Jump to content

Alderaan Brewery


Recommended Posts

Godzinę temu, Fenris napisał:

ile razy używasz maksymalnie gęstwy?? albo ile razy uważasz za "bezpieczne" ??

Siódme piwo z kolei, zazwyczaj wychodziło już tak sobie. Natomiast rzadko mam ochote mielić tyle czasu jeden szczep.

Link to comment
Share on other sites

#GF238 Stout Trooper (Oatmeal Stout) ~ 17,6 Blg

W tej warce chcę przetestować słód owsiany ze Steinbacha. Chcę żeby było bardzo gęsto i oleisto, więc dodaje kilogram słodu żytniego. Słody specjalne skomponowane według stałego już klucza w moich stoutach: ilość słodów karmelowych = ilość słodów palonych. Przeciągam zacieranie do dwóch godzin, bo ostatnio strasznie słabo z wydajnością na Grainfatherze. Będę też obniżał pH zacieru do 5.2. Chmielę na goryczkę do 40IBU. Piwo ma być pełne i słodkie, jeżeli odfermentuje zbyt głęboko, poratuje się laktozą przy przelewaniu na cichą. Możliwe, że do połowy warki pójdzie jakiś dodatek cukierniczy.

 

Data: 2020-04-04
Surowce na 23L:

  • Pale Ale (Viking) - 3kg
  • Owsiany (Steinbach) - 2kg
  • Żytni (Viking) - 1kg
  • Special W (Weyermann) - 0,6kg
  • Chocolate (Crisp) - 0,4kg
  • Carafa Special II (Weyermann) - 0,4kg
  • Karmelowy 30 (Viking) - 0,2kg
  • Laktoza - 430g

 

Drożdże: WLP007 California Ale - gęstwa 200ml

 

Zacieranie:

  • 68°C - 90min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 60min

  • Resztki starej Iungi na goryczkę - 40g

Dodatki na cichą:

  • Laktoza

OG: 17,6°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 18°-22°
  • Cicha: 7dni - 22°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#GF239 BB-8 (American Barley Wine) ~ 26 Blg

Zapiski na jutro póki pamiętam co ześrutowałem. Będę zacierał na 2 razy w Grainfatherze. Najpierw zatrę 7kg słodu, po czym w otrzymanej brzeczce zatrę kolejne 7kg słodu. Po pierwszym zacieraniu zamierzam odebrać 23L do zacierania numer dwa + 5L od razu do garnka, który zacznę gotować podczas zacierania numer dwa, potem dodam wygotowaną brzeczkę do głównego gara na kolejne gotowanie.

 

Data: 2020-04-19
Zacieranie 1:

  • Pale Ale (Viking) - 3kg
  • Monachijski II (Viking) - 2,3kg
  • Owsiany (Steinbach) - 1kg
  • Żytni (Viking) - 0,7kg

Zacieranie 2:

  • Pale Ale (Viking) - 6,2kg
  • Karmelowy 150 (Viking)  - 0,5kg
  • Karmelowy 30 (Viking) - 0,3kg

Drożdże: WLP007 California Ale - gęstwa 250ml

 

Zacieranie 1:

  • 66°C - 90min

Zacieranie 2:

  • 66°C - 90min
  • 72°C - 10min

Gotowanie 120min

  • 60' - 100g Amarillo
  • Hopstand 15' - 50g Galaxy, 50g Amarillo

Dodatki na cichą:

  • Płatki Dębowe

OG: 26°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 16°-21°
  • Cicha: 21dni - 22°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 7h
  • Szybki start fermentacji, po około 5h od zadania drożdży. 16 stopni na sterowniku.
  • Wzorowe pierwsze dni fermentacji. Powoli bez szaleństw. 2 dni w 16 stopniach, 2 dni w 17 stopniach, kolejne 10 w 18 stopniach i jeżeli fermentacja ustanie, przeleję na długą cichą.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Póki co dwa razy zacierałem podwójnie, ale zdecydowanie lepszą wydajność otrzymałem, gdy drugie zacieranie przeprowadziłem w wysłodkach po pierwszym.

Jak zacierałem w brzeczce to słabo poszło, ale oba zacierania tylko po 60 minut, może u Ciebie 90 zrobi robotę. Napisz później ile wyszło.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, RapTom napisał:

 

WLP007 to Dry English Ale, notabene super drożdże do piw mocnych. Ja używam do RISów.

Tak, raz napisałem z błędem i teraz kopiuje ;) To w ogóle są dobre uniwersalne drożdże.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.04.2020 o 01:54, Wuuu napisał:

Póki co dwa razy zacierałem podwójnie, ale zdecydowanie lepszą wydajność otrzymałem, gdy drugie zacieranie przeprowadziłem w wysłodkach po pierwszym.

Jak zacierałem w brzeczce to słabo poszło, ale oba zacierania tylko po 60 minut, może u Ciebie 90 zrobi robotę. Napisz później ile wyszło.

 

To było drugie zacieranie podwójne, drugie w sumie udane, ale już nie wrócę do tego przy mocnych jasnych piwach. Przy Imperialnych Stoutach jak najbardziej tak. Na co moim zdaniem trzeba zwrócić uwagę:

 

  • Słód podzielić tak, aby w pierwszym zacieraniu były tylko słody podstawowe
  • Słody karmelowe i palone idą na drugie zacieranie, bo są wstępnie zatarte, przez co drugie zacieranie będzie wydajniejsze
  • Chcemy uzyskać jak najwyższą wydajność, więc trzeba przemieszać zacier. Ja zacierałem pierwsze 30 minut bez górnego sita i cyrkulacji, dwukrotnie mieszając zacier.
  • Jeżeli mamy opcje gotowania na gazie, pierwszą warkę wysładzamy do objętości 30L. 7L odbieramy i stawiamy na gaz, powinno odparować połowę objętości zanim druga warka skończyć się zacierać. Podczas gotowania po drugim wysładzaniu, dodajemy te 3,5 litra do głównego gara.
  • Przy Imperialnych Stoutach mamy wiecej słodów karmelowych i palonych, więc drugie zacieranie będzie wydajniejsze niż w przypadku Barley Wine'a
  • Zacieranie 90 minut zwiększyło mi wydajność, więc w sumie polecam.

 

Podsumowując: Jest to sposob na uzyskanie piwa mocnego, ale jest bardziej pracochłonny i czasochłonny niż warzenie24+ blg na zwykłym garze, więc jeżeli ktoś ma "normalny" sprzęt, będzie szybciej i efektywniej.

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Przy mocnych piwach, też stosuję z powodzeniem patent z gotowaniem wysłodków w międzyczasie na gazie. Dodaję zazwyczaj pod koniec gotowania, żeby wycisnąć z tego jak najwięcej ekstraktu.

 

Tak sobie myślę, że w sumie to chyba najefektywniej by było zacząć gotować pierwszą brzeczkę przednią osobno w garze, a zatrzeć drugą partię słodu w wysłodkach (wydaje mi się, że enzymom lepiej się pracuje w niższym stężeniu cukru). Potem połączyć w GF na chmielenie i ewentualnie delikatnie wysłodzić drugą.

 

Ile Ci finalnie wyszło nastawnej i jaki baling?

Edited by Wuuu
Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.04.2020 o 17:28, Szalas85 napisał:

 

Finalnie wyszło 20 litrów i 26blg.

 

Ładny wynik ale to wszystko wymaga tak dużo pracy i zachodu, że mam wątpliwości, czy to jest tego warte i czy nie pójść łatwiejszą drogą czyli zatrzeć raz a "brakującą" gęstość uzupełnić jakimś gotowym ekstraktem słodowym. Co o tym sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Igor Siemieniuk napisał:

 

Ładny wynik ale to wszystko wymaga tak dużo pracy i zachodu, że mam wątpliwości, czy to jest tego warte i czy nie pójść łatwiejszą drogą czyli zatrzeć raz a "brakującą" gęstość uzupełnić jakimś gotowym ekstraktem słodowym. Co o tym sądzicie?

 

Sporo osób tak robi i działa, osobiście nie próbowałem, ale mam w planach.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Igor Siemieniuk napisał:

Ładny wynik ale to wszystko wymaga tak dużo pracy i zachodu, że mam wątpliwości, czy to jest tego warte i czy nie pójść łatwiejszą drogą czyli zatrzeć raz a "brakującą" gęstość uzupełnić jakimś gotowym ekstraktem słodowym. Co o tym sądzicie?

w 100% się  nie zgodzę Igorze z twymi założeniami. Jak dla mnie przeczy to w idee piwowarstwa domowego. 

Link to comment
Share on other sites

#GF240 T-Fighter Gasoline (Black IPA) ~ 15 Blg

 

Data: 2020-04-26
Zacieranie:

  • Pale Ale (Viking) - 4kg
  • Owsiany (Steinbach) - 1kg
  • Żytni (Viking) - 1kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg

Drożdże: WLP007 English Dry Ale - gęstwa 250ml

 

Zacieranie 1:

  • 66°C - 90min

Gotowanie 120min

  • Hopstand 15' - 120g Amarillo

Dodatki na cichą:

  • Laktoza, Pulpa z Czarnej Porzeczki

OG: 15°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 8 dni - 17°-22°
  • Cicha: 10 dni - 22°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 14.03.2020 o 12:57, Szalas85 napisał:

#GF233 Rathar (Session IPA) ~ 12Blg

 

Data: 2020-03-14
Surowce na 27L:

  • Finest Pale Ale (Simpsons) - 5kg
  • Golden Naked Oats (Simpsons) - 1kg
  • Carapils - 0,5kg

Drożdże: Blend WLP644 i Hazy Daze

 

Zacieranie 24L + 9L wysładzania:

  • 68°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 60min

  • Hopstand 15' - 60g Amarillo + 60g Citra

Dodatki na cichą:

  • 75g Amarillo + 75g Citra

 

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 27L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 13 dni - 16°-23°
  • Leżakowanie: 3 dni - 20°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 25.03 - Dodałem 150g Amarillo 2019
  • 03.04 - Rozlałem do kega 20L. Chujowe, metaliczne, jednak coś jest nie tak z tym fermentorem Grainfathera. Prawdopodobnie będzie do wylania.

Hej, wlp 644 słabo flokulują jak wynika z ich opisu. Można zebrać gęstwę czy są z tym jakieś problemy ?

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał:

Hej, wlp 644 słabo flokulują jak wynika z ich opisu. Można zebrać gęstwę czy są z tym jakieś problemy ?

W domu nigdy nie miałem problemu, żeby zebrać wystarczającą ilość gęstwy na kolejne piwo. Mam takowe problemy w browarze, ale tam są nieco inne warunki.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

#GF241 Dagobah System (American Wild Ale) ~ 11 Blg

 

Po... o zgrozo... prawie pół roku przerwy od warzenia w domu, postanowiłem odkurzyć GF i zatrzeć brzeczkę pod dzikusa :) Użyję starej gęstwy zbieranej ze 3 miesiące wcześniej po ostatnim dzikusie. W zasypie mix różnych płatków, bo nie mam pszennych.

 

Data: 2020-10-04
Zacieranie:

  • Pils (Viking) - 5,5kg
  • Mix płatków orkiszowych, żytnich i owsianych - 1,2kg

 

Drożdże: Blend Lambicowy - gęstwa 300ml

 

Zacieranie:

  • 65°C - 90min

Gotowanie 90min

  • Brak chmielenia

Dodatki na cichą:

  • Owoce

OG: 11°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 26L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja 1: 3 miesiące
  • Fermentacja 2: 9 miesięcy z owocami

Uwagi:

  • Czas pracy 5,5h
  • Wyszła jakaś dziwnie ciemna brzeczka, myślę, że od płatków Żytnich, były mocno brązowe.
  • Fermentacja ruszyła dopiero po 3 dobach.
  • 03.01.2021 - Przelane do Petainera z dodatkiem 5L pulpy z czarnej porzeczki. Bez pomiarów.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#GF242 ?? (Imperial Christmas Stout) ~ 24 Blg

 

Data: 2020-11-03
Zacieranie 1:

  • Pils (Viking) - 5kg
  • Płatki  owsianych - 2kg

Zacieranie 2:

  • Pils - 4kg
  • Żytni - 2kg
  • Special W - 1kg
  • Chocolate 900 - 0,5kg
  • Carafa Special II - 0,5kg

 

Drożdże: WLP004 - Irish Ale

 

Zacieranie:

  • 68°C - 2x 90min

Gotowanie 60min

  • 50g Galaxy - 30'

Dodatki na cichą:

  • Tonka, skórki pomarańczy

OG: 11°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 16°-21° - 24 dni
  • Cicha: 21° - 7 i 14 dni
  • Cold Crash - 3dni

Uwagi:

  • Czas pracy 7h
  • 15.11 - Fermentacja skończyła na 20,5 stopnia, trochę wyżej niż zakładałem, ale prawdopodobnie bardzo szybko jadły, bo po 2 dniach burzliwej fermentacji, mocno spowolniło, więc pozwoliłem drożdżom wejść nieco wyżej niż zakładałem. W najbliższych dniach będę przelewał na cichą i prawdopodobnie podzielę na dwie części. Do jednej dodam suski sechlońskiej, a do drugiej, tak jak zakładałem, tonki i skórek pomarańczy.
  • 28.11 - Przelane do dwóch fermentorów po 12L, nie zmierzyłem blg.
    - Wersja 1. - 0,5kg Suski Sechlońskiej + 3 laski cynamonu - bez dezynfekcji.
    - Wersja 2. - 12g tonki, 1g mielonego goździka, 1g mielonych lasek wanilii i 50g mocno opiekanego dębu francuskiego. Wszystko moczone kilka godzin w Grantsie.
  • 07.12 - Obydwie wersje przelane do butelek. Lepsza chyba wersja druga, pachnie jak pierniczek :) Przy rozlewie poszło po 250g laktozy do każdego wiaderka.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

#GF243 Wampa (Rice NEIPA) ~ 15,5 Blg

 

Data: 2020-11-08
Zacieranie:

  • Pils (Viking) - 5kg
  • Płatki  owsianych - 1,2kg
  • Płatki  Ryżowe - 1,2kg

Drożdże: WLP004 - Irish Ale

Woda 23,5L:

  • 2ml kwasu mlekowego
  • 6gr chlorku wapnia
  • 1ml kwasu na 6L wody do wysładzania

Zacieranie:

  • 66°-72°C - po 10min na każdy stopień

Gotowanie 60min

  • Hopstand - 50g Galaxy + 50g Mosaic

Dodatki na cichą:

  • 50g Nelson Sauvin
  • 50g Galaxy
  • 100g Rakau

OG: 15,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 19L 

Wydajność wg. Grainfather 65%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 18-21 - 14 dni / 7 dni z chmielem
  • Cold Crash - 4dni

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
  • Po tygodniu jest już po fermentacj. Termperatura 21,2 na sterowniku. 
  • 17.11 - Dodany chmiel na zimno: 100g Rakau, 50g Galaxy i 50g Nelson Sauvin.
  • 24.11 - przelałem do plastikowego fermentora i wstawiłem do lodówki na Cold Crash.
  • 27.11 - przelane do 20L petainera po Blessing of Fluffiness BBA. Piwo pachniało słodkim przejrzałym maślanym mango. Zapowiada się dobrze.
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Posted (edited)

#GF244 Dagobah System (Alderambic) ~ 12,5 Blg

 

Data: 2020-11-08
Zacieranie:

  • Pils (miks Souffleta i Vikinga) - 5kg
  • Torrified Wheat - 2,5kg

Drożdże: Gęstwa po Warce #241 - 200ml

Woda 24,5L:

  • 2ml kwasu mlekowego

Zacieranie:

  • 65° - 90 minut

Gotowanie 90min

  • brak chmielenia

Dodatki na cichą:

  • owoce

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 27L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja 1: 9 miesięcy
  • Fermentacja 2: 3 miesiące z owocami

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

#GF245 ?? (Juicy IPA) ~ 16,5 Blg

 

Data: 2021-01-08
Zacieranie:

  • Pils (miks Souffleta i Vikinga) - 5kg
  • Torrified Wheat - 2,5kg
  • Laktoza - 0,7kg

Drożdże: Gęstwa 150ml - Imperial Yeast A38 Juice

Woda 24L:

  • 2ml kwasu mlekowego
  • 6g chlorku wapnia

Zacieranie:

  • 65°-72°- 70 minut

Gotowanie 60min

  • Hopstand - 150g Amarillo

Dodatki na cichą:

  • chmiel

OG: 16,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L 

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 18-2110 dni
  • Fermentacja 2: 18° - 5 dni z chmielem, 4° - 5 dni coldcrash

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h

-------------------------------

#GF245B ?? (Sour Juicy IPA) ~ 16,5 Blg

Drożdże: Lallamand - Philly Sour - uwodniona paczka na 11L

Dodatki na cichą:

  • chmiel

OG: 16,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L 

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 18-2110 dni
  • Fermentacja 2: 18° - 5 dni z chmielem, 4° - 5 dni coldcrash

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

#GF246 Dagobah System (Brett Session IPA) ~ 11,5 Blg

 

Data: 2021-01-15
Zacieranie:

  • Pils (miks Souffleta i Vikinga) - 5kg
  • Torrified Wheat - 2,5kg

Drożdże: OYL-210 - litrowy starter nakręcony z ponad 3 miesięcznej gęstwy

Woda 24L:

  • 2ml kwasu mlekowego
  • 4g chlorku wapnia

Zacieranie:

  • 65°-72°- 70 minut

Gotowanie 60min

  • Hopstand - 75g Amarillo - na 14L brzeczki po odleniu reszty na lambika

Dodatki na cichą:

  • chmiel

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 20-24 - 30 dni
  • Fermentacja 2: 18° - 5 dni z chmielem, 4° - 5 dni coldcrash

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h

 

#GF246B Dagobah System (Alderaambic) ~ 11,5 Blg

Drożdże: OYL-210 - litrowy starter nakręcony z ponad 3 miesięcznej gęstwy

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L 

Wydajność wg. Grainfather ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja 1: ~20° - 9 miesięcy
  • Fermentacja 2: ~20° - 6 miesięcy z owocami

Uwagi:

  • Przed dodaniem chmielu odlane 15L na gęstwę zebraną z poprzedniego lambika, która przez 2 dni wcześniej chodziła na 1,5L starterze. 
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Posted (edited)

Z obowiązku kronikarskiego zapisuję, że powstały piwa, ale bez receptury, bo nie chciało mi się zapisać, a teraz już nie do końca pamiętam.

 

#GF247 R2D2 (Imperial Stout) ~ 27,5 Blg

RIS z dodatkiem kokosa. Dorzuciłem 2kg na 18L gotowego piwa. Rozlane do kega, który poczeka do Festiwalu Piwowarów Domowych.

 

#GF248 Rathar (NEIPA) ~ 15,5 Blg

Chmielona głównie Amarillo przy hoprejcie 22g/L. Spieprzyłem przelewanie do kega i piwo się szybko utleniło :(

 

#GF249 Dagobah System (Alderaambic) ~ 15 Blg

30 litrów zaszczepionych dregami z dwóch piw Side Project, które wcześniej zostały rozruszane na dwustopniowym starterze.

 

#GF250 Dagobah System (Alderaambic) ~ 11,5 Blg
Kolejne piwo zaszczepione gęstwą mikus kultur po Side Projectach

 

#GF251 Dagobah System (Brett IPA) ~ 11,5 Blg
Brett IPA zaszczepione gęstwą OYL-210

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Posted (edited)

#252 R2D2 (Imperial Stout) ~ 29,5 Blg

 

Warka zacierana w garze, a nie w Grainfatherze. 

 

Data: 2021-06-09
Zasyp:

  • Pils (Viking) - 5kg
  • Żytni (Viking) - 2,9kg
  • Miks słodów karmelowych i palonych - 2,6kg 
  • Torrified Wheat - 1,2kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg
  • Płatki Jęczmienne - 0,4kg

Drożdże: Imperial Yeast - A38 - Juice - gęstwa z browaru, około 350ml

 

Zacieranie: (32L wody)

  • 68°C - 90min
  • 72°C - 30min

Gotowanie 180min

  • 60' - 150g Amarillo

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 29,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 21L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 16-19 stopni - 4 tygodnie
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 8h
Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.