbier z dodatkiem pszenicy

Recommended Posts

witam tak jak w temacie myśle o uwarzeniu witbira i teraz takie pytanie odnaśnie pszenicy, mam sporo pszenicy o zastosowaniu bardziej paszowym i pytanie czy taki surowie nadaje się?? Czy nie wniesie do piwa jakiś dziwnych smaków typu paszowego czy coś innego nie porządanego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie szczegół ale wypada być poprawnym - Witbier.

Możesz użyć tej pszenicy, nie wniesie smaków paszowych a raczej zbożowe.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

coś jak karma dla zwierząt głównie chodzi mi o to czy taki surowiec się nadaje. Jak wiadomo słoduje się ziarna specjalnych odmian browarnianych, pszenica oczywiście będzie kleikowana

Share this post


Link to post
Share on other sites

aha ok heh teraz dopiero zobaczyłem jakiego "BYKA" zrobiłem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały dowcip właśnie jest w tym, że dodaje się pszenicę "normalną", a nie "browarnianą" (o ile taka jest).

Paszowa - to pewnie coś takiego jak "sól drogowa" :)

Czyli to samo co pszenica która jedzie do młyna, tylko bez ścisłej kontroli jakości.

Ja bym nie dawał - kto wie co normy "paszowe" zakładają, nie wiem czy na pewno nie będzie żadnych pleśni czy innego świnstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro jestesmy przy witku to sie podepne... bede warzyla wg receptury Dori ale dodam do tego drozdze s33 i rodzynki. Pytanie jak osiagnac kolor "soku pomaranczowego"? zmetnienie bedzie ok ale co dolozyc aby uzyskac taki rasowy pomaranczowy kolor? widzialam gdzies wywiad Kopyra gdzie udzialajacy popijal piwko wlasnie bardzo metne, super pianka a do tego kolor byl rewelka

Share this post


Link to post
Share on other sites

pszenica ładna bez pleśni właśnie z pola przyjechał nie wiem dokładnie ale ta co na młyn idzie musi mieć odpowiednią zawartość glutenu a tu nikt nie sprawdza nic bo po co zaryzykuje to się dowiem co wyszło

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolor zmieni słód karmelowy lub troszke barwiącego ale to wszystko w odpowiednich proporcjach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupuję pszenicę na bazarach, zwykłe stoisko z ziarnem w workach, pasza dla gołębi, kasza dla ludzi, psów... Istotne aby pszenica była czysta, domieszka syfków może zepsuć cel zastosowania w piwowarstwie domowym. W razie niepewności do czystości oczyść powietrzem, sitem itp. Ja stosuję do kiełkowania i suszenia dymem w wędzarni więc wcześniej ją płukam. Możliwe, że podczas kleikowania na wierzch wypłyną paprochy, sitkiem sprzątniesz☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stosuję do kiełkowania i suszenia dymem w wędzarni więc wcześniej ją płukam.

 

Nie wiem jaką czynność na pszenicy wykonuje GB..., ale ja zwykle przed słodowaniem ziarno płuczę/przepłukuję/spłukuję/wypłukuję spławki/*. Czasami pukam się w czoło, ale chyba nie o to chodziło.

* niepotrzebne skreślić

Na słód pszeniczny jak również do witbiera stosuje się pszenicę ozimą, najlepiej odmiany chlebowe o niskiej zawartości białka - do 12,5%. Kupując na bazarach trudno się tego dowiedzieć, ale może rolnik ma wyniki badań robionych podczas skupu i wie coś więcej o swojej pszenicy (jeżeli kupujemy bezpośrednio z gospodarstwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.