Skocz do zawartości
RobertJ

Mocno wędzony stout - ocena receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Obmysliłem taka oto recepturę na wędzony stout.

 

Zasyp.

5 kg. - Słód wędzony (5-10 ppm) Castle malting

800 g. - Płatki owsiane

200 g.- Carafa II special

300 g. - Jęczmień palony

200g. - Crystal 160 EBC

 

Chmiel Marynka 40 g. Na goryczkę.

 

Drożdże s-04

 

Czekam na opinie, czy taki twór będzie się do czegoś nadawał.

Edytowane przez RobertJ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmniejszyłbym owsianke do 0,4-0,6 kg, dlaczego carafa special ? Może być normalna. Zdajesz sobie sprawę, że to słód wędzony torfem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to pierwsze Twoje piwo Stout lub wędzone to weź połowę wędzonki i połowę innej podstawy. Wędzonki to specyfiki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to nie wiedziałem ze jest slod typowo torfowy. Ale taka wedzonke tez lubie. Carafe II chce wykorzystać bo mi zalega.

 

A może by zmieszać pol na pol ten słód z wedzonym bukiem z weyermanna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już przy 30% zasypu słodu wędzonego torfem jego aromat jest bardzo wyraźny, wręcz dominujący.

 

No i o to mi się rozchodzi. :) Ale przy 30% zasypu jest wyraźny kiedy używany słodu 30-45 ppm a nie 5-10. Tzn tak wyczytalem z for. No i gdzieś przeczytałem ze Smoky Joe ma 30% i jakoś nie masakruje. Teoretyzuje, bo nie mam dostępu do nie wiadomo ilu piw tego typu.

Edytowane przez RobertJ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja może odkurzę temat, ale lepsze to niż zakładanie nowego.

 

Nowy pomysł na wędzonke

 

Pale ale - 4kg

Wędzony bukiem CM - 2,5kg

Brown - 250g

Czekoladowy 400 EBC - 300g

Crystal 160 EBC - 200g

Jęczmień palony - 100g

 

Chmiel - marynka 40g na goryczke.

 

Drożdże S-04

 

Co sądzicie Panowie?

Edytowane przez RobertJ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sądzię, że będzie podobny, tj. mega pyszny :D. Chociaż ja ostatnio rzuciłem więcej wędzonego i palonego, ale receptura do wklejenia po degustacji, tj. za kilka miesięcy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak się boisz chlorowanej wody to napuść wodę do warzenia dzień wcześniej i daj jej odstać 24h

 

Nie trzeba jej wczesniej przegotowac?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mowa o chlorze to ucieka z wody samoistnie - samo odstaniez wystarczy - ew można zamieszać co parę godzin - jeśli jednak filtry u Ciebie uzdatniaja przy pomocy chloraminy to takie odstanie nic nie da

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×