Skocz do zawartości
Angelus1984

Error w pszeniczniaku.

Rekomendowane odpowiedzi

podczas próby w 72* gdzies w okolicy 30 minuty włączyłem gaz by podciągnąć temperature.

Zagapiłem się i podgrzałem do 80* ;/

dolałem zimnej wody i sprowadziłem do 72*.,.. czy te chwilowe przegrzanie zacieru bardzo schaniło mi temat ?.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile wcześniej trwało zacieranie ? I czy mieszałeś podczas tego podgrzewania ? Jeśli nie , to może to być miejscowe przegrzanie. Zrób próbę jodową i sprawdź czy już się zatarło . Prawdopodobnie tak. Jeśli się nie zatarło i ubiłeś enzymy możesz mieć niższą wydajność i zmętnienie , ale to w tym piwie nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

15' w 46*

25' w 63*

30' w 72* w tym momencie przegrzałem i schłodziłem do 72* i czekam jeszcze 8 minut.

W takim razie zobaczymy jaką bedę miał wydajność..

nie przeprawadzam próby jodowej nie mam narzędzi ani też specjalnie nigdy nie musiałem.. Podgrzewam do 80 zawsze i zostawiam na 10/15 minut tak żeby miec pewność jest ok.

Dziś akurat by się przydało..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W 80 stopniach to już nie ma na co czekać , chyba że żeby mieć pewność że ubiłeś enzymy. Nie masz w domu jodyny , czy płynu lugola ? Albo apteki nieopodal ?

 

Zresztą po takim czasie zacierania to już raczej nie będzie problemu.

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam :).

Zaraz bedę wysładzać tak jak mówisz zobaczymy jaką będę miał wydajność . Do apteki za późno zeby startowac.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale gęstość tego co zacierałeś możesz przeca zmierzyć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z narzędzi mierniczych posiadam glukometr i termometr ;). także jedyne co mogę w tej chwili zrobić to wysładzać do 2 BLG i ocenić ile mi wyszło brzeczki.

Edytowane przez Angelus1984

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm... jakbym ja miał czym zmierzyć blg to bym zmierzył gęstość zacieru, poczekał jeszcze z 15 min w 72st. i ponownie bym zmierzył.

Wnioski miałbyś oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydajność w zasadzie taka jak powinna być minimalnie niższa... przeciągnąłem symbolicznie wysładzanie żeby powetować straty.

Dzięki za pomoc pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×