Skocz do zawartości
AndrzejKu

Woda Kraków ujęcie Rudawa

Rekomendowane odpowiedzi

Może komuś się przyda. Są to średnie wartości licząc od początku roku

 

Na (sód) = 14 mg/l

Cl (chlorki) = 32 mg/l

SO4 (siarczany) = 58 mg/l

 

Reszta na stronie http://www.mpwik.krakow.pl/14/Jako-c-wody

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przyda się

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do piwowarów z Krakowa :

 

Lejecie wodę z kranu czy kupujecie wode w marketach, bo mam pewien dylemat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piszę już to chyba po raz trzeci-czwarty ;) w krakowskim raporcie nie ma najważniejszego czyli HCO3- (albo zasadowości ogólnej), poza tym dość niski wapń w tym ujęciu, ja bym dodawał jakieś sole aby go podbić.

Nie masz problemu z klarownością piw na tej wodzie?

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwa są klarowne. Przynajmniej nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Piwa w smaku też wychodzą według mnie całkiem niezłe. Martwiłem się, że twardość wody może być za niska :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 26.10.2014 o 15:48, kantor napisał:

Piszę już to chyba po raz trzeci-czwarty ;) w krakowskim raporcie nie ma najważniejszego czyli HCO3- (albo zasadowości ogólnej), poza tym dość niski wapń w tym ujęciu, ja bym dodawał jakieś sole aby go podbić.

Nie masz problemu z klarownością piw na tej wodzie?

Odkopię trochę temat, otrzymałem informacje od krakowskiego MPWiK dot. ujęcia wody Raba:

zasadowość ogólna, średnia = 2,2 mmol/l czyli 134 ppm.

Załączam profil z tego ujęcia w formacie BS2.

 

MPWiK_Krakow_Raba_2017.bsmx

 

 

Parametry:

  • Początkowe blg: -INF* (OG 0)
  • Końcowe blg: -INF* (FG 0)
  • Alkohol objętościowo: 0%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 0min

 

Składniki / schemat chmielenia:


 

 

Notatki:

 


Edytowane przez eltomek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli wodorowęglany 134 mg/l, nawet nie aż tak wysokie, sporo niższe niż u mnie ze Skawiny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kantor jak i czy w ogóle modyfikujesz wodę? Do tej pory nie zgłębiłem tematu, a ujęcie mam chyba to samo :) (w Skawinie mieszkam i warzę). 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wodociągi w Skawinie chyba mają dwa ujęcia to się upewnij z którego masz.

U mnie w skrócie: zakwaszam w piwach do jasno-bursztynowego (do tak z 20EBC) do 5-6ml kwasu mlekowego 80% (+0,5-1ml do wysładzania) maksymalnie (dla bardzo jasnych np. Grodziskie), kiedyś zakwaszałem i dla trochę ciemniejszych, teraz odpuściłem, co do soli, to dla piw słodowych podbijam chlorki do poziomu siarczanów (chlorkiem wapnia), dla chmielowych lub zbalansowanych zazwyczaj zostawiam jak jest, oprócz tego trochę gipsu dodaję do bitterów.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuję.

 

Czy ma ktoś z was może komplet informacji wystarczający do wyliczenia korekty wody w Bru'N"Water i innych kalkulatorach? Z tego co pamiętam w zestawieniach MPWiK brakowało m.in. zasadowości ogólnej, a moje maile do nich nie doczekały się odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×