Jump to content
RobertJ

Mocno wędzony stout - ocena receptury

Recommended Posts

Obmysliłem taka oto recepturę na wędzony stout.

 

Zasyp.

5 kg. - Słód wędzony (5-10 ppm) Castle malting

800 g. - Płatki owsiane

200 g.- Carafa II special

300 g. - Jęczmień palony

200g. - Crystal 160 EBC

 

Chmiel Marynka 40 g. Na goryczkę.

 

Drożdże s-04

 

Czekam na opinie, czy taki twór będzie się do czegoś nadawał.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmniejszyłbym owsianke do 0,4-0,6 kg, dlaczego carafa special ? Może być normalna. Zdajesz sobie sprawę, że to słód wędzony torfem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to pierwsze Twoje piwo Stout lub wędzone to weź połowę wędzonki i połowę innej podstawy. Wędzonki to specyfiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to nie wiedziałem ze jest slod typowo torfowy. Ale taka wedzonke tez lubie. Carafe II chce wykorzystać bo mi zalega.

 

A może by zmieszać pol na pol ten słód z wedzonym bukiem z weyermanna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już przy 30% zasypu słodu wędzonego torfem jego aromat jest bardzo wyraźny, wręcz dominujący.

 

No i o to mi się rozchodzi. :) Ale przy 30% zasypu jest wyraźny kiedy używany słodu 30-45 ppm a nie 5-10. Tzn tak wyczytalem z for. No i gdzieś przeczytałem ze Smoky Joe ma 30% i jakoś nie masakruje. Teoretyzuje, bo nie mam dostępu do nie wiadomo ilu piw tego typu.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja może odkurzę temat, ale lepsze to niż zakładanie nowego.

 

Nowy pomysł na wędzonke

 

Pale ale - 4kg

Wędzony bukiem CM - 2,5kg

Brown - 250g

Czekoladowy 400 EBC - 300g

Crystal 160 EBC - 200g

Jęczmień palony - 100g

 

Chmiel - marynka 40g na goryczke.

 

Drożdże S-04

 

Co sądzicie Panowie?

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sądzię, że będzie podobny, tj. mega pyszny :D. Chociaż ja ostatnio rzuciłem więcej wędzonego i palonego, ale receptura do wklejenia po degustacji, tj. za kilka miesięcy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak się boisz chlorowanej wody to napuść wodę do warzenia dzień wcześniej i daj jej odstać 24h

 

Nie trzeba jej wczesniej przegotowac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli mowa o chlorze to ucieka z wody samoistnie - samo odstaniez wystarczy - ew można zamieszać co parę godzin - jeśli jednak filtry u Ciebie uzdatniaja przy pomocy chloraminy to takie odstanie nic nie da

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.