Skocz do zawartości
Gawith

Al'a CDA z ekstraktów + Mini-Mash - Porady

Rekomendowane odpowiedzi

3 warka z brewkita - Bitter - lada dzień wyląduje w butelkach a już pod koniec tygodnia planuje nowe warzenie.

 

Pierwsza warka z niechmielonych ekstraktów. Dodatkowo pomyślałem, że zbiorę pierwsze szlify jeśli chodzi o zacieranie więc padło na ekstrakty + Mini-Mash.

 

W głowie urodził mi się taki oto przepis jeśli chodzi o al'a CDA aka BIPA.

 

 

Warka - 25l

OG - 16BLG

 

Ekstrakty:

  • Bruntal w płynie 1,7kg Jasny
  • Bruntal w płynie 1,7kg Ciemny

Słody:

  • Pilzneński Strzegom - 1kg
  • Bursztynowy Strzegom - 0,25kg
  • Karmelowy czerwony Strzegom - 0,25kg
  • Czekoladowy 1200 Strzegom - 0,25kg

Drożdże: US-05

 

Zacieranie: 66°C 60 min

 

Chmielenie: Chmielu na razie brak więc nie zdecydowałem czym i ile, ale planuje same amerykańce: 60min, 45min, 15min, 5min, 0min i na zimno.

 

Ewentualne braki w ekstrakcie będę uzupełniał cukrem trzcinowym do założeń.

 

Lekko inspirowałem się tym przepisem od @scooby_brew

 

Z braku sprzętu chmielenie niestety będzie na dwa gary 6 i 10l

 

Kwestie których z braku doświadczenia/wiedzy nie jestem pewien:

-Jak bliski będę docelowego stylu? Jeśli wyjdzie lekko palone i trochę poza stylem to kompletnie mi to nie przeszkadza ale nie chciałbym też zrobić American Stout'a.

-Jaki kolor uzyskam?

-Jeśli docelowe OG wyjdzie za niskie to w jakiej formie dawać cukier - Syrop?

 

 

Prosił bym o sugestie i ewentualne porady zmiany w przepisie! A jeśli takowe będą to niech są oparte o słody ze Strzegomia bo tylko do nich mam dostęp na dzień dzisiejszy.

Edytowane przez Gawith

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na czym stanęło? Przerobiłem większość patentów na tuning ekstraktów i w razie czego może mógłbym coś podpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×