Skocz do zawartości
Pierre Celis

[Piwny turysta] The Strands Brewery z Nether Wasdale

Rekomendowane odpowiedzi

 

 Lake District, przepiękna kraina leżąca w północno-zachodniej Anglii. Znajdziemy tam urzekające swoim pięknem jeziora, otoczone tajemniczą aurą, gęste lasy oraz łagodne, zielone wzgórza. Prawda, że brzmi to fantastycznie. Niestety, ziemie te mają jeden mały „feler”. Jest nim kapryśna pogoda, która czyni z tych ziem najbardziej wilgotnym obszarem Anglii.

DSC00166

 

 Co począć, gdy aura nie będzie sprzyja pieszym wędrówkom? Udać się do miejscowej oberży, która z pewnością będzie serwowała miejscowe piwo! A jak szczęście wam dopisze, to i może natraficie na jeden z kilkunastu działających na tym terenie brewpubów.

 

 Dziś o browarze „The Strands Brewery” z osady Nether Wasdale, która pełni rolę głównej bazy wypadowej do najgłębszego jeziora w całej Anglii, do jeziora Wast Water.

 

 Browar powstał na początku 2008 roku, na terenie dwustuletniego pensjonatu „The Strand Inn”. Z początku warzył na dość amatorskim sprzęcie, o jednorazowym wypuście oscylującym wokół dwóch hektolitrów. Jednak z czasem, gdy piwo zyskało uznanie na miejscowych festiwalach, browar zainwestował w nowy sprzęt, którego moc obliczona jest na 9 hektolitrów (5,5 barrel).

 

 Jak przystało na brytyjskiego rzemieślnika, browar nie trzyma się utartego, piwnego schematu. W ciągu roku browar warzy, około 20 gatunków piwa, które są następnie dystrybuowane wśród okolicznych pubów i sklepów, pod postacią beczki i butelki.

 

 Nawet największy malkontent będzie w pełni ukontentowany tym co zastanie na miejscu. Począwszy od Amber Ale (3,8% alk.), Pale Ale (4,1% alk.), English Porter (5,0%alk.), Brown Bitter (3,8% alk.), Honey Ale (4,5% alk.), Red Ale (4,3% alk.), poprzez Bittera (4,3% alk.), Chocolate Stout (4,8% alk.), Lambic (8,5% alk.) a skończywszy na Barley Wine (10,2% alk.), Wheat Beer (3,9% alk.) i IPA (5,0% alk.). Prawda, że brzmi intrygująco.

 

 Niestety, całego tego cymesu nie da się posmakować za jednym podejściem. Browar warzy rotacyjnie, aczkolwiek w ich firmowym pubie można za każdym razem posmakować przynajmniej ośmiu piw polewanych z wyszynkowych pomp.

 

 A czy warto skosztować tych piw? No cóż, mogę mówić tylko za nas. Nie mogliśmy rozstać się z tym miejscem nie roniąc łez. Genialne miejsce umiejscowione w przepięknych okolicznościach przyrody!

Budynek produkcyjny browaru

Budynek produkcyjny browaru

.

DSC00162

.

DSC00163

.

DSC00158

.

English Porter

English Porter

.

Brown Bitter

Brown Bitter

.

Bitter

Bitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2879 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×