Skocz do zawartości
mcpol1

Jak rozpoznać DMS?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie takie pytanie.

Uwarzyłem po raz kolejny piwo pszeniczne i niepokoi mnie pewien posmak ( po raz kolejny)

Piwko przy rozlewie było wyśmienite. Cieszyłem się że będzie dobre i w końcu wyszło tak jak powinno, jak poprzednie, nie licząc ostatniego.

Tymczasem jakie moje zdziwienie. Mimo iż piwo znakomicie zachowuje się po nalaniu do szkła (3 tygodnie w butelce). Dobre wysycenie, piana średnio do drobno pęcherzykowatej, trwała. Smak... i tu moje pytanie.

Jak rozpoznać DMS??? Nigdy wcześniej się z dms nie spotkałem więc porównania nie mam. Wiem z opisu, że to smak gotowanych warzyw. Ja w moim piwie wyróżnił bym jedno warzywo. Gotowaną kalarepę...

W poprzednim piwie było to samo. Piwo im starsze miało coraz bardziej intensywny ten właśnie smak. Do tego stopnia, że przykrył on goździki i banana a po jakimś czasie (kilka miesięcy) piwo stało się niepitne ... oleiste wręcz w smaku...

Dodam, że do tej pory moje pszeniczniaki były popisowe... receptury nie zmieniałem, jedynie miejsce zamieszkania a więc wodę, klimat...

Co jeszcze... miałem problemy z zagotowaniem brzeczki. Nawalił termostat i jak osiągał 100°C wyłączała się grzałka i tak około godziny aż nie zrobiłem na krótko...

Z góry dzięki za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio ciekawe rzeczy na ten temat były:

http://piwnygaraz.pl/dms/

 

Ogólnie to też pachnie tak woda z puszki kukurydzy i tak to najłatwiej porównać. W ciemnych piwach natomiast pachnie koncentratem pomidorowym. Nie da rady komuś innemu dać spróbować tego piwa? No niestety z opisu ciężko cokolwiek wywnioskować, a każdy ma też inne odczuwanie zapachów. Być może błąd tkwi gdzie indziej...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak teraz ale kiedyś Ursa była dobrym wzorcem DMS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie to chciałbym aby to ktoś spróbował bo miałbym punkt odniesienia... niestety w Wiedniu ciężko znaleźć kogoś takiego :D dzisiaj częstowałem kolegów to jak to bywa z darmowym piwem: BARDZO im smakowało :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli wada narasta z czasem to jest to wynik zakażenia. Niektóre szczepy bakterii produkują sporo DMSu i innych związków siarki. Czeka Cię nierówna walka z tymi małymi wredotami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×