Skocz do zawartości
adrick

Prośba o ocenę receptury - pszeniczno żytnie

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o ocenę receptury na piwo które ma być orzeźwiające, lekko oleiste ze słodu żytniego i troszkę bardziej treściwsze niż weizen. Miło było by poczuć banan. Celuję w 12-13 BLG 20 - 25 L .Cały czas mam w pamięci Apetyt na życie Pinty ale coś podobnego raczej trudno będzie zrobić. To dopiero moja 7 warka więc doświadczenie mam jeszcze małe w układaniu receptur. Przeszukałem trochę forum i posklejałem coś takiego:

 

pilzneński - 1kg

pszeniczny - 2 kg

żytni - 1kg

 

chmiel lubelski 30 g na 60 min

 

zacieranie jak w recepturze Anteksa:

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

Co do drożdży to wchodzą w grę suchary np WB 06 , S 33, mauribrew weiss doradźcie proszę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz coś takiego jak Apetyt na życie to dlaczego nie zrobisz po prostu rasowego Roggenbiera? Ja robiłem z zestawu BrowAmatora (recepturę znajdziesz u mnie w zapiskach) i wyszedł znakomity.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów.

 

Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06.

Mech+ tydzień cichej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób przerwę beta-glukanową i na pewno oszczędzisz sobie części problemów z filtracją. Na WB06 też miałem kryształowo klarowną pszenicę, także tutaj nie widzę problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie rady, jak zwykle można na Was liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×