Jump to content
adrick

Prośba o ocenę receptury - pszeniczno żytnie

Recommended Posts

Prosiłbym o ocenę receptury na piwo które ma być orzeźwiające, lekko oleiste ze słodu żytniego i troszkę bardziej treściwsze niż weizen. Miło było by poczuć banan. Celuję w 12-13 BLG 20 - 25 L .Cały czas mam w pamięci Apetyt na życie Pinty ale coś podobnego raczej trudno będzie zrobić. To dopiero moja 7 warka więc doświadczenie mam jeszcze małe w układaniu receptur. Przeszukałem trochę forum i posklejałem coś takiego:

 

pilzneński - 1kg

pszeniczny - 2 kg

żytni - 1kg

 

chmiel lubelski 30 g na 60 min

 

zacieranie jak w recepturze Anteksa:

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

Co do drożdży to wchodzą w grę suchary np WB 06 , S 33, mauribrew weiss doradźcie proszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz coś takiego jak Apetyt na życie to dlaczego nie zrobisz po prostu rasowego Roggenbiera? Ja robiłem z zestawu BrowAmatora (recepturę znajdziesz u mnie w zapiskach) i wyszedł znakomity.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj jeszcze 0,5 kg pilzneńskiego, będziesz miał większe szanse zbliżyć się do oczekiwanych 25 litrów oraz ulżysz sobie w męczarniach przy wysładzaniu. WB-06 będą lepsze, uwzględnij użycie mchu. Gęstość tego piwa zrównoważona jego kryształową przejrzystością da świetne wrażenia dla zmysłów.

 

Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak chcesz uzyskać "kryształową przejrzystość" przy fermentacji WB-06.

Mech+ tydzień cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób przerwę beta-glukanową i na pewno oszczędzisz sobie części problemów z filtracją. Na WB06 też miałem kryształowo klarowną pszenicę, także tutaj nie widzę problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wszystkie rady, jak zwykle można na Was liczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.