adrick 1 Posted July 12, 2014 Prosiłbym o ocenę receptury na piwo które ma być orzeźwiające, lekko oleiste ze słodu żytniego i troszkę bardziej treściwsze niż weizen. Miło było by poczuć banan. Celuję w 12-13 BLG 20 - 25 L .Cały czas mam w pamięci Apetyt na życie Pinty ale coś podobnego raczej trudno będzie zrobić. To dopiero moja 7 warka więc doświadczenie mam jeszcze małe w układaniu receptur. Przeszukałem trochę forum i posklejałem coś takiego: pilzneński - 1kg pszeniczny - 2 kg żytni - 1kg chmiel lubelski 30 g na 60 min zacieranie jak w recepturze Anteksa: - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min Co do drożdży to wchodzą w grę suchary np WB 06 , S 33, mauribrew weiss doradźcie proszę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted July 12, 2014 Ja bym użył WB-06. Receptura w/g mnie b/dobra, ale wysładzanie będzie trudne. 1 adrick reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted July 12, 2014 Jeśli chcesz coś takiego jak Apetyt na życie to dlaczego nie zrobisz po prostu rasowego Roggenbiera? Ja robiłem z zestawu BrowAmatora (recepturę znajdziesz u mnie w zapiskach) i wyszedł znakomity. 2 alechanted and adrick reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted July 13, 2014 (edited) Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów. Edited July 13, 2014 by Jacenty 1 adrick reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted July 13, 2014 Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów. Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted July 13, 2014 Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06. Mech+ tydzień cichej. 1 adrick reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted July 13, 2014 Zrób przerwę beta-glukanową i na pewno oszczędzisz sobie części problemów z filtracją. Na WB06 też miałem kryształowo klarowną pszenicę, także tutaj nie widzę problemu. 1 adrick reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted July 13, 2014 Jak zrobisz na słodzie żytnim, to poprawa będzie niezauważalna. Proponuję płatki. 1 adrick reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
adrick 1 Posted July 15, 2014 Dzięki za wszystkie rady, jak zwykle można na Was liczyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites