Jump to content
Sign in to follow this  
ineluki

kwaśne piwo

Recommended Posts

Witam

 

4 tygodnie temu butelkowałem piwo z brewkitu Gozdawy , Weizenbock,dzisiaj otworzyłem po raz pierwszy,piwo ma kolor,ma gaz,ma zapach i ma także pianę,niestety ma też kwaśny smak.bardzo kwaśny.czy piwo jest popsute?czy może dojdzie za jakiś czas,Jeżeli ktoś wie,prosiłbym o odpowiedź.to dopiero moja druga warka więc nie za bardzo się jeszcze znam,pierwsza wyszła mi idealnie smaczna,dziękuje i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczepie sie pod temat bo tez weizenbocka robie tylko ze slodow. Od 29 czerwca w fermentorze. Teraz juz na cichej i ciagle slysze e czasem bulknie. Jak dlugo trzymac na cichej? Jak pobieram probke to blg jest okolo 5 a na starcie bylo 15. Samo piwo uwalnia sporo CO2. Mysle zeby trzymac jeszcze troche az to blg zejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nie da się pić,za kwaśne,.wychodzi na to ze gdzieś zakaziłem w procesie produkcji?>

Share this post


Link to post
Share on other sites

a od burzy się nie mogło popsuć;)?wracam do india pale ale,pyszne i wyszło bez problemów.dzięki bardzo za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko kiedy oto jest pytanie,wydaję mi się że przy butelkowaniu,ale już przy zlewaniu piwo było trochę kwaśne,chyba że to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a od burzy się nie mogło popsuć

ty tak serio? od burzy nic się nie psuje przecież to mit

z piwem będzie co raz gorzej nie licz że zniknie kwas za jakiś czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty tak serio? od burzy nic się nie psuje przecież to mit

Czasem tylko telewizory... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty tak serio? od burzy nic się nie psuje przecież to mit

Czasem tylko telewizory... ;)

 

I piece CO :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

i zupy;)więc jednak coś się psuje,a ludzie nawet czasami się psują od burzy,.to piwo idzie do ścieków,

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jakie piwo z brewkitu byście polecili?i wiem wiem najlepiej zacierać,ale w tym momencie to niemożliwe,.india pale ale z pierwszej warki,było niesamowicie dobre i zastanawiam się czy nie zrobić znowu,ale czuję że trochę się ograniczam,więc proszę o pomoc;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Machnij sobie coś z ekstraktów niechmielonych - zasada bardzo podobna (dochodzi tylko gotowanie brzeczki z chmielem przez ~60 minut), a już można sobie ukręcić coś nieco bardziej "po swojemu". Do tego dokupujesz sobie jakieś fajne drożdże (chyba najprościej suche - koszt zwykle koło 10zł). W sklepach na necie są też gotowe zestawy z ekstraktów (ja zaczynałem tu, bo był spory wybór).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupa też się nie psuje od burzy. Rzeczy kwaśnieją w wyniku fermentacji z udziałem niektórych bakterii i burza nie ma nic do rzeczy.

Jeżeli było kwaśne przed przelewaniem, to zainfekowałeś je wcześniej. Gdzie? Tutaj musisz dotrzeć sam, my możemy tylko przypuszczać. Najczęściej to:

 

1) Podnoszenie wieka pokrywy (żeby zerknąć, dla przykładu)

2) zabrudzone drożdże - np przygotowane w brudnym naczyniu

3) nieumyty/źle wymyty fermentor (dotyczy to też pokrywy)

4) niewysterylizowana chłodnica

5) brudne narzędzia (węże, chochle itp)

 

Wiele osób powie też, że można złapać z powietrza. Mają rację, ale w większości przypadków w grę wchodzą jedynie nasze niedopatrzenia. Zrób sobie porządny rachunek sumienia - infekcja to bolesna lekcja, ale zdecydowanie cenna :)

 

Powiedz nam też jakich środków czystości używasz, do czego i w jakim stężeniu.

Patrząc też za okno - w jakich temperaturach fermentowało piw?

 

Co do następnego piwa, podpisuję się pod Thorinem

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty tak serio? od burzy nic się nie psuje przecież to mit

Czasem tylko telewizory... ;)

 

I piece CO :monster:

I cała sieć + telefony + 2 drukarki :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

do czyszczenia sprzętu używam OXI , zgodnie z instrukcją.do zabrudzonych butelek szedł kret,potem każda wyparzana i oxi,piwo fermentowało w temperaturze 24 stopni,wydawało się ze wszystko zrobiłem tak jak przy pierwszej warce,po prostu przy następnej zwrócę większą uwagę na wszystko,dzięki bardzo za pomoc,postaram się zrobić z ekstraktów następne,mam nadzieje że wyjdzie,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przy zlewaniu było kwaśne to nie kwestia butelek. A NaOH+oxi+wyparzanie to przerost formy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim przykładaj się do dezynfekcji między gotowaniem a startem burzliwej. Na wszelki wypadek zaopatrz się w jakiś mocniejszy i pewniejszy środek do dezynfekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam na oxi nie narzekam. Z resztą NaOH to już jest hardcore, nie wiem w co by miał sie zaopatrzyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam na oxi nie narzekam. Z resztą NaOH to już jest hardcore, nie wiem w co by miał sie zaopatrzyć

 

Taki troche off-top ale zauwazylem ze masz 38 warek na koncie i aktualnie nic do picia. Jak zes to zrobil :-)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zes to zrobil :-)?

:lol: jak większość - wypił/rozdał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zes to zrobil :-)?

:lol: jak większość - wypił/rozdał

 

Ja to bym sobie nie pozwolil na zachwianie bezpieczenstwa piwnego w domu. Zapasy musza byc utrzymywane na stalym poziomie :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.