Jump to content
mcpol1

Jak rozpoznać DMS?

Recommended Posts

Panowie i Panie takie pytanie.

Uwarzyłem po raz kolejny piwo pszeniczne i niepokoi mnie pewien posmak ( po raz kolejny)

Piwko przy rozlewie było wyśmienite. Cieszyłem się że będzie dobre i w końcu wyszło tak jak powinno, jak poprzednie, nie licząc ostatniego.

Tymczasem jakie moje zdziwienie. Mimo iż piwo znakomicie zachowuje się po nalaniu do szkła (3 tygodnie w butelce). Dobre wysycenie, piana średnio do drobno pęcherzykowatej, trwała. Smak... i tu moje pytanie.

Jak rozpoznać DMS??? Nigdy wcześniej się z dms nie spotkałem więc porównania nie mam. Wiem z opisu, że to smak gotowanych warzyw. Ja w moim piwie wyróżnił bym jedno warzywo. Gotowaną kalarepę...

W poprzednim piwie było to samo. Piwo im starsze miało coraz bardziej intensywny ten właśnie smak. Do tego stopnia, że przykrył on goździki i banana a po jakimś czasie (kilka miesięcy) piwo stało się niepitne ... oleiste wręcz w smaku...

Dodam, że do tej pory moje pszeniczniaki były popisowe... receptury nie zmieniałem, jedynie miejsce zamieszkania a więc wodę, klimat...

Co jeszcze... miałem problemy z zagotowaniem brzeczki. Nawalił termostat i jak osiągał 100°C wyłączała się grzałka i tak około godziny aż nie zrobiłem na krótko...

Z góry dzięki za opinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio ciekawe rzeczy na ten temat były:

http://piwnygaraz.pl/dms/

 

Ogólnie to też pachnie tak woda z puszki kukurydzy i tak to najłatwiej porównać. W ciemnych piwach natomiast pachnie koncentratem pomidorowym. Nie da rady komuś innemu dać spróbować tego piwa? No niestety z opisu ciężko cokolwiek wywnioskować, a każdy ma też inne odczuwanie zapachów. Być może błąd tkwi gdzie indziej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to chciałbym aby to ktoś spróbował bo miałbym punkt odniesienia... niestety w Wiedniu ciężko znaleźć kogoś takiego :D dzisiaj częstowałem kolegów to jak to bywa z darmowym piwem: BARDZO im smakowało :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wada narasta z czasem to jest to wynik zakażenia. Niektóre szczepy bakterii produkują sporo DMSu i innych związków siarki. Czeka Cię nierówna walka z tymi małymi wredotami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...