Jump to content
Szalas85

Alderaan Brewery

Recommended Posts

#146 The Last Jedi (Christmas Chocolate Ale) 17,4 Blg, 35 IBU

 

Do uzupełnienia...


Data: 2017-10-25
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 1,1kg
  • Wiedeński 1kg
  • Płatki Owsiane 0,6kg
  • Special B 0,3kg
  • Special W 0,2kg
  • Carafa Special I 0,25kg
  • Pszenica Czekoladowa (Weyermann) 0,25kg

Drożdże: Blend Ringwood Ale i FM54

Zacieranie 12,5L:

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 90min:

  • 60 ' - 20g Iunga
  • 0' - 4 laski cynamonu

 

Dodatki na cichą:

  • Bób Tonka, płatki dębowe moczone w whisky, Skórki Pomarańczy

 

OG: 17,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 17°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Drożdże zadane w 20 stopniach. Wiadro zniesione do piwnicy do 15 stopni.
  • Po trzech dobach fermentacja wyraźnie zwolniła, przeniosłem do mieszkania do 20-21 stopni.
  • 01.11 - Wieczorem przelane na cichą z dużą ilością płatków dębowych moczonych z pół roku w whisky i 15g tonki. Każda fasolka przekrojona na ćwiartki i dorzucona na dwie doby do płatków z whisky.
  • 08.11 - Dodałem zest z jednej pomarańczy. Skórki ugotowałem w soku, tak żeby odparować na maxa sok i dodałem gorący do piwa.
  • 14.11 - Przelane do butelek, nagazowanie celowane w 2.4 vol.

large.bottle.jpg.9ec52677f0a7e77bb31bec581df59ab1.jpg

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#147 Captain Phasma (Smoked FES) 18,6 Blg, 47 IBU

 

Receptura na jutro.


Data: 2017-11-02
Surowce na 11L:

  • Wędzony Steinbach 2,5kg
  • Płatki Owsiane 0,6kg
  • Special B 0,3kg
  • Special W 0,3kg
  • Carafa Special III 0,2kg
  • Pszenica Czekoladowa (Weyermann) 0,2kg
  • Jęczmień Palony - 0,1kg

Drożdże: Blend Ringwood Ale i FM54

 

Zacieranie 12,5L:

  • 65°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 90min:

  • 60 ' - 25g Iunga

Dodatki na cichą:

  • brak

 

OG: 18,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 17°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Mocno przeciągnąłem zacieranie, bo musiałem wyjść z domu.
  • 04.11 - piwo przeniesione do mieszkania do 20 stopni. Wcześniej ładny szybki start w około 15, dociągnęło w piwnicy do 18,5 stopnia. Przeniosłem w momencie kiedy temperatura zaczynała spadać.
  • 18.11 - przelane do butelek, nagazowanie celowane w 2,4vol. 5 litrów przelałem na 25g płatków moczonych w whisky i 8g tonki. Piwo wyszło średnio, ma dziwny, "rybny" posmak, tak jakby było delikatnie słone. Dziwne, pierwszy raz się z tym spotykam. Być może winny jest tutaj słód wędzony, ktory nie był pierwszej świeżości.
  • 19.12 - Przelałem do butelek wersje z Tonką i płatkami dębowymi. W aromacie super się ten marcepan łączy z nutami wędzonymi, ale w smaku, połączenie wędzonych fenoli z tonką daje takie anyżowe, lekko miętowe smaki, co nie jest fajne.

large.bottle.jpg.25ac1a4b9ff4f022ae3de74457dbb97b.jpg

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#148K Baby Rancor (Milkshake Ale) 15,1 Blg, 5 IBU

 

Pierwsza warka, warzona w automatycznym kotle Klarstein. 


Data: 2017-11-12
Surowce na 12L:

  • Pale Ale - 2,2kg
  • Płatki Żytnie - 0,6kg
  • Dekstrynowy - 0,2kg
  • Laktoza - 0,27kg
  • Odtłuszczone mleko w proszku - 0,25kg

 

Drożdże: Blend FM10 i FM11

 

Zacieranie 15L+1,5L

  • 68°C - 50m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • Hopstand 25 ' - 33g Amarillo, 39g Galaxy

Dodatki na cichą:

  • brak

 

OG: 15,1°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Oczywiście nie obyło się bez pomyłek. Po pierwsze przegrzałem zacier, bo chciałem być mądrzejszy od sprzętu i słód dodałem przed piknięciem, co zaowocowało tym, że zamiast 68 stopni pierwszej przerwy, zacier nagrzał mi się do 72. Zbiłem zimną wodą dość szybko, więc coś tam się zatarło niżej :P
  • Zacierałem 3kg zasypu w 15L i jest to ilość optymalna. Nie może być w tym kotle mniej wody niż 15L i mniej zasypu niż 3kg. Nie zauważyłem spadku wydajność, wręcz przeciwnie, przed gotowaniem było 10,2 czyli nieco więcej niż się spodziewałem.
  • Bardzo szybki start fermentacji, właściwie po kilku godzinach piwo miało już pianę fermentacyjną. Start w okolicach 15 stopni.
  • 15.11 - piwo przeszło trochę temperaturowy rollercoaster ... spadło do 13 stopni, a potem powoli wstawało aż do 19.
  • 25.11 - przelane na cichą przy 7,5blg. Piwo jest tylko trochę zmętnione, wszystkie białka od mleka w proszku ładnie opadły. Piwo jest bardzo gładkie, odrobinę mleczne i tropikalne od chmielu. Ma też delikatny zbożowy posmak, który mi nie pasuje, ale powinno się to ułożyć i schować pod chmielem na zimno. Dodałem: 15g pokruszonej tonki, około 40g płatków dębowych moczonych w whisky i 80g Falconers Flight.
  • 29.11 - Przelane do butelek. Aromat i smak zdominowany przez Tonkę, chmiel majaczy w tle. 
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#149K Dagobah System (Brett Ale) 12,5 Blg, 5 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-11-18
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 1,6kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg
  • Cookie - 0,5kg
  • Pszeniczny - 0,5kg

Drożdże: Brett Saison Blend

 

Zacieranie 18L

  • 68°C - 50m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 60min:

  • 5' - 25g Falconers Flight
  • 0' - 25g Falconers Flight

Dodatki na cichą:

  • 30 dni - 30g płatków bourbon, 20g cedrelli
  • 4 dni - 50g Hallertau Blanc

 

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15°-22°
  • Cicha: 14 dni - 14°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Duży lag startu fermentacji, głównie spowodowany bardzo starą gęstwą. Wystartowało po 40h, ale po 30h dodałem dodatkową partię drożdży.
  • 25.11 - Zmieniałem pokrywkę od wiadra, więc zmierzyłem też baling - 3°, ale jeszcze leniwie dochodzi.
  • 19.12 - Przelane na cichą przy 1,5blg. Bardzo dużo siarki podczas fermentacji i przy przelewaniu, ale mam przekonanie, że to jeszcze wywietrzeje :) Dodałem 30g płatków bourbon i 20g cedrelli.
  • 10.01 - Dodałem 50g Hallertau Blanc na zimno. Przy okazji spróbowałem i piwo jest zdominowane przez Cedrellę. Mam nadzieję, że ułoży się w butelce i że chmiel też przykryje trochę płatki.
  • 15.01 - Przelane do butelek. Bardzo dziwne jest to piwo. Zdecydowanie czuć wpływ płatków, trochę zbyt mocno, ale piwo ma fajnie wytrawny finisz, jak w białym wytrawnym winie. Musi się z pewnością ułożyć, żeby powiedzieć o nim coś więcej.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#150K R2D2 (Brett Ris) 26,2 Blg, 80 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-11-18
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 4.6 kg
  • Płatki jęczmienne 0.4 kg
  • Płatki owsiane 0.4 kg
  • Abbey Castle 0.3 kg
  • Special B 0.3 kg
  • Special W 0.3 kg
  • Jęczmień palony 0.2 kg
  • Carafa Special III 0.2 kg
  • Pale Chocolate 0.2 kg
  • Pszeniczny Czekoladowy 0.2 kg

Drożdże: Burlington Ale

 

Zacieranie 24,5L (bez wysładzania)

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 30m

Gotowanie 195min:

  • 60' - 61,5g Iunga
  • 5' - 35g East Kent Goldings
  • 0' - 25g Chinook

Dodatki na cichą:

  • 90 dni - ok. 30g płatków po beczkach sherry, moczone w whisky.
  • 85 dni - Brett Saison Blend - 100ml

 

OG: 26,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 10,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21dni - 15°-22°
  • Cicha: 3 miesiące - 22°

Uwagi:

  • Czas pracy 8h
  • 22.11 - Fermentacja ruszyła wcześniej, po około 30h, więc w normie. Temperatura ładnie utrzymuje się w granicach 17-18 stopni. Po 2 tygodniach przeleję na cichą z brettami.
  • 19.12 - Przelane na cichą przy 12blg, choć w smaku wcale nie jest ulepkowate. Jeszcze nie zadałem brettów.
  • 25.12 - Zadane bretty. 100ml rzadkiej gęstwy blendu po warce #149.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#151K BB-8 (Wheat Wine) 24,4 Blg, 110 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-11-24
Surowce na 11L:

  • Pszeniczny 3,6 kg
  • Monachijski II 3 kg
  • Płatki owsiane 0.4 kg
  • Special W 0.2 kg

Drożdże: Burlington Ale

 

Zacieranie 22,5L (bez wysładzania)

  • 64°C - 60m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 120min:

  • 60' - 50g Chinook
  • 5' - 30g Hallertau Blanc
  • Hopstand 20' - 70g Hallertau Blanc

Dodatki na cichą:

  • brak

 

OG: 24,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 9L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21dni - 15°-22°
  • Cicha: 28 dni - 22°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Warzenie koszmar. Po pierwsze, nie chciało obciekać z kosza na słód, tak jakby utknięta filtracja. Nacinanie złoża nie wiele pomogło, właściwie musiałem mieszać i przez to trochę syfu wleciało do kotła. Po drugie wyszło za mało brzeczki, czego nie skorygowałem przy chmieleniu, więc wyszlo 110IBU zamiast planowanego 80 :( Przy takim ekstrakcie powinno się to jednak zbalansować. Po 3cie przez obfite chmielenie, dużo osadów białkowych, sraczwężyk nie dał rady i musiałem zasysać od góry, co również było mega oporne, bo przez mega błoto i wysoki ekstrakt, leciało strasznie wolno. Samo przepompowanie do fermentora zajęło mi dobre 40 minut. Mam nadzieję, że efekt przynajmniej będzie niezły, choć piwo wyszło trochę ciemniejsze niż planowałem.
  • Rano po warzeniu, fermentacja w toku, delikatnie majaczy, także dość szybki start. Termperatura 15,5°C.
  • 19.12 - Przelane na cichą z dodatkiem płatków dębowych.
  • 09.01 - Przelane do butelek. Bardzo intensywny burbon i niestety alkohol. Ma się co układać.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#152 Boba Fett (Berliner Weisse + Czarne Limonki) 11,4 Blg, 0 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-11-24
Surowce na 11L:

  • Pszeniczny 3 kg
  • Łuska ryżowa 0,1kg

Bakterie: L. Plantarum (8-10g na oko)

Drożdże: Burlington Ale

 

Zacieranie 12L 

  • 68°C - 60m
  • 72°C - 20m
  • 78°C - 5m

Gotowanie (brak):

 

Dodatki na cichą:

  • sok z aronii ok 400ml

 

OG: 11,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L

 

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 1 dzień - 35°-27°
  • Burzliwa: 24 dni - 15°-22°
  • Cicha: brak

Uwagi:

  • Czas pracy 3h
  • Nie obyło się bez nacięcia złoża, ale jak się odessało, to poszło gładko.
  • Po ok 20h od zadania bakterii, piwo zniesione do piwnicy do wychłodzenia przed dodaniem drożdży.
  • 25.11 - Po 24h zakwaszania zadałem ok. 100ml gęstwy Burlington Ale. Zakwaszone do pH 3,33.
  • 27.11 - Drożdże zaczęły pracować dopiero po około 40h od zadania, trochę za długo to trwało.
  • 10.12 - Wrzuciłem 7 sztuk ususzonych czarnych limonek, przekrojonych na ćwiartki.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#153K R2D2 (Very Session RIS) 11,5 Blg, 26 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-12-03
Surowce na 11L:

  • Żytni (Weyermann) 2,5 kg
  • Carafa Special III (Weyermann) 0,7 kg
  • Żytni Czekoladowy (Weyermann) 0,5 kg
  • Crysta Rye (Fawcett) 0,43 kg
  • Special W (Weyermann) 0,17kg
  • Laktoza 0,85kg

Drożdże: Burlington Ale (gęstwa 150ml) 

 

Zacieranie 22L (Wysładzanie 10,5L)

  • 69°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 75min:

  • 45' - 20g Iunga

Dodatki na cichą:

  • brak

 

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10dni - 17°-22°
  • Cicha: 7 dni - 17°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Kolejna warka na Klarsteinie i kolejna nie bez problemów. Łuska ryżowa, która miała pomóc w filtracji, powbijała się w sito i bardziej przeszkadzała niż pomagała. Musiałem znowu nacinać złoże :( Wydajność wyższa niż ostatnio, jednak wysładzanie robi robotę.
  • Wyszło mi 9,5plato przed gotowaniem + 3,5 plato z laktozy. Rozcieńczę do 8plato początkowego bez laktozy.
  • 18.12 - Poszło na cichą do 3 wiaderek:
    53 - 15g Tonka, 60g płatków sherry, 50g ziaren kakaowca podgrzanych na patelni
    K - 25g Kawy meksykańskiej + 5g Wanilii mielonej
    I - 25g Kawy Irish
  • 22.12 - Wszystkie wersje poszły do butelek, celowane nagazowanie 2,2vol.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#154K Dagobah System (Session Brett Ale) 12 Blg, 21 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-12-10
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 5kg
  • Abbey 0,3kg

Drożdże: 11,5L Lochristi Blend, 11,5L Amalgamation

 

Zacieranie 22L (Wysładzanie 10,5L)

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 75min:

  • 10' - 25g resztek Centenniala, Citry, Chinnok
  • 5' - 25g resztek Centenniala, Citry, Chinnok
  • 0' - 50g Hallertau Blanc

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 28dni - 17°-22°
  • Cicha: 28 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 12.12 - Lochristi ruszyły pod dobie, Amalgamation po 43h dopiero zaczynają, ale było ich sporo mniej.
  • 18.12 - Wersja na Amalgamation poszła do kibla, zakażenie, mega apteka. Wersja na Lochristi chyba jednak bez zakażenia.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#155K Poe (Kolsh) 11,6 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-12-29
Surowce na 11L:

  • Pils 2,3kg
  • Płatki Jęczmienne 0,2kg
  • Pszeniczny 0,1kg

Drożdże: Dwie fiolki FM42, bez starteru

 

Zacieranie 12,5L (Wysładzanie 4L)

  • 52°C - 10m
  • 65°C - 45m
  • 72°C - 15m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 7g Iunga
  • 15' - 8g Iunga

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 11°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 9,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10dni - 16°-20°
  • Cicha: 28 dni - 5°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 31.12 - Pomimo dwóch fiolek na 10 litrów piwa, bardzo powolny start, po 48h.
  • 13.01 - Przelane na cichą. Mocno drożdżowe, w aromacie głównie mokre pieczywo, w smaku nieprzyjemna goryczka, ale prawdopodobnie przez zmętnienie i zawiesinę drożdżową, powinna zejść na cichej.
  • 18.02 - Zabutelkowane. Słabe piwo, dziwnie słodowe, a właściwie zbożowe z jakąś taką nieprzyjemną goryczką, w sumie ciężko mi ją określić. W aromacie są delikatne estry, nawet przyjemne, ale ta słodowość zabija piwo.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#156K Dagobah System (Session Brett Ale) 10 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2017-12-29
Surowce na 11L:

  • Pils 2,3kg
  • Płatki Jęczmienne 0,2kg
  • Pszeniczny 0,1kg

Drożdże: B. Bruxellensis, B. Claussenii - starter dwustopniowy z bardzo małej ilości drożdży - 5dni. 0,5L + 1L. Zadana tylko gęstwa ze starteru.

 

Zacieranie 12,5L (Wysładzanie 4L)

  • 52°C - 10m
  • 65°C - 45m
  • 72°C - 15m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 7g Iunga
  • 15' - 8g Iunga

Dodatki na cichą:

  • 50g Flaconers Flight na 3 ostatnie dni cichej

OG: 11°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 28dni - 16°-22°
  • Cicha: 28 dni - 17°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 30.12 - Dość szybki start, po około 20h.
  • 18.02 - Przelane na cichą.
  • 22.02 - Dodane 25g Galaxy i 25g Amarillo.
  • 26.02 - Przelane do butelek.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#157K Battle of Hoth (Hoppy Saison) 12 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2018-01-07
Surowce na 12L:

  • Pils (Viking) 1kg
  • Pale Ale (Viking Colorado) 1kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 0,5kg
  • Dekstrynowy (Viking) - 0,15kg
  • Abbey (Castle) - 0,15kg

Drożdże: FM21 Odkrycie Saisonu - Starter z fiolki tuż przed terminem, 3 dni w tym 2 doby na mieszadle.

 

Zacieranie 11,5L (Wysładzanie 5,5L)

  • 35°C - wrzucone słody i grzanie
  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 25g Equinox
  • 0' - 25g Falconers Flight - Hopstand 77°-66° (25 minut)

Dodatki na cichą:

  • Flaconers Flight

OG: 12°Blg
FG: 1,2°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14dni - 18°-23°
  • Cicha: 7 dni - 17°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Szybki start, po około 6h od zadania starteru, piwo leniwie bulka przy 17,5 stopniach.
  • 09.01 - Po dwóch dniach wiadro przeniesione do mieszkania do 22 stopni.
  • 10.01 - Od rana dogrzewam fermentor dwoma bluzami i tak już zostanie do końca, bo fermentacja wyraźnie zaczyna zwalniać.
  • 19.01 - Przelane na cichą przy 1,2blg. Piwo bardziej fenolowe niż estrowe, ale niezbyt intensywne. Nachmieliłem 50g Falconers Flight i zaniosłem do piwnicy.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#158K Jabba the Hutt (American Pale Ale) 12 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnieina..


Data: 2018-01-07
Surowce na 12L:

  • Pils (Viking) 1kg
  • Pale Ale (Viking Colorado) 1kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 0,5kg
  • Dekstrynowy (Viking) - 0,15kg
  • Abbey (Castle) - 0,15kg

Drożdże: FM50 Kłosy Kansas - Starter z fiolki tuż przed terminem, 2 dni w tym 2 doby na mieszadle.

 

Zacieranie 11,5L (Wysładzanie 5,5L)

  • 35°C - wrzucone słody i grzanie
  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 25g Equinox
  • 0' - 25g Falconers Flight - Hopstand 77°-66° (25 minut)

Dodatki na cichą:

  • Equinox

OG: 12°Blg
FG: 2,2°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14dni - 18°-23°
  • Cicha: 5 dni - 17°, 3 doby w lodówce w 2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Starter mocno pachniał siarką.
  • Szybki start, po około 6h od zadania starteru, piwo leniwie bulka przy 17,5 stopniach.
  • 15.01 - Przeniesione do mieszkania po tygodniu fermentacji w warunkach 15-17 stopni. Brak siarki podczas fermentacji, widocznie te drożdże tak mają.
  • 19.01 - Przelałem na cichą i dodałem 50g Equinoxa. Mam wrażenie, że piwo złapało skunksa stojąc w mieszkaniu. Niby było schowane lekko za biurkiem i nie miało bezpośrednio dostępu do promieni słonecznych, to chyba lekki skunks jest. Może chmielenie na zimno to przykryje, a może to Equinox jest taki chujowy ;) Piwo poleciało do piwnicy na cichą do ok. 14 stopni.
  • 24.01 - Poszło w butelki. 
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#159K Dianoga (American Wheat) 11,5 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnienia...


Data: 2018-01-21
Surowce na 12L:

  • Monachijski II (Viking) - 1,5kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 1,2kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,3kg

 

Drożdże: FM50 Kłosy Kansas - Gęstwa, ok 75ml

 

Zacieranie 11,5L (Wysładzanie 5,5L)

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 25g Chinook
  • 0' - 25g Chinook

Dodatki na cichą:

  • Amarillo i Galaxy - po 20g

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7dni - 15°-17° / 4dni - 22°
  • Cicha: 4 dni - 17°

Uwagi:

  • Czas pracy ??h
  • Zakwasiłem brzeczkę 2,5ml kwasu mlekowego.
  • Coś od początku zacierania nie pasowała mi barwa brzeczki. Okazało się, że pomyliłem fermentory ze słodem :P Zamiast Pale Ale, użyłem Monachijskiego II :P Nowy styl ;) American Munich Wheat :P
  • 01.02 - Przelane na cichą przy 3,5blg. Trochę siarki zostało, słodowość trochę szorstka, poza tym bardzo dobrze.
  • 20.02 - Dodałem 20g Amarillo i 20g Galaxy (2017)
  • 24.02 - Zabutelkowane, celowałem w 2,4vol. Aromat fajny, w ustach lekko szorstkie, ale powinno się ułożyć w butelce.

 

#160K Dagobah System (Brett Ale) 11,5 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnienia...


Data: 2018-01-21
Surowce na 12L:

  • Monachijski II (Viking) - 1,5kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 1,2kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,3kg

 

Drożdże: Lochristi Brett Blend

 

Zacieranie 11,5L (Wysładzanie 5,5L)

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 25g Chinook
  • 0' - 25g Chinook

Dodatki na cichą:

  • Citra, Amarillo, Galaxy, Mosaic - po 10g

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14dni - 15°-25°
  • Cicha: 4 dni - 17°

Uwagi:

  • Czas pracy ??h
  • Zakwasiłem brzeczkę 2,5ml kwasu mlekowego.
  • Bardzo niska wydajność, spowodowana: 1. zbyt grubo ześrutowany słód (były całe ziarna). 2. Właściwie następstwo punktu pierwszego, przez bardzo luźne złoże, wysładzanie trwało max 2 minuty, woda przelatywała przez złoże i kiepsko wypłukiwała cukry. Zdecydowanie więcej wody do zacierania.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#161K Fruit Gose (Greedo the Bounty Hunter) 11 Blg, 0 IBU

 

Do uzupełnienia...


Data: 2018-01-21
Surowce na 12,5L:

  • Monachijski II (Viking) - 1,2kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 1,1kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,6kg
  • Dekstrynujący (Viking) - 0,3kg

Bakterie: L. Plantarum - ok. 10g

Drożdże:  FM50 - gęstwa, ok 100ml.

 

Zacieranie 11,5L (Wysładzanie 5,5L)

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 12g soli, 15g kolendry, 15g Zula PL

Dodatki na cichą:

  • Mango, Marakuja

OG: 11°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12,5L

 

Zakwaszanie:

  • 30h - 44° - 27°

Fermentacja:

  • Burzliwa: 6dni - 15°-17° / 4dni - 22°
  • Cicha: 10 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy ??h
  • Bakterie zadane w 44 stopniach.
  • Pomyliłem fermentory ze słodem i zamiast Pale Ale użyłem Monachijskiego II. W połączeniu z owocami, które zamierzam dodać, może nie będzie tak źle.
  • Zakwaszone po 31h do pH 3,15. Gotowanie.
  • 23.01 - Dość szybki start. Drożdże zadane o 21:00, rano o 08:00 leniwie bulka przy 15,5 stopni.
  • 01.02 - Przelane na cichą przy 2blg.
  • 05.02 - Dodałem po 0,5kg puree z Marakui i Mango. To z Mango pachniało trochę marchewkowo, ale marakuja zamiatała.
  • 18.02 - Przelane do butelek. Najkwaśniejsze piwo ze wszystkich, które zrobiłem. Pulpy zrobiły robotę i co mnie bardzo cieszy, Marakuja nie zdominowała piwa, czuć też mango, słoność, kolendrę. Bardzo dobre piwo, choć na styl zdecydowanie zbyt kwaśne.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#162K Battle of Hoth (Hoppy Saison) 11,5 Blg, 8 IBU

 

Do uzupełnienia...


Data: 2018-01-28
Surowce na 12,5L:

  • Pilzneński (Viking) - 2,5kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 0,5kg
  • Abbey (Castle) - 0,15kg
  • Dekstrynujący (Viking) - 0,15kg

Drożdże:  Saison Blend II (The Yeast Bay)

 

Zacieranie 12L (Wysładzanie 6L)

  • 65°C - 50m
  • 72°C - 30m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 25g Hallertau Blanc
  • 0' - 25g Hallertau Blanc

Dodatki na cichą:

  • Chmiel

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 14L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: doba - 18° / 11dni - 22°-23°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy ??h
  • Od początku założyłem blow of tube, bo po napowietrzaniu było pod rant.
  • Drożdże zadane przy 20°, spadło do 16° po czym po starcie fermentacji wzrosło do 18°
  • Szybki start fermentacji, po 20h całkiem burzliwie bulkało.
  • 06.02 - Przelane na cichą przy 1blg, ale w sumie ze 3 dni wcześniej było pozamiatane.
  • 22.02 - Dodałem 25g Amarillo i 25g Mosaic. 
  • 26.02 - Przelane do butelek.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#163K Rey (Pils) 11,5 Blg, 8 IBU

 

Do uzupełnienia...


Data: 2018-01-28
Surowce na 13L:

  • Pilzneński (Viking) - 2,5kg
  • Pszeniczny (Malteurop) - 0,5kg
  • Abbey (Castle) - 0,15kg
  • Dekstrynujący (Viking) - 0,15kg

Drożdże:  Munich Lager - Litrowy starter z mega napuchniętej saszetki - 2 doby w temperaturze 22-24 stopni, zadany cały.

 

Zacieranie 12L (Wysładzanie 6L)

  • 65°C - 50m
  • 72°C - 30m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 25g Hallertau Blanc
  • 0' - 25g Hallertau Blanc

Dodatki na cichą:

  • Chmiel

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 14L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 18 dni - 8°-11°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy ??h
  • Drożdże zadane przy 14 stopniach, temperatura po dobie ustaliła się na ok. 8°
  • Po dobie bez startu fermentacji.
  • 30.01 - Wystartowały przy 12°, zacząłem znowu chłodzić do 8.
  • 01.02 - Fermentacja cały czas oscyluje w okolicach 10 stopni. Pojawiła się siarka i lekki diacetyl po otworzeniu lodówki.
  • 24.02 - Przelane na cichą. Jest odrobina diacetulu, reszta tak jak powinno być, bardzo fajne piwko. Poleci na tydzień do piwnicy do 13-14 stopni i potem prosto w butelki, bez chmielenia na zimno.
  • 11.03 - Przelane do butelek. Bardzo fajne piwo, chociaż przez to, że zrezygnowałem z chmielenia na zimno, nie za niska goryczka.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, bart3q napisał:

Pils 8 IBU?

Tak, Pils 8 IBU, co nie znaczy, że goryczka będzie w nim za niska. Nachmielę mocno na zimno i będzie tak jakbym wrzucił chmielu na 30 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#164K Rathar (Session New England IPA) 13,5 Blg

 

Kolejne podejście do New England IPA, tym razem w wersji sesyjnej. W zasypie specjalnie nie grzebie. Jako baza Pilzneński, dużo płatków zarówno pszenicznych jak i owsianych, do tego dekstrynujący na delikatne tylko podbicie pełni. Zrezygnowałem z Abbey, bo poprzednio nie pasowała mi ta ciasteczkowość do niego. Zacieram na wytrawnie, bo chciałbym, żeby piwo było jednocześnie wytrawne i pełne. Chmielenie opracowalem na podstawie doświadczeń z używania chmieli z rocznika 2016 na przestrzeni całego sezonu. Wydaje mi się, że Mosaic daje mniej nafty do kotła, dlatego tam powędruję znaczna jego część. Niezawodna Citra zarówno do kotła jak i na zimno, a uzupełniam ją bardzo intensywnym Galaxy i nieco mniej intensywnym, ale za to tropikalnym Amarillo. 

To co jeszcze bardzo ważne, zmieniłem wodę. Kupiłem butelkową, gdzie stosunek chlorków do siarczanów wynosi 1:2. Mam nadzieję, że to też w jakimś stopniu pozwolić otrzymać lepszą chmielowość.


Data: 2018-02-03
Surowce na 13L:

  • Pilzneński (Viking/Malteurop) - 4,7kg
  • Płatki Pszeniczne - 0,9kg
  • Płatki Owsiane - 0,9kg
  • Dekstrynujący (Viking) - 0,3kg

Drożdże: 12L - Vermont Ale (gęstwa ok. 80ml) | 11L - FM54 Gorączka Kalifornijska (gęstwa ok. 80ml)

 

Zacieranie 24L (Wysładzanie 12L)

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 44m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 20g Citra, 25g Mosaic
  • 0' - 20g Citra, 25g Mosaic

Dodatki na cichą:

  • 4 dni - 50g Citra
  • 3 dni - 50g Galaxy
  • 2 dni - 50g Amarillo

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11 + 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 2 dni - 15°-17,5° / 10 dni - 22°-23°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h 15m
  • Obydwa szczepy szybko wystartowały i już po nie całej dobie prowadzą burzliwą zdrową fermentację :)
  • 05.02 - Wiadro z Vermontami przeniesione do mieszkania, bo zaczęły zwalniać.
  • 06.02 - Wiadro z FM54 również wniesione do mieszkania.
  • 18.02 - Przelane na cichą. Vermonty zeszły do 3,7blg, FM54 do 3,1blg. Vermonty bardzo ładnie owocowo, w FM54 jakieś nieprzyjemne estry, możliwe, że dodam bretty.
  • 21.02 - Conany - Dodałem 25g Citra.
  • 23.02 - Conany - Dodałem 25g Amarillo i 25g Galaxy.
  • 26.02 - Conany - Przelane do butelek.
  • 03.03 - Do wersji na FM54 dodałem 900g jeżyn i 300ml soku z aronii własnej roboty. Zrobię z tego Milkshake IPA, za tydzień dodam chmiel na zimno, a za 2 tygodnie, przy rozlewie laktozę.
  • 09.03 - Do wersji na FM54 dodałem po 25g Mosaic i Citra.
  • 12.03 - Przelane do butelek z dodatkiem 250g laktozy. Nagazowanie celowane w 2,4vol. Za słodkie, ale w aromacie fajnie owocowe z wyraźnym aromatem waniliowym (a nie dodawałem), kojarzy się z owocową tartą. Fajne, ale trochę za słodkie. Zimne będzie w miarę pijalne, ale wraz z ogrzewaniem może być nieco ulepkowate.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#165K Chewbacca (DunkelWeizen) 13 Blg


Data: 2018-02-25
Surowce na 12,5L:

  • Monachijski II (Viking) - 1,6kg
  • Pszeniczny (Viking) - 1,6kg
  • Special W (Weyermann) - 0,3kg

Drożdże: FM41 Gwoździe i Banany - Starter 1,1L, dobowy, zadany cały (dawał mocno jajem)

 

Zacieranie 11L (Wysładzanie 9L)

  • 45°C - 15m
  • 64°C - 40m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 70min:

  • 60' - Lubelski 7g
  • 30' - Lubelski 14g

Dodatki na cichą:

  • 4 dni - 50g Citra
  • 3 dni - 50g Galaxy
  • 2 dni - 50g Amarillo

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12,5

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 2 dni - 15°-17,5° / 10 dni - 22°-23°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h 30m
  • Szybki start fermentacji, o poranku fermentacja w toku. 14,5 stopnia.
  • 27.02 - po dwóch dobach przeniesione do mieszkania.
  • 06.02 - Zmierzyłem ekstrakt i odfermentowało do 3,5blg - czyli tyle ile zakładałem. Piwo jest głównie chlebowe, dalej bananowe i trochę goździkowe. Bardzo spoko, dość mocno kwaskowe - pH 4,15. 
  • 11.03 - Przelane do butelek, jest stylowo.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#166K Baby Rancor (MilkShake IPA) 16 Blg


Data: 2018-02-25
Surowce na 12,5L:

  • Pils (Viking) - 2,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,45kg
  • Płatki Pszenne - 0,45kg
  • Cookie (Viking) - 0,15kg
  • Laktoza - 0,375kg

Drożdże: Vermont Ale (gęstwa ok. 70ml) 

 

Zacieranie 12,5L (Wysładzanie 5L)

  • 64°C - 60m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 70min:

  • 12' - 12g Mosaic, 15g Citra
  • Hopstand 72-68 (10 minut) - 13g Galaxy 

Dodatki na cichą:

  • 0,5kg Marakuja, 0,5kg Mango, 25g Mosaic i 25g Citra

OG: 16°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 2 dni - 15°-17,5° / 10 dni - 22°-23°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Szybki start fermentacji, o poranku fermentacja w toku.
  • 27.02 - po dwóch dobach przeniesione do mieszkania.
  • 06.03 - przelane na cichą przy 6blg. Dodałem po 0,5kg marakui i mango, zostawiłem piwo w cieple, bo muszę to ekspresowo zabutelkować. W piątek wrzucę chmiel na ciepło, w niedzielę trafi do lodówki żeby chmiel opadł i najpóźniej we wtorek będę butelkował. (Jest wtorek :P)
  • 09.03 - Dodałem 4g wanilii mielonej (chyba tego pożałuje) i po 25g Mosaica i Citry.
  • 12.03 - Przelane do butelek, nagazowanie na 2,2vol, bo mam jakieś nieodparte wrażenie, że coś jeszcze doje w butelce. Wanilia w aromacie przesadzona na maxa, w smaku jest lepiej, przyjemnie. Wątpię, żeby aromat się ułożył w butelce, ale i tak piwo pojedzie na konkurs.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#167K Battle of Hoth (Sweet Saison) 16 Blg


Data: 2018-02-25
Surowce na 12,5L:

  • Pils (Viking) - 2,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,45kg
  • Płatki Pszenne - 0,45kg
  • Cookie (Viking) - 0,15kg
  • Laktoza - 0,375kg

Drożdże: Saison Blend II (gęstwa ok. 70ml) 

 

Zacieranie 12,5L (Wysładzanie 5L)

  • 64°C - 60m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 70min:

  • 12' - 12g Mosaic, 15g Citra
  • Hopstand 72-68 (10 minut) - 13g Galaxy 

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 16°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 1 doba - 14,5° / 10 dni - 22°-23°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Szybki start fermentacji, o poranku fermentacja w toku przy 14,5 stopnia.
  • 26.02 - Wieczorem, po lekko ponad dobie fermentacji, wniosłem wiadro do mieszkania.
  • 06.03 - Wsadziłem mordę, odfermentowało do 4blg, jest jeszcze odrobinę siarki, więc nie zlewałem jeszcze na cichą, dam drożdżom jeszcze parę dni. Zmierzyłem też pH - 4,4.
  • 13.03 - PRzelane na cichą, przy 4blg, dodałem 10g Kaffiru.
  • 28.03 - Dodałem skórki razem z sokiem, podgrzane na patelni z: 1 Grejpfruta, 2 Pomarańczy i 1 Cytryny. Nie chciało mi się tego warzyć.
  • 04.04 - Przelane do butelek. W aromacie głównie cytrusy, nawet przyjemne z lekkim muśnięciem estrowo-fenolowym. W smaku dużo bardziej czuć Kaffir. Schłodzone będzie fajne na upalne dni.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#168K ?? (Imperial India Brown Lager) 17 Blg, 80IBU

 

Celem jest uzyskanie średnio pełnego piwa, dość wytrawnego, z zauważalnym motywem orzechowo-karmelowym i silnym aromatem żywiczno-cytrusowym od chmielu z mocną goryczką jak na klasyczną IPA przystało.

 

Zasyp: Kopiuje właściwie zasyp ze zwycięskiej warki British Brown Ale'a, bo tam świetnie wyszły aromaty odsłodowe, które powinienem uzyskać. Jedyną modyfikacją jest dodanie ok. 8% słodu żytniego. Dodaje go głównie po to, żeby zwiększyć odczucie pełni i pomimo dość niskiego ekstraktu, sprawić wrażenie imperialności.

Zacieranie: Skoro ma być wytrawnie, to tak też zacieram. Długa przerwa w 63 stopniach i troszkę krótsza niż zwykle w 72.

Chmielenie: Niestety nie dojechały chmiele które zamawiałem, więc muszę się ratować tym co mam w zamrażalniku. Na goryczkę mój znak charakterystyczny czyli Iunga, na aromat do kotła eksperymentalny chmiel od Polish Hops EXP 2/10. Chmieliłem nim na zimno Kolsha i dał w sumie fajne aromaty multiwitaminy połączonej z cytrusami. Oczywiście nie tak intensywne jak przy amerykańskich chmielach, ale z braku laku powinno być dobrze. Na zimno dopakuje Simcoe i Citrą. Ten pierwszy na żywiczność w aromacie i cytrusy w smaku, Citra zaś jako pewniaczek, jakby Simcoe nie dało rady.

Fermentacja: Nie kombinuje jakoś specjalnie z drożdżami, takie akurat mam w lodówce i może nie jest to wybór idealny, bo mogą nie zejść tak głęboko jak bym chciał, ale zostawią z pewnością fajną pełnie i podbudowę słodową. Zaczynam standardowo dla swoich lagerów, czyli nisko ... z 7-8 stopni i będę zwiększał temperaturę regularnie o 1 stopień na tydzień.

Chmielenie na zimno: Tutaj uwaga, nie chmielcie lagerów w temperaturach lagerowych, bo z przyjemnego tropikalno-żywicznego aromatu, wyjdzie Wam jedynie trawa. Jeżeli prawidłowo przefermentujecie piwo, to możecie z powodzeniem chmielić w temperaturze 15 stopni i żadne estry nie powinny wyjść. Potem wstawię piwo do lodówki i przetrzymam tydzień razem z chmielem w niskich temperaturach.


Data: 2018-03-04
Surowce na 13L:

  • Mep-Lager (Malteurop) - 4,5kg
  • Żytni (Viking) - 0,5kg
  • Brown (Fawcett) - 0,5kg
  • Special W (Weyermann) - 0,1kg

Drożdże: Munich Lager (gęstwa ok. 180ml) 

 

Zacieranie 21L (Wysładzanie 2L)

  • 63°C - 50m
  • 72°C - 30m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 40g Iunga
  • 0' - 10g Iunga, 50g EXP 2/10

Dodatki na cichą:

  • 50g Simcoe, 25g Citra.

OG: 17°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 8°-12°
  • Przerwa Diacetylowa: 7 dni - 15° - 18°
  • Chmieleni na zimno: 3 dni - 15°
  • Cicha: 7 dni - 8°-6°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.03 - Przelanie na cicha przy 5blg. Piwo jest lekko alkholowe, poza tym bardzo fajna orzechowa baza słodowa. Wydaje się bardziej wytrawne niż wskazywałby ekstrakt końcowy. Wrzuciłem 50g Simcoe i 25g Citra.
  • 02.04 - Przelane do butelek, czuć, że to lager, czuć, że mocny, ale chmiel ładnie się wkomponował. Pasuje mi to piwo.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...