Jump to content
Sign in to follow this  
AndrzejKu

Woda Kraków ujęcie Rudawa

Recommended Posts

Piszę już to chyba po raz trzeci-czwarty ;) w krakowskim raporcie nie ma najważniejszego czyli HCO3- (albo zasadowości ogólnej), poza tym dość niski wapń w tym ujęciu, ja bym dodawał jakieś sole aby go podbić.

Nie masz problemu z klarownością piw na tej wodzie?

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa są klarowne. Przynajmniej nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Piwa w smaku też wychodzą według mnie całkiem niezłe. Martwiłem się, że twardość wody może być za niska :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 26.10.2014 o 15:48, kantor napisał:

Piszę już to chyba po raz trzeci-czwarty ;) w krakowskim raporcie nie ma najważniejszego czyli HCO3- (albo zasadowości ogólnej), poza tym dość niski wapń w tym ujęciu, ja bym dodawał jakieś sole aby go podbić.

Nie masz problemu z klarownością piw na tej wodzie?

Odkopię trochę temat, otrzymałem informacje od krakowskiego MPWiK dot. ujęcia wody Raba:

zasadowość ogólna, średnia = 2,2 mmol/l czyli 134 ppm.

Załączam profil z tego ujęcia w formacie BS2.

 

MPWiK_Krakow_Raba_2017.bsmx

 

 

Parametry:

  • Początkowe blg: -INF* (OG 0)
  • Końcowe blg: -INF* (FG 0)
  • Alkohol objętościowo: 0%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 0min

 

Składniki / schemat chmielenia:


 

 

Notatki:

 


Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wodorowęglany 134 mg/l, nawet nie aż tak wysokie, sporo niższe niż u mnie ze Skawiny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kantor jak i czy w ogóle modyfikujesz wodę? Do tej pory nie zgłębiłem tematu, a ujęcie mam chyba to samo :) (w Skawinie mieszkam i warzę). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wodociągi w Skawinie chyba mają dwa ujęcia to się upewnij z którego masz.

U mnie w skrócie: zakwaszam w piwach do jasno-bursztynowego (do tak z 20EBC) do 5-6ml kwasu mlekowego 80% (+0,5-1ml do wysładzania) maksymalnie (dla bardzo jasnych np. Grodziskie), kiedyś zakwaszałem i dla trochę ciemniejszych, teraz odpuściłem, co do soli, to dla piw słodowych podbijam chlorki do poziomu siarczanów (chlorkiem wapnia), dla chmielowych lub zbalansowanych zazwyczaj zostawiam jak jest, oprócz tego trochę gipsu dodaję do bitterów.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuję.

 

Czy ma ktoś z was może komplet informacji wystarczający do wyliczenia korekty wody w Bru'N"Water i innych kalkulatorach? Z tego co pamiętam w zestawieniach MPWiK brakowało m.in. zasadowości ogólnej, a moje maile do nich nie doczekały się odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...