Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Docent] Pociąg do Piwa – inauguracja

Rekomendowane odpowiedzi

Po zamknięciu Odessy, miejsca w którym polano pierwszą beczkową Pintę w Warszawie, Ursynów nie miał lokalu w którym można było znaleźć szeroki wybór dobrego piwa. Z jednej strony było dziwne, że dzielnica z liczbą 150 tys. mieszkańców nie ma takiego przybytku, z drugiej jednak sytuacja podobna była i w innych częściach Warszawy (z wyjątkami na PDSL czy Czeską Piviarnię). Ursynów swoją realizację piwnej rewolucji zaczął od sklepów, w których lano piwo beczkowe do PETów. Jednym z nich była Stacja Piwa uruchomiona w czerwcu 2013. Przeszło rok później właściciel tego sklepu postanowił zapełnić knajpianą lukę i wystartował z lokalem o nazwie Pociąg do Piwa.

12 lipca pojawiłem się na inauguracji knajpy. Wystrój jest dość oszczędny, ot drewniane stoły i krzesła, kilka plakatów dostępnych w Tesco o piwnej tematyce, wzorek pociągu wykonany z kapsli – wszystko to nie angażuje zbytnio zmysłów i może słusznie, bo przecież jesteśmy tu dla piwa i ludzi z którymi można pogadać. Trzeba przyznać, że na otwarciu frekwencja była imponująca, a i blogersko-konsumenckie grono dopisało. Na dwunastu dostępnych tu kranach, szczerze mówiąc, szału nie było. Polskie regionalne w typie Kormorana i Raciborza, czeskie małe w typie Krakonoša czy Kouta, w końcu krajowi rzemieślnicy pod postacią AleBrowaru czy Pinty. Dodatkowo dwa krany zarezerwowane na cydr. Nie jest to wybór, który robi wielkie wrażenie ale biorąc pod uwagę, że to jedyne takie miejsce na Ursynowie, to nie ma na co zbytnio kręcić nosem. W rozmowie z właścicielem zasugerowałem stałą obecność APA na kranie i możliwe, że takim piwem będzie Pacific z Artezana. W ogóle obecność podwarszawskiego Artezana uważam za obowiązkową w warszawskim wielokranie. Tymczasem życzę powodzenia choć w obecnej sytuacji przy braku osiedlowej konkurencji nie wątpię, że przedsięwzięcie odniesie sukces.

Pociąg do Piwa, Warszawa, Dereniowa 2

www.facebook.com/pociagdopiwa

Foto 395Foto 375Foto 378Hop Sasa z AB na dobry początekFoto 387Foto 382Foto 393Foto 396Purc i jego nieodłączny termometrFoto 408Foto 410Foto 417Foto 419Foto 421Właściciel polewa!Foto 432Foto 433Nie mogło obejść się bez specjalnej degustacjiBlogerski sprzętWarszawskie blogieryb.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×