Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Docent] Pierwsze półrocze 2014 – podsumowanie

Rekomendowane odpowiedzi

PodsumowaniePrzywykliśmy do tego, by podsumowania sporządzać pod koniec roku. W obecnej sytuacji dynamicznego rozwoju piwnej sceny rzemieślniczej trzeba zweryfikować te przyzwyczajenia i przedstawić krótką diagnozę stanu w pierwszym półroczu 2014 roku. Jakie były najważniejsze wydarzenia i trendy, które charakteryzowały ten czas? No i jakie prognozy można sporządzić obserwując obecny rozwój wydarzeń?

 

 1. Oszałamiająca liczba piwnych premier

W przeciągu pierwszych 6 miesięcy roku zaprezentowane zostały 173 nowe piwa, co daje średnią prawie 29 nowych piw w miesiącu. Gdyby ktoś jeszcze rok temu powiedział, że praktycznie każdego dnia miesiąca będzie pojawiać się nowe rzemieślnicze w Polsce, to pewnie bym go wyśmiał. Liczby i zestawienia jednak nie kłamią. Faktem również jest to, że ten dobrobyt dostępny jest głównie miłośnikom piwa z większych miast. Mniejsze ośrodki ciągle czekają na ‚rewolucjonistów’.

2. Wysyp kontraktowców

W 2014 obserwujemy prawdziwy wysyp inicjatyw kontaktowych podnajmujących moce w funkcjonujących browarach. Nowe piwa kontraktowców mają udział  w generowaniu nowych piw na rynku, choć wcale nie tak znaczny jakby się wydawało. W ciągu pierwszego półrocza pojawiły się: Bazyliszek, Birbant, Doctor Brew, Faktoria, Mason, Ninkasi, Perun, Spirifer, Świński Ryjek. Niektórzy z kontraktowców już przeszli na swoje (patrz Olimp, który sfinalizował transakcję zakupu browaru w Wąsoszu w czerwcu) lub mają taki zamiar w niedalekiej przyszłości (patrz Perun). Obecnie wydaje się, że zbudowanie browaru specjalnie pod wynajem może być dobrą inwestycją i osoby dysponujące nadwyżką środków finansowych powinny rozważyć taką właśnie opcję.

3. Dynamiczny wzrost liczby browarów rzemieślniczych

W 2012 powstał jeden browar rzemieślniczy – Artezan, w roku następnym trzy – Pracownia Piwa, Ursa Maior oraz Browarnia Sobótka Górka. W przeciągu sześciu miesięcy 2014 na rynku pojawiły się cztery kolejne browary: Bednary, Podgórz, Piotrków Trybunalski oraz Zarzecze (ten ostatni jako matecznik kontraktowców z Pinty i Birbanta). Na ukończeniu są Reden ze Świętochłowic oraz Nepomucen ze Szkaradowa. Budują się chociażby Gzub z Annopola czy Twigg z Nowej Huty. Nie można nie wspomnieć o stabilnym wzroście browarów restauracyjnych; co najmniej dziesiątka nowych powinna otworzyć się w przeciągu roku. Według moich prognoz docelową liczbą browarów w Polsce jest 600, natomiast rocznie powinniśmy obserwować przyrost ok. 20 browarów, głównie rzemieślniczych i restauracyjnych.

4. Mnogość piwnych wydarzeń i imprez

Wystarczy spojrzeć na natężenie relacji z piwnych wydarzeń na tej stronie by zobaczyć, że trend z zeszłego roku nie tylko jest kontynuowany ale i przyrasta na sile. Na uwagę zasługiwały piwne premiery z udziałem piwowarów (tutaj prym bezsprzecznie wiodą warszawskie Kufle i Kapsle), huczne urodziny Alebrowaru/Pinty/Piwoteki Narodowej, Pracowni Piwa, Chmielarni czy w końcu Kufli i Kapsli. Pod względem festiwali chyba nie mamy co narzekać. Pojawiły się nowe inicjatywy jak Targi Piw Regionalnych w Łodzi czy Krakowski Festiwal Piwa w Zabierzowie. Odbyła się kolejna edycja Festiwalu Piw Rzemieślniczych w Annopolu. Wrocławski Festiwal Dobrego piwa dzięki nowej, większej lokalizacji wyrasta pod względem wielkości na lidera. W końcu mieliśmy Festiwal Birofilia, który mam wrażenie straci prym jeśli chodzi o imprezę ważną dla rzemieślników. W tej sytuacji hitem powinien stać się Warszawski Festiwal Piwa, którego pierwsza edycja odbędzie się w październiku w stolicy!

5. Coraz większy wybór dobrego piwa w lokalach

Dynamika przyrostu nowych lokali nie jest tak duża jakbym się spodziewał, choć miejsce ma inne zjawisko – dostawiane kolejnych kranów (lub pomp) w istniejących miejscach lub zmiana asortymentu z dotychczasowych koncernówek na piwo z małych browarów. Pojawiła się natomiast rzecz, której się nie spodziewałem tzn. lokale firmowe czy też patronackie. Pierwsza pod tym względem była Pinta, która we współpracy z Omertą uruchomiła Viva la Pinta. Kolejnym będzie Pracownia Piwa, która we współpracy z House of Beer uruchomi Tap House. Są pogłoski o kolejnych takich inicjatywach. Nie znaczy to jednak, że nowych lokali nie będzie, szczególnie w Warszawie, która na tym polu ma przecież ogromny potencjał. Wkrótce czeka nas otwarcie Pociągu do Piwa oraz żoliborskiego oddziału Kufli i Kapsli!

6. Międzynarodowa współpraca

W tym półroczu obserwowaliśmy współpracę czołowych krajowych rzemieślników z browarami zagranicznymi. W marcu Pinta wyjechała do Irlandii, aby w tamtejszym Carlow Brewing Company uwarzyć Lublin to Dublin czyli Double Robust Stout z polskim chmielem i płatkami owsianymi. Natomiast w maju do browaru w Gościszewie pofatygował się główny piwowar norweskiego Nøgne Ø, Kjetil Jikiun aby we współpracy z AleBrowarem uwarzyć Deep Love w kreatywnym stylu West Coast Belgian Rye IPA. W czerwcu tytuł Debiutu miesiąca zdobyło piwo uwarzone w belgijskim Brasserie de Bastogne przez ekipę kontraktowego jeszcze Gzuba. Teraz wszyscy wyczekujemy współpracy Pracowni Piwa z duńskim Mikkellerem ;)

7. Piwna polaryzacja

Nastąpiło to, co przepowiadałem już dwa lata temu. Z jednej strony mamy sytuację, która była moim marzeniem sprzed lat. Praktycznie piwny raj z ciągłymi nowościami od rzemieślników, które dostępne są w wersjach beczkowych w lokalach z dobrych piwem. Z drugiej strony mamy niedostępność rzeczonych piw w mniejszych miejscowościach.  Również kwestie finansowe powodują, że wielką popularnością cieszą się wszelkie zestawienia piw dostępnych w dyskontach. Ja jednak w swojej popularyzacji kultury piwnej przejmuję hasło głoszone kiedyś przez Kopyra, a mianowicie: Życie jest zbyt krótkie, by pić kiepskie piwo!

 

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×