Skocz do zawartości
Jakub M

Rozcienczanie brzeczki w trakcie fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj warzyłem swoją pierwszą warkę (Pale Ale, z zacieraniem, z zestawu BA). Po chmieleniu wyszło mi 14 Blg podczas gdy na recepturze jest 11 Blg. Nie miałem zimnej czystej wody pod ręką (było po połnocy) więc wstawiłem na fermentowanie, ale chciałbym mimo to rozrzedzić brzeczkę. Pytania:

 

- czy rozcienczani po rozpoczęciu fermentacji burzliwej ma sens? Jeśli tak, to czy powinienem rozcienczyć ilością wody jaką dodałbym przed fermentacją?

 

- czy może poczekać tydzień gdy będę przelewał na cichą i wtedy dolać wody?

 

- jaki takie "późne rozcienczanie" może być wpływ na jakość piwa?

 

Trochę boję się zakażenia, więc wolałbym to zrobić od razu przy przelewaniu na cichą, ale to może być trochę za późno.

 

 

Pozdrawiam,

Jakub

Edytowane przez Jakub M

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie rzecz ujmując nie ma sensu rozcieńczać fermentującego piwa ;) Czy przeszkadza ci to, że będziesz miał odrobinę mocniejsze piwo i trochę nie według przepisu? Ja bym zostawił jak jest, a następnym razem przypilnował i miał na podorędziu wodę, ale musisz po prostu wysłodzić więcej brzeczki przed chmieleniem i raczej nie będzie potrzebne rozcieńczanie piwa.

1. Nie ma sensu, kup jakieś piwo w sklepie i je rozwodnij np. szklanką wody, nie będzie to za super smakowało ;)

2. Nie ma sensu, a jako początkującemu piwowarowi zalecam pominięcie cichej całkiem, przetrzymanie po prostu piwa 2-3 tygodnie w jednym wiadrze, zrobienie pomiarów 3 dni z rzędu i jak się nie zmienią to w butelki. Chyba że masz chmielenie na zimno albo potrzebujesz szybko zebrać drożdże ;) Ale ogólnie przy pierwszych warkach warto pominąć cichą, a nauczyć się toku warzenia i dezynfekcji w browarze.

3. Patrz pkt 1. ;)

Nie bój się zakażenia, podstawowe środki ostrożności plus chemia piwowarska dadzą radę, a cichą tak jak piszę odpuść sobie. A na potwierdzenie słów przytoczę artykuł z Piwowara: http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-14.pdf

http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-15.pdf

http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-16.pdf

http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-17.pdf

Przeczytaj ten artykuł wiele ci on rozjaśni w tej sferze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wodę można dodać w małej ilości jeżeli chcesz trochę rozcieńczyć brzeczkę tuż po wysładzaniu, lub ewentualnie podczas chmielenia, jak np. nie przypilnujesz palnika i za dużo odparujesz. W późniejszych etapach to raczej nie wskazane. Mogłeś dolać kranówki podczas chmielenia jak koniecznie chciałeś mieć 11 a nie 14 blg i chwilę pogotować całość. Jak nie popełniłeś innych błędów to zostaw tak jak jest piwko powinno wyjść OK. Wysładzaj zawsze do objętości o kilka litrów większej niż wielkość warki z receptury i pilnuj ile ci odparowuje podczas gotowania. Ja za dużo to trochę przykryj garnek (ale nigdy do końca) i zmniejsz palnik, jak za mało to odkryj i zwiększ moc palnika.

 

PS. Moja pierwsza warka z wysładzaniem to Pils z BA tylko że nie 20L 12BLG a ok 14L 17BLG :) Zrób dobrą miarkę/skalę np. na łyżce i kontroluj objętość brzeczki.

Edytowane przez Wojen

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz słabsze, to oczywiście możesz rozcieńczyć. Biorąc pod uwagę, że mamy lato mniejsza ilość słabszego piwa ma uzasadnienie. ;)

 

Przy takim stopniu rozcieńczenia nie powinno ono wpłynąć na smak. Jeśli to pierwsze piwo to na serio nie sądzę, żebyś odczuł to w jakimkolwiek stopniu negatywnie.

 

Rozcieńczasz taką samą ilością wody jaką byś dodał przed fermentacją. Woda oczywiście musi być sterylna, najlepiej chyba woda źródlana ze świeżo odkręconej butelki (butelkowana woda musi być czysta mikrobiologicznie).

 

Przyjmuje się, że im wcześniej rozcieńczamy tym lepiej, najlepiej to zrobić przed startem fermentacji. Jeśli już wystartowało, to unikałbym takich zabaw w pierwszych dniach fermentacji żeby nie stresować niepotrzebnie drożdży. Poczekaj tydzień, potem możesz pomyśleć nad dolaniem. Inna opcja to dolanie wody gdy będziesz mieszał piwo z syropem cukrowym tuż przed rozlewem. Możesz ten syrop przygotować po prostu dużo rzadszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź, artykuł zaraz wchłonę. Zostawię piwo jak jest. Mam w takim razie jeszcze dodatkowe pytanie:

 

Zakładając że dodawałbym wody po chmieleniu, czy moje wyliczenia są prawidłowe?

 

Mam 14.3L / 14 Blg a chciałbym 11 Blg, muszę więc dodać ok 4.3 L wody? Liczyłem to przeliczając Blg na gestości a potem licząc ile wody muszę oddać żeby zmiejszyć gęstość.

 

Pozdr,

Jakub

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego wzoru wychodzi 3.9 L. Wprawdzie różnica jest niewielka, ale czy to jest prawidłowy wzór czy po prostu sprawdza się przy szybkich wyliczeniach? Chciałbym zrozumieć skąd ta różnica.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Inna opcja to dolanie wody gdy będziesz mieszał piwo z syropem cukrowym tuż przed rozlewem. Możesz ten syrop przygotować po prostu dużo rzadszy.

 

Dobry pomysł, chyba jednak rozrzedzę brzeczkę bo nachmielowałem jak dla pełnych 22L a mam mniej niż 15L.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł, chyba jednak rozrzedzę brzeczkę bo nachmielowałem jak dla pełnych 22L a mam mniej niż 15L.

Dobry pod warunkiem, że nie rozcieńczysz zbyt bardzo. Na pewno nie próbuj z 15L otrzymać tych 22 :D

 

Poza tym mocniejsze chmielenie przy większej słodowości (14Blg zamiast 11Blg) nie będzie aż tak bardzo odczuwalne, ponieważ właśnie słodowość przykrywa chmiel i generalnie jest zasada, że im wyższy ekstrakt w piwie, tym wyższe IBU powinieneś mieć, aby odczuwać podobną goryczkę.

Edytowane przez ThoriN

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł, chyba jednak rozrzedzę brzeczkę bo nachmielowałem jak dla pełnych 22L a mam mniej niż 15L.

undeath dobrze radzi, zostaw w spokoju, przemyśl następną warkę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja czasem jak mam za mało po schłodzeniu to wtedy dodaje wody po zadaniu drożdży już nie rozcieńczałem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×