Jump to content
Sign in to follow this  
bielok

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

Recommended Posts

Witam.

 

Zainspirowany ostatnia warką Dori, tez od jakiegoś czasu myślę o uwarzeniu piwa w tym stylu.

Zastanawiam się jednak na jakich suchych drożdżach widzielibyście przefermentowanego tego piwa, do wyboru mam:

- Danstar Nottingham

- US-05

- S-04

 

Zależało by mi na mocnym odfermentowaniu tego piwa, dlatego chciałem zahartować drożdże wstępną warką 12 blg.

Jakie są wasze typy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój typ: nie ma to większego znaczenia :). Wszystkie są OK - drożdże g.f. do piw brytyjskich.

Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu to zadaj sporo drożdży w dobrej kondycji i mocno natleń brzeczkę.

Brzeczka z portera będzie wlewana do fermentatora z którego chwilę wczesniej będzie zlane piwo z burzliwej - tak to planuję. Myślę że ilośc drożdzy po fermentacji burzliwej da radę mocno odfermentować portera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja kolejność po odczytaniu charakterystyk :

 

1. - Danstar Nottingham - dedykowane do Stouta

2. - US-05 - raczej do piw jasnych

3. - S-04 - miejsce ostatnie z powodu tendencji do niskiego odfermentowanie

 

Wybór należy do Ciebie, choć myślę, że zaliczysz mi zadanie domowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym użył S-04, bo bardzo sobie chwalę stouty na tych drożdżach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie "żarłacze szare" :) czyli Danstar Nottingham fermentowane możliwie najniższej temp. o tej porze roku. Prawie czysty smak słodów, ładnie sklarowane i wdzięczne drożdże. Widzisz że życie jest ciężkie, co piwowar to to inne zdanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz zamiar warzyć w przyszłym tygodniu to w sobotę mogę dać Ci gęstwę London Ale, fermentującą teraz moje bożonarodzeniowe uwarzone wczoraj. Drożdże jeszcze nie wymęczone bo to dopiero ich druga warka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 nie da rady wystarczająco odfermentować, piwo będzie zbyt słodowe jak na russiana, dla mnie to wada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Dziękuję wszystkim za opinie i pomoc.

Prawdę mówiąc od samego początku skłaniałem się ku danstarom lub us-5, s-4 prawie wogole nie brałem pod uwagę.

 

Dori co do gęstwy dogadamy sie w sobotę :)

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.