Jump to content
Sign in to follow this  
Angelus1984

Error w pszeniczniaku.

Recommended Posts

podczas próby w 72* gdzies w okolicy 30 minuty włączyłem gaz by podciągnąć temperature.

Zagapiłem się i podgrzałem do 80* ;/

dolałem zimnej wody i sprowadziłem do 72*.,.. czy te chwilowe przegrzanie zacieru bardzo schaniło mi temat ?.

pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile wcześniej trwało zacieranie ? I czy mieszałeś podczas tego podgrzewania ? Jeśli nie , to może to być miejscowe przegrzanie. Zrób próbę jodową i sprawdź czy już się zatarło . Prawdopodobnie tak. Jeśli się nie zatarło i ubiłeś enzymy możesz mieć niższą wydajność i zmętnienie , ale to w tym piwie nie przeszkadza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15' w 46*

25' w 63*

30' w 72* w tym momencie przegrzałem i schłodziłem do 72* i czekam jeszcze 8 minut.

W takim razie zobaczymy jaką bedę miał wydajność..

nie przeprawadzam próby jodowej nie mam narzędzi ani też specjalnie nigdy nie musiałem.. Podgrzewam do 80 zawsze i zostawiam na 10/15 minut tak żeby miec pewność jest ok.

Dziś akurat by się przydało..

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 80 stopniach to już nie ma na co czekać , chyba że żeby mieć pewność że ubiłeś enzymy. Nie masz w domu jodyny , czy płynu lugola ? Albo apteki nieopodal ?

 

Zresztą po takim czasie zacierania to już raczej nie będzie problemu.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam :).

Zaraz bedę wysładzać tak jak mówisz zobaczymy jaką będę miał wydajność . Do apteki za późno zeby startowac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale gęstość tego co zacierałeś możesz przeca zmierzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z narzędzi mierniczych posiadam glukometr i termometr ;). także jedyne co mogę w tej chwili zrobić to wysładzać do 2 BLG i ocenić ile mi wyszło brzeczki.

Edited by Angelus1984

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... jakbym ja miał czym zmierzyć blg to bym zmierzył gęstość zacieru, poczekał jeszcze z 15 min w 72st. i ponownie bym zmierzył.

Wnioski miałbyś oczywiste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajność w zasadzie taka jak powinna być minimalnie niższa... przeciągnąłem symbolicznie wysładzanie żeby powetować straty.

Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.