Jump to content
Szalas85

Alderaan Brewery

Recommended Posts

Ja u siebie spokojnie 20% surowca bez łuski mogę  zatrzeć bez przelewania przez rurkę i wysłodzić bez problemów. Przy 30% przelewało się przez rurkę i  filtracja utknęła. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#192 R2D2 (Russian Imperial Stout) 27 Blg, 57IBU

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-08-15
Surowce na 23L:

  • Pale Ale - 5kg
  • Pils - 3kg
  • Płatki Owsiane - 2kg
  • Special W (i resztki czegoś podobnego) - 1kg
  • Abbey - 0,5kg
  • Palony Jęczmień - 0,8kg
  • Mix (Carafa Sp. I i III, Pale Chocolate, Pszeniczny Czekoladowy i coś jeszcze) - 0,7kg

Drożdże: FM52 gęstwa

Zacieranie 33L+3L (wysładzanie 10L)

  • 66°C - 60m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 120min:

  • 60' - 50g Chinook, 30g Citra
  • 0' - 30g Enigma, 30g Citra - przy 77 stopniach

Dodatki na cichą:

  • Masło Orzechowe, Płatki Dębowe

OG: 27°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 25L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 15°-18°
  • Cicha: 21 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 8h
  • Zacierałem w 33 litrach w garze, dogrzałem zacier do 72 stopni i przeniosłem do dwóch fermentorów, dolewając po 1,5L wrzątku na każdy.
  • Uzyskałem 30 litrów brzeczki o ekstrakcie około 22blg, choć pomiar z refraktometru mógł być błędny.
  • Podczas chłodzenia zapchał mi się wymiennik, musiałem odpiąć, przepłukać pod ciśnieniem i ponownie zdezynfekować starsanem.
  • Brewness podaje, że wyszło 57IBU, czyli zapowiada się słodko, natomiast jeżeli zdecyduję się dodać masło orzechowe i/lub wiśnie, sól albo kwaśność powinna trochę skontrować słodycz.
  • Drożdże zadane przy 19 stopniach, potem dalsze chłodzenie. Rano brzeczka nie pracuje przy 13 stopniach, podwyższyłem temperaturę w lodówce o 2 stopnie.
  • 31.08 - Fermentacja tego piwa była bardzo dziwna, praktycznie bez piany. Przez pierwsze 2 doby, brak jakichkolwiek oznak fermentacji, po około 60h dodałem świeżą gęstwę po WLP001 i dopiero pojawiła się mikroskopijna piana. Test balingomierzem po 16 dniach pokazał 10blg, co może oznaczać, że drożdże wiele więcej już nie zjedzą, a i odczyt może być błędny, bo organoleptyczne testy nie wskazują na wysoką słodycz. Piwo jest raczej wytrawne, silnie chmielowe, zarówno w smaku, jak i aromacie. Goryczka w punkt. Przeszkadza nieco za wysoki alkohol, ale na tym etapie ma prawo być. Brakuje mocniejszej czekolady i kawy, ale to również z czasem powinno się bardziej uwypuklić. Piwo po 21 dniach fermentacji, zostanie podzielone na pół i przelane na mocno opiekane płatki dębu amerykańskiego. Jedna wersja dostanie porcje masła orzechowego i być może sok wiśniowy, druga palone ziarno kakaowca i kawę przy rozlewie.
  • 05.09 - Przelałem piwo na cichą, dzieląc je na pół. Było bardzo dużo osadów i gęstwy na dnie, myślę, że wylałem do kibla ze 3 litry. Dodatki:
    10L - 200g prażonych i pokruszonych ziaren kakaowca, 50g płatków dębu amerykańskiego mocno opiekanych
    11L - 80g masła orzechowego, 50g płatków dębu amerykańskiego.
    Wszystko poleciało do lodówki, pierwsze dwa dni w 18 stopniach, potem chłodzenie do 14.
  • 16.09 - Piwo zniesione do piwnicy do 18-19 stopni.
  • 7.10 - Wersja z ziarnami kakaowca przelana do butelek.
  • 28.02.2019 - W końcu przelałem do butelek wersję z masłem kakaowym i sokiem wiśniowym (nie zanotowałem tego wcześniej). Po maśle orzechowym nie ma śladu, poza brakiem piany pewnie ;) W ogóle nie wiem co myśleć o tym piwie :P Niby smaczne, a jednak kiepskie :P
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, wannabuydrugs napisał:

Jak dodajesz masło orzechowe żeby nie zrujnowało piany? Ewentualnie jeśli masz odtłuszczone to gdzie je kupiłeś?

Nijak, liczę się ze zrujnowaną pianą :) Masło orzechowe PB2, kupione w internecie, odtłuszczone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#193K Exogorth Space Slug  (Session Oatmeal IPA) 13 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-09-16
Surowce na 23L:

  • Pils - 3,2kg
  • Pszeniczny - 1,8kg
  • Płatki Owsiane - 1,2kg

Drożdże: The Yeast Bay: Hazy Daze (litrowy starter, 22godzinny)

Zacieranie 24L (wysładzanie 9L)

  • 67°C - 60m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 76min:

  • Hopstand - 30g Mosaic, 30g Hallertau Blanc, 50g Cascade PL

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 15 dni - 18°-21°
  • Cicha: 5 dni - 16°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Szybki start fermentacji, po 12 godzinach od zadania drożdży wyraźna aktywność.
  • 01.10 - Przelane na cichą przy 3blg. Bardzo przyjemny profil estrowy, mocno mętne. Nachmieliłem na zimno i wstawiłem do 19-20 stopni
  • 04.10 - Wieczorem fermentor przeniesiony do lodówki do 4 stopni. Rozlew za 2-3 dni.
  • 07.10 - Przelane do butelek. Nagazowanie na 2,2. Rozlew z 3g Kwasu Askorbinowego.

 

 

 

#194K Battle of Hoth  (Saison) 13 Blg

Drożdże: The Yeast Bay: Saison Blend II (litrowy starter, tygodniowy)

Dodatki na cichą:

  • Płatki Dębowe, Sok Wiśniowy

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 15 dni - 19°-25°
  • Cicha: 90 dni - 22°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Szybki start fermentacji, po 12 godzinach od zadania drożdży wyraźna aktywność.
  • 01.10 - Przelałem na cichą i jako, że było sporo Heksanianu, postanowiłem, że coś pokombinuje. Dodałem swój Brett Blend, 1,5L swojego spasteryzowanego soku wiśniowego i 25g płatków dębowych amerykański, mocno opiekanych. Ekstrakt 1,5blg.
  • 02.10 - Fermentacja wznowiłą szybko pracę, dość burzliwie
  • 04.10 - Po dodatkowej fermentacji, teraz przynajmniej 3 miesięczna maturacja, zobaczymy co z tego będzie.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#195K The Emperor (Imperial IPA) 18 Blg, 45IBU

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-10-01
Surowce na 13L:

  • Pils - 3,5kg
  • Płatki Ryżowe - 0,8kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg
  • Cukier - 270g, dodane przed zadaniem drożdży.

Drożdże: Hazy Daze (The Yeast Bay) 75ml gęstwy

Zacieranie 18L+3L

  • 66°C - 60m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 70min:

  • 0' - 60g Enigma, 30g Citra - hopstand 25 minut 77 do 66 stopni

Dodatki na cichą:

  • Po 30g - Enigma, Mosaic, Citra

OG: 18°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 19°-21°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Ekstrakt wyszedł mi 16,5 plato, głównie ze względu za zbyt duże wysładzanie i piwa wyszło po prostu za dużo, wydajność w normie. Dolałem więc roztwór 270g cukru, już po schłodzeniu. 
  • 02.10 - Trochę zaskoczyła mnie zbyt wysoka temperatura w piwnicy po zamknięciu okna i fermentacja ruszyła w okolicach 19-20 stopni, a nie jak planowałem w 15. Zobaczymy co potrafią te drożdże w wyższych temperaturach zatem.
  • 03.10 - Drożdże wybrały się na spacer przez uchylone wieko. Pokrywa umyta, ale założona nowa z bulkadełkiem i wstawione do lodówki ustawionej na 14 stopni (czyli w środku jakieś 17-18 stopni).
  • 04.10 - Pomimo wymiany pokrywy, drożdże uciekły przez bulkadełko. Rano nie miałem czasu na wymianę, zmienione dopiero wieczorem.
  • 07.10 - Dodałem do fermentacji 30g Citra przy 19 stopniach.
  • 18.10 - Przelane na cichą z dodatkiem chmielu.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#196K T-Fighter Gasoline (Black IPA) 16,2 Blg, 45IBU

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-10-01
Surowce na 11L:

  • Pils - 3,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,8kg
  • Chocolate 1100-1200EBC - 0,5kg (dodany na przerwę w 72C)

Drożdże: Hazy Daze (The Yeast Bay) 75ml gęstwy

Zacieranie 17L+2L

  • 66°C - 45m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 20g Iunga
  • 0' - 60g Cashmere

Dodatki na cichą:

  • 30g Galaxy i 30g Vic Secret - obydwa 2018

OG: 16,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 19°-21°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Podobnie jak Warka 195, zbyt wysoki start, bo w 19 stopniach. Tutaj chociaż drożdże grzecznie fermentują i nie wybrały się na spacer.
  • 18.10 - Przelane na cichą z dodatkiem chmielu.
  • 22.10 - Rozlane do butelek. Bardzo szorstkie i drapiące, na tą chwilę nie nadaje się do picia. Aromat dość ubogi, pierwszy raz czuje intensywnego słonecznika, za mało owoców. Jak się ułoży, syf opadnie, może trochę się wyklaruje, to może będzie się nadawać do picia.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#197K Battle of Hoth (Saison) 13 Blg, 25IBU

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-10-02
Surowce na 11L:

  • Pils - 2kg
  • Pszeniczny - 1,2kg

Drożdże: Saison Blend II (The Yeast Bay) 75ml gęstwy

Zacieranie 18L

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 70min:

  • 5' - 30g Cashmere

Dodatki na cichą:

  • 30g Vic Secret, 30g Hallertau Blanc

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 20°-25°
  • Cicha: 7 dni - 15°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Po schłodzeniu do 17 stopni, zadane drożdże i piwo zostawione na noc w mieszkaniu przy 20 stopniach. Rano następnego dnia fermentacja w toku w pierwszej powolnej fazie.
  • 04.10 - Grzecznie fermentują przy 20 stopni, wieczorem przenoszę do ciepłego miejsca w mieszkaniu.
  • 18.10 - Przelane na cichą z dodatkiem chmielu.
  • 22.10 - Rozlane do butelek. Bardzo sympatyczny mariaż estrów i chmielu, ale średnio intensywny, trochę izotonika w aromacie. Myślę, że z butelki będzie inne, więc poczekam z oceną.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#198K Dagobah System (Brett Ale) 12 Blg, 15IBU

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-10-09
Surowce na 11L:

  • Pils - 2kg
  • Abbey - 0,25kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg

Drożdże: Amalgamation II (The Yeast Bay) litrowy, 5 dniowy starter

Zacieranie 18L

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 70min:

  • Hopstand - 30g Enigma

Dodatki na cichą:

  • chmiel

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 28 dni - 20°-25°
  • Cicha: 3 dni - 4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Długi lag przy starcie fermentacji. Dopiero po 40 godzinach coś się zaczęło dziać, a po 60 tak naprawdę zaczął wytwarzać się dwutlenek węgla.
  • 14.10 - No niestety na 95% jest apteka.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#199K AT-AT (Sour Saison) 12 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-10-09
Surowce na 11L:

  • Pils - 2kg
  • Abbey - 0,25kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg

Drożdże: Lactobacillus (Serowar.pl - 5g) + WLP566 (White Labs) gęstwa 150ml

Zacieranie 18L

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 63min

 

Dodatki na cichą:

  • owoce

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 24h - 40°-27°
  • Burzliwa: 10 dni - 20°-25°
  • Cicha: 3 dni - 4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 22.10 - Przelane na cichą przy 1,8 blg oraz pH 3,55. Dodałem koncentraty Marakui i Mango, które dostałem jako próbki.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#200K Wampa (Brut IPA) 12,5 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-10-10
Surowce na 10,5L:

  • Pils - 2kg
  • Płatki Owsiane - 0,6kg
  • Płatki Ryżowe - 0,6kg

Drożdże: Wyeast Irish Ale - gęstwa 150ml

Zacieranie 15L + 4L (wysładzanie)

  • 62°C - 80m + 2ml Glukoamylazy od początku zacierania

Gotowanie 60min

  • Hopstand - Chinnok 70g
  • 5' Whirflooc - 1/4 tabletki

Dodatki na cichą:

  • 30g Citra / 30g Galaxy

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 10,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-21°
  • Cicha: 7 dni - 4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Spodziewałem się zwiększonej wydajności spowodowanej dodaniem enzymów, ale nie miało to żadnego wpływu.
  • Zgodnie z założeniem fermentacja wystartowała w 15 stopniach, którą będę delikatnie ciągnął do 21 stopni. Zależy mi najbardziej na czystej fermentacji tylko z delikatnymi estrami, które jak się wytworzą to super, ale jak ich nie będzie też dobrze, więc nie chcę przesadzić.
  • 22.10 - Przelane na cichą przy 2blg. Dodałem 2ml glukoamylazy na cichą i chmiel.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.10.2018 o 12:44, Szalas85 napisał:

#196K T-Fighter Gasoline (Black IPA) 16,2 Blg, 45IBU

 

Mozesz napisac jak wyszlo ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, leonzn napisał:

 

Mozesz napisac jak wyszlo ?

 

Dzisiaj dopiero butelkuję. Wyziewy spod pokrywki od fermentora zwiastują dobre piwo, ale różnie bywa. Przy przelewaniu na cichą nie powalało, Cashmere to chyba jednak dość słaby chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Szalas85 napisał:

Dzisiaj dopiero butelkuję. Wyziewy spod pokrywki od fermentora zwiastują dobre piwo, ale różnie bywa. Przy przelewaniu na cichą nie powalało, Cashmere to chyba jednak dość słaby chmiel.

 

Daj znać później pls jak wyszło.

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Fenris napisał:

:naughty:

No nie ma kiedy Panie! Zapieprz w pracy, a po pracy w drugiej pracy ;) Jak potrzebujesz info o jakimś konkretnym szczepie to napisz na priv, jak będę coś wiedział to odpisze. Żeby zrobić takie zestawienie jak z Fermentum, to muszę poświęcić trochę czasu, przypomnieć sobie piwa, przejrzeć nieoficjalne notatki, no kupa roboty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#201 Rathar (New England IPA) 17 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-11-03
Surowce na 10L:

  • Pils - 3kg
  • Pszeniczny - 1,5kg
  • Płatki Owsiane - 1kg

Drożdże: Hazy Daze - gęstwa

Zacieranie 16,5L + 3L (wysładzanie)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 40min

Gotowanie 65min

  • Hopstand - 30g Vic Secret, 30g Mosaic, 30g Chinnok
  • 5' Whirflooc - 1/4 tabletki

Dodatki na cichą:

  • ???

OG: 17°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 15°-21°
  • Cicha: 7 dni - 4°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 07.11 - Dodałem 30g Enigmy na mityczną biotransformację.
  • 17.11 - Przelane na cichą z dodatkiem 30g Enigma i 30g Mosaica. Odfermentowało do 4,5blg. Zostało tylko 8
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#202 AT&AT (Imperial Sour Saison) 17 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-11-03
Surowce na 10L:

  • Pils - 3kg
  • Pszeniczny - 1,5kg
  • Płatki Owsiane - 1kg

Drożdże: WLP566 + L.Helveticus + L.Delbrueckii (gęstwa)

Zacieranie 16,5L + 3L (wysładzanie)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 40min

Gotowanie 65min

  • 5' Whirflooc - 1/4 tabletki
  • Bez chmielu

Dodatki na cichą:

  • 3,5kg Wiśni i soku z wiśni, 50g płatków dębowych whisky. 

OG: 17°Blg
FG: 2°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 30h - 45°-32°
  • Burzliwa: 14 dni - 15°-21°
  • Cicha: 7 dni - 4°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Brzeczka po gotowaniu, schłodzona do 45 stopni i zadane bakterie L. Plantarum. 
  • 04.11 - Po 24h zacząłem chłodzić, gęstwa drożdżowo-bakteryjna, zadana w 16 stopniach. Napowietrzenie blenderem, około 3 minut.
  • 17.11 - Przelane na cichą. Niestety piwo wali kapuchą, od Plantarumów jak sądzę, bo pachniało już tak przed zadaniem drożdży. Nie wiem czy da się to jakoś przykryć, pomyślę co z tym zrobić.
  • Dolałem litr soku wiśniowego, dodam jeszcze pulpę wiśniową.
  • 24.12 - Dodałem około 2,5L soku i owoców wiśni i 50g płatków dębowych whisky.
  • 27.01 - Rozlane do butelek. Trochę mniej kiszonej kapusty niż było, trochę przykryły to wiśnie, trochę dębina. Jest całkiem spoko, da się wypić ze smakiem, ale w sumie odfermentowało do 1blg, więc ma pod 9% alkoholu.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#203 The Last Jedi (Chocolate Christmas Ale) 18,2 Blg

 

Receptura na jutro, w dużej mierze powtórka sprzed roku.


Data: 2018-11-22
Surowce na 21,5L:

  • Pils - 3kg
  • Monachijski Bark (Weyermann) - 2kg
  • Specjal B - 1,1kg
  • Płatki Owsiane - 0,6kg
  • Pale Chocolate 500EBC - 0,6kg
  • Chocolate 1100EBC - 0,5kg
  • Laktoza - 0,46kg

Drożdże: WY1450 - gęstwa dwutygodniowa 200ml

Zacieranie 27L + 4,5L (wysładzanie)

  • 65°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 60' - Iunga - 20g
  • 40' - Fuggles - 30g

Dodatki na cichą:

  • Bób Tonka, Ziarno Kakaowca, Cynamon, Śliwki

OG: 18,2°Blg
FG: 6,5°Blg
Objętość: 21,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-21°
  • Cicha: 10 dni - 22°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 26.11 - Dobry start fermentacji po kilku godzinach. Start w 17, druga doba w 19 i tak aż do 5 doby fermentacji, potem peek w górę do temperatury w mieszkaniu 21 stopni.
  • 03.12 - przygotowałem dwa słoiki z dodatkami: 1 - 35g pokruszonych lasek cynamonu + 16g tonki - zalane rumem | 2 - 70g mixu francuski i amerykańskich mocno opiekanych płatków dębowych + 2g mielonej wanilii - zalane rumem. Za dwa dni planuje przelać na cichą na dwa wiadra i dodać dodatki. Do płatków dębowych pójdą jeszcze śliwki w ilości 900g.
  • 18.12 - Rozlane do butelek. 80g cukru na 19L.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Skg napisał:

Zapowiada się, że skopiuję Twojego Ostatniego Jedi. Ile tonki, kakaowca i cynamonu dodajesz na cichą? :)

 

Cynamonu zamierzałem dodać 5g mielonego na gotowanie, ale zapomniałem ;) Więc jeszcze nie wiem ile dodam na cichą, ale z pewnością będą to pokruszone laski i wymocze je wcześniej w whisky, bo i tak będę moczył płatki dębowe i tonkę. Tonki późjnie 15g na 20L, płatków dębowych 5g/L - ale tylko na 10 dni, bo czas goni. Co do ziaren kakaowca, to prawdopodobnie 0,5kg, z czego 300g jest poczona w porterówce. W międzyczasie jeszcze wymyśliłem, że dodam śliwki suszonej, ale jakiej i ile, jeszcze nie zdecydowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#204 Rathar (NEIPA Single Hop Nelson) 14 Blg


Data: 2018-11-26
Surowce na 11L:

  • Pils - 1,1kg
  • Pale Ale - 1,1kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg
  • Płatki Pszenne - 0,3kg

Drożdże: Hazy Daze - gęstwa 100ml

Zacieranie 12L + 4,5L (wysładzanie)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • Hopstand - Nelson Sauvin 50g

Dodatki na cichą:

  • Nelson Sauvin 120g

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 10,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-21°
  • Cicha: 7 dni - 4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Drożdże zadane w 16 stopniach.
  • 02.12 - Dodałem 30g Nelsona na fermentacje i przeniosłem fermentor do mieszkania. Pierwsze dni fermentacji w przedziale 17°-19°.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#205 AT&AT (Sour Cherry Saison) 14 Blg


Data: 2018-11-26
Surowce na 11L:

  • Pils - 1,1kg
  • Pale Ale - 1,1kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg
  • Płatki Pszenne - 0,3kg

Drożdże: Własny blend brettów / Bakterie: L. Helveticus, L. Delbruecki

Zacieranie 12L + 4,5L (wysładzanie)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • brak

Dodatki na cichą:

  • Wiśnie 3kg + płatki dębu amerykańskiego, mocno opiekane 50g

OG: 14°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Zakwaszanie: 28h - 41°-27°
  • Burzliwa: 14 dni - 18°-23°
  • Cicha: 21 dni - 23°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Bakterie zadane w 41 stopniach.
  • Po 38h zadane bretty przy pH 3,22 i temperaturze 22,5 stopni. Zostawiłem w mieszkaniu i będę fermentował na ciepło.
  • 24.12 - Dodane około 2,5L soku i wiśni, oraz 50g płatków dębowych mocno opiekanych amerykańskich.
  • 27.01 - Rozlane do butelek z 2,2g Askorbinianu potasu i 40g cukru. Wyszło 21 butelek 0,5L. Spore straty z soku wiśniowego i samych wiśni, około 2L.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#206A Rathar (NEIPA) ~ 13,5 Blg / #206B Dagobah System (Brett IPA) 13,5 Blg


Data: 2018-12-14
Surowce na 22L:

  • Pils - 2kg
  • Pale Ale - 3kg
  • Płatki Owsiane - 1kg
  • Płatki Pszenne - 1kg

Drożdże: A: Hazy Daze (Gęstwa 100ml) / B: Amalgamation II (gęstwa 100ml)

Zacieranie 25L + 10L (wysładzanie)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 100g Nelson Sauvin - Hopstand

Dodatki na cichą:

  • NEIPA: po 30g Vic Secret, Citra, Galaxy i Nelsona.
  • Brett IPA: 

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L / 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: ?? dni - 18°-23°
  • Cicha: ?? dni - 23°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 27.12 - Wersja na Hazy Daze przelana na cichą. Wcześniej na burzliwej nachmieliłem 30g Vic. Secret, a teraz dorzucilem jeszcze po 30g Citry, Galaxy i Nelsona. Dodałem 125g laktozy.
  • 29.12 - Wersja na Hazy Daze wpakowana do lodówki na Cold Crash. Rozlew w nowy rok.
  • 03.01 - Wersja na Hazy Daze rozlana, dodałem 125g Laktozy. Wyszło poprawnie :) Trochę drapie za bardzo, albo może jak postoi chwilę w butelce to będzie dobrze.
  • 28.01 - Wersja Brett dostała chmiel na zimno. Po 30g Galaxy, Mosaic i Vic. Secret. Tydzień wcześniej piwo dostało 2L soku ananasowego.
  • 31.01 - Wersja Brett wstawiona do lodówki na Cold Crash.
  • 4.02 - Werska na brettach przelana do butelek.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#207 Dagobah System (Alderaambic) ~ 13 Blg


Data: 2018-12-16
Surowce na 12L:

  • Pils - 2,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,5kg
  • Płatki Pszenne - 0,5kg

Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare - Litrowy starter 4 doby, wcześniej 30h puchła paczka. Starter nie mieszany z ekstraktu suchego.

Zacieranie 12,5L + 4L (wysładzanie)

  • 67°C - 40min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 5g Nelson Sauvin - na wyłączony palnik

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20L

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 9 miesięcy - 18°-23°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Bardzo szybki start fermentacji. Drożdże zadane o 17, następnego dnia o 8 rano szalały jak pojebane.
  • Do piwa zostanie dolanych jeszcze 5 litrów brzeczki za około 11-12 dni.
  • W 4 dniu fermentacja zdecydowanie zwolniła.
  • Po dolaniu brzeczki niemal pod korek, fermentacja się wznowiła i zaczęła wychodzi przez wieko. Założyłem blow off tube, które skutecznie zapobiegło syfowi. Po 2 dobach się uspokoiło i dofermentowało już na zwykłym kapturku.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...