Jump to content
Szalas85

Alderaan Brewery

Recommended Posts

Mam pytanie jak policzyłeś te 100 IBU , bo też korzystam z brewness i tam z tym ibu jest średnio ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie jak policzyłeś te 100 IBU , bo też korzystam z brewness i tam z tym ibu jest średnio ?

 

Policzyłem Brewnessem, nie konfrontowałem tego z innym programem tym razem, ale na oko wydaje się być ok. Czemu sądzisz, że średnio?

 

EDIT: Dobra przerobiłem 5 różnych kalkulatorów, wychodzi na to, że rzeczywiście Brewness zaniża wartości dość mocno. Każdy kalkulator pokazuje zupełnie co innego :P Więc w sumie można sobie to IBU tak na oko strzelić, ale zmieniłem nieco czasy gotowania. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#105a Battle of Hoth (Saison)  13,5 Blg, 23 IBU

#105b Dagobah System (Brett Saison)  13,5 Blg, 23 IBU

 

Data: 2016-11-19

Surowce:

  • Pale Ale - 4,6kg
  • Abbey - 0,5kg
  • Pszeniczny - 0,5kg
  • Płatki Jęczmienne - 0,6kg
  • Drożdże: Startery: A: Yeast Bay: Saison Blend I, B: Brett Saison.

Zacieranie 14L:

  • 65°C - 1h
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 75 minut:

  • 60' - Iunga 25g
  • 15' - Soraci Ace 15g
  • 0' - Soraci Ace 15g

Dodatki na cichą:

  •  

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 27L
Refermentacja: ??
Wydajność: 78% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 6 dni - 17°-16°, 4 dni - 22°
  • Cicha: 7 dni - 15°-13°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Obydwa startery ruszyły z kopyta po kilku godzinach. Pierwsze 5 dni w 17 stopniach.
  • 25.11 (Saison Blend, Brett Blend) - Wiadra przeniesione do mieszkania do 22 stopni.
  • 30.11 (Saison Blend) - Przelane na cichą. Świetne efekty pracy drożdży. Miałem użyć tylko do tego piwa, ale już kombinuje gdzie użyć gęstwy :) 1,5Blg.
  • 10.12 (Saison Blend) - Rozlane do butelek. 5 litrów poszło na drugą cichą z dodatkiem: 8g mięty suszonej, 6g Cedrelli i 4g Kaffiru.
  • 16.12 (Brett Blend) - Przeniosłem do piwnicy na 15-16 stopni.
  • 18.12 (Saison Blend) - Rozlana do butelek wersja miętowa.
  • 26.01 (Brett Blend) - Poszło w butelki przy 0,5 blg.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#106 Battle of Naboo (Witbier)  11,2 Blg, 13 IBU

 

Data: 2016-11-19

Surowce:

  • Pale Ale - 1kg
  • Płatki Pszeniczne - 1kg
  • Słód Pszeniczny - 0,4kg
  • Drożdże: MJ21.

Zacieranie 8,4L:

  • 65°C - 1h
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 75 minut:

  • 25' - Iunga 10g
  • 5' - Zest z limonki, dwóch pomarańczy i zielone grejpfruta, 10g mielonej kolendry, 5g Liści Kaffiru i 15g Suszonych Płatków Dzikiej Róży.

Dodatki na cichą:

  • Płatki róży 10g, Kaffir 5g.

OG: 11,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L
Refermentacja: 68g na 10,5L
Wydajność: 64% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 13 dni - 17°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°-13°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Szybki start fermentacji, po kilku godzinach od zadania.
  • 30.11 - Przelane na cichą przy aż 4 blg, ale od dwóch dni fermentor zamknięty szczelnie i nawet pokrywa nie napuchła. Dodałem 10g róży i 5g kaffiru.
  • 10.12 - Przelane do butelek z dodatkiem 68g cukru. Mega różane, ale jednocześnie z tyłu ma charakter witbiera, orzeźwiające. 
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#107 Jabba the Hutt (Lapsang Apa)  13,5 Blg, 35 IBU

 

Data: 2016-12-03

Surowce:

  • Pale Ale - 5kg
  • Pszeniczny - 1,2kg
  • Abbey - 0,4kg
  • Drożdże: US-05 z torebki.

Zacieranie 23L:

  • 65°C - 55m
  • 72°C - 35m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Iunga 25g
  • 5' - Equinox i Chinook po 30g
  • 0' - Equinox i Chinook po 30g

Dodatki na cichą:

  • Herbata Lapsang

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 16L
Refermentacja: ??
Wydajność: 77% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-21°
  • Cicha: 7 dni - 12°

Uwagi:

  • Czas pracy od 7:00 do 11:07 + sprzątanie
  • 17.12 - Przelane na cichą przy 1,5 blg. Zniesione do piwnicy do 12°.
  • 25.12 - Do 11 litrów dodałem po 25g Equinoxa i Chinooka oraz 50g herbaty Lapsang, 2 dni później rozlew.
  • 25.12 - Do 4,5 litra dodałem: 6g trawy cytrynowej, 6g Kaffiru, 6g mięty i 5g Werbeny Cytrynowej. Do tego chmiel: 12g Chinnoka i 13g Equinoxa.
  • 27.12 - Przelane do butelek obie wersje. Obie mają za wysoką goryczkę, a wersja z herbatą jest spotęgowana ściąganiem od herbaty. Poza tym świetny aromat w obydwu wersjach. Oznaczenia na kapslach: 7 - Lapsang, 7H - Herbal.

#107(B) Battle of Hoth (American Saison)  13,5 Blg, 35 IBU

 

Data: 2016-12-03

Surowce:

  • Pale Ale - 5kg
  • Pszeniczny - 1,2kg
  • Abbey - 0,4kg
  • Drożdże: The Yeast Bay Saison Blend I - ok. 120ml

Zacieranie 23L:

  • 65°C - 55m
  • 72°C - 35m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Iunga 25g
  • 5' - Equinox i Chinook po 30g
  • 0' - Equinox i Chinook po 30g

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L
Refermentacja: ??
Wydajność: 77% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-21°
  • Cicha: 7 dni - 15°-13°

Uwagi:

  • Czas pracy od 7:00 do 11:07 + sprzątanie
  • 26.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 45g Cascade'a i resztką Cascade PL - 8g.
  • 29.12 - Przelane do butelek z dodatkiem 61g cukru. Bardzo fajny aromat, trochę zbyt wysoka goryczka.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#108 Stout Trooper (Stout Owsiany)  14 Blg, 28 IBU

 

Data: 2016-12-03

Surowce:

  • Słód Owsiany (??) - 1 kg (31.2%)
  • Pale Ale (Malteurop) - 0.8 kg (25%)
  • Płatki owsiane - 0.6 kg (18.7%)
  • Abbey (Castle) - 0.2 kg (6.2%)
  • Czekoladowy 900 (Castle) - 0.2 kg (6.2%)
  • Brown (Fawcett) - 0.2 kg (6.2%)
  • Kawowy (Castle) - 0.1 kg (3.1%)
  • Jęczmień palony (Castle) - 0.1 kg (3.1%)

Zacieranie 23L:

  • 68°C - 85m
  • 76°C - 10m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 55' - Iunga 15g
  • 5' - Saaz 15g

Dodatki na cichą:

  • Mięta

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L
Refermentacja: ??
Wydajność: 70% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°-13°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Zakażenie, prawdopodobnie spowodowane złym zdezynfekowaniem wiadra po poprzednim zakażeniu. Soda kaustyczna nie dała rady. Wylane w kanał.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#109 Lando (RauchDoppelbock)  23,6 Blg, 27 IBU

 

Data: 2016-12-11

Surowce:

  • Steinbach Wędzony 3 kg (48%)
  • Strzegom Wiedeński 1.5 kg (24%)
  • Strzegom Monachijski typ I 1.5 kg (24%)
  • Caraamber 0.25 kg (4%)
  • Drożdże: Munich Lager - gęstwa około 150ml

Zacieranie 17L:

  • 50°C - 10m
  • 64°C - 40m - dekokt 5,5 litra, 10 minut w 72 stopniach, 20 minut gotowany.
  • 72°C - 40m

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Iunga 20g
  • 20' - Saaz 30g

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 23,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L
Refermentacja: ??
Wydajność: 64% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 28 dni - 8°-10°
  • Cicha: ok. 75 dni - 4°-0°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • Pierwszy lager fermentowany w lodówce do chłodzenia wina.
  • W nocy z 3 na 4 dzień fermentacji była przerwa w dostawie prądu i temperatura podskoczyła w lodówce do 14 stopni.
  • 25.12 - Pierwsze 2 tygodnie fermentacji w 8-9 stopniach. 
  • 26.12 - Przesadziłem z temperaturą w lodówce i temperatura skoczyła do 11 (przy 8 na lodówce). Obniżam o jeden stopień.
  • 01.01 - Podniosłem wieczorem temperaturę do 12 w fermentorze. Na 3 doby, potem zbijam jak najniżej, żeby drożdże zbiły się ładnie.
  • 04.01 - Ustawiłem w lodówce 4 stopnie rano. 06.01 - przelewam na lagerowanie.
  • 06.01 - Przelane na cichą, bez pomiaru. Wstawiłem do lodówki na - 3 stopnie.
  • 05.04 - Nie zanotowałem kiedy rozlew. Szacuje, że mniej więcej około 25.03.

#109 Lando

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#110 Master Yoda (Rye Wine)  27 Blg, 96 IBU

 

Data: 2016-12-17

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) 3 kg (47.6%
  • Żytni (Strzegom) 1,6 kg (25.4%)
  • Wiedeński (Strzegom) 0,6 kg (9.5%)
  • Monachijski typ I (Strzegom) 0,5 kg (7.9%)
  • Płatki Żytnie Błyskawiczne 0,4 kg (6.3%)
  • Special B Malt (Castle) 0,2 kg (3.2%)
Drożdże: Us-05 - gęstwa
 
Zacieranie 18L:
  • 48°C - 23m
  • 64°C - 1h 
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Tomahawk 40g
  • 15' - Green Bullet, Citra, Nelson Sauvin po 15g
  • 0' - Green Bullet, Citra, Nelson Sauvin po 15g

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 27°Blg
FG: 6°Blg
Objętość: 10L
Refermentacja: 42g (9,5L)
Wydajność: 65% wg Brewness

Odfermentowanie: 78%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 15°-18°
  • Cicha: 24 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • Filtracja gładko, 25 minut i po sprawie.
  • Nie byłem w stanie odfiltrować osadów białkowych, było tego tyle, że poszło na fermentację razem z brzeczką.
  • 26.11 - Temperatura w ciągu pierwszego tygodnia nie przekroczyła 17,5 stopnia. Zostawiam na kolejne dwa tygodnie w górnej założonej granicy.
  • 07.01 - Przelane na cichą przy 6,5 Blg. Wyszło 9,5 litra, dodałem 25g płatków po beczkach z burbonem, które taplałby się w Czarnym Jasiu ze 3 miesiące.
  • 08.02 - Rozlane do butelek z dodatkiem 42g cukru na około 9,5 litra. Zeszło do 6blg, jest wytrawne.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#111 Utinni! (Quadrupel)  24 Blg, 38 IBU

 

Za "Czesław Warzy" - Próba zrobienia porządnego "mózgotrzepa". Lubie czasami stworzyć sam recepturę, na czuja, na podstawie opisu sensorycznego stylu i potem zderzyć to z recepturami dostępnymi w internecie. Tą poniżej zderzyłem z recepturą Czesława i w sumie jest bardzo zbliżona :) Dysponuję gęstwą Saison Blend z Yeast Bay, która schodzi bardzo nisko, dlatego dodaje trochę płatków jęczmiennych, żeby zbudować kremowość i odczucie pełni. Herbatnikowość od Abbey będzie pięknie pasować do tego piwa, wiec nie żałowałem i sypie prawie 10%. Ciemne owoce i ich złożoność zamierzam zbudować, przez przygotowanie cukru z DAPem i słód Special B. Mam też 250ml kupnego Candi Syropu, ciemny Belg wydaje się idealny, żeby go użyć. Chmielę tylko na goryczkę, standardowo Iungą. Bardzo prawdopodobne, że na cichą użyję płatków dębowych, dla pełni i może dla delikatnych beczkowych aromatów.

 

Data: 2016-12-28

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) - 3 kg (57.1%)
  • Płatki Jęczmienne - 0.8 kg (15.2%)
  • Abbey (Castle) - 0.5 kg (9.5%)
  • Candi Syrup (własnej roboty) - 0.5 kg (9.5%)
  • Candi Syrup (kupny) - 0.25 ml (4.8%)
  • Special B Malt (Castle) - 0.2 kg (3.8%)
Drożdże: The Yeast Bay - Saison Blend I - gęstwa
 
Zacieranie 12,6L:
  • 65°C - 50m
  • 72°C - 40m

 

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Iunga 35g

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 24°Blg
FG: 2,4°Blg
Objętość: 11L
Refermentacja: ??
Wydajność: 67% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 15°-19°, 7 dni - 21°-23°
  • Cicha: 28 dni - 12°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Start drożdży po około 16 godzinach. Pierwszy dzień w 15 stopniach.
  • 07.01 - Przeniosłem fermentor do mieszkania do 21 stopni.
  • 25.01 - Przelane na cichą przy 2,4blg. W aromacie pachnie jak jasny belg, w smaku ma się co układać, bo piwo daje wódą :P No i mocno mętne. Dodałem 50g Płatków po beczkach z whisky, moczone krótko dla dezynfekcji. Może coś z tego za rok będzie :P
  • 25.02 - przelane do butelek.

Degustacja:

  • 21.04 - Otworzyłem pierwszą butelkę. Wciąż bardzo mocno alkoholowy, nie wiem czy to się ułoży. Oprócz tego aldehyd, całkiem silny. Na dzień dzisiejszy słabe piwo.

#111 Utinni!

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ostatnim próbowaniu piw na Saison Blendzie z Yeast Baya powiem, że bardzo morelowe piwa dają, myślę, że fajny wybór do Quada ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ostatnim próbowaniu piw na Saison Blendzie z Yeast Baya powiem, że bardzo morelowe piwa dają, myślę, że fajny wybór do Quada ;)

 

Wybór był pomiędzy Saison Blend, a Saison Blend ;) Szczerze mówiąc w ogóle nie planowałem wcześniej tego piwa, ale te drożdże zrobiły na mnie piorunujące wrażenie, więc uznałem, że szkoda byłoby zrobić na nich tylko jedno piwo :) Dlatego ugotowałem drugiego Saisona i teraz gotuje Quadrupla :) Morele rzeczywiście w profilu są, więc razem z ciemnymi owocami, powinny stworzyć bardzo bogaty aromat :)

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#112 Darth Vader (Smoked Baltic Porter)  22,2 Blg, 40 IBU

 

Data: 2017-01-06

Surowce:

  • Steinbach Wędzony 5.5 kg (55.6%)
  • Strzegom Monachijski typ I 1 kg (10.1%)
  • Strzegom Monachijski typ II 1 kg (10.1%)
  • Płatki Jęczmienne 0.8 kg (8.1%)
  • Special B Malt (Castle) 0.5 kg (5.1%)
  • CaraMunich (Weyermann) 0.5 kg (5.1%)
  • Czekoladowy (Fawcett) 0.2 kg (2%)
  • Pszeniczny Czekoladowy (Fawcett) 0.2 kg (2%)
  • Carafa Special I (Weyermann) 0.2 kg (2%)
Drożdże: Wyeast - Munich Lager - 200ml gęstwy
 
Zacieranie 30L:
  • 67°C - 80m
  • 72°C - 40m

 

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Iunga (2016) 25g
  • 30' - Iunga (2016) 25g

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 22,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22,5L
Refermentacja: ??
Wydajność: 73% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 30 dni - 8°-12°
  • Cicha: 30 dni - 2°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • Odrobinę za jasne chyba wyszło, ale tylko odrobinkę.
  • Temperatura w lodówce podczas fermentacji jest o około 2 stopnie niższa niż w fermentorze.
  • 14.01 - Temperatura na lodówce przesunięta z 6 na 7 stopni (z 8 na 9 w fermenotrze).
  • 20.01 - Temperatura na lodówce przesunięta na 8 stopni (z 9 na 10 w fermenotrze).
  • 27.01 - Temperatura na lodówce przesunięta na 9 stopni (z 10 na 11 w fermenotrze).
  • 03.02 - Temperatura na lodówce przesunięta na 4 stopnie, celem sklarowania piwa. Za 2 dni przelanie na lagerowanie.
  • 17.02 - Przelane na lagerowanie w podziale na 3 wiaderka.
    1 - 10L - bez niczego
    2 - 5L - 25g płatków bourbon
    3 - 5L - 35g płatków sherry
  • 09.04 - Wszystkie wersje przelane do butelek.

#112 Darth Vader

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#113 Royal Guard (Milk Stout)  15 Blg, 24 IBU

 

Próba stworzenia maksymalnie czekoladowego piwa z samych słodów. Przy okazji przetestuje 3 szczepy drożdży, których wcześniej nie używałem. Oprócz podstawowego Pale Ale daje Słód Owsiany dla gładkości i trochę płatków (jakieś resztki się nawinęły). Mam nadzieję uzyskać trochę ciemnych owoców ze Special X (który jak mniemam jest odpowiednikiem Caraaroma) i z Kawowego (pachnie dość intensywnie śliwkowo). Na czekoladę daje zestaw słodów ... czekoladowych ;) Pale Chocolat z Fawcetta ma bardzo dobre opinie, ja nie używałem. Czekoladowy 900 z Castle, też nie używałem, ale samym Fawcettem nie uciągnąłbym barwy, więc daje też ciemniejszy czekoladowy. Standardowo Pszeniczny Czekoladowy, bo moim zdaniem daje najwięcej czekolady i Extra Black na dobicie koloru. Nie używam Palonego Jęczmienia, myślę, że od takiej ilości ciemnych słodów i tak będzie paloność w smaku.

 

Warka mocno testowa, w zasypie pewnie przekombinowana, z czego doskonale zdaje sobie sprawę :) Ale może będzie dobrze. Na cichą coś może jeszcze pokombinuje z dodatkami kawy i płatków dzikiej róży.

 

Data: 2017-01-15

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) 4 kg (45.5%)
  • Słód Owsiany 1 kg (11.4%)
  • Laktoza 1 kg (11.4%)
  • Special X (Bestmaltz) 0.5 kg (5.7%)
  • Kawowy 500 (Castle) 0.4 kg (4.5%)
  • Czekoladowy 900 (Castle) 0.4 kg (4.5%)
  • Pale Chocolate (Fawcett) 0.4 kg (4.5%)
  • Pszeniczny Czekoladowy 0.4 kg (4.5%)
  • Płatki Owsiane 0.3 kg (3.4%)
  • Extra black 0.2 kg (2.3%)
  • Płatki Żytnie 0.2 kg (2.3%)
Drożdże: 1. MJ36 Liberty Bell Ale, 2. MJ42 New World Strong Ale, 3. Wyeast London Ale III
 
Zacieranie 30L:
  • 67°C - 90m
  • 72°C - 20m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Iunga (2016) 30g

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 15°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 3x11L
Refermentacja: ??
Wydajność: 89% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • MJ42 - wystartowały po około 6h.
  • 19.01 - Mam za niską temperaturę w piwnicy 15 stopni i nie chce wskoczyć więcej. MJ42 - wygląda, że po 3 dniach jest po fermentacji. MJ36 - później wystartowały, ale spokojnie sobie pierdzą. London Ale III - leniwe skurczybyki, powolutku do przodu.
  • 28.01 - Wszystkie wersje przelane na cichą, wszystkie odfermentowały do 7blg. W sumie będzie 6 wersji z różnymi dodatkami:
    13B (MJ36) - czysta, 13R - 10g płatków róży, 13A (MJ42) - czysta, 13P - 25g Sherry, 13L (London Ale III) - czysta, 13K - kawa (dodana później)
  • 03.02 - Wszystkie wersje oprócz tej z płatkami zabutelkowane :)
  • 25.02 - Wersja z płatkami Sherry przelana do butelek. (13S)

#113 Royal Guard

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#114 Rathar (New England IPA)  15 Blg, 48 IBU

 

Po średnio udanych próbach na blendzie Funktown Pale Ale, spróbuje zrobić prawdziwe soczyste New England IPA. Amerykańskie receptury zazwyczaj gęstość i gładkość piwa próbują zapewnić przez płatki owsiane, ja wspomogę to jeszcze słodem żytnim i płatkami żytnimi, które dają więcej gładkości, a mniej kisielowatości. Oprócz Owsa i Żyta, daję też całkiem sporo Pszenicy, żeby dodać piwu trochę rześkości. Rolę uzupełnienia i słodu podstawowego będzie pełnił słód Pale Ale. Chmielił będę w 3 etapach: Na koniec gotowania i do whirpoola, na burzliwej i na cichą. Użyję następujących chmieli:

 

1. Nelson Sauvin - moim zdaniem stworzony do tego stylu, daje aromat bardzo soczystego mango, trzeba tylko uważać z jego ilością, bo przy większym udziale, aromaty naftowe dominują piwo.

2. Galaxy - chyba mój ulubiony chmiel, którego w zeszłym sezonie nie wiedzieć czemu nie używałem, a tak się składa, że jest jednym z niewielu, które są dostępne ze zbioru 2016. Spodziewam się aromatów cytrusowych - grejpfrut i mandarynka.

3. Cascade AUS - poprzedni zbiór z Nowej Zelandii był świetny, mam nadzieje, że i ten będzie dobry. Spodziewam się cytrusów, które w połączeniu z Nelsonem da wrażenie picia soku ;)

4. Iunga - na uzupełnienie goryczki, chociaż korci mnie żeby wrzucić też na cichą, bo chmiel pachnie z paczki obłędnie.

5. Amarillo - zostało mi trochę Amarillo ze zbioru 2015, więc wykorzystam go na fermentację burzliwą, w którą średnio wierze ;) Spodziewam się owoców tropikalnych, gładszych i mniej agresywnych niż w przypadku Nelsona.

 

Brzeczkę podzielę na pół, jedno wiadro zaszczepię Conanami, drugie, polecanymi na forach amerykański - London Ale III. Postaram się wystartować w okolicach 16-17 stopniach i szybko bo w okolicach 4 dnia dociągnąć do temperatury 21-22 stopni. Myślę, że tyle wystarczy, żeby naprodukować estrów, które mają współgrać z chmielami.

 

Data: 2017-01-29

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) 3 kg (44.1%)
  • Płatki owsiane 1.2 kg (17.6%)
  • Pszeniczny (Viking Malt) 1 kg (14.7%)
  • Żytni (Viking Malt) 0,6 kg (8.8%)
  • Płatki żytnie 0,6 kg (8.8%)
  • Abbey (Castle) 0.4 kg (5.9%)
Drożdże: 1. London Ale III2. Conany
 
Zacieranie 24L:
  • 66°C - 90m
  • 72°C - 20m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 60' - Iunga (2016) 15g
  • 10' - 30g Galaxy, po 25g Nelson (Szyszka) i Cascade (AUS)
  • 0' - 30g Galaxy, po 25g Nelson (Szyszka) i Cascade (AUS)

Dodatki na cichą:

  • Chmielenie na burzliwej - Amarillo
  • Chmielenie na cichej - 30g Galaxy, po25g  Nelson i Cascade (AUS)

OG: 15°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L i 11,5L
Refermentacja: ??
Wydajność: 65% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 18°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 30.01 - Conany rano już ładnie bulkały, w Londonach zepsuta rurka ;) ale coś tam widać się zaczęło. Szybki start fermentacji w 16 stopniach.
  • 31.01 - Rano w obydwu wiadrach po 18 stopni.
  • 11.02 - Przelane na cichą i zniesione do piwnicy celem obniżenia temperatury do 15, potem chmielenie w dwóch etapach.
  • 12.02 - Dodane po 30g Galaxy do obydwu wiaderek.
  • 15.02 - Dodane: 30g Cascade i 30g Amarillo - do obydwu wiaderek. Rozlew 18.02.
  • 18.02 - Rozlane do butelek.

#114 Rathar

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#115 Greedo (Gose)  12,4 Blg, 5 IBU

 

Gose, jak Gose. Zasyp sprawdzony w warce #48 i #72. Będę zakwaszał bez gotowania od razu po filtracji. 

Budowa starteru na podstawie artykułu w piwowarze:

  • 500ml wody
  • 40g suchego ekstraktu
  • 10g glukozy
  • 1g pożywki
  • 1g węglanu wapnia
  • 3 kapsułki probiotyku Swanson

W sumie 4 dni w bardzo mocno wahającej się temperaturze od 21 do 38 stopni :P Podgrzewane gorącą wodą z kranu jak mi się przypomni :P

Piwo bazowe zostanie podzielone na cichej na 4 małe wiaderka z dodatkiem różnych owoców: Gruszek, Mango, Marakui i Papai.

 

 

Data: 2017-01-29

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) 2,2 kg (50%)
  • Pszeniczny (Viking Malt) 1,6 kg (36,4%)
  • Płatki owsiane 0,6 kg (13,6%)
Bakterie: L. Plantarum
Drożdże: M42 New World Strong Ale (taką akurat mam gęstwę)
 
Zacieranie 14L:
  • 68°C - 90m

 

Gotowanie (po zakwaszaniu) 65 minut:

  • 5' - 26g mielonej kolendry i 22g soli niejodowanej himalajskiej, 10g Iungi.

Dodatki na cichą:

  • 1 - Gruszka, 2 - Mango, 3 - Marakuja, 4 - Papaja.

OG: 12,4°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20L
Refermentacja: ??
Wydajność: 75% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 3 dni - 42°-27°
    - Starter zadany w temperaturze 41 stopni, brzeczka wcześniej zakwaszona do pH 4,7.
    - Drugi dzień rano - 31 stopni. Wieczorem - 28.
    - Trzeci dzień rano - 25 stopni. Wieczorem - 24. pH zmierzone na poziomie 3,4. Brzeczka pachnie żurkiem i kukurydzą podobnie do DMSu. Dość mocno kwaśna, ale na razie skontrowana słodyczą, więc odczucie kwaśności pewnie się podwyższy po fermentacji.
    - Czwarty dzień i gotowanie - ostatecznie wyszło 3,1 pH.
  • Burzliwa: 10 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 01.02 - Przegotowane godzinę, schłodzone do 18 i zadane drożdże. Nie zmierzyłem ekstraktu po gotowaniu, więc obliczyłem go na podstawie odparowania.
  • 09.02 - Przelane na cichą z dodatkiem owoców. 
    1 - 500g Marakuja (mrożona pulpa) - 5L
    2 - 500g Papaja (mrożona pulpa) - 5L
    3 - 500g Mango (mrożona pulpa) - 5L
    4 - 450g Gruszka (świeża, obrana i pokrojona w kostkę) - 4,5L
  • 19.02 - Rozlane do butelek z dodatkiem po 20g cukru na wiaderko.
    1 - Marakuja (15MR) rozpieprza system. Bardzo intensywny aromat, bardzo intensywny smak, do tego super kwas i super słonośc. Najlepsza wersja, ale jednocześnie najbardziej ekstremalna.
    2 - Papaja (15P) - Zostawiła po sobie siarkę i swój delikatny, trochę mulący aromat, słabo.
    3 - Mango (15M) - Najbardziej ułożone i zbalansowane. Słodycz kontruje kwas i słoność, aromat mango stonowany.
    4 - Gruszka (15G) - Nic nie wniosła do piwa, nie sądzę, żeby ktoś zauważył jej aromat.

Degustacja:

  • Papaja i Gruszka - Owoce nie przebijają się w smaku, dodatkowo owoce zestresowały nieco drożdże i wyprodukowały trochę siarki. Oprócz tego piwo w aromacie jest mocno słone, lekko kwaśne i kolendrowe. 
  • Mango - W aromacie mango, albo raczej skórka z mango, dalej sól, kwaśność (ale nie kapusta), owocowo, słodko. W smaku bardzo soczyste, mango bardziej wyczuwalne, mocno kwaśne - kwas czysty.
  • Marakuja - Bomba aromatyczna, bardzo czuć wpływ owocu. W smaku bardziej wytrawne niż pozostałe wersje, ale prawdopodobnie przez wyższą kwaśność, która dominuje nad słonością i słodkością, które w pozostałych wersjach były mocniejsze. Najlepsza wersja.

#115 Greedo

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#116 Dagobah System (Brett Ale)  13 Blg, 21 IBU

 

Data: 2017-02-12

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) 4 kg (65,6%)
  • Płatki Jęczmienne 0,8 kg (13,1%)
  • Pszeniczny (Viking Malt) 0,7 kg (11,5%)
  • Abey 0,6 kg (9,8%)
Drożdże: 1. Blend (Brett Saison: gęstwa 75ml, Saison Blend I: gęstwa: 75ml, Lochristi: stara gęstwa 50ml), 2. Lochristi Blend (Starter 1L)
 
Zacieranie 20L (+1,5L wrzątku pzy 72 stopniach):
  • 68°C - 53m
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie (po zakwaszaniu) 65 minut:

  • 5' - Tomahawk 62g + Equinox 31g
  • 0' - Soraci Ace 35g

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 27L
Refermentacja: ??
Wydajność: 75% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 35-56 dni - 16°-22°
  • Cicha: 0 dni

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Zużyłem resztki chmielu z zeszłego sezonu. Soraci Ace, z paczki, zaskakująco intensywnie pachniał kokosem.
  • Blend Brettów - bardzo szybki start, Lochristi brak oznak fermentacji.
  • Lochristi nie wystartowały w ogóle, poszło w kanał z chlorofenolem :P
  • 02.04 - Przelane do butelek przy 1blg. 
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#117 Rathar (New England IPA)  14 Blg, 36 IBU

 

Data: 2017-02-12

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) 1,4 kg (43.7%)
  • Płatki owsiane 0,8 kg (25%)
  • Płatki pszenne 0,8 kg (25%)
  • Abbey (Castle) 0.2 kg (6,3%)
Drożdże: Vermont Ale
 
Zacieranie 24L:
  • 68°C - 50m
  • 72°C - 50m

 

Gotowanie 65 minut:

  • 7' - 30g Galaxy
  • 3' - 30g Galaxy
  • 0' - 30g Galaxy

Dodatki na cichą:

  • Burzliwa - Galaxy 30g
  • Galaxy 30g - 5dni
  • Cascade AUS 30g - 2 dni

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L
Refermentacja: ??
Wydajność: 56% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 18°
  • Cicha: 5 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Jakaś dramatyczna wydajność, chyba od płatków. Za każdym razem jak używam dużej ilośći płatków to wydajność jest niska.
  • 17.02 - Wrzuciłem 30g Galaxy na burzliwą.
  • 21.02 - Wieczorem przelane na cichą z dodatkiem 30g Galaxy.
  • 24.02 - Dodane 30g Cascade AUS.
  • 26.02 - Poszło w butelki.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#118 T-Fighter Gasoline (Black IPA)  16 Blg, 68 IBU

 

Od jakiegoś czasu chodzi za mną dobre Black IPA, a jako że mam resztki amerykańskich chmieli ze zbioru 2015, postanowiłem je zużyć do tego piwa.

Chcę uzyskać piwo gęste i pełne stąd aż 23% to płatki żytnie. Jednocześnie mam nadzieję, że płatki w przeciwieństwie do słodu żytniego nie dadzą pikantnych smaków. Wrzucam też standardowo trochę słodu Abbey, tutaj mam nadzieję, że ewentualnie skontruje nuty palone od Extra Black. Jako baza oczywiście Pale Ale, a na kolor najciemniejszy ze słodów jaki mam czyli Extra Black. Ten ostatni mielę na mąkę, żeby oddał jak najwięcej koloru i wrzucam na ostatnie 20 minut zacierania.

 

Zacieram na wytrawnie w 64 stopniach.

 

Chmielenie trochę przypadkowe z resztek zbiorów 2015, ale mimo to powinno wszystko razem dać dość sporo ciemnych owoców takich jak czarne porzeczki. Z mojego doświadczenia wynika, że chmiele, które w jasnym piwie dają Mango, w ciemnym idą bardziej w stronę właśnie ciemnych porzeczek. Kluczowe znaczenie pewnie będzie miała Citra na zimno. Goryczkę uzupełniam standardowo Iungą, już z 2016 zbioru, który wydaje się być bardzo dobry.

 

Fermentacja nisko, startując od 14 stopni do max 18.

 

Data: 2017-03-12

Surowce:

  • Pale Ale (Malteurop) - 2 kg (57.1%)
  • Płatki żytnie - 0.8 kg (22.9%)
  • Extra black - 0.4 kg (11.4%)
  • Abbey (Castle) - 0.3 kg (8.6%)
Drożdże: FM52 Amerykański Sen (1 dniowy starter 500ml)
 
Zacieranie 12,5L:
  • 64°C - 40m
  • 72°C -40m

 

Gotowanie 62 minut:

  • 60' - 20g Iunga
  • 5' - 20g Nelson Sauvin i 20g Citra
  • 0' - 14g Amarillo i 21g Cascade AUS

Dodatki na cichą:

  • 50g Citra

OG: 16°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11,5L
Refermentacja: ??
Wydajność: 72% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 14°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 26.03 - Przelane na cichą - 5,5 blg.
  • 29.03 - Dodane 50g Citra
  • 01.04 - Rozlane do butelek.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#119 Greedo (Gose)  10,6 Blg, 5 IBU

 

Gose, zakwaszane bezpośrednio po filtracji przez 3,5 doby L. Plantarum, prosto z kapsułek, bez starteru.

 

Data: 2017-03-15

Surowce na 22L piwa:

  • Pale Ale (Malteurop) 2,2 kg (50%)
  • Pszeniczny (Viking Malt) 1,6 kg (36,4%)
  • Płatki owsiane 0,6 kg (13,6%)
Bakterie: L. Plantarum
Drożdże: FM50 Kłosy Kansas (75ml)
 
Zacieranie 14L:
  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

 

Gotowanie 15l (po zakwaszaniu) 70 minut:

  • 5' - 10g mielonej kolendry i 10g soli niejodowanej himalajskiej.
  • 10g Sorachi Ace

Dodatki na cichą:

  • 500g Mango i 500g Marakui

OG: 10,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11,5L
Refermentacja: ??
Wydajność: ?/% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 3 dni - 40°-26°
  • Burzliwa: 10 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Pomimo małej ilości drożdży, piwo zaczęło pracować całkiem szybko ... w mniej niż 24h.
  • 26.03 - Przelane na cichą z dodatkiem 0,5kg mango i 0,5kg marakui. Bez pomiaru, ale była jeszcze piana drożdżowa, zlałem razem z drożdżami, żeby miało co dojeść cukry z owoców.

#115 Greedo

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#120 Speeder (Sour Lemon Ice Cream Ale)  12,6 Blg, 5 IBU

 

Trochę spontanicznie, ale wracam do koncepcji Ice Cream Ale'a. Efekt który chciałbym uzyskać to smak zbliżony do kwaśnych lodów cytrynowych. W zasypie z pewnością jest za mało płatków owsianych, powinno ich być ze dwa razy więcej, ale decyzję co zrobić z tym piwem podjąłem już w trakcie zakwaszania. Postaram się więc gęstość i lepkość piwa nadrobić laktozą, dodam jej tyle, żeby podbić ekstrakt o 2-2,5blg. 

 

Bazową brzeczkę pod Gose wstępnie zakwasiłem (starter z 3 kapsułek), w sumie przez 5 dni.

 

Chmielił będę jakąś resztką Soraci Ace tylko do Whirpoola, a na sam koniec gotowania dodam starty zest z 5 cytryn na 11,5L gotowego piwa. Żeby nie zmarnować cytryn, wleję również sok do gotującej się brzeczki.

 

Fermentacja za pomocą drożdży Danny's Favourite 1450 - mam trochę gęstwy i będzie sie ona świetnie nadawać do tego piwa, bo zostawia dość pełne piwa, a przy okazji namnożę na niej drożdże do innego piwa.

 

Data: 2017-03-17

Surowce na 22L piwa:

  • Pale Ale (Malteurop) 2,2 kg (50%)
  • Pszeniczny (Viking Malt) 1,6 kg (36,4%)
  • Płatki owsiane 0,6 kg (13,6%)
Bakterie: L. Plantarum
Drożdże: Wyeast 1450 (50ml)
 
Zacieranie 14L:
  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

 

Gotowanie 15l (po zakwaszaniu) 70 minut:

  • 5' - Skórka i sok z 5 cytryn (66g zestu + 285g soku)
  • 0' - 10g Sorachi Ace

Dodatki na cichą:

  • 0,5kg Laktozy

OG: 12,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11,5L
Refermentacja: ??
Wydajność: ?/% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 5 dni - 40°-24°
  • Burzliwa: 10 dni - 16°-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 02.04 - Przelane na cichą
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#121 Carbonite (Vienna Lager)  12,6 Blg, 22 IBU

 

Nigdy wcześniej nie warzyłem tego typu piwa, czyli lagera nastawionego tylko i wyłącznie na słodowość, więc nie ma w tym doświadczenia.

 

Zasyp na lager wiedeński powinien składać się ze słodu ... wiedeńskiego i ewentualnie monachijskiego. Olewam Monachijski, a zamiast niego daje całkiem sporo Abbey, jak ma być słodowo to będzie się idealnie do tego nadawał. Może nie daje dokładnie tego co powinien nieść za sobą Lager Wiedeński, ale trochę podbije pełnie i doda drugiego dna w postaci herbatników.

 

Zacieram dekokcyjnie, co prawda nie jest to wymagane w tym stylu, ale pasuje do profilu piwa.

 

Chmielenie symboliczne właściwie tylko na goryczkę.

 

Piwo planuję fermentować przez 3 tygodnie i dokładnie tyle samo lagerować. Refermentacja w około 12 stopniach.

 

Data: 2017-03-19

Surowce na 11L piwa:

  • Wiedeński (Castle) 2,3 kg (88,5%)
  • Abbey (Castle) 0,3 kg (11,5%)
Drożdże: Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend (Starter - 2 dni w pół litra, potem dolane kolejne pół litra na dwa dni)
 
Zacieranie 14L:
  • 65°C - 60m
    - Po 30 minutach odebrane 3,5 litra zacieru na dekokt
    - Dekokt trzymany 10 minut w 72° i potem gotowany przez 13 minut.
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 14l (po zakwaszaniu) 64 minut:

  • 60' - 7g Iunga
  • 20' - 7g Saaz

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11,5L
Refermentacja: ??
Wydajność: ??% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 8°-10°
  • Cicha: 21 dni - 0°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 9.04 - Przelane na lagerowanie, wstawione do lodówki do (-2) stopni.
  • 01.05 - Przelane do butelek przy 2,8blg. Bardzo mi smakowało do momentu ogrzania, wyszedł diacetyl.
  • 03.05 - Do 5L dodane 30g Green Bullet (2015).
  • 06.05 - Rozlana wersja z chmieleniem na zimno. Pachnie głównie rodzynkowo, ciekawe.

#121 Carbonite

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#122 Dagobah System (Brett Saison)  14,1 Blg, 20 IBU

 

Do uzupełnienia

 

Data: 2017-04-06

Surowce na 30L piwa:

  • Wiedeński 2.7 kg (36.5%)
  • Pale Ale 2 kg (27%)
  • Pszeniczny 1.5 kg (20.3%)
  • Płatki owsiane 0.6 kg (8.1%)
  • Płatki pszeniczne  0.6 kg (8.1%)dni)
Drożdże: 15L - Autorski Blend Brettów
 
Zacieranie 23L:
  • 65°C - 50m
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 20l (63 minuty):

  • 55' - 15g Soraci Ace
  • 0' - 35g Cascade (AUS) i 35g Nelsona w szyszce

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 14,1°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 17L
Refermentacja: ??
Wydajność: ??% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 30 dni - 18°-21°
  • Cicha: 0 dni - 0°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Bardzo szybki start drożdży, wychodzą przez nakrętkę, za dużo nalane.
  • 16.04 - Zdjąłem nakrętkę od słoja żeby ją wyczyścić i odkazić, bo drożdże mocno powyłaziły i zapaskudziły cały słój. Zmierzyłem blg - 3,5. Także jeszcze trochę pracy przed brettami.
  • 11.05 - Przelane na cichą. Podzieliłem na 3 części. Do jednej dodałem 15g Simcoe, do drugiej 25g płatków moczonych w whisky, trzecia czysta.
  • 15.05 - Wersja czysta i chmielona na zimno poleciała w butelki. Nagazowanie na 2,8vol. Obie fajne, mam wrażenie, że fajnie zbalansowane, choć sędziom pewnie zabraknie konia. Wersja z simcoe fajniejsza, bardziej rześka.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#123 Dark Alley of Mos Espa (English Porter)  12,8 Blg, 25 IBU

 

Do uzupełnienia

 

Data: 2017-04-06

Surowce na 11L piwa:

  • Pale Ale (Malteurop) 1.3 kg (46.4%)
  • Płatki jęczmienne 0.6 kg (21.4%)
  • Abbey (Castle) 0.3 kg (10.7%)
  • Brown (Fawcett) 0.3 kg (10.7%)
  • Pale Chocolate (Castle) 0.3 kg (10.7%)
Drożdże: Wyeast 1450 - 75ml gęstwy
 
Zacieranie 9L:
  • 65°C - 50m
  • 72°C - 30m

 

Gotowanie 15l 64 minut:

  • 45' - 10g Fuggles
  • 30' - 10g Fuggles

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12,8°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L
Refermentacja: ??
Wydajność: ??% wg Brewness

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 14°-19°
  • Cicha: 0 dni - 0°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 15.04 - Przelane na cichą, bez pomiaru.
  • 28.04 - Do 7L dodałem ok. 40g herbaty Lapsang, jutro rozlew wersji czystej i tej z herbatą.
  • 30.04 - Rozlana do butelek cała warka, nie zmierzone końcowe Blg. Do wersji z Lapsangiem dodałem jeszcze 3x espresso z kawy ciasteczkowej aromatyzowanej :P Ale Lapsang raczej przykrył wszystko w tym piwie.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...