Jump to content
Szalas85

Alderaan Brewery

Recommended Posts

#25 Javas Dubbel (Dubbel) ~ 18°Blg, 25 IBU

Data: 2015-01-03

Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 2,8 kg
  • Pale Ale Strzegom - 2,6 kg
  • Pszeniczny Strzegom - 0,75kg
  • Red Crystal Fawcett Maltsters - 0,3kg
  • Cukier Amoniakowy - 0,8L
  • Chmiel Iunga - granulat 30g
  • Chmiel Lubelski - granulat 15g
  • THG po Blondzie

Zacieranie:

  • 65-62°C - 40 minut, grzanie 10 minut
  • 72-71°C - 30 minut, grzanie 6 minut
  • 77°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 85 minut:

  • 60' - Iunga - 25g
  • 30' - Iunga - 5g
  • 15' - Syrop
  • 10' - Lubelski - 15g

OG: 18°Blg
FG: 5°Blg
Objętość: 25,5L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 88%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 03.01 - 16°C, 04.01 - 19°C, 05.01 - 17°C, 07.01 - 17°C, 05.01 - 17°C, 08.01 - 17°C, 09.01 - 17°C, 10.01 - 17°C, 11.01 - 22°C, 12.01 - 22°C, 13.01 - 22°C, 14.01 - 22°C, 15.01 - 23°C, 16.01 - 12°C, 17.01 - 10°C, 18.01 - 6°C, 19.01 - 6°C, 20.01 - 6°C
  • Cicha: 21.01 - 21°C, 22.01 - 21°C

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Filtracja 45 minut, dość powoli, znowu za drobna śruta.
  • Przed gotowaniem i dodaniem syropu - 15Blg
  • Po gotowaniu wyszło 24 litry, 19,1 Blg. Dolałem 1,5 litra zagotowanej i ostudzonej wody.
  • Drożdże zadane w 19°C, przeniesione do piwnicy do 15°C, bujane około 5 minut na piłce fit-ball.
  • Start po około 10 godzinach od zadania.
  • W czasie 2 lub 3 dnia fermentacji, dość mocno waliło siarką tak jakby starą cebulą. Po dobie jest to dużo mniej intensywne, ale i tak obawiam się o jakąś infekcje.
  • Przelane na cichą 20.01 przy 6Blg, do dwóch wiaderek castoramy - trochę niestety za mało odfermentowało :( Może jeszcze coś dojedzą na cichej. Strzeliłem mega babola i zassałem do brzeczki trochę wody z blow-off tube'a.
  • Zebrałem gęstwe, ale chyba daruje sobie na niej kolejne piwo, bo to byłoby już 5, a po takich mocarzach słabo wygląda kwestia niedofermentowania.
  • 30.01 poszło w butle przy 5°Blg. W aromacie już nie czuć prawie w ogóle siarki i drożdży, za to wyłaniają się śliwki, chyba będzie dobrze.

Jawas Dubbel

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 Stout Trooper (Outmeal Stout) ~ 15,8°Blg, 40 IBU

Data: 2015-01-17

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom - 4,5 kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,8kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0,3 kg
  • Caraaroma - 0,3 kg
  • Palony Jęczmień - 0,2 kg
  • Chmiel Iunga - granulat 35g
  • Chmiel Lubelski - granulat 14g
  • Chmiel Sybilla - granulat 16g
  • M-44 po American Wheat

Zacieranie:

  • 67-65°C - 40 minut, grzanie 7 minut
  • 72-71°C - 30 minut, grzanie 7 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskani 29l

Gotowanie 85 minut:

  • 60' - Iunga - 35g
  • 30' - Lubelski 14g i Sybilla 16g

OG: 15,8°Blg
FG: 4,5°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 91%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 17.01-30.01 - 16-18°C
  • Cicha: 30.01-16.02 - -21°C

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Filtracja 45 minut, dość powoli, znowu za drobna śruta.
  • Przed gotowaniem - 13,1Blg
  • Przelane na cichą 30.01 przy 5°Blg.
  • Warka na cichej podzielona na dwa fermentory. Do jednego poszło około 50g (na oko) kawy Irlandzkiej Whisky, chyba aromatyzowanej.
  • 16.02 - Poszło w butelki przy 4,5°Blg. Obie wersje zapowiadają się super.

Stout Trooper

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Torfified C3PO (Whisky Stout) ~ 16,3°Blg, 47 IBU

Data: 2015-02-01

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom - 2,5 kg
  • Whisky Malt - 2 kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,4kg
  • Pszeniczny BestMaltz - 0,5 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom - 0,3 kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0,3 kg
  • Czekoladowy 1200 - 0,3 kg
  • Palony Jęczmień - 0,1 kg
  • Chmiel Iunga - granulat 40g
  • Chmiel Marynka - granulat 25g
  • M-44 po Oatmeal Stout

Zacieranie:

  • 67-62°C - 60 minut, grzanie 7 minut
  • 72°C - 13 minut, grzanie 7 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30l

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Marynka - 40g
  • 30' - Iunga 25g

OG: 16,3°Blg
FG: 5°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 92%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 01.02-12.02 18-20°C
  • Cicha:

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Filtracja 30 minut, gładko.
  • Przed gotowaniem - 13,8Blg
  • Przelany na cichą 12.02 przy 5°Blg. Połowa warki dostała 250g laktozy zagotowanej w odrobinie wody
  • 21.02 - Przelany do butelek. 

Torfified C3PO

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 Battle for Endor (White IPA) ~ 13,5°Blg, 69 IBU

Data: 2015-02-07

Surowce:

  • Pilsenski Strzegom - 2 kg
  • Pszeniczny BestMaltz - 1,5 kg
  • Płatki Ryżowe Błyskawiczne - 0,8kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,4kg
  • Karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg
  • Chmiel Tomahawk - granulat 33g
  • Chmiel Chinook - granulat 15g
  • Chmiel Soraci Ace - granulat 15g
  • Chmiel Citra - granulat 40g
  • Chmiel Mosaic - granulat 15g
  • Chmiel Amarillo - granulat 15g
  • M-27 suche

Zacieranie:

  • 66-65°C - 70 minut, grzanie 10 minut
  • 77°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 30l

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Tomahawk - 25g
  • 30' - Citra 25g + Tomahawk 8g
  • 0' - Citra 15g + Soraci Ace 15g + Amarillo 15g + Chinook 15g + Mosaic 15g

OG: 13,5°Blg
FG: 0,5°Blg
Objętość: 22L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 12 dni - 18-20°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Filtracja 30 minut, gładko.
  • Bardzo dużo odparowało i bardzo dużo zostało z chmielem.
  • Po 50 godzinach ruszyły drożdże
  • 19.02 - przelane na cichą przy 1°, także drożdże zaszalały. Alkoholu w smaku nie czuć, ale jest super goryczka w aromacie też dobrze, a jeszcze dostanie chmielu, skórek i kolendry na cichą.
    #1 - kolendra, opiekana skórka pomarańczy i po 10g - Amarillo, Citra, Soraci Ace, Chinnook, Mosaic.
    #2 - kolendra, opiekana skórka pomarańczy, 35g Soraci Ace i 15g Citry.
  • 1.03 - przelane do butelek przy 0,5°.

Battle for Endor

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 R2D2 (Imperial Stout) 24°Blg, 85 IBU

Data: 2015-02-22

Surowce:

  • Pilsenski Strzegom - 2 kg
  • Pale Ale Strzegom - 2 kg
  • Monachijski Strzegom - 1,5 kg
  • Pszeniczny BestMaltz - 1 kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,8kg
  • Płatki Jęczmienne Błyskawiczne - 0,4kg
  • Jęczmień Palony - 0,5 kg
  • Weyerman Caraaroma - 0,5kg
  • Czekoladowy 1200 - 0,3kg
  • Żytni Czekoladowy - 0,25kg
  • Żytni Palony - 0,25kg
  • Weyerman Caraaroma - 0,2kg
  • Daktyle ok. 500g
  • Cukier Amoniakowy 1,2kg
  • Chmiel Marynka - granulat 30g
  • Chmiel Iunga - granulat 75g
  • Chmiel Fuggles - granulat 25g
  • Chmiel Sybilla - granulat 25g
  • Chmiel Warrior - granulat 20g
  • M-27 Gęstwa po White IPA

Zacieranie:

  • 66-65°C - 90-100 minut, grzanie 10 minut
  • 77°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Iunga 50g + Marynka 30g + Warrior 20g
  • 5' - Iunga 25g + Fuggles 25g + Sybilla 25g
  • 20' - Daktyle + Cukier Amoniakowy

OG: 24°Blg
FG: 3°Blg
Objętość: 20L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15-18°
  • Cicha: 20 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 7h
  • Dużo roboty przy garach, filtracja luźna.
  • Mocno zamotałem się przy zacieraniu, myślałem, że zmieszczę się w 30 litrowym garze co było dużym błędem. Musiałem po pół godziny przenieść część filtratu do garnka 15 litrowego (nowy z bardzo cienkiej nierdzewki, ale walił strasznie żelastwem, mam nadzieje, że to nie przejdzie do piwa). Celowałem w 26-27 BLG, wyszło 24 myślę, że w dużej mierze przez zawirowania z zacieraniem.
  • Fermentacja ruszyła z kopyta po około 2-3 godzinach. Dwa pierwsze dni intensywne bulkanie, piana jedynie na jakieś 10 cm, nie więcej. 
  • 08.03 - Przelane na cichą do dwóch fermentorów 9L i 10L przy 5,1°Blg.
  • 28.03 - Poszło w butelki przy 3° Blg. Potwory nie drożdże. Piwo już jest genialne, oczywiście zbyt przebija się alkohol, ale czuć rodzynki, śliwki, czekoladę. Goryczka konkretna ale dobrze wkomponowane.

R2D2

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 Royal Guard (Milk Stout) 14,5°Blg, ?? IBU

Data: 2015-02-22

Surowce:

  • Daktyle ok. 100g
  • Cukier Biały 200g
  • Laktoza 250g
  • Chmiel Marynka - granulat 30g
  • Chmiel Iunga - granulat 15g
  • Chmiel Fuggles - granulat 15g
  • M-44 Gęstwa po #27Whisky Stout

Zacieranie:

  • 66-65°C - 90-100 minut, grzanie 10 minut
  • 77°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 12l

Gotowanie 90 minut:

  • 30' - Iunga 15g + Fuggles 15g
  • 20' - Cukier + Laktoza + Daktyle

OG: 14,5°Blg
FG: 5°Blg
Objętość: 9L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 15-18°
  • Cicha: 14 dni - 18°

Uwagi:

  • Warka z wysłodek po RISie.
  • 01.03 - Przelane a cichą przy 5°Blg. Drożdże po piwie wędzonym wniosły do smaku całkiem sporo aromatów.
  • 15.03 - Zabutelkowany. Połowa Warki zabutelkowana z dodatkiem kawy aromatyzowanej. Nie zmierzyłem Blg.

Royal Guard

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#31 American Pale Ale 14°Blg, 50 IBU

Data: 2015-03-08

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom - 5 kg
  • Pszeniczny BestMaltz - 0,4 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom - 0,125kg
  • Karmelowy 150 Strzegom - 0,375kg
  • Chmiel Warrior - granulat 30g
  • Chmiel Iunga - granulat 28g
  • Chmiel Simcoe - granulat 22g
  • Chmiel Mosaic - granulat 10g
  • Chmiel Cascade - granulat 20g
  • Wyeast American Ale 1056

Zacieranie:

  • 66-65°C - 80 minut, grzanie 12 minut
  • 76°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Iunga 15g + Warrior 15g
  • 30' - Warrior 15g
  • 0' - Mosaic 10g, Iunga 13g, Cascade 20g, Simcoe  22g

OG: 14°Blg
FG: 3°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 87%

Odfermentowanie: 79%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 13 dni - 15-18°
  • Cicha: 7 dni - 12°-15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Dolałem 1,5l wody ponieważ ekstrakt wyszedł nieco za wysoki. Drożdże zadane rano przy temperaturze 15C
  • 21.03 - Przelałem na cichą  przy 3° Blg. Trochę niepokojąco mętne. Dodałem na zimno: Cascade 25g, Amarillo 20g, Mosaic 15g, Simcoe 15g.
  • 28.03 - Poszło w butelki przy 2,5° Blg. Genialny aromat, goryczka konkretna ale krótka :) Zapowiada się super. Wyszło 48 butelek.
  • 18.04 - Aromat tropików i białych owoców nieco przyblakł od rozlewu, trochę za niskie nasycenie. Bardzo pijalne, goryczka odpowiednio zbalansowana, ale brakuje i aromatu i smaku. Na początku myślałem, że będzie bomba, a teraz uważam, że piwo jest średnie.

Degustacja:

  • Całkiem przyjemny aromat cytrusów. Niestety kwas izowalerianowy. W smaku cytrusy i bardzo mocna goryczka, nieprzyjemna, psuje to piwo. Ogólnie nie ma tragedii, ale chmielenie do poprawy (przede wszystkim świeży chmiel).

Jabba the Hutt

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#32 Cascadian Dark Ale 17,1°Blg, 63 IBU

Data: 2015-03-23

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom - 6 kg
  • Pszeniczny BestMaltz - 0,3 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom - 0,4 kg
  • Castle Barwiący 1500 - 0,250 kg
  • Carafa Special I - 0,3 kg
  • Chmiel Warrior - granulat 20g
  • Chmiel Simcoe - granulat 20g
  • Chmiel Cascade - granulat 21g
  • Chmiel Galaxy - granulat 40g (2014 - obłędnie pachnie)
  • Chmiel Amarillo - granulat 25g
  • Wyeast American Ale 1056 - około 350ml świeżej gęstwy po #31

Zacieranie:

  • 65-64°C - 40 minut, grzanie 6 minut
  • 71-70°C - 20 minut grzanie 6 minut
  • 76°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 28l

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Warrior 20g
  • 30' - Simcoe 20g
  • 20' - Galaxy 15g
  • 10' - Galaxy 15g
  • 5' - Galaxy 10g, Amarillo 15g
  • 1' - Cascade 21g

OG: 17,1°Blg
FG: ?°Blg
Objętość: 24L
Refermentacja: 130 cukru na 22 litry
Wydajność: 87%

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 8 dni - 15-17°
  • Cicha: 6 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Ciemne słody moczone na zimno dzień wcześniej i przelane do butelki.
  • Po 30 minutach zacierania, kolor był zbyt jasny, więc dorzuciłem 0,1kg Carafy zmielonej w młynku.
  • Drożdże zadane przy 23° i zniesione do piwnicy do 8-10°.
  • Drożdże rozpoczęły pracę prawdopodobnie już po godzinie, przez co ciężko było zbić temperature, ewidentnie trzeba później zadawać gęstwę.
  • 31.03 - zlane na cichą przy 4,5° Blg. Na cichą poszło 100g Galaxy.
  • 06.04 - poszło do butelek przy 4° Blg. Galaxy miażdży :) Porzeczka wyczuwalna z kilku metrów ;)
  • 18.04 - No piwo jest super :) Porzeczka trzyma się bardzo dobrze, goryczka idealna, wysoka ale krótka :) Jedno z lepszych piw.

Degustacja:

  • Czarne, w miarę klarowne z rubinowymi przebłyskami pod światło. W aromacie uderza cytrus, po dłuższej chwili można zauważyć bardzo intensywną porzeczkę, super przyjemne. W smaku na pierwszym planie porzeczka, potem przychodzi czekolada i kawa ale w dużo mniejszej dawce niż porzeczka. Piwo jest wytrawne, alkohol dobrze ukryty, goryczka mocna ale krótka. Z piwa jestem bardzo zadowolony.
  • Do poprawy intensywność czekolady i kawy, powinna być jednak odrobinę niższa, następnym razem pokuszę się o ekstrakt barwiący tylko dla koloru. Można też połączyć galaxy z czymś jeszcze żeby otrzymać bogatszy aromat.

T-fighter Gasoline

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#33 Chocolate Milk Stout 16°Blg, 27 IBU

Data: 2015-03-28

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom - 2,8 kg
  • Monachijski II Strzegom - 1,2 kg
  • Pszeniczny BestMaltz - 0,35 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom - 0,35 kg
  • Płatki Owsiane - 0,4 kg
  • Płatki Żytnie - 0,4 kg
  • Czekoladowy 1200 - 0,4 kg
  • Jęczmień Palony - 0,2 kg
  • Żytni Palony - 0,1 kg
  • Żytni Czekoladowy 0,15 kg
  • Kakao 11,5% tłuszczu - 0,19 kg
  • Laktoza - 0,5 kg
  • Chmiel Marynka - granulat 32g
  • Chmiel Fuggles - granulat 30g
  • Wyeast American Ale 1056 - około 250ml gęstwy po #31

Zacieranie:

  • 67-68°C - 65 minut, grzanie 10 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29,5 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Marynka 32g
  • 15' - Laktoza 0,5 kg
  • 10' - Fuggles 10g
  • 5' - Fuggles 10g
  • 0' - Fuggles 10g

OG: 16°Blg
FG: 7,7°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: 170g cukru
Wydajność: 86%

Odfermentowanie: 56%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 8 dni - 15-18°
  • Cicha: 14 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Do zacieru poszło kakao.
  • Drożdże rozpoczęły pracę po 2 godzinach od zadania. Wesoło jedzą cukier przy 16°C :)
  • 6.04 - Przelane na cichą przy 7,5 Blg, strasznie dużo ale może jeszcze dojedzą. Piwo przy przelewaniu średnie, dorzuciłem dwie laski wanilii.
  • 18.04 - Drożdże już nic nie ruszyły niestety. Przelane do butelek.  W aromacie super czekolada, wanilia na granicy autosugestii. W smaku głównie czekolada, mleczna, bardzo przyjemna. Jest też trochę kwaskowości, goryczka znikoma, chociaż przy kilku łykach podejrzewam że się pojawia. Póki co jestem średnio zadowolony.

Degustacja:

  • Barwa czarna, nieprzejrzysta, mocno mętna. Piana zabita przez dodatek kakao i choć na początku się tworzy to potem szybko znika. Po zabełtaniu już jest lepiej. W aromacie głównie czekolada, momentami czuć wanilię, ale bardzo trzeba się na niej skupić. W smaku bardzo gładkie, czekoladowe. dość ciężkie w odbiorze. Ma w sobie jakąś dziwną nieprzyjemną przyprawowość/ziemistość - strzelam że od ciemnych żytnich słodów. Bardzo pełne, wręcz słodkie, ogólnie przekombinowane.
  • Do wyeliminowania słody żytnie, kakao jeśli dodawać to w mniejszych ilościach. Jeżeli chce się uzyskać dobrą wanilię, to doświadczenie pokazuje że laska wanilii na 4-5 litrów to dobra ilość, czyli wypadałoby dać z 5 lasek na 2-3 tygodnie cichej.
  • Degustacje w internetach: #1
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#34 Rye'Rytas z Alderaan (Żytnia AIPA) 16,5°Blg, 70 IBU

Data: 2015-04-04

Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 2,5 kg
  • Żytni - 2 kg
  • Monachijski II Strzegom - 1,5 kg
  • Płatki Owsiane - 0,4 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg
  • Chmiel Warrior - granulat 35g
  • Chmiel Soraci Ace - granulat 20g
  • Chmiel Amarillo - granulat 40g
  • Chmiel Citra - granulat 40g
  • Wyeast American Ale 1056 - około 250ml gęstwy po #32

Zacieranie:

  • 67-65°C - 80 minut, grzanie 13 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 80 minut:

  • 60' - Warrior 35g
  • 30' - Soraci Ace 20g
  • 10' - Citra 20g
  • 5' - Amarillo 20g
  • 3' - Citra 20g
  • 0' - Amarillo 20g

OG: 16,5°Blg
FG: 3,2°Blg

Alkohol: 7%
Objętość: 21L
Refermentacja: 138g cukru
Wydajność: 86%

Odfermentowanie: 80%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15-18°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 6h
  • Filtracja bardzo gładko.
  • Konsystencja brzeczki była na tyle gęsta, że chmieliny nie chciały opaść na dno kotła. Przelałem więc brzeczkę z częścią chmielin do fermentora, odczekałem pół godziny i odfiltrowałem do drugiego fermentora.
  • Pod koniec pierwszej doby fermentacji uciekła mi temperatura do 22 stopni :( Otwarte okno w piwnicy i temperatura zbita przez noc do 15.
  • 19.04 - przelane na cichą przy 3,5° Blg. Trochę siarką waliło z fermentora, ale po przelaniu na cichą właściwie przeszło. Są delikatne tropiki i cytrusy w aromaie. Doładowanie 50g Citry i 50g Amarillo jutro.
  • 01.05 - Zabutelkowane przy 3,2° Blg. Są tropiki i cytrusy, zarówno w aromacie jak i smaku. Dość gęste, mocno mętne i pływają jakieś farfocle.

Degustacja:

  • Bardzo intensywny aromat owoców tropikalnych, w smaku to samo. Wydaje mi się, że idzie to w stronę mango. Piwo całkiem fajnie wyklarowane jak na żyto. Osad drożdżowy farfoclowaty, trzeba bardzo uważać, żeby nie nalać ich do szklanki. Średnio pełne, oleiste. Bardzo udane piwo, w niektórych butelkach wysycenie zbyt wysokie, dobra.
  • Degustacje w internetach: #1, #2

Rye'rytas

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#35 Milk Stout Trooper 14,3°Blg, 25 IBU

"Ciągle tylko Imperator to, Imperator tamto - lasery, miecze świetlne, X-wingi i inne T-fightery. A co jeśli chciałbym trochę odpuścić - wąchać kwiatki, karmić łabędzie i pić ciepłe mleko!? Żołnierzu, wojna nie zając, odłóż blaster, zdejmij ciężką zbroję szturmowca i golnij za pokój w galaktyce!" 
 

Data: 2015-04-12

Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 2 kg
  • Pale Ale Strzegom - 2 kg
  • Karmelowy 300 - 0,2 kg
  • Czekoladowy 400 - 0,2 kg
  • Płatki Owsiane - 0,4 kg
  • Carafa Special I - 0,4 kg
  • Palony Jęczmień - 0,2 kg
  • Laktoza - 750g
  • Laska Wanilii
  • Chmiel Iunga - granulat 25g
  • Fuggles - granulat 32g
  • 13L - Wyeast American Ale 1056 - około 150ml gęstwy po #33
  • 12L - Gwoździe i Banany prosto z fiolki

Zacieranie:

  • 67-66°C - 80 minut, grzanie 10 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 80 minut:

  • 60' - Iunga 25g
  • 7' - Fuggles 10g
  • 5' - Fuggles 10g
  • 0' - Fuggles 12g

OG: 14,3°Blg
FG: ?°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 85%

Odfermentowanie: 85% i 80% (odejmując laktozę)

Fermentacja:

  • Burzliwa: 15 dni - 15-18°
  • Cicha: 8 dni - 17°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Brzeczka podzielona na dwa fermentory 12L i 11L, BLG około 15,5. Dolałem wody tak, żeby było 14,3.
  • Do jednego fermentora drożdże 1056 do drugiego Gwoździe i banany.
  • 19.04 - Fermentor na Wyeast - 5° Blg, Na FM - 6° Blg. Przeniosłem do mieszkania do 22°, może coś jeszcze dojedzą i może się banany pojawią, bo na razie średnio z tymi bananami.
  • 27.04 - przelane na cichą przy:
    Fermentor na Wyeastach - 8,5 BRIX (4,2 Blg z czego 2 to Laktoza) - dodatkowo 35g kawy Yellow Burboun i laska cynamonu
    Fermentor na FM - 9,1 BRIX (4,8 Blg z czego 2 to Laktoza) - dodatkowo około 30g kawy Yellow Burboun
  • 05.05 - rozlane do butelek. Na wyeastach pokazywało 8,8 BRIX (może poprzednio pomyliłem fermentory) a na FM 8,4 BRIX. Cynamonu nie czuć w ogóle, kawa bardzo intensywna. Na FM są banany i mocne goździki niestety, jest też kawa na drugim planie. Za 2 tygodnie testy wszystkich 3 piw i wtedy zadecyduje które wystawiam na konkurs.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • Wyeast 1056 - Piwo klarowne, czarne, nieprzejrzyste. W aromacie głównie kawa, w tle delikatna czekolada i nieprzyjemna kiszona kapusta. W smaku również dominuje kawa, czekolada intensywniejsza niż w aromacie, do tego dochodzi podwyższona kwaśność (choć ludzie którzy próbowali, twierdzili, że jest na normalnym poziomie). Trochę wodniste, goryczka za niska.
  • FM Gwoździe i Banany - Piwo mętne, czarne, nieprzejrzyste. W aromacie jest mieszanka kawy, bardzo delikatnego banana jakiś fenoli i kiszonki. W smaku to samo tylko banan mocniejszy, kawa w tle. Eksperyment zdecydowanie nie udany.
  • Do poprawy kontrola nad kwaśnością, mniej palonych słodów, może moczenie ich dla koloru w wodzie?
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#36 Obi Wan Kenobi (Iunga) 16,1°Blg, 50 IBU

"Obi Wan Kenobi - You're my only HOP" :)

Data: 2015-04-25

Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 3 kg
  • Pale Ale Strzegom - 3 kg
  • Karmelowy 300 - 0,3 kg
  • Chmiel Iunga - granulat 200g
  • Wyeast American Ale 1056 - gęstwa po #34

Zacieranie:

  • 65-66°C - 80 minut, grzanie 10 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 80 minut:

  • 60' - Iunga 35g
  • 30' - Iunga 20g
  • 10' - Iunga 10g
  • 3' - Iunga 15g
  • 0' - Iunga 20g
  • na zimno - 100g

OG: 16,1°Blg (16,7BRIX)
FG: 3,3°Blg (8,1BRIX)
Objętość: 21L
Refermentacja: 103 cukru
Wydajność: 70%

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 19 dni - 15-19°
  • Cicha: 5 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 300ml gęstwy zadane przy 17C. Brzeczka poszła do pudła z dwoma butelkami 1,5L i jednym wkładem.
  • Pierwszy raz przetestowałem Refraktometr i rzeczywiście bardzo szybko i precyzyjnie się tym mierzy :) Dobra inwestycja.
  • 26.04 - około godziny 12 zmieniłem dwie butelki 1,5L w lodówce. Temperatura otoczenia 12°C, brzeczki 16°C.
  • 27.04 - rano około godziny 9, połowa butli wciąż zamarznięta, nie zmieniałem. Temperatura otoczenia 10°C, brzeczki 13°C.
  • 28.04 - zmieniona butla w lodówce.
  • 29.04 - 04.05 - Nie wymieniałem już wkładów, temperatura stopniowo wzrastała z dnia na dzień do 17°-18°C
  • 07.05 - Temperatura dobiła do 19°C, więc zbiłem do 16°-17°C. Fermentacja trwa w najlepsze, spora czapa piany, drożdże na pianie.
  • 12.05 - Dopiero dziś rano opadła czapa piany w fermentorze. Dziś lub jutro przeleję na cichą.
  • 15.05 - Przelane na cichą po 20 dniach fermentacji. Odczyt z Refraktometru 8.1 BRIX. Piwo mocno słodowe, mocno alkoholowe, ale za to z fajną goryczką. W aromacie jakieś cytrusy. Dołożyłem 70g Iungi, dorzucę kolejne 30g w niedzielę, a w środę po pracy zleje do butelek.
  • 20.05 - dziś po raz pierwszy woda w rurce jest na tym samym poziomie, nie dodałem już więcej Iungi, w piątek (22.05) rozlew.
  • 23.05 - Zabutelkowałem przy 8.1 BRIX. Piwo mocno słodkie, pełne z bardzo przyjemnym aromatem chmielu, jest ananas, do tego mocny alkohol, ale powinno się ułożyć.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • Piwo klarowne, delikatnie opalizujące. Aromat słodki, wyczuwam ananasy i czerwone dojrzałe jabłko. Chyba delikatny diacetyl, który troszeczkę przeszkadza. W smaku, pomimo głębokiego odfermentowania, słodkie, owocowe, nazwać potrafię tylko tego ananasa. Piwo jest bardzo pełne, goryczka przyjemna, finisz alkoholowy, chociaż z czasem coraz mniej zaznaczony.
  • Iunga na aromat ma potencjał, ale wydaje mi się, że nadaje się do lżejszych piw, myślę że 13Blg byłoby odpowiednie. \Może, na aromat, fajnie sprawdziłoby się połączenie z Soraci Ace, o ile ten nie zdominowałby całkowicie Iungki. Myślę, że warto byłoby popracować też nad podbudową słodową, bo pomimo że piwo było pełne, to w mało przyjemny sposób. Przydałoby się więcej karmelowego, albo jakiegoś Monacha. 
  • Po 3 miesiącach piwo wyłazi z butelek, masakrycznie.

Obi Wan Kenobi

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#37 Smoked Wookie Roars ~ 12,1°Blg, 20 IBU

"Chewie We're Home"  :)

Data: 2015-05-02

Surowce:

  • Pszeniczny - 3 kg
  • Wędzony - 3 kg
  • Chmiel Marynka - granulat 20g
  • Chmiel Lubelski - granulat 30g
  • Gwoździe i Banany - drugie pokolenie

Zacieranie:

  • 48°C - przerwa 10 minut, podgrzanie 5 minut
  • 53°C - przerwa 15 minut podgrzanie 9 minut
  • 64°C - przerwa 30 minut podgrzanie 9 minut
  • 73°C - przerwa 30 minut podgrzanie 5 minut
  • 78°C - 1 minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 80 minut:

  • 60' - Marynka 20g
  • 0' - Lubelski 30g

OG: 12,1°Blg
FG: 3,5°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: ??%

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 17-21°
  • Cicha: 4 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Gęstwa około 100ml zadana przy 23°C. Fermentor zniesiony do skrzyni z jedną butelką 1,5L i jeden wkład 600ml.
  • 03.05 - temperatura fermentacji ustaliła się na 18°C, w pudle 14°C. Zmieniłem wkłady na jedną butelkę 1,5L.
  • 04.05 - rano zmieniona butelka w lodówce. Temperatura fermentacji 18-19°C. Piękny zapach bananów :) Nie czuć za to w ogóle wędzonki, ale nie wyrokuje na razie :)
  • 5.05 - temperatura ustabilizowana na 18-19°C, oprócz bananów pojawiła się siareczka, ale miejmy nadzieje, że w piwie jej nie będzie.
  • 07.05 - zbiłem temperaturę do 16°-17°C, siarki już nie ma głównie banan i goździk, wędzonki brak, ale mam nadzieje że będzie dobrze.
  • 15.05 - Piana fermentacyjna wciąż na jakieś 3-5cm. Zleje na cichą dopiero 17.05.
  • 20.05 - Pana wciąż się utrzymuje, dzisiaj zmierzę ekstrakt i podejmę decyzje o przelaniu na krótką cichą. Chciałem zdążyć z tym piwem na Birofilia ale będzie ciężko.
  • 23.05 - Po 20 dniach fermentacji, przelane na cichą. Piwo się nie klaruje :( W aromacie banan, goździk, wędzonka, w smaku to samo tylko w odwrotnej kolejności. Mega pijalne się wydaje. Będzie dobrze, tylko żeby się wyklarowało trochę, bo nawet jak na weizena jest zbyt mętne.
  • COLD CRASH wyszedł wybornie. Piwo wyklarowała się na Kasztelana :P Musiałem wciągnąć trochę osadu, żeby nie było lipy :)
  • 30.05 - Po tygodniu cichej poszło w butle przy 7 BRIX. Wyszło 48 butelek, z czego 7 to bombery. Piwo jest póki co absolutnie genialne :D Banany, goździki i wędzonka na równym poziomie.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • Piwo zupełnie wyklarowało się w butelkach, więc przed nalaniem warto zabełtać, bo osad wnosi bardzo dużo smaku i aromatu. W aromacie w zależności od humoru i nastroju dominuje inna cecha, a jest wszystko co powinno być: banan, goźdzki i wędzonka. W smaku podobnie, bardzo rześkie. Goryczka niska, bardzo orzeźwiające, dość wytrawne. Jedno z lepszych piw które uwarzyłem. Nie wyczułem wad.
  • Brak uwag, receptura do powtórzenia, kiedy najdzie mnie ochota na takie piwo.
  • Degustacje w internetach: #1 i #2

Smoked Wookie Roars

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#38 Obi Wan Kenobi (Galaxy) 13,5°Blg, 32 IBU

"Obi Wan Kenobi - You're my only HOP"  :)

Data: 2015-05-16
Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 2,4 kg
  • Pale Ale Strzegom - 2,4 kg
  • Karmelowy 30 - 0,4 kg
  • Pszeniczny - 0,3 kg
  • Chmiel Galaxy - granulat 200g
  • Wyeast American Ale 1056 - gęstwa po #36

Zacieranie:

  • 69-64°C - 70 minut, grzanie 10 minut
  • 72°C - 20 minut, grzanie 10 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 80 minut:

  • 20' - Galaxy 30g
  • 10' - Galaxy 10g
  • 5' - Galaxy 10g
  • 0' - Galaxy 50g
  • na zimno - 100g

Dodatki na cichą:

  • 5 dni - 100g Galaxy.

OG: 13,5°Blg (14 BRIX)
FG: ?°Blg
Objętość: 23L
Refermentacja: ?? cukru
Wydajność: 82%

Odfermentowanie: ??%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 20 dni - 15-18°
  • Cicha: 5 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • 20.05. - Fermentacja wystartowała rano w dzień po warzeniu, czyli po około 12 godzinach od zadania drożdży. Start od 11° codziennie średnio o 2° w górę i dzisiaj ustabilizowała się na poziomie 15° i tyle zamierzam trzymać przez tydzień, potem odrobinę ją podniosę.
  • 30.05 - Przelane na cichą przy 6,5 BRIX czyli 2,8 Blg. Piwo słabo sklarowane, wyczułem porzeczki, generalnie dość intensywny zapach drożdżowy. Dowaliłem 100g Galaxy jeszcze, w poniedziałek albo wtorek zrobię Cold Crash, może podziała tak samo jak przy Weizenie.
  • 05.06 - Przelane do butelek. Masakrycznie mętne, jeszcze bardziej niż przy przelewaniu na cichą. Być może to wina Galaxy. Aromat genialny, smak również, bardzo delikatna goryczka. 

Degustacje i uwagi do receptury:

  • To co na początek rzuca się w oczy to bardzo mocne zmętnienie. Podejrzewam, że od chmielu. W aromacie głównie cytrusy, Ci którzy próbowali mówili najczęściej o mandarynce i świeżym soczystym ananasie. W smaku właściwie to samo, wytrawne, bez większych wad. Goryczka na niskimi poziomie, bardzo przyjemna, choć w miarę picia odrobinę zalega, ale w męczący sposób.
  • Do poprawy zdecydowanie klarowność. Intensywność w aromacie jest na tyle duża, że zaryzykowałbym klarowanie żelatyną i może wrzucił odrobinę mniej chmielu na cichą, żeby zmniejszyć zaleganie goryczki.
  • Degustacje w internetach: #1 i #2

Obi Wan Kenobi

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#39 Battle for Naboo - Witbier 11,2°Blg, 15 IBU

"The Naboo system has been invaded by the droid armies of the Trade..."

 

Data: 2015-05-31

Surowce:

  • Pilzeński Strzegom - 2,8 kg
  • Pszenica niesłodowana - 2,0 kg
  • Płatki Owsiane - 0,4 kg
  • Pszeniczny - 0,4 kg
  • Chmiel Iunga - granulat 25g
  • Chmiel Cascade - garnulat 20g
  • Kolendra Indyjska - 15g
  • Starter FM26 Belgijskie Pagórki

Zacieranie:

  • kleikowanie pszenicy 30 minut w 66°C, podgrzanie do 85°C i przelanie do zacieru
  • 53°C - 30 minut
  • 64°C - 60 minut, grzanie 10 minut
  • 72°C - 15 minut, grzanie 6 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Iunga 15g
  • 15' - 15g Mixu Curacao ze skórkami słodkich pomarańczy i 7g kolendry indyjskiej niezmielonej.
  • 3' - 15g Mixu Curacao ze skórkami słodkich pomarańczy i 8g kolendry indyjskiej niezmielonej.
  • 0' - Cascade 20g + Iunga 10g.
  •  

OG: 11,2°Blg
FG: 3°Blg
Objętość: 25L
Refermentacja: 120g cukru na 20L
Wydajność: 78%

Odfermentowanie: 73%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 15 dni - 17-21°
  • Cicha: 6 dni - 19°-18°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Poszło w miarę gładko. Filtracja stanęła raz po około 15L. Dolałem całą wodę do wysładzania, zamieszałem i poszło.
  • Wyszło 22,5L (12,4 BRIX). Dolałem 1 Litr startera + 1,5L wody.
  • 06.06 - Piwo wyjęte z lodówki gdzie fermentowało przez tydzień w granicach 17-18°. 
  • 07.06 - W tej chwili około 21°. Zapach obłędny, po samym aromacie czuć orzeźwienie :)
  • 10.06 - od rana brak piany na powierzchni. Prawdopodobnie odfermentowało, co miało odfermentować, za 2 dni przeleje na cichą.
  • 15.06 - Przelane na cichą przy 3,1Blg (6,1BRIX). Jest ok, podzieliłem na dwa fermentory po 10L - jeden z dodatkiem 30g Cascade, drugi bez. Dodatkowo 4 litrowy słój z dwiema laskami wanilii.
  • 20.06 - Rozlane przy 6BRIX do butelek. Wersja bez chmielenia na zimno bardzo stylowa, balans między kolendrą a skórkami chyba delikatnie w stronę kolendry ale delikatnie. Wersja z Cascadem w aromacie bardziej pomarańczowa niż kolendrowa w smaku czuć chmielowość, też bardzo smaczne. Wyszło 40 butelek.
  • 07.07 - Po trzech tygodniach cichej, przelałem do butelek wersję z wanilią. Wyszło 8 butelek 0,5l. Aromat i smak wanilii wręcz przegięty, myślę, że jedna laska by wystarczyła, ale to przegięcie jest fajne, 4 butelki zostawie sobie, 4 rozdam, jeszcze nie wiem komu.

Degustacje i uwagi do receptury:

  • Piwo klarowne, barwa bardzo jasna, słomkowa. W aromacie balans między kolendrą a pomarańczą przesunięta w stronę kolendry, ale delikatnie. W smaku to samo co w aromacie, goryczka delikatnie zaznaczona. Bardzo orzeźwiające, bardzo stylowe. Pić zimne, ogrzane do 25 stopni smakuje dziwnie. Wersja na amerykańskich chmielach trochę gorsza, chociaż połączenie jak najbardziej trafne :) Bardzo stylowe piwo.
  • Poprawić można delikatnie balans w stronę pomarańczy.

#39 Battle for Naboo

 

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#40 Mos Eisley Cantine - Grodziskie 7,8°Blg, 29 IBU

"These aren’t the droids you’re looking for"

 

Data: 2015-06-04

Surowce:

  • Grodziski Weyerman - 3 kg
  • Castle Malting Wędzony - 0,5 kg
  • Suchy Ekstrakt - 150g
  • Chmiel Iunga - granulat 40g
  • Starter FM51 Grodzie dębowe

Zacieranie:

  • 66°C - 43 minut, grzanie 6 minut
  • 72°C - 37 minut, grzanie 6 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 120 minut:

  • 60' - Iunga 20g
  • 0' - Iunga 20g.

OG: 7,8°Blg
FG: Brak Pomiaru
Objętość: 20L
Refermentacja: 170g cukru
Wydajność: 56%

Odfermentowanie: Brak Pomiaru

Fermentacja:

  • Burzliwa: 16 dni - 14-19°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem
  • Masakrycznie niska wydajność i musiałem dłużej o godzinę gotować i dodać suchego ekstraktu słodowego.
  • Niemrawy starter
  • Drożdże nie ruszyły po 30 godzinach.
  • Fermentacja ruszyła po około 50 godzinach. Bardzo mała piana, nawet nie na całej powierzchni. Bulka delikatnie i powoli.
  • 09.06 - Temperatura poczynając od 14°, wzrasta mniej więcej codziennie o jeden stopień w górę. Obecnie 19°.
  • 15.06 - Temperatura utrzymuje się na poziomie 19°, powoli bulka.
  • 20.06 - Przelane na cichą, bez pomiaru. Jest wędzonka w aromacie i smaku - oscypkowa, trochę za mocna chyba jak na Grodzisza, więc trochę nie stylowo, ale bardzo smacznie. W ogóle nie odniosłem wrażenia jakoby to było słabe piwo, bardzo pijalne. Dodałem 6g żelatyny rozpuszczonej w szklance ciepłej wody i wstawiłem do pudła z 3 butelkami zamrożonymi + wkład 600ml. 
  • 21.06 - Klarowanie już po jednym dniu jest właściwie skończone :D Kryształ :) Jeżeli w smaku będzie ok, będę częściej stosował klarowanie żelatyną.
  • 27.06 - Rozlane do butelek, znowu nie zrobiłem pomiaru :( Piwo było klarowne, po przelaniu do butelek lekko się zmętniło, ale mam nadzieje, że w butelkach klar też zrobi się piękny. Delikatna wędzonka w aromacie, w smaku zaskakująco pełne, delikatnie wędzone (choć i tak trochę za mocno) do tego woda mineralna i lekka kwaśność. No jakbym czytał opis stylu :) Teraz niech tylko prawidłowo się nagazuje :)

Degustacje i uwagi do receptury:

  • Klarowne, a nawet bardzo klarowne. Piana obfita, ale szybko znika i zostawia małe "chmurki" na powierzchni. Kolor w stylu. Aromat wędzony, ogniskowy i oscypkowy (prawdopodobnie od słodu wędzonego buczyną). W smaku przede wszystkim wędzonka i woda mineralna. Pomimo ekstraktu, piwo pełne, z bardzo solidną goryczką, może odrobinę za mocną, ale mi to odpowiada. Piwo ogólnie bardzo udane, szybko znika ze szkła :)
  • Do poprawy goryczka i przede wszystkim 100% zasypu słodu pszenicznego grodziskiego.

#40 Mos Eisley Cantine

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#41 Dark Alley of Mos Espa (Pszeniczny Brown Porter) 12,5°Blg, 31 IBU

"Remember, concentrate on the moment. Feel, don't think. Trust your instincts."

 

Data: 2015-06-06

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 2,2 kg
  • Pale Ale Strzegom - 1,5kg
  • Brown - 0,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • CaraBelge - 0,25kg
  • Czekoladowy 400 - 0,2kg
  • Czekoladowy 1200 - 0,1kg
  • Suchy Ekstrakt - 120g
  • Cukier - 80g
  • Chmiel Iunga - granulat 27g
  • Chmiel Sybilla - granulat 30g
  • Gwoździe i Banany po #38

Zacieranie:

  • 68-66°C - 90 minut, grzanie 10 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 90 minut:

  • 60' - Iunga 27g
  • 0' - Sybilla 30g

Dodatki na cichą:

  • Przy rozlewie - Połowa warki dostała 200ml espresso zaparzonej z 50g kawy którą dostałem od koleżanki z Kuby.

OG: 12,5°Blg (13 BRIX)
FG: 4,3°Blg (8BRIX)
Objętość: 22L
Refermentacja: 96gr cukru
Wydajność: 72%

Odfermentowanie: 65%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 16-21°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 5,5h ze sprzątaniem
  • Za grubo ześrutowałem słód więc znowu musiałem dłużej gotować. Dla podbicia ektsraktu dodałem 120g suchego ekstraktu i 80g cukru.
  • Fermentacja ruszyła po około dobie. Biały fermentor, więc nie widzę piany, ale bardzo nieśmiało zaczęło bulkać.
  • 08.06 - Nie mam termometru na fermentorze, więc nie mam pojęcia jaka jest temperatura. Dość intensywnie bulka w pudle 15°.
  • 10.06 - Rano bardzo intensywny zapach zgniłych jaj z rurki fermentacyjnej. Wieczorem już mniejszy.
  • 13.06 - poziom wody w rurce fermentacyjnej się wyrównał, fermentacja powoli się kończy, przeleje na cichą.
  • 16.06 - Przelany na cichą przy 4,3°Blg (8BRIX). Trochę płytko odfermentowało, ale co zrobić. Na razie jest średnio, trochę pustawe w smaku, bananów brak. Jest za to czekolada i może odrobinę orzecha. 
  • 03.07 - Rozlane do butelek. Jest banan, jest dużo kwaśności, trochę brak karmelu i charakteru Porteru niestety. Póki co nie jestem zadowolony, ale może jak się nagazuje będzie fajny. Wydaje mi się, że więcej ma z Weizena niż z Porteru.
 

#41 Dark Alley of Mos Espa

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#42 The Forgotten Endor (Rosanke) 12,4°Blg, 24 IBU

""

 

Data: 2015-06-21

Surowce:

  • Pszeniczny Strzegom - 1,2 kg
  • Monachijski - 0,95 kg
  • Płatki Owsiane - 0,7 kg
  • Wędzony - 0,7 kg
  • Pilzeński - 0,7,kg
  • Karmelowy 150 - 0,3 kg
  • Miód Lipowy - 250g
  • Chmiel Iunga - granulat 26g
  • Chmiel Amarillo - granulat 16g
  • Kolendra - 7g
  • Skórki Pomarańczy mix słodkiej i gorzkiej - 19g
  • Kwiaty Lipy - 47g
  • Mech Irlandzki - 4g
  • Belgijskie Pagórki po #39

Zacieranie:

  • 68-65°C - 45 minut, grzanie 7 minut
  • 72°C - 30 minut, grzanie 7 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 26 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Iunga 26g
  • 5' - Kwiaty, miód, skórki, kolendra, mech.
  • 0' - Amarillo 16g

OG: 12,4°Blg 
FG: 3,3°Blg
Objętość: 22,5L
Refermentacja: 116g cukru
Wydajność: ??%

Odfermentowanie: 73%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 14-25°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Drożdże zadane przy 17° około 200ml gęstwy, nieprzemytej.
  • 22.06 - Rano była już piana i już powoli bulkało. Temperatura 14°C, czyli idealnie :) Jedziemy w górę, tak do 25°, ale to za dwa tygodnie. :)
  • 23.06 - Wieczorem temperatura na poziomie 19°C. Trochę za szybko skoczyła, ale jeszcze w granicach akceptowalności. Piana pod sufit :)
  • 28.06 - Fermentor przeniesiony do mieszkania do 25°C. Pomiar wskazał 6,9BRIX (3,4 Blg) także pewnie już nie wiele zejdzie. Mam nadzieje uzyskać jakieś fajne estry jeszcze.
  • 03.07 - Przelane na cichą przy około 6,8BRIX (3,3 Blg). Dużo lepszy aromat, jest wędzonka w smaku, w zapachu bardzo mało. Czuje chyba lipę i miód, a jeszcze więcej jest kolendry. Do tego rześkie, pijalne. Będzie dobrze, mam nadzieje, że się ładnie wyklaruje. Zebrałem 800ml gęstwy.
  • 11.07 - Przelane do butelek. Piwo zaskakuje złożonym smakiem, jest i miód i kolendra i pomarańcza i rześkość i wędzonka i ... Baling ani drgnął.

Degustacja:

  • Kolor złoty, zmętnienie trochę mniejsze niż w weizenie. Piana dość ładna, choć trzeba się postarać żeby ją utworzyć, znika dość szybko ale zostaje jakiś centymetr do końca. Wysycenie niskie, do średnie. W aromacie cytrusowe klimaty - pomarańcza, kolendra, wędzonka wyczuwalna na granicy autosugestii, delikatna kwiatowość i słodka pełnia miodowa. W smaku wędzonka przebija się już bardziej, jak na styl - pewnie za bardzo. Dodatkowo to co w aromacie, czyli miód, kwiatki, cytrusy, kolendra. Goryczka zaznaczona, ale delikatnie, w stylu. 
  • Podsumowując - z piwa jestem bardzo zadowolony, nie spodziewałem się że będzie to tak fajnie smakować. W porównaniu do Rosanke z Kormorana, nie ma tak znacząco dominującego aromatu, tam zdecydowanie lawenda zdominowała resztę składników. Piwo jest dużo bardziej zbalansowane. Jeżeli chodzi o konkurs to boję się, że wędzonka w smaku jest za mocna.
  • Degustacje w internetach: #1, #2

#42 Forgotten Endor

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#43 The Smoked Trooper (Smoked Oatmeal Stout) 15,8°Blg, 45 IBU

""

 

Data: 2015-06-28

Surowce:

  • Weyermann Wędzony - 2 kg
  • Strzego Pale Ale - 1,6 kg
  • Castle Malting Wędzony - 0,9 kg
  • Płatki Owsiane - 0,8 kg
  • Palony Jęczmień - 0,4kg
  • Karmelowy 300 - 0,3kg
  • Czekoladowy 400 - 0,3kg
  • Carafa 1 - 0,1 kg
  • Chmiel Iunga - granulat 26g
  • Chmiel Simcoe - granulat 50g
  • Mech Irlandzki - 4g
  • Grodzie Dębowe po #40

Zacieranie:

  • 64-62°C - 45 minut, grzanie 10 minut
  • 72-70°C - 35 minut, grzanie 7 minut
  • 78°C -  minuta

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 60' - Iunga 26g, Simcoe 20g
  • 0' - Simcoe 30g

Dodatki na cichą:

  • 14 dni - 50g mocno opiekanych płatków dębowych na 19L
  • 21 dni - laska wanilii na 4L

OG: 15,8°Blg 
FG: 4,7°Blg
Objętość: 24,5L
Refermentacja: 70g cukru na 19L
Wydajność: ??%

Odfermentowanie: 70%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 7 dni - 14-18°, 7 dni - 20-22°
  • Cicha: 14 dni - 18-22°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Przelane na cichą przy 10,2 BRIX. 19L poszło na cichą z 50g mocno opiekanymi płatkami + 4L w słoju z jedną laską wanilii.
  • 25.07 - Przelane do butelek, zeszło do (9,4 BRIX) czyli około 4,7 Blg, także ok. Piwo w aromacie pachnie obłędnie. Jakby ktoś mi nie powiedział co to jest, to bym powiedział, że już dobrze odleżakowany RIS. Owoce: śliwki, rodzynki, wiśnie w czekoladzie, wędzonka delikatna gdzieś w tle. Generalnie przerosło to moje najśmielsze oczekiwania, aż boje się jak to będzie smakowało jak trochę poleży. 
  • Myślę, że słód Czekoladowy 400, albo Karmelowy 300 wnosi do piwa sporo aromatów suszonych owoców typu śliwka i wiśnia.

Degustacje:

  • Czarne nieprzejrzyste ale klarowne. Niestety z czasem się przegazowało i muszę upuszczać gazu. W aromacie na pierwszym planie czekolada pomieszana ze śliwką i wiśnią, potem delikatne muśnięcie kawy i gdzieś w tle wędzonka, bardzo słaba, ogniskowa, zapach wysuszonego drewna. W smaku słodka śliwka, czekolada, paloność i kawa, wędzonka znowu moim zdaniem na granicy wyczuwalności, choć moja druga połowa twierdzi że jest mocna. Piwo wydaje się też delikatnie słone (może to jest ta wędzonka, którą kiepsko identyfikuje w tym piwie). After mocno palony, goryczka na średnim poziomie, dobrze współgra z resztą. Piwo jest pełne z wytrawnym finiszem (myślę, że od płatków). Ogólnie jestem bardzo zadowolony, choć spodziewałem się dużo mocniejszych nut wędzonych. Do tego to cholerne przegazowanie, które psuje odbiór piwa.
  • Degustacje w internetach: #1

#43 Smoked Trooper

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#44 Gungans Pale Ale (NZPA) 11,8°Blg, 35 IBU

""

 

Data: 2015-07-05

Surowce:

  • Strzego Pale Ale - 5 kg
  • Carapils - 0,3 kg
  • Caramunich - 0,25 kg
  • Chmiel Waimea - granulat 55g
  • Chmiel Nelson Sauvin - granulat 55g
  • Chmiel Motueka - granulat 55g
  • FM 52

Zacieranie:

  • 67-65°C - 1godzina 45 minut
  • 78°C - wygrzew w lodówce

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe do uzyskania 29 L

Gotowanie 70 minut:

  • 20' - Waimea 20g, Nelson 15g, Motueka 15g.
  • 0' - Waimea 15g, Nelson 15g, Motueka 20g.

Dodatki na cichą:

  • 7 dni - 40g Motueka i 40g Nelson

OG: 11,8°Blg 
FG: 2,4°Blg 
Objętość: 23L
Refermentacja: 113g cukru na 22 Litry
Wydajność: 75%

Odfermentowanie: 80%

Fermentacja:

  • Burzliwa: 13 dni - 15-19°
  • Cicha: 7 dni - 19°-21°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h ze sprzątaniem
  • Pierwszy raz zacierane w lodówce turystycznej. Zacierane w 18 litrach, potem dolane 12 litrów wrzątku. Kiepskie pomiary temperatury.
  • Drożdże zadane prosto z fiolki od razu po chłodzeniu w 27°C. Całość zniesiona do piwnicy z 4 butelkami lodu.
  • 06.07 - rano temperatura 14°C, drożdże ani rusz :P EDIT: Drożdże ruszyły wieczorem.
  • 7-8.07 - Temperatura ustabilizowana na poziomie 16°C i tyle będę chciał trzymać przez pierwsze 10 dni.
  • 11.07 - Temperatura w upały bardzo chciała podskoczyć, musiałem codziennie wymieniać zamrożoną butelkę, ale utrzymałem 16-18° stopni, nie więcej.
  • 18.07 - Drożdże dały rade i zeszły idealnie do 2,8 Blg (5,9 BRIX), tyle ile zakładałem :) Przelane na cichą do dwóch fermentorów, obydwa dostały taką samą porcję chmielu czyli: po 20g Motueki i Nelsona. Najwyższa temperatura fermentacji to 19 stopni, na ostatnie 3 dni, kiedy już nie bulkało. Aromat bardzo łagodny, słodki, cytrusowy. W smaku jeszcze mocno drożdżowe, więc trzeba poczekać na oceny, ale zapowiada się fajne lekkie piwo, idealne na rozpoczęcie wesela :D
  • 25.07 - Przelane do butelek przy 2,4 Blg (5,5 BRIX), także odrobinę jeszcze dojadły przez ten tydzień. W aromacie marakuje, w smaku też dominuje ten owoc. Moja druga połowa twierdzi, że to najlepsza próbka przed rozlewem jaką próbowała. Ja nie jestem tak entuzjastycznie nastawiony. Goryczka jest lekko trawiasta, intensywna zalegająca. Może to się jeszcze ułoży i przy niższych temperaturach będzie lepsze.

Degustacje:

  • Pierwsza degustacja po 8 dniach w butelce. Piwo nalewa się z ładną pianą, która zdobi szkło do końca picia, kolor jasne złoto, dość mętne. W aromacie dominuje wspomniana wyżej Marakuja. W smaku, w pierwszym uderzeniu jest marakuja, po przełknięciu atakują nuty winne, dość szlachetne. Piwo jest wytrawne, z intensywną goryczką (strzelam że z 50IBU), taką jakby gryźć pestki winogron, odrobinę zalegającą, ale mniej niż przy przelewaniu na cichą, więc jest szansa, że piwo jeszcze odrobinę się ułoży. W sumie nie wiem czego się spodziewałem, ale piwo jest dobre, inne niż dotychczas uwarzone wersje na nowo falowych chmielach. Myślę, że marakuje wniosła Motueka, a winne klimaty Nelson. Ta winność mi średnio podchodzi, natomiast marakuja jest super, spróbuje Motueke sypnąć gdzieś jeszcze.
  • Piwo układa się z czasem, winność przeszkadza coraz mniej, goryczka mniej zalegająca. Jest fajne.
  • Degustacje w internetach: #1, #2

#44 Gungans Pale Ale

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekaw jestem czy ktokolwiek czyta te moje zapiski :P Ale w sumie skoro wszystko tu zapisuje, to wygrana w konkursie też musi się tu znaleźć :)

Warka #27 wygrała w II Międzynarodowym KPD w kategori Wędzone Ale ekstr. pow. 16 Blg. Na konkurs poszła wersja z laktozą. Dziękuje Mamie, Bogu i Akademii ;)

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimo dużego udziału słodu whisky (ble) gratulacje, a tak przy okazji to jakbyś mógł to postaraj się dawać opisy z degustacji, gdy piwo już jest gotowe - zabutelkowane, gotowe do picia, bo tego często mi brakuje w zapiskach piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...