Jump to content
Szalas85

Alderaan Brewery

Recommended Posts

#124a Rey (Hoppy Pils) ~ 13,3 Blg, 28 IBU
#124b Rancors Rage (AIPA) ~ 15 Blg, 28 IBU

Do uzupełnienia

Data: 2017-04-09
Surowce na 25L piwa:

  • Pale Ale (Malteurop) 6.5 kg (100%)

Drożdże: Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend - 100ml gęstwy, FM52 - 100ml

Zacieranie 23L:

  • 65°C - 65m
    - Dekokt odebrany po pół godzinie, 10 minut w 72°C, gotowanie 20 minut
  • 72°C - 30m

Gotowanie 32L 63 minut:

  • 60' - 15g Iunga
  • 5' - 25g Citra + 25g El Dorado
  • Whirpool - 25g Citra + 25g El Dorado

Dodatki na cichą:

  • brak

Objętość: 2x12L
Refermentacja: ??
Wydajność: ??% wg Brewness
Odfermentowanie: ??%

Fermentacja Lager:

  • Burzliwa: 21 dni - 8°-12°
  • Cicha: 0 dni - 0°

Fermentacja Ale:

  • Burzliwa: 13 dni - 13°-21°
  • Cicha: 0 dni - 0°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Piwo podzielone na dwa wiaderka.
    Lager - Dolane 1,75L wody, żeby obniżyć ekstrakt.
    Ale - Zadane drożdże FM52. Na cichą planowany dodatek płatków po beczkach z Sherry macerowanych w czerwonym słodkim winie.
  • 22.04 - Ale - Przelane na cichą z dodatkiem 50g płatków po beczkach z Sherry macerowanych w słodkim czerwonym winie. Zeszło do 2blg.
  • 01.05 - Lager - Przelane na cichą przy 3blg. Daje siarką, mam nadzieję, że jeszcze uleci na cichej. Podzieliłem na dwie części, jedną nachmiele na zimno.
  • 03.05 - Ale - Dorzuciłem 50g Citry, w weekend rozlew.
  • 06.05 - Ale - Przelane do butelek - oznaczenie na kapslu 24 IPA.
  • 15.05 - Lager - wiaderko 5L przez pomyłkę dostało aż 50g chmielu (25g Amarillo, 25g Citra), więc pewnie będzie przechmielone. Wyszedł też po ogrzaniu diacetyl, więc wiaderko 10L wstawiłem do temperatury 22 stopni na dobę, może trochę zejdzie (chociaż wątpię) potem delikatnie nachmielę na zimno.
  • 18.05 - przelane do butelek. Oznaczenia na kapslach:
    - 24A - bez chmielenia na zimno
    - 24B - amarillo i citra
    - 24C - Centennial
    Najlepsza chyba wersja czysta, najbardziej Pilsowa. Wszędzie diacetyl.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#125 Rathar (New England IPA)  15,8 Blg, 25 IBU

 

Kolejne podejście do modnego ostatnio Vermont IPA. Z poprzednich warek byłem średnio zadowolony. Pierwsza była w miarę udana, druga to kompletna porażka. Piłem też kilka przykładów komercyjnych i one też w znacznej większości były "meh", bez szału, często mając taki granulatowy, gorzki i cierpki finisz. 

Zasyp: Baza to oczywiście Pale Ale. Obowiązkowo płatki na stworzenie "juicyness". Mam przekonanie, że nie można przesadzić z Owsem, więc dodaje też płatki pszenne dla efektu rześkości jaki spotykamy w Witbierze i trochę żytnich, żeby podbić lepkość zacieru. Obowiązkowo dosypuję też Abbey, choć mam wrażenie, że to już rutyna, ale staram się wierzyć, że wypracowana i słuszna ;)

 

Zacieranie: Według opisu stylu, piwo ma być wytrawne, ale jednocześnie pełne. Wydaje mi się, że schemat zacierania powinien być na wytrawnie z dodatkową przerwą dekstrynującą.

 

Chmielenie: Kluczowy etap w tym piwie. Tym razem będzie mi przyświecać hasło: "nie przesadzić", bo absolutnie wszystkie piwa w tym stylu, które piłem, były właśnie przesadzone. Chmielę więc tylko odrobinę więcej niż przy standardowej AIPA. Czym? Według opisu stylu, jedyna słuszna droga to: Citra + Amarillo, ale nie mam chwilowo Amarillo :P Citre uzupełniam więc El Dorado, którego nie używałem do tej pory, a który polecają wielcy piwowarzy z Ameryky ;) No i Simcoe na przełamanie Mangowej papki, może choć trochę zniweluje odchmielowy "diacetyl", który niewątpliwie daje Citra. Na zimno będę chmielił tylko raz, na 3 dni.

 

Fermentacja: Piwo dzielę na 3 wiaderka po 11L, co pozwala mi przeprowadzić fermentację w różnych schematach i w następnej warce, za 2 tygodnie, wybrać tą ciekawszą. Jedno wiadro będzie więc fermentowane od 15 do 18 stopni, drugie po około 4 dniu wyjedzie do 22 stopni.

 

Data: 2017-04-17

Surowce na 33L:

  • Castle Pale Ale (6 kg) 65.9%
  • Płatki owsiane (1.2 kg) 13.2%
  • Abbey (0.7 kg) 7.7%
  • Płatki pszeniczne (0.6 kg) 6.6%
  • Płatki żytnie (0.6 kg) 6.6%
Drożdże: FM55 x2, Wyeast 1450
 
Zacieranie 31L:
  • 65°C-64°C - 50m
  • 72°C - 30m
  • 78°C - wygrzew

 

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - 15g Iunga
  • 5' - po 25g Citra, Simcoe, El Dorado
  • 0' - po 25g Citra, Simcoe, El Dorado

Dodatki na cichą:

  • po 25g Citra, Simcoe, Amarillo (3dni) - na każde wiadro

OG: 15,8°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 3x11L
Refermentacja: ??
Wydajność: 82% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15°-18° i 15°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 30.04 - Przelane do butelek 2 wersje z piwnicy. WY1450 - zeszło do 4,5blg, dość czysty profil. FM55 - zeszło do 3blg, piwo intensywnie estrowe, trochę wpadające w belgię, przyjemne, ale jednocześnie dziwne. 
  • 01.05 - Wersja na FM55 z lodówki, przelana na cichą. Odrobinę mniej belgijskich nut, choć wciąż sporo estrów. 3,5 blg.
  • 03.05 - Wrzucony chmiel, do każdej wersji to samo: po 25g Simcoe, Citra i Amarillo.
  • 06.05 - Przelane do butelek wszystkie wersje. Wersja fermentowana w lodówce - 25B, Wersja z piwnicy 25A, Wersja na Wyeastach 24D.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#126 Shadow Stout Trooper (American Stout)  17,7 Blg, 50 IBU

Data: 2017-04-23

 

Przed sporządzeniem receptury na to piwo, przejrzałem swoje notatki z poprzednich american stoutów ... i okazało się, że nigdy nie warzyłem tego stylu :P Zamierzam więc czerpać z doświadczenia w warzeniu FESów i Black IPA :) Większość moich stout'ów, jeżeli chodzi o ciało i słodycz, bardziej pasuje do amerykańskiego niż brytyjskiego podejścia. Black IPAs wychodzą mi wyjątkowo dobrze, więc z lekkim przycięciem chmielenia, powinno być dobrze :)

 

Zasyp: Większość moich stoutów wychodzi nieco zbyt palonych co akurat do American Stoutu powinno pasować. Jako słody palone użyję: Pale Chocolate (Fawcett), który dobrze sprawdził się w 2 czy 3 ostatnich warkach ciemnego piwa. Standardowo dorzucę też Carafa Special, a kolor i paloność uzupełnię Jęczmieniem Palonym. Ten ostatni dodam na sam koniec zacierania, jednak będę się starał odrobinę zniwelować paloność względem poprzednich warek. Daję też Special B i Caraaroma, żeby podbić słodycz i dodać smaku i aromatu ciemnych owoców. Pewnie i tak zniknie pod chmielem, ale z pewnością nie zaszkodzi ;) Całkiem sporo, bo aż 20% to płatki jęczmienne - sprawdziły się w wytrawnej wersji ostatniego FESa, więc sypie i tutaj.

 

Zacieranie: Po środku, w 66 stopniach i standardowo przerwa dekstrynująca, żeby zupełnie nie wykastrować piwa z pełni.

 

Chmielenie: Tutaj mam sporą zagwozdkę w którą stronę pójść, ale chyba jednak w stronę cytrusów. Użyję Simcoe, który w aromacie daje cytrusy, a w smaku manifestuje się poprzez sosnę - pasuje mi to do Stoutu. Cytrus uzupełnię Centennialem, którego aromat dobrze się starzeje, a będzie to dość mocna wersja Stoutu, więc pewnie troszkę poleży. Na zimno będę chmielił połowę tego, co wrzucam zwykle do IPA - może uda się nie przykryć wszystkiego co oferuje Stout w swojej klasycznej odsłonie.

 

Fermentacja: Nisko na tyle, na ile pozwolą temperatury w piwnicy, ale póki co zapowiada się, że będzie raczej za nisko niż za wysoko ;) Drożdże FM52, które sprawdziły się już kilka razy w tego typu piwie.

 

Surowce na 10L:

  • Pale Ale (Malteurop) 2 kg (50%)
  • Special B Malt (Castle) 0.5 kg (12.5%)
  • Płatki jęczmienne 0.4 kg (10%)
  • Płatki Owsiane 0.4 kg (10%)
  • Pale Chocolate (Fawcett) 0.2 kg (5%)
  • Carafa Special II (Weyermann) 0.2 kg (5%)
  • Jęczmień palony (Castle) 0.2 kg (5%)
  • Caraaroma (Weyermann) 0.1 kg (2.5%)
Drożdże: FM52 Amerykański Sen (Gęstwa 1-dniowa)
 
Zacieranie 10,5L:
  • 66°C - 40m
  • 72°C -40m

 

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - 5g Iunga
  • 5' - po 15g Simcoe i Centennial
  • 0' - po 15g Simcoe i Centennial

Dodatki na cichą:

  • 23g Simcoe na 5L

OG: 17,7°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L
Refermentacja: ??
Wydajność: ?/% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 14°-17°
  • Cicha: 7 dni - 14°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Drożdże wystartowały po około 12-14 godzinach, ale w piwnicy wciąż za zimno - 13,5 stopnia w fermentorze. Schowałem do pudła styropianowego, może wytworzą na tyle ciepła, żeby ogrzać to do 15-16 stopni.
  • 27.04 - kolejne dni fermentacji to stopniowy wzrost temperatury, dziś jest 16,8.
  • 04.05 - temperatura ładnie stopniowo się podnosi i doleciała do 18,5 stopnia, wyżej już nie będzie.
  • 11.05 - Przelane na cichą bez pomiaru. Mocno chmielowe, przez co poważnie zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Ostatni 3 dni burzliwej było prowadzone w 12 stopniach dla wyklarowania.
  • 12.05 - Połowa warki (5L) dostała 23g Simcoe.
  • 15.05 - Przelane do butelek. Ponownie bez pomiaru :P Wersja z chmieleniem na zimno wcale nie jest zdominowana przez chmiel, więc prawdopodobnie pojedzie na KPD.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#127 Greedo (Gose)  12,5 Blg, 5 IBU

 

Kolejna warka Gose :) Przez przypadek wsypałem 0,4kg płatków jęczmiennych zamiast owsianych, więc tak już zostało.

 

Data: 2017-04-23

Surowce na 11L piwa:

  • Pale Ale (Malteurop) 1 kg (36%)
  • Pszeniczny (Viking Malt) 1 kg (36%)
  • Płatki owsiane 0,4 kg (14%)
  • Płatki jęczmienne 0,4 kg (14%)
Bakterie: L. Plantarum (Starter 0,5L z 3 kapsułek)
Drożdże: FM52 Amerykański Sen (75ml)
 
Zacieranie 14L:
  • 65°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 15l (26.04) 70 minut:

  • 5' - 14g kolendry, 12g soli himilajskiej, 10g Cascade PL (2015)

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L
Refermentacja: ??
Wydajność: ??% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 3 dni - 40°-26°
  • Burzliwa: 14 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 26.04 - Zakwaszenie na poziomie Gose, czyli raczej entry level, choć w pełni ocenić to będzie można po odfermentowaniu, teraz słodycz trochę przykryła.
  • 11.05 - Przelane na cichą bez pomiaru. Ostatnie 3 dni w około 12 stopniach.

#115 Greedo

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#128 Dianoga (Polskie Pszeniczne) ~ 12,5 Blg, 20 IBU

American Wheat na polskich chmielach.

Data: 2017-05-02
Surowce na 22L piwa:

  • Pszeniczny 4kg (80%)
  • Płatki Orkiszowe 1kg (20%)

Drożdże: 11L FM 55 (75ml), 11L US-05 (75ml)

Zacieranie 17,5L:

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 26L 70 minut:

  • 10' - po 15g Iunga i Oktawia
  • 5' - po 15g Iunga i Oktawia
  • 0' - po 15g Iunga i Oktawia

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 2x11L
Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 15°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Filtracja przebiegła bez żadnych problemów. Wspomogłem się 450g łuski owsianej, namoczonej we wrzątku, dzień przed warzeniem.
  • 15.05 - Przelane na cichą i podzielone na 4 wiaderka. Profil na US-05 bardzo neutralny słodowy-chlebowy. Profil na Vermontach jak w Weizenie.
    28C - US 05 - Dodatek 28g Zuli
    28D - US 05 - Dodatek 25g Iungi
    28A - FM 55 - Dodatek 25g Zuli i 25g Iungi
    28B - FM 55 - Dodatek 50g Puławskiego
  • 18.05 - Przelane do butelek. Oznaczenia na kapslach:
    28A - Fm55, Iunga, Zula
    28B - Fm55, Puławski
    28C - Us-05, Zula
    28D - Us-05, Iunga.
  • Piwo uplasowało się na 2gim miejscu w swojej kateogrii, na konkursie o Grand Championa. Pojechała wersja chmielona na zimno tylko Iungą. Bardzo fajna jest też wersja na Zuli, ale aromat oprócz grejpfruta, kojarzył mi się z Vibowitem i uznałem, że sędziowie mogą źle to zinterpretować.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#129 Rathar (New England IPA) ~ 16,8 Blg, 29 IBU

Kolejne New England IPA.

Data: 2017-05-02
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 2kg (51,3%)
  • Płatki Orkiszowe 1kg (25,6%)
  • Płatki Owsiane 0,6kg (15,4%)
  • Abbey 0,3kg (7,7%)

Drożdże: FM55 (gęstwa 75ml)

Zacieranie 14L:

  • 65°C-64°C - 40m
  • 72°C - 40m
  • 78°C - wygrzew

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - 5g Iunga
  • 5' - po 25g Amarillo i Citra
  • 0' - po 25g Amarillo i Citra

Dodatki na cichą:

  • po 50g Amarillo i Citra na 3 dni.

OG: 16,8°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L
Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 15°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 15.05 - Przelane na cichą bez pomiaru. Ponownie dziwne estry, takie morelowo-brzoskwiniowe wpadające w banana i gumę balonową. Niższa fermentacja nie pomogła. Dowaliłem dużo chmielu, po 50g Amarillo i Citra w jednej dawce.
  • 18.05 - poszło w butelki. Belgijski fenol, mocne estry, chmiel sie ledwo przebija.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#130 Sebulba (Turbo Lambic) ~ 15 Blg, 5 IBU

Próba stworzenia Lambica w 2 miesiące ;) A tak na serio, będzie to piwo zakwaszane "w kotle", przefermentowane brettami i z dodatkiem owoców. Mam więc nadzieję uzyskać piwo wytrawne, mocno kwaśne z brettami o profilu owocowym z dominującym aromatem i smakiem dodanego owocu. Stajnia raczej w tle, choć pewnie wraz z leżakowaniem będzie jej coraz więcej.

 

Zasyp trochę przypadkowy, użyłem resztek, które zostały mi w magazynie.

Data: 2017-06-04
Surowce na 20L:

  • Pale Ale 3,55kg (70%)
  • Płatki Jęczmienne 0,9kg (18%)
  • Żyto i Płatki żytnie 0,3kg (6%)
  • Pszeniczny 0,3kg (6%)

Drożdże: Autorski Brett Blend (gęstwa 200ml na 20L)

Zacieranie 17,5L:

  • 65°C-64°C - 40m
  • 72°C - 50m

 

Gotowanie 70 minut:

  • 0' - 36g Centennial

Dodatki na cichą:

  • owoce

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20L

 

Starter Bakteryjny 48h:

  • 100g - suchy ekstrakt
  • 900ml - woda
  • 100ml - sok jabłkowy pasteryzowany
  • 5g - Węglan Wapnia
  • 3 kapsułk Sanprobi IBS
  • Wszystko zagotowane i schłodzone do około 35stopni.

Fermentacja:

  • Zakwaszanie (26L): 42h - L.Plantarum 42°-29°
  • Burzliwa: 28 dni - 18°-21°
  • Cicha: 14 dni - 20°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 01.06 - Zacieranie. Wyszło 48 litrów, 12,1blg.
  • Starter kwaśny, delikatnie apteczny, ale raczej nie od zakażenia, w normie jak zwykle.
  • 03.06 - Po 42 godzinach piwo mocno kwaśne, standardowo dające żurkiem :) Gotuje.
  • 03.06 - Wyszło 20L po gotowaniu.
  • 04.06  - Zadane drożdże w 16 stopniach
  • 05.06 - Szybki start fermentacji. Fermentor w piwnicy w temperaturze 18 stopni.
  • 08.07 - Przelane na cichą do dwóch wiaderek:
    - 130P - z dodatkiem 1,4kg czarnych porzeczek. Owoce umyte i zamrożone na kilka dni.
    - 130W - z dodatkiem 1,35kg mrożonych wiśni, kupnych bez pestek
  • 27.07 - Rozlane do butelek. Obie wersje bardzo fajne, czarna porzeczka trochę bardziej charakterna :D Nie jestem pewien ale chyba był lekki ocet.

#130 i #131 Sebulba

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#131 Sebulba (Turbo Lambic) 12,9 Blg, 5 IBU

Próba stworzenia Lambica w 2 miesiące  ;) A tak na serio, będzie to piwo zakwaszane "w kotle", przefermentowane brettami i z dodatkiem owoców. Mam więc nadzieję uzyskać piwo wytrawne, mocno kwaśne z brettami o profilu owocowym z dominującym aromatem i smakiem dodanego owocu. Stajnia raczej w tle, choć pewnie wraz z leżakowaniem będzie jej coraz więcej.

 

Zasyp trochę przypadkowy, użyłem resztek, które zostały mi w magazynie.

Data: 2017-06-04
Surowce na 20L:

  • Pale Ale 3,55kg (70%)
  • Płatki Jęczmienne 0,9kg (18%)
  • Żyto i Płatki żytnie 0,3kg (6%)
  • Pszeniczny 0,3kg (6%)

Drożdże: Amalgamation (gęstwa ok 100ml na 10L), US-05 (gęstwa ok 100ml na 10L)

Zacieranie 17,5L:

  • 65°C-64°C - 40m
  • 72°C - 50m

 

Gotowanie 70 minut:

  • 0' - 38g Iunga

Dodatki na cichą:

  • owoce

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 2x10L

 

Starter Bakteryjny 48h:

  • 100g - suchy ekstrakt
  • 900ml - woda
  • 100ml - sok jabłkowy pasteryzowany
  • 5g - Węglan Wapnia
  • 20 kapsułek Swanson Acidophilus
  • Wszystko zagotowane i schłodzone do około 35stopni.

Fermentacja:

  • Zakwaszanie (26L): 60h - L.Acidophilus 42°-33°
  • Burzliwa: 28 dni - 18°-22°
  • Cicha: 14 dni - 20°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 01.06 - Zacieranie. Wyszło 48 litrów, 12,1blg.
  • Starter bakteryjny mocno kwaśny, ale nie jogurtowy jak się spodziewałem.
  • 04.06 - Kwaśność średnio intensywna, mniejsza niż przy Plantarum, jednocześnie ma łagodniejszy charkter, nie jest tak ostra. Gotuje.
  • 04.06 - Po gotowaniu wyszło 15blg, podzieliłem na 2 wiaderka i dolałem po 1,5L wody. Ostatecznie jest 12,9blg.
    11L - Amalgamation (100ml)
    11L - US-05 (100ml)
  • 05.06 - Szybki start drożdży, jednych i drugich. Amalgamation w piwnicy w temperaturze 18 stopni otoczenia, US-05 w lodówce na wino 10C otoczenia, 17 w wiadrze.
  • 17.06 - Werjsa na US-05 przelana na cichą z dodatkiem ok. 1,5kg moreli i brzoskwiń. Owoce wcześniej odpestkowane, pokrojone i spasteryzowane w słoju, przez około pół godziny w wodzie o temperaturze 80-64 stopnie.
  • 01.07 - Próbowana wersja z morelami i brzoskwianiami. Piwo przyjemnie kwaśne, zarówno aromat jak i smak brzoskwiń bardzo subtelny i delikatny. Przyjemny, choć mógłby być dużo intensywniejszy, ale najwyraźniej taki charakter mają te owoce. Ogólnie jestem z piwa zadowolony i za tydzień przeleje je do butelek.
  • 08.07 - Przelana do butelek wersja z brzoskwiniami. Owoce dużo bardziej wyczuwalne niż jeszcze tydzień wcześniej. W aromacie pałętają się jakieś nieprzyjemne estry oprócz brzoskwiń, w smaku jest przyjemnie brzoskwiniowe i kwaśne. Ogólnie spoko, choć drożdże narobiły trochę złego.
  • 08.07 - 131M - Po 5 tygodniach fermentacji przelałem na cichą wersję na Amalgamation z dodatkiem 1,2kg Mango. Owoce świeże, dwa dni wcześniej obrane, pokrojone i zamrożone. Wyszło 1,2kg z 5 sztuk Mango.
  • 26.07 - Przelana do butelek wersja z mango. Owoc bardzo słabo przebija się przez aromaty kwaśne i dzikie, najmniej udane z Turbo Lambicó'ów. 

#130 i #131 Sebulba

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#132 Charming Solo (Fruit Wheat Ale) 12,5 Blg, 22 IBU
 

Data: 2017-06-18

Surowce na 24L:

  • Pilzneński (Malteurop) 2,5kg (44,6%)
  • Pszeniczny (Malteurop) 2,5kg (44,6%)
  • Płatki Owsiane 0,6kg (10,7%)

Drożdże: US-05 gęstwa (ok. 100ml)

Zacieranie 19,6L:

  • 65°C-64°C - 30m
  • 72°C - 40m
  • 78°C - 1m

 

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - 10g Iunga
  • 5' - 25g Chinook
  • 0' - 25g Chinook

Dodatki na cichą:

  • 11L - 2kg Truskawek
  • 11L - 1kg Truskawek, 1kg Kiwi

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 2x12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 16°-19°
  • Cicha: 14 dni - 20°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Fermentacja burzliwa w jednym 33L wiadrze, podzielona na dwa wiadra na tzw. cichą.
  • 29.06 - Statowałem fermentację w 16 stopni, powoli ją podnosząc by po tygodniu, kiedy piana zaczęła opadać, osiągnąć 18 stopni. Potem podciągnąłem temperaturę do 19 stopni i tak jest do dzisiaj.
  • 01.07 - Przelane na cichą i przeniesione do piwnicy, około 20 stopni.
  • 06.07 - Dodałem owoce do obydwu wiaderek. Wrzuciłem zamrożone bryły, bo nie miałem czasu tego wcześniej choć trochę rozmrozić.
    132T - 2kg truskawek, pokrojonych na ćwiartki albo połówki i zamrożone na dobę
    132K - 1kg truskawek, tak samo pokrojonych i zamrożonych, 1kg kiwi, pokrojone na 8 kawałków każde i zamrożone na 12 godzin przed dodaniem.
  • 16.07 - Przelałem do butelek obydwie wersje, a właściwie 3 wersje. Wersja tylko z truskawkami świetna, bardzo intensywny zapach truskawek. Do połowy dodałem mleka w proszku, ale nie był to dobry pomysł :P Wersja z kiwi gorsza i ma dziwny żelazisty finisz, który nie mam pojęcia z czego się wziął. Pomyliłem też opis kapski i oznaczyłem tak:
    133T - Wersja z truskawkami
    133M - Wersja z mlekiem
    132K - Wersja z Kiwi.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#133 Never Mind The Brewdog, here's the Alderaan Brewery (klon Punk IPA) 13,4 Blg, 56 IBU
 

Pierwszy raz próbuje zrobić klon jakiegoś piwa, choć szczerze mówiąc to chyba trochę za dużo powiedziane, bo nie piłem oryginału. Warzę więc po prosty według gotowego przepisu z DIY Brewdoga z dwóch powodów. Po pierwsze jestem w środku remontu i trochę nie miałem czasu, żeby wymyślić jakąś nową recepturę, a po drugie jest taka kategoria konkursowa na Warmińskim konkursie. Nie mam obecnie w piwnicy dobrego West Coasta, a chmielenie wydaje się ok, więc powinno być dobrze.

 

Etykieta nawiązuje oczywiście do jedynej płyty studyjnej Sex Pistols. Never Mind the Bollocks here's the Sex Pistols. Słowo Bollocks, które miało znaczyć "bzdury" zostało zastąpione słowem Brewdog. Etykieta znaczyć ma mniej więcej tyle co: "Pieprzyć Brewdoga, to IPA będzie lepsze" ;)

 

Data: 2017-07-01

Surowce na 10L:

  • Marris Otter Pale Ale - 2,7kg
  • Caramalt - 0,125kg

Drożdże: US-05 gęstwa (ok. 75ml)

Zacieranie 10L:

  • 66°C - 80m
  • 72°C - 20m

 

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - 10g Chinook, 6g Ahtanum
  • 30' - 10g Chinook, 6g Ahtanum
  • 0' - 14g Chinook, 6g Ahtanum, 6g Nelson Sauvin, 6g Simcoe

Dodatki na cichą:

  • 3dni - 25g Chinok, 20g Ahtanum, 20g Simcoe, 20g Nelson Sauvin, 25g Amarillo

OG: 13,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-19°
  • Cicha: 7 dni - 20°

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
  • 03.07 - Wylazły z fermentora przy 18,5 stopni. 
  • 24.07 - W końcu w środku przeprowadzki udało się znaleźć chwilę na przelanie na cichą. Od razu dodałem chmiel.
  • 26.07 - Przelane do butelek, jest dobrze.

#133 Never Mind the Brewdog here's The Alderaan Brewery

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#134 Maz Kanata (Oud Bruin) 14,1 Blg, 5 IBU

 

Do uzupełnienia.

 

Data: 2017-07-29

Surowce na 18L:

  • Monachijski II (Weyermann) - 2kg (40,5%)
  • Colorado Pale Ale (Viking) - 2kg (40,5%)
  • Special B (Castle) - 0.4kg (8,1%)
  • Caramunich (Weyermann) - 0,3kg (6,1%)
  • Abbey (Castle) - 0,2kg (4%)
  • Carafa I Special (Weyermann) - 40g (0,8%)

Drożdże: 4 fiolki przeterminowanego FM26 Belgijskie Pagórki bez starteru (Data do 7.04)

Zacieranie 17L:

  • 66°C - 45m
  • 72°C - 30m
  • 78°C

 

Gotowanie 90 minut:

  • 10' - 20g East Kent Goldings

Dodatki na cichą:

  • 7 miesięcy - Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend
  • Kostki Dębowe średnio opiekane.

OG: 14,1°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 18L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 18°-24°
  • Cicha: 7 miesięcy - 20°- 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
  • Używam 4 fiolek Belgijski Pagórków, bo zapomniałem odebrać gęstwę po 1214 Abbey i muszę się ratować opcją rezerwową.
  • Wyszło 15,4 więc dolałem wody tyle żeby wyszło zakładane 14,1. Wyszło odrobinę ponad 18 litrów.
  • 31.07 - Aktywność drożdży po ok. 35h od zadania. W momencie tworzenia się delikatnej pianki było 21C i od tego momentu chłodzę tak, żeby zejść do 16 i wtedy stopniowo zacznę podnosić.
  • 02.08 - Przez 3 dni piwo fermentowało w przedziale 19-20 stopni. Rano przestałem chłodzenie i puściłem drożdże samopas.
  • 11.08 - Przelane na cichą przy 5blg i 4,30 PH. 
  • 12.08 - Zadany Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend - po dobie saszetka nie napuchnięta.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#135 Kylo Ren (Flanders Red Ale) 14,2 Blg, 5 IBU

 

Do uzupełnienia.

 

Data: 2017-07-29

Surowce na 16L:

  • Wiedeński (Viking) - 1.5kg (35,7%)
  • Pale Ale (Malteurop) - 1kg (23,8%)
  • Pszeniczny (Malteurop) - 0.5kg (11,9%)
  • Płatki Owsiane - 0,4kg (9,5%)
  • Abbey (Castle) - 0,3kg (7,1%)
  • Caramunich I (Weyermann) - 0,3kg (7,1%)
  • Special B (Castle) - 0,2kg (4,8%)

Drożdże: WLP545 - Belgian Strong Ale Yeast (0,5L Starter ... 28h)

Zacieranie 15L:

  • 66°C - 45m
  • 72°C - 45m
  • 78°C

 

Gotowanie 90 minut:

  • 10' - 20g East Kent Goldings

Dodatki na cichą:

  • 7 miesięcy - Wyeast Lambic Blend
  • Kostki Dębowe średnio opiekane.
  • 2kg Kwaśnych Wiśni

OG: 14,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 16L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 18°-24°
  • Cicha: 7 miesięcy - 20°- 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
  • Wyszedł za wysoki ekstrakt (15,6) dolałem 1,5L wody i według wyliczeń wyszło 14,2. 
  • 30.07 - Przemroziłem brzeczkę :( 13 stopni rano to zdecydowanie za nisko. Pozwolę jej jednak na powolny wzrost.
  • 02.08 - Przez 3 dni piwo powolnie wzrastało z 15 stopni do 21 dziś rano. Teraz puszczam drożdże swobodnie do góry, bez względu na to do ilu dojadą.
  • 11.08 - Przelane na cichą przy 2blg i PH 4,28.
  • 12.08 - Zadany Blend Roeselare Ale Blend 3765, po dobie saszetka napuchnięta.
  • 21.01 - Dodałem 1,6kg Wiśni mrożonych, ale rozmrożonych ;) oraz 50g płatków dębowych amerykańskich, średnio opiekanych. Piwo zapowiada się świetnie :D
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#136 ??? (Lite APA) 6 Blg, ?? IBU

 

Do uzupełnienia.

 

Data: 2017-08-06

Surowce na 16L:

  • Żytni (Viking) - 1kg (77%)
  • Abbey (Castle) - 0,3kg (23%)

Drożdże: WLP095 - Burlington Ale (Prosto z paczki, bez starteru)

Zacieranie 15L:

  • 72°C - 75m

 

Gotowanie 70 minut:

  • Whirpool - po 25g Simcoe i Chiniook

Dodatki na cichą:

  • po 25g Simcoe i Chinook

OG: 6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 18°-21°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Bardzo późny start drożdży po około 48h. 
  • Jedna doba w 18 stopniach, druga w 22 i po fermentacji.
  • 17.08 - Mocny chlorofenol. Poszło w kanał, jednak drożdże nie ruszyły, albo ruszyły zbyt późno. Nauczka, żeby zawsze robić starter, nawet jeżeli piwo ma tylko 6blg.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#137 Princess Leia (Belgian Blond) ~ 14 Blg, 30 IBU
"Zacny trunek, który chwyciłeś w dłoń, jest tak samo niezwykły jak kobieta, która nie tylko ma największe jaja w całej galaktyce, ale także odwagę, by nosić obwarzanki na uszach. Nie czekaj aż wyceluje do ciebie z blastera - wychyl złoty specyfik do dna!"

Kolejna próba stworzenia klasycznego Belga, które do tej pory wychodziły mi raczej średnio. Jestem raczej zwolennikiem niskiej fermentacji, co prawdopodobnie negatywnie wpływało na profil aromatyczno-smakowych, więc teraz będzie inaczej ... ale po kolei:

 

Zasyp i Drożdże: Jako że używam drożdży do Belgian Golden Strong Ale'a, które odfermentowują bardzo głęboko, muszę dostosować do nich zasyp. Blond powinien mieć delikatną słodycz odsłodową, głównie ze słodu Pilzneńskiego, którego akurat nie mam na stanie. Używam więc jako bazy Pale Ale, wrzucam nieco pszenicy, żeby delikatnie wygładzić piwo i być może zbudować lepszą pianę, a na podbicie słodowości, klasycznie w moim przypadku słód Abbey.

 

Zacieranie: Raczej wytrawne, pierwsza przerwa 64-62, a potem dekstrynująca w 72, głównie na pianę i wspomnianą słodycz.

 

Chmielenie: Wykorzystując nagrodę za KPD, zamówiłem trochę East Kent Goldings, więc wrzucam go po trochu do każdego Belga którego robie. Nie kombinuję, jeden chmiel wystarczy. Chmielenie na goryczkę i na smak, choć tego smaku zostanie pewnie nie wiele, ale to dobrze.

 

Fermentacja: Prawdopodobnie najistotniejszy etap przy produkcji piw belgijskich. Chcą tym razem uzyskać dużo estrów i fenoli, zastosuję zupełnie inny schemat fermentacji niż zwykle. Pierwsze 2 dni trzymam drożdże na smyczy ... w 17-19 stopniach, a później puszczam samopas, nie zamierzam w ogóle ingerować w kontrolę temperatury. W piwnicy, gdzie piwo będzie fermentowało, temperatura waha się od 21 do 23 stopni, przewiduje więc, że piwo dojedzie maks do 25 stopni. Być może na samą końcówkę fermentacji, przeniosę jeszcze piwo do mieszkania, gdzie podczas upałów temperatura dochodzi nawet do 27-28 stopni.

 

EDIT: Prawdopodobnie pomyliłem się przy odmierzaniu słodu Pale Ale i dałem go o 1kg za mało. Ze względu na to, że ekstrakt wyszedł zdecydowanie za niski, dodaję resztki ekstraktu słodowego, który znalazłem w swoich szpargałach do warzenia ;) Wyszło 14 blg, ale po fermentacji doleję jeszcze 1,5 litra równolegle fermentującego Belgian Golden Strong Ale'a, żeby było blisko dolnego zakresu widełek stylu 14,5blg.

 

Data: 2017-08-12
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 1,5kg (zamiast planowanych 2,5kg)
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Ekstrakt Płynny Jasny - 0,34kg (dodany dla podbicia ekstraktu)
  • Abbey 0,2kg
  • Ekstrakt Suchy Jasny - 0,075kg (dodany dla podbicia ekstraktu)

Drożdże: WLP545 (gęstwa 75ml)

Zacieranie 11,2L:

  • 64°C - 35m
  • 72°C - 35m

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - East Kent Goldings - 15g
  • 25' - East Kent Goldings - 15g

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-23°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Coś popieprzyłem odmierzając słód, bo wyszedł mi absurdalnie niski ekstrakt 11blg, prawdopodobnie zamiast 2,5kg Pale Ale wrzuciłem 1,5kg. Wobec zaistniałej sytuacji dodałem 340g ekstraktu płynnego i 75g suchego, żeby uzyskać 14blg.
  • 18.08 - Przygotowałem dodatek do połowy warki w postaci: 0,5kg moreli, 50g zestu z pomarańczy, 280ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Po około 12 dniach burzliwej, podzielę piwo i do połowy dodam owoce.
  • 27.08 - Przelane na cichą do dwóch wiaderek. Pierwsze 5L + owoce, Drugie około 9L czyste (1,5L dolane warki 138).
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#138 Dagobah System (Wild Belgian Golden Strong Ale) ~ 18,4 Blg, 24 IBU

Kolejne piwo z serii bezobsługowych, które postoi przynajmniej do marca. Prosty zasyp, proste chmielenie, więc nie ma sensu się rozpisywać. Fermentacja tak jak w przypadku wyżej opisanego Blonda z tą różnicą, że piwo po burzliwej dostanie blend brettów i spędzi 6 miesięcy na dziczeniu ;) 

Data: 2017-08-12
Surowce na 16L:

  • Pale Ale 5,5kg
  • Cukier 0,3kg

Drożdże: WLP545 (gęstwa 125ml) + Brett Blend

Zacieranie 20L:

  • 64°C - 35m
  • 72°C - 35m

 

Gotowanie 90 minut:

 

  • 60' - East Kent Goldings - 40g

Dodatki na cichą:

  • Amalgamation Bled (ok. 100ml)

OG: 18,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-23°
  • Cicha: 6 miesięcy - 18°-22°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 27.08 - Przelane na cichą przy 1blg.
  • 04.12 - Rozlane do butelek, zeszło do 0blg. Dodałem 85g cukru, na około 13,5L.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#139 ??? (Hoppy Sour Ale) 14 Blg, 0 IBU



Data: 2017-08-24
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 1,5kg
  • Pszeniczny 0,7kg
  • Płatki Owsiane 0,6kg
  • Żytni 0,5kg
  • Parę garści łuski ryżowej dla wsparcia filtracji

Drożdże: L. Acidophilus + The Yeast Bay Midwestern Ale

Zacieranie 10,5L:

  • 66°C - 60m
  • 72°C - 25m

Wysładzanie 9L:

  • Zbiłem PH wody do wysładzania do 5,4.

 

Gotowanie 70 minut:

  • Chmielenie Zacieru - 30g Chinook
  • Hopstand' - ??

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Starter Bakteryjny 48h:

  • 50g - suchy ekstrakt
  • 500ml - woda
  • 50ml - sok jabłkowy pasteryzowany
  • 2,5g - Węglan Wapnia
  • 10 kapsułek Swanson Acidophilus
  • Wszystko zagotowane i schłodzone do około 35stopni.

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: L. Acidophilus 48h - 30°-27°
  • Burzliwa: 14 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 19°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Zbiłem PH brzeczki do 4,5.
  • 26.08 - Poszło w kanał, ruszyła fermentacja a do tego brzeczka się nie zakwasiła. Lekki Chlorofenol, który i tak by się rozwinął.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#140 Rancors Rage (West Coast IPA) 14,6 Blg, 51 IBU

Kolejna IPA...

Data: 2017-08-27
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 2,5kg
  • Pszeniczny 0,6kg
  • Abbey 0,1kg

 

Drożdże: FM54 Gorączka Kalifornijska (litrowy starter kręcony na mieszadle 60h)

Zacieranie 11,2L:

  • 64°C - 60m
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Chinnok
  • 5' - 10g Citra, 10g Falconers Flight, 10g Galaxy
  • Hopstand 20' -  77°-67°- 10g Citra, 10g Falconers Flight, 10g Galaxy

 

Dodatki na cichą:

  • po 20g Falconers Flight, Citra, Galaxy.

 

OG: 14,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-19°
  • Cicha: 5 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Drożdże wyjątkowo zadałem w 23,5 stopnia, bo jakiś niemrawy był ten starter. Wstawiłem fermentor do styropianowego pudła, przez 8h powinno spaść do pożądanych 16 na starcie fermentacji.
  • 28.08 - Bardzo mocno schłodziłem brzeczkę, bo aż do 10 stopni. Mimo to drożdże pracują i pewnie stopniowo będą podnosić temperaturę fermentacji. 
  • 09.09 - Przelane na cichą przy 3,5Blg - niby dość płytko, a wydaje się mocno wytrawne. Jest odrobina alkoholu, ale powinno się jeszcze ułożyć. Pachnie bardzo ładnie i intensywnie ... sporo jakiś białych owoców i cytrusów. Dużo mniej owoców tropikalnych, które często były w moich AIPA.
  • 12.09 - Po 3 dniach z chmielem podczas których bujałem fermentorem, wstawiłem zamrożone PETy i robię Cold Crasha. Zeszło do 11 stopni i tak postaram się utrzymać.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#141 Bossk (Hoppy Sour Ale) 13 Blg, 0 IBU

Po ostatnim zakażeniu, żeby wyrobić się z tym piwem na WKPD, postanowiłem drugą warkę zrobić metodą NO BOIL. Polega ona oczywiście na pominięciu procesu gotowania. Po zacieraniu (konieczny dobry wygrzew) brzeczkę filtrujemy do zdezynfekowanego fermentora i od razu chłodzimy do pożądanej temperatury. W tym przypadku zadaję jednocześnie bakterie i drożdże mając nadzieję, że L. Plantarum dadzą radę zakwasić brzeczkę nawet w 18 stopniach. Nie mam natomiast pojęcia jak poradzą sobie drożdże w potencjalnie kwaśnym środowisku, bo wcześniej nie miałem w domu tego szczepu. Warka mocno eksperymentalna, ale jeżeli wszystko będzie dobrze, to przy kwasach będę dalej testował.

Data: 2017-08-24
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 1,5kg
  • Pszeniczny 0,7kg
  • Żytni 0,5kg
  • Płatki Owsiane 0,4kg
  • Płatki Pszenne 0,2kg
  • Parę garści łuski ryżowej dla wsparcia filtracji

Drożdże: L. Plantarum (bez starteru 12 tabletek) + The Yeast Bay Midwestern Ale (gęstwa 100ml)

Zacieranie 10,5L:

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m
  • Solidny wygrzew do 78°C
  • Chmielenie po wygrzewie ok 20g Chinooka (sypałem na oko z końcówki paczki)

Dodatki na cichą:

  • Citra, Amarillo, Nelson Sauvin.

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 18°-22°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 3h
  • 10.09 - Chciałem przelewać na cichą, ale piwo tylko lekko kwaśne ... PHmetr pokazał 4,2. Dam mu jeszcze tydzień w ciepłym mieszkaniu, ale nie liczę na wiele. Do tego piwo ma dziwny aromat hmm ... surowego słodu pszenicznego, mocno mętne. Poza tym całkiem przyjemnie owocowe z fajną gładką teksturą, wytrawne. Zeszło do 1,5blg. Jak kwaśność się nie poprawi to najpierw wyklaruje żelatyną, potem przeleję na chmiel i przy rozlewie dodam kwasu mlekowego.
  • 14.09 - Przelałem na cichą, kwaśność i odfermentowanie bez zmian. Dodałem 12g Ahtanum, 12g Nelson Sauvin, i uzupełniłem Simcoe do 50g. Wykorzystałem w ten sposób resztki chmieli, które zalegały w lodówce. Piwo i tak jest raczej mocno średnie i nie nadaje się na konkurs.
  • 18.09 - Dodałem 5g rozpuszczonej żelatyny do wyklarowania piwa.
  • 21.09 - Przelane do butelek. Zbiłem kwasem mlekowym PH do 3,3. Jest dużo lepiej niż przed chmieleniem na zimno. Chmiel przykrył trochę zbożowość i jest ona tylko w tle, nawet przyjemnie się to piło, jak się nagazuje będzie na 4+ ;) 
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem co-pitch l.plantarum od Swansona (5 kapsułek, ~18 litrów) z jakimiś neutralnymi drożdżami do niechmielonej brzeczki i niestety po miesiącu nie jest ani trochę kwaśne, stało w 22C. Daj znać czy u Ciebie z dużo większą ilością bakterii coś ruszy, bo taka metoda byłaby o wiele wygodniejsza i niby na amerykańskich forach ludzie piszą, że działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem co-pitch l.plantarum od Swansona (5 kapsułek, ~18 litrów) z jakimiś neutralnymi drożdżami do niechmielonej brzeczki i niestety po miesiącu nie jest ani trochę kwaśne, stało w 22C. Daj znać czy u Ciebie z dużo większą ilością bakterii coś ruszy, bo taka metoda byłaby o wiele wygodniejsza i niby na amerykańskich forach ludzie piszą, że działa.

 

Prawdopodobnie dałeś za mało bakterii. Bezpieczną ilością jest kapsułka na litr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o plantarum to robiłem coś w stylu startera w słoiku. Brzeczkę, którą miałem po wysłodzinach, zagotowałem i dodałem glukozy. Schłodziłem całość do temperatury mniej więcej pokojowej i zadałem 20mld komórek (u mnie to były 2 tabletki). Po 3 dniach dało się wyczuć kwaśność i niezbyt przyjemny zapach, ale mimo to zadałem do przegotowanej brzeczki i trzymałem przez mniej więcej 2 doby. Normalnie się zakwasiło, zagotowałem z chmielem, dodałem drożdże i wyszło bardzo fajne piwo. Po fermentacji żadnych nieprzyjemnych aromatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#142 Stout Trooper (Milk Stout) 14 Blg, 29 IBU

Kolejny Milk Stout na bazie poprzedniej receptury. Jak zabrałem się za śrutowanie, to okazało się, że nie mam ciemniejszych słodów karmelowych. Używam więc Kawowego, który wbrew pozorom nie daje kawy, tylko suszone owoce, Browna który mam nadzieje da sporo czekolady i może orzecha w tle i Caramunich dla słodyczy i suszonych owoców. Gdybym miał Special B, to wszystkie powyższe bym nim zastąpił. Laktozy daje na ponad 2blg, ma być bardzo słodko zważywszy na to, że na cichą dodam owoce, które z pewnością skrócą słodycz. Z palonych słodów sprawdzony zestaw Carafy Special z Pszenicą Prażoną - do Milk Stouta nadaje się idalnie, bo nie potrzebujemy agresywnych popiołowych smaków od Palonego Jęczmienia.

 

Zacieram raczej wysoko, w końcu to ma być słodkie piwo. Chciałem użyć Ringwood Ale'i, ale starter wygląda niemrawo i jak nie wystartuje w ciągu 24h, dodam gęstwę po West Coast IPA.

Data: 2017-09-09
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 1,4kg
  • Laktoza 0,4kg
  • Płatki Owsiane 0,6kg
  • Kawowy 500EBC (Castle) - 0,1kg
  • Brown (Fawcett) - 0,2kg
  • Caramunich I - 0,1kg
  • Carafa Special III - 0,25kg
  • Pszenica Prażona - 0,22kg

Drożdże: Blend Ringwood Ale z FM54

 

Zacieranie:

  • 68°C-64°C - 60m
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - 10g Iunga
  • 15' - 10g East Kent Golding

 

Dodatki na cichą:

  • Maliny i Czarne Porzeczki

 

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-20°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • 10.09 - zgodnie z przewidywaniami drozdze nie ruszyly, zero oznak fermentacji, zadalem wiec okolo 70ml gestwy FM54.
  • 12.09 - zajrzałem dzisiaj pod pokrywę, bo fermentuje bez rurki i nie ma piany. Drożdże pływają w postaci plastrów, ale piany nie wytworzyły. Nie wiem o co kaman :P W wiadrze 19 stopni, wincyj już chyba nie będzie ;)
  • 17.09 - Piwo ewidentnie przefermentowało, zaczęło bardzo intensywnie pachnieć kawą i lekko owocami. Piany brak przez całą fermentację. Temperatura maksymalna 19 stopni, obecnie 18,5.
  • 25.09 - Przelałem na owoce. 5L na 900g wiśni, i około 8L na 1kg malin. Baza przyzwoita, choć chyba zbyt Porterowa, a za mało Stoutowa. 
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#143 ??? (Albae Cerevisie) 12,5 Blg, 25 IBU

Warka katastrofa :P W zasypie miało znaleźć się jeszcze 0,8kg Płatków Owsianych, ale zapomniałem ich dodać :P Po zacieraniu wyszedł mi oszałamiający ekstrakt 6,8blg, więc ratowałem sie suchym ekstraktem. Udało się z tego wycisnąć 12,5 blg razem z Laktozą, która akurat była planowana, ale o tym za chwilę.

 

Z opisu stylu, wynika, że miało to być piwo raczej słodkie, ale z wyraźnymi estrami i fenolami. Pomyślałem więc, że przefermentuje piwo Belgijskim szczepem, ale jako, że one odfermentowują głęboko, dodam laktozy dla podbicia słodyczy. Wszystko fajnie, szkoda tylko, że gęstwa WLP545 pachniała jakoś dziwnie, delikatnie dentystycznie, więc wolałem nie ryzykować. Zaszczepiłem więc brzeczkę jedyną gęstwą jaką miałem w lodówce czyli FM54.

 

Żeby tego wszystkiego było mało, to nie przyjechały ze sklepu zioła, które miałem dodać na koniec gotowania. Skoryguje więc na cichą. Zamierzam dodać Rumianku, kwiatu lipy, owoców jałowca i odrobinę mięty. Zestaw ziół wzorowany na zwycięskim Rosanke z tegorocznego konkursu Warmińskiego, tylko w nieco innych proporcjach.

Data: 2017-08-24
Surowce na 22L:

  • Pszeniczny 3,6kg
  • Abbey 0,3kg
  • Laktoza 0,6kg
  • Suchy Ekstrakt Jasny - ok 0,5kg

Drożdże: FM54

Zacieranie 16,5L:

  • 70°C-68°C - 60m
  • 72°C - 30m

Gotowanie 65min:

  • 60 ' - 10g Iunga
  • 5' - 20g East Kent Golding

 

Dodatki na cichą:

  • 2,5G mięty, 8g rumianku, 5g owoców jałowca i ok. 10g kwiatu lipy.

 

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 17°-19°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • 17.09 - Po fermentacji, max 19 stopni. Piwo pachnie głównie zbożowo z rurki, brak estrów, brak fenoli. Mało stylowo, ale po cichej mam nadzieję, że będzie lepiej.
  • 25.09 - Przelane na cichą z dodatkiem: 2,5G mięty, 8g rumianku, 5g owoców jałowca i ok. 10g kwiatu lipy. Baza bardzo spoko, dość słodka, brak estrów i fenoli, ale to się przykryje ziołami ;) 
  • 05.10 - Rozlane do butelek. Jestem bardzo zadowolony z poziomu dodatków w tym piwie. W aromacie przyjemny mariaż rumianku, mięty i lipy. Jałowca nie byłem w stanie wyodrębnić. W smaku dominuje rumianek, ale w przyjemny sposób. Brakuje estrów i fenoli trochę, no ale to było oczywiste. Jest dobrze.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#144 Bossk (Hoppy Sour Ale) 13,2 Blg, 5 IBU

 

Warka z zacierania #143. Po doprowadzeniu całych 30 litrów do wrzenia, zlałem połowę do fermentora i schłodziłem chłodnicą do 40 stopni i zadałem starter bakteryjny. Po zakwaszaniu będę gotował i chmielił tylko na Hopstand, następnie przefermentuje piwo neutralnym szczepem FM54 i solidnie nachmielę na zimno.

 

Postanowiłem zrobić kolejną warkę Hoppy Sour Ale, ponieważ wersja NO BOIL pachnie dość specyficznie, ma takie dziwne nuty zbożowe, które mi nie odpowiadają.

 

Data: 2017-09-09
Surowce na 22L:

  • #143

Drożdże: L.Plantarum, FM54

Zacieranie 16,5L:

  • #143

Gotowanie 70 minut:

  • Hopstand 30' -  77°-67°- po 20g Amarillo, Nelson Sauvin, Simcoe.

Dodatki na cichą:

  • po 20g Falconers Flight, Amarillo i Galaxy.

OG: 13,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 3 dni - 40°-25°
  • Burzliwa: 10 dni - 17°-20°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • 12.09 - Po ponad 3 dobach piwo zakwaszone do PH 3,25, ale po spróbowaniu nie czuć tego, bo słodycz szybko to kontruje. Zobaczymy jak będzie jak drożdże przepracują swoje :)
  • 13.09 - Wczoraj wieczorem zadałem drożdże, dzisiaj rano juz ładnie pracują w 17 stopniach. Wszystko zgodnie z planem.
  • 25.09 - Przelane na cichą. Fajnie cytrynowe w aromacie, w smaku mocno kwaśne, ale skontrowane słodyczą. Jak dojdzie do tego lekka gorycz z chmielenia i tropiki w aromacie, może być ciekawie. Chyba było też odrobinę kiszone kapusty i może trochę heksanianu. Dodałem po 20g Falconers Flight, Amarillo i Galaxy. Rozlew w czwartek.
  • 05.10 - Rozlane o prawie tydzień za późno. W aromacie jakieś niepokojące gunwno, oprócz tego przyjemne cytrusy. Zobaczymy jak ułoży się w butelce, ale raczej mocno średnie piwo wyszło.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#145 Dark Alley of Mos Espa (British Brown Ale) 11,2 Blg, 24 IBU
 

Tak długiej przerwy odkąd warzę piwo w domu nie miałem. Ponad 6 tygodni bez choćby jednej malutkie warki. Złożyło się na to kilka rzeczy: bardzo dużo pracy, pierwsza warka komercyjna, wyjazdy na sędziowanie i na Viking BrewMaster Challenge. 

 

Do uzupełnienia...


Data: 2017-10-25
Surowce na 11L:

  • Pale Ale 2kg
  • Brown (Fawcett)  0,5kg
  • Special B - 0,1kg

Drożdże: Blend Ringwood Ale i FM54

Zacieranie 9,1L:

  • 68°C-64°C - 40m
  • 72°C - 50m

Gotowanie 66min:

  • 60 ' - 10g Fuggles
  • 20' - 17,5g Fuggles

 

Dodatki na cichą:

  • brak

 

OG: 11,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 17°-22°, 5 dni - 14°
  • Cicha: brak

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Drożdże zadane w 20 stopniach. Wiadro zniesione do piwnicy do 15 stopni.
  • Potwory, a nie drożdże. Fermentacja właściwie przebiegła w dwie doby, po tym czasie piana fermentacyjna opadła. Przeniosłem fermentor do mieszkania 20-21 stopni.
  • 01.11 - Po 7 dniach burzliwej, zniesione do piwnicy do 14 stopni, bez przelewania na cichą.
  • 07.11 - Przelane do butelek :) Jest dobrze.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...