Jump to content
Szalas85

Alderaan Brewery

Recommended Posts

16 godzin temu, Fenris napisał:

piłeś już może 164 ?? ew jakieś uwagi ??

Piłem. Jeżeli chodzi o zasyp i teksturę to wszystko jest ok, natomiast chmiele się nie spisały. Być może były trochę za stare i z otwartych paczek. Teraz już są dostępne nowe zbiory, powinno być lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#169K Dianoga (American Wheat) 12,5 Blg


Data: 2018-03-14
Surowce na 12L:

  • Pils (Viking) - 1,35kg
  • Pszeniczny (Viking) - 1,35kg
  • Żytni (Viking) - 0,3kg

Drożdże: Conany (gęstwa ok. 100ml) 

 

Zacieranie 11L (Wysładzanie 6L)

  • 63°C - 40m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 70min:

  • Hopstand 72-68 (30 minut) - 25g Galaxy 

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.03 - Przelane na cichą, przy 1,5blg. Piwo ze względu na niżej prowadzoną fermentacje niż zwykle przy Conanach, jest trochę mniej estrowe, choć wciąż delikatne estry brzoskwiniowe są. Wrzuciłem 35g Galaxy i 15g Citra.
  • 02.04 - 6L przelana do butelek, do 5L dodane ok. 7g Kaffiru i 2,5g mięty. Chyba nie zostanę fanem Conanów, jakieś takie te drożdże jakby fenolowe były, już w kolejnym piwie to czuje.
  • 04.04 - Wersja z Kaffirem i miętą też przelana do butelek. Za dużo kaffiru, mięta w tle, ale wyczuwalna. W sumie przyjemne piwo, ale brak w nim balansu.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#170K Battle of Hoth (Wheat Saison) 12,5 Blg


Data: 2018-03-14
Surowce na 12L:

  • Pils (Viking) - 1,35kg
  • Pszeniczny (Viking) - 1,35kg
  • Żytni (Viking) - 0,3kg

Drożdże: Saison  Blend II (gęstwa ok. 100ml) 

 

Zacieranie 11L (Wysładzanie 6L)

  • 63°C - 40m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 70min:

  • Hopstand 72-68 (30 minut) - 25g Galaxy 

Dodatki na cichą:

  • 25g Citra, 15g Galaxy, 10g Nelsona.

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Po 3 dobach przeniosłem do mieszkania w momencie kiedy fermentacja zwalniała.
  • 28.03 - Przelane na cichą. Zeszło do 1,2blg, dodałem 25g Citra, 15g Galaxy i 10g Nelsona Sauvin.
  • 02.03 - Przelane do butelek. Mocno chmielowy i lekko szorstki w smaku. Czas będzie grał na jego korzyść, jak się odrobinę wyklaruje, to powinien być super. Balans między efektami pracy drożdży a chmielem, póki co na korzyść chmielu.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#171K Royal Guards (Mint Stout) 15 Blg


Data: 2018-03-14
Surowce na 13L:

  • Pilzneński - 1.7 kg
  • Laktoza - 0.4 kg
  • Płatki owsiane - 0.4 kg
  • Płatki Jęczmienne - 0.4 kg
  • Abbey - 0.3 kg
  • Special W - 0.3 kg
  • Pszeniczny Czekoladowy - 0.25 kg
  • Carafa Special III - 0.25 kg

Drożdże: Conany (gęstwa ok. 100ml) 

 

Zacieranie 14L (Wysładzanie 4L)

  • 68°C - 40m
  • 72°C - 80m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 10g Iunga

Dodatki na cichą:

  • Mięta Suszona - 6g na 12,5L

OG: 15°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 15°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.03 - Przelane na cichą przy 6blg. Dodałem 6g mięty na około 12 litrów piwa.
  • 04.04 - Przelane do butelek. Jest petarda :) Bardzo lubie to połączenie - czekolada + mięta. Piwo smakuje jak czekoladki After Eight, świetne.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janek wydajność jest lepsza jak wysładzasz przy warzeniu małych warek?? 3,6kg zasypu zacierałeś w całym koszu? czy bez przedłużki? 

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, DonBeer napisał:

Janek wydajność jest lepsza jak wysładzasz przy warzeniu małych warek?? 3,6kg zasypu zacierałeś w całym koszu? czy bez przedłużki? 

Ciągle to testuje i wychodzi mi na to, że wydajność jest wyższa jak wysładzasz. Nie zawsze jednak da się to zrobić idealnie, ze względu na to, że jest pewne minimum wody, którą musisz wlać, żeby słód był zanurzony w wodzie. Wciąż eksperymentuje z tym sprzętem, więc taki twardych wniosków jeszcze nie mam. Jak już dojdę do perfekcji to napiszę jakiś grubszy post, albo tutaj, albo na fanpage'u.

 

2 godziny temu, Markos227 napisał:

Janek czy warek 169-170 w ogole nie chmieliłeś podczas gotowania ? 

Tak, w ogóle ostatnio w piwach, w których goryczka miałaby być do 30IBU, przestałem chmielić na goryczkę i chmielę tylko na whirpool i na zimno. Wystarcza to na uzyskanie takiej goryczki. Pozwala to wrzucić więcej chmielu na zimno. Pamiętaj, że na odczucie goryczki w piwie nie wpływają tylko rozpuszczone alfakwasy, ale też szorstkość z chmielenia na zimno, kontra słodowa, ciało, poziom odfermentowania etc. Jak wszystko to złożysz do kupy, to okaże się, że chmielenie na goryczkę przy wielu stylach jest zbędne. Oczywiście jeżeli chmielisz na aromat :P W Milk Stoucie nie chmieliłem na aromat, więc wrzuciłem chmiel klasycznie na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#172K Dagobah System (Table Brett Ale) 11,5 Blg


Data: 2018-03-31
Surowce na 23L:

  • Pils (Viking) - 3,2kg
  • Płatki Owsiane - 1,2kg
  • Pszeniczny (Viking) - 1kg

Drożdże: 11,5L - B. Clauseni + B. Bruxelensis | 11,5L - Brett Saison Blend

 

Zacieranie 22L 

  • 68°C - 45m
  • 72°C - 35m

Gotowanie 70min:

  • Whirpool - 40g Nelson Sauvin

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22,5

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 15°-22°
  • Cicha: 7 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Piwo fermentuje w dwóch oddzielnych słojach, ponieważ chcę zebrać oddzielnie gęstwy, natomiast na cichą je zblenduje, dodam czarnych porzeczek i lactobacillusów i odstawie na miesiąc. Zamierzam je wystawić na I Festiwalu Piwowarów Domowych w połowie czerwca.
  • Brett Saisony wystartowały dopiero po około 40h, ale było ich mniej. Wiaderko na Clauseni i Brux, wystartowało szybciej niż 12 godzin. Po 5 dniach fermentacji obydwa wiaderka wyraźnie zwolniły. 
  • 25.04 - Przelane na cichą. Clauseni i Brux zeszły do 0blg, brett blend do 2blg. Dodałem 1,2kg Malin do jednego i 1,2kg Czarnej Porzeczki do drugiego i dosypałem Lacto.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#173 Utinni! (Quadrupel) 21,2 Blg


Data: 2018-03-31
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 4,5kg
  • Żytni - 0,5kg
  • Specjal B - 0,35kg
  • Abbey - 0,25kg

Drożdże: WLP066 London Fog'ów i Saison Blend II z The Yeast Bay

 

Zacieranie 18,5L 

  • 63°C - 60m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 120min:

  • 60' - 20g Iunga

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 21,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11,5

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 18 dni - 15°-22°
  • Cicha: 18 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 05.04 - Fermentacja wyraźnie zwolniła 5 dnia, zostawie jeszcze 2 dni w piwnicy a potem przeniosę do mieszkania do wyższej temperatury.
  • 20.04 - Wsadziłem morde i zmierzyłem blg - 2,5. Pewnie niżej już nie zejdzie, więc w sumie można byłoby je przelewać na cichą, ale dam piwu jeszcze parę dni, żeby drożdże choć trochę po sobie posprzątały. Nie wiem czemu kolejny raz to zrobiłem i zadałem drożdże saisonowe do Quadrupla, znowu skończyło się zbyt wytrawnym i pustym trunkiem, w dodatku z jakimś dziwnym jabcolem w aromacie. Porażka kolejny raz.
  • 28.04 - Przelane na cichą, blg bez zmian. Jabcol trochę zszedł, ale w smaku mocno alkoholowe. Dodałem 50g mocno opiekanych amerykańskich płatków dębowych.
  • 03.06 - piwo zaczęło się układać, ale Quadrupla to by z tego nie było :) Zadałem zatem bretty ;) 40ml blendu Clauseni i Bruxa.
  • 28.07 - Rozlane do butelek. Wpływu brettów nie czułem, ułożył się natomiast alkohol nieco, choć wciąż jest za mocno. Piwo przypomina cukierki kukułki, jak alko się jeszcze bardziej ułoży, to będzie nawet niezłe.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#174 Lando (Doppelbock) 21,2 Blg


Data: 2018-03-31
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 4,5kg
  • Żytni - 0,5kg
  • Specjal B - 0,35kg
  • Abbey - 0,25kg

Drożdże: Munich Lager (Wyeast)

 

Zacieranie 18,5L 

  • 63°C - 60m
  • 72°C - 60m

Gotowanie 120min:

  • 60' - 20g Iunga

Dodatki na cichą:

  • ??

OG: 21,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11,5

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 28 dni - 15°-22°
  • Cicha: 14 dni - 15°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 28.04 - Przelane na cichą przy 5,7blg, bez przerwy diacetylowej.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#175K Cloud City (Rauchbier) 14,5 Blg

 

Nauczony doświadczeniem poprzedniej warki Rauchbiera, która była bardzo dobra, ale zbyt jednowymiarowa, postanowiłem nieco zmodyfikować recepturę.

Zasyp: Zostaję przy prawie 75% wędzonego Steinbacha, bo daje bardzo fajne kiełbasiane aromaty, ale do tego dodaję całkiem sporo Monachijskiego II, na kolor, na słodycz i na chlebowość. Do tego na pełnię ostatnio fajnie sprawdza mi się odrobina Żytniego, więc i tu ląduje 8%, żeby piwo wydawało się pełne. Ma być kiełbasa w płynie.

Chmielenie: Oczywiście tylko na goryczkę i to nie dużo, według kalkulatora 20-25IBU, powinno wystarczyć

Fermentacja: Nie mam za dużo czasu, więc będę szybciej podnosił temperaturę, ewentualne niskie estry powinny i tak być przykryte przez wędzonkę. Piwo musi być gotowe za około miesiąc.

Drożdże: Nie wyobrażam sobie innego wyboru niż Munich Lager, a że akurat taką mam gęstwę, to znacznie ułatwia sprawę.


Data: 2018-04-12
Surowce na 11L:

  • Wędzony Steinbach - 2,8kg (73,7%)
  • Monachijski II - 0,7kg (18,4%)
  • Żytni - 0,3kg (7,9%)

Drożdże: Munich Lager (Wyeast) - gęstwa ok. 100ml

 

Zacieranie 18L (wysładzanie 2L)

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 12g Iunga

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 14,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 8°-12°
  • Cicha: 7 dni - 16°-2°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.04 - Przelane na cichą, 3,5blg. Brak Diacetylu, więc nie przenosilem do wyższej temperatury, po prostu wrzuciłem do 4 stopni do lodówki.
  • 05.05 - Przelane do butelek. Mega oscypek w aromacie, w smaku dużo bardziej zbalansowane. Piwo na podium konkursowe moim zdaniem, jeżeli nie wyjdą estry na refermentacji. Munich Lagery to świetne drożdże i basta.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#176 The Dark Alley of Mos Espa (British Brown Ale) 12,2 Blg

 

Powtarzam zwycięską warkę z Pomorskiego konkursu z zeszłego roku, ale tym razem na potrzeby konkursu Beergoskiego, dodam kawy. Robię około 10 litrów, po burzliwej podzielę na dwa wiaderka 5 litrowe. Do jednego dodam kawę w ziarnach na tydzień, do drugiego wleje espresso.


Data: 2018-04-15
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 2kg 
  • Brown - 0,5kg
  • Special W - 0,1kg

Drożdże: WLP002 - gęstwa, ok 80ml

Zacieranie 9L

  • 66°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 12g Iunga

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12,2°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 12,5

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 8 dni - 18°-21°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 26.04 - Przelane na cichą i podzielone na dwie części. Do 5L dodane 50g kawy w ziarnach.
  • 06.05 - Rozlałem do butelek wersję bez kawy, dodając przy rozlewie 7x Risretto na 6,5L piwa. Chyba nieco za mało, bo w aromacie piwo jest mało kawowe, głównie owocowe. W smaku jest już więcej kawy, ale raczej nie spodziewałbym się wysokiego miejsca w tej kategorii.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#177K Luke Skywalker (Desitka) 10 Blg

 

Zatarłem słodu na w sumie 24 litry brzeczki o ekstrakcie 12 blg. Powstały trzy piwa, które jednak numeruje oddzielnie, bo będą się od siebie diametralnie różniły i łatwiej będzie mi operować numerami.


Data: 2018-04-15
Surowce na 24L:

  • Pils - 3,7kg
  • Pale Ale - 0,8kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Płatki Owsiane - 0,6kg

Drożdże: FM30 - gęstwa około 100ml, z browaru BeerLab.

Zacieranie 21L

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 30g Saaz
  • 15' - 20g Saaz, 15g Lubelski
  • 0' - 50g Saaz, 5g Lubelski

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 10°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 9,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 8°-12°
  • Przerwa Diacetylowa: 2 dni - 16°
  • Cicha: 5 dni - 12°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Dolałem 1,5 litra wody o temperaturze 0 stopni, żeby szybciej schłodzić i obniżyć ekstrakt do 10 plato.
  • 28.04 - zniesione do piwnicy do 16 stopni na przerwę diacetylową.
  • 01.05 - przelane na cichą.
  • 06.05 - przelane do butelek. Ogólnie jest ok, choć mam wrażenie delikatnej piwniczności, myślę, że to może być efekt złego przetrzymywania słodu.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#178K Gungans Sparkling Ale (Australian Sparkling Ale) 12 Blg

 

Drożdże: WLP 002 - Gęstwa około 100ml.

 

Dodatki na cichą:

  • Rodzynki, Średnio-opiekane płatki dębowe amerykańskie

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 8L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 9 dni - 18°-20°
  • Cicha: 14 dni - 20°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.04 - Kilka dni wcześniej przelane na cichą, dodane 300g rodzynek i 25g płatków dębowych.
  • 06.05 - Przelane do butelek. Nagazowałem na 2.8vol, mam nadzieję, że butelki wytrzymają. W aromacie i smaku moim zdaniem drewno połączone z winnymi klimatami, mi nie smakuje, ale absolutnie nikt nie wie jak to powinno smakować, więc liczę, że sędziowie będą myśleć, że właśnie tak ;)
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#179K Jawa (Single Trappist) 12 Blg

 

Drożdże: FM27/FM28 - Litrowy Starter 3 dniowy z przeterminowanych prawie 3 miesiące fiolek. Zadany cały.

 

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 9L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 9 dni - 18°-20°
  • Cicha: 14 dni - 20°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 20.04 - Wniosłem piwo do mieszkania do około 22 stopni na dofermentowanie. Mając zdezynfekowaną łyżkę, zrobiłem pomiar - 3blg. Pewnie jeszcze odrobinę doje i posprząta diacetyl, ale zapowiada się fantastyczne piwo. W ogóle wydaje się to być świetnym niezobowiązującym stylem :)
  • 28.04 - Przelane na cichą przy 2,5blg, diaceltylu brak, jest za to lekki jabcol.
  • 06.05 - Przelane do butelek, jabłka chyba nie było, więc możliwe, że wcześniej pomyliłem Estry z Aldehydem i po prostu się wziął i zredukował ;)
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 15.04.2018 o 07:28, Szalas85 napisał:

Zacieranie 9L

 Zacierałeś w  klarsteinie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, DonBeer napisał:

 Zacierałeś w  klarsteinie?

Nie, ta warka akurat była w garze. Nie da sie w 9L zacierać w Klarsteinie. Minimum to 15L. Natomiast takie małe warki z niskim ekstraktem, lepiej zacierać w większej ilości wody, bez wysładzania, ponieważ przez niskie złoże filtracyjne, woda do wysładzania przepływa bardzo szybko i raczej nie wiele wypłukuje, co skutkuje niższą wydajnością.

Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Markos227 napisał:

Jaki stosunek wody do słodu zalecasz ?

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
 

Nie da się tego twardo określić, jest kilka zmiennych, które na to wpływają:

- Wielkość zasypu

- Wielkość warki

- Długość używanej rurki

 

6 litrów wchodzi pod sito, czyli ta ilość nie sięga w ogóle do zasypu. Do 3 kg zasypu, można skorzystać teoretycznie z krótszej rurki i wlać tyle wody, żeby była dobra cyrkulacja, ale nie podam dokładnej ilości, bo nie zapisałem tego ostatnio. Natomiast przy zasypach poniżej 4,5kg, moim zdaniem lepiej zrobić zacieranie bez wysładzania. Najlepiej zrobić recepturę w jakimś programie i do zacierania nalać sumę wody do zacierania i wysładzania, którą wyrzuca program. Dlaczego? Ano dlatego, że nie ma możliwości regulacji szybkości wysładzania, a w Klarsteinie przy niskim złożu, przebiega ono zbyt szybko, więc woda nie wypłukuje cukrów, które zostały po zacieraniu. W ogóle nie ma dużej różnicy w wydajności, pomiędzy zacieraniem bez wysładzania i z wysładzaniem, więc wygodniej jest robić to bez wysładzania, wtedy kiedy się da. Trzeba jednak pamiętać, że jak nalejemy za dużo wody, to cyrkulacja wody będzie kiepska i brzeczka do gotowania będzie mętna. Można wszystkie męty zbić Whirfloockiem, natomiast to z kolei utrudni filtrację brzeczki po gotowaniu, bo osadów będzie więcej.

 

Temat rzeka, jak skończy się gonitwa konkursowa, to w końcu to spiszę i opublikuje jakiś poradnik, albo nagramy filmik z tutorialem na kanał Alchemia - Podcast o Piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Szalas85 napisał:

Nie, ta warka akurat była w garze. Nie da sie w 9L zacierać w Klarsteinie. Minimum to 15L. Natomiast takie małe warki z niskim ekstraktem, lepiej zacierać w większej ilości wody, bez wysładzania, ponieważ przez niskie złoże filtracyjne, woda do wysładzania przepływa bardzo szybko i raczej nie wiele wypłukuje, co skutkuje niższą wydajnością.

Janek pisaliśmy już o tym minimum 15l, myslałem ze sprawdziłeś przy mniejszym ilości wody dlatego pytałem ;)

 

6 godzin temu, Szalas85 napisał:

Do 3 kg zasypu, można skorzystać teoretycznie z krótszej rurki i wlać tyle wody, żeby była dobra cyrkulacja

 2 razy na krótszej rurce filtracja mi stanęła i nie mogłem wyciągnąć górnego sita bo było przykryte gorącą brzeczką, poczekałem aż przeciurka i dopiero wtedy naciąłem młóto.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#180K Jawas Pale Ale (Belgian Pale Ale) 11,5 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-04-18
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 2,4kg
  • Abbey - 0,4kg
  • Cookie - 0,4kg

Drożdże: FM26 - Belgijskie Pagórki - litrowy starter - 2 doby na mieszadle

Zacieranie 19L (brak wysładzania)

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 10g Iunga
  • 30' - 12g Lubelski

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 11,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 18°-23°
  • Cicha: 5 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Zrobiłem warkę bez wysładzania i wyszło 12 litrów + 2litry strat, brzeczki o ekstrakcie 11,5 plato. Gdyby był litr mniej, pewnie byłoby zakładane 12,5, także nie widzę dużej różnicy w wydajności. Mniejsze warki będę robił w ten sposób.
  • 28.04 - Przelane na cichą przy 2,5blg. Trochę za bardzo jabłkowe, jednak przeterminowane drożdże to nie był dobry pomysł. Reszta ok, dobry balans między fenolami i estrami.
  • 05.05 - Przelane do butelek. Jabcola już nie ma, natomiast jest zdecydowanie za dużo banana, poza tym spoko piwo.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#181K Rancors Rage (Session IPA) 12 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-04-22
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 4kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Płatki Owsiane - 0,6kg

Drożdże: 11L - WLP002, 11L - skrzyżowane WLP644 i Conany

Zacieranie 25L (wysładzanie 10L)

  • 64°C - 40m
  • 72°C - 40m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 25g Iunga
  • Hopstand 77-70 - 40g Galaxy, 40g Nelson, 40g Mosaic

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 16°-22°
  • Cicha: 3 dni - 16°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Piwo podzielone na pół, do jednego wiadra zadane WLP002, a do drugiego eksperymentalne drożdże - skrzyżowane WLP644 i Conany.
  • 29.04 - Wersja na fińskich drożdżach przelana na cichą. Piwo mętne pomimo użycia whirfloca, ale przyjemnie zmętnione, a nie błotniste. Lekko piekące, nie wiem czy od drożdży czy od goryczki.
  • 01.05 - Przelana na cichą wersja na WLP002, bardzo klarowna, dużo mocniej słodowa. Nachmieliłem obydwie wersje na zimno.
    WLP002 - po 25g Centenniala i SImcoe
    F1 - 40g Galaxy i po 10g Mosaic i Nelson Sauvin
  • 05.05 - Obydwie wersje po dobie w lodówce rozlane do butelek. Dużo ładniejszy aromat z F1, natomiast brak ciała i trochę zbyt ostra i pikantna goryczka powoduje, że na konkurs wyślę wersję na WLP002.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

#182K Rye'Rytas (Rye IPA) 15 Blg

 

Do uzupełnienia.


Data: 2018-04-29
Surowce na 11L:

  • Pale Ale - 3kg
  • Żytni - 1,3kg
  • Pszeniczny - 0,2kg

Drożdże: 11L - skrzyżowane WLP644 i Conany

Zacieranie 20L (wysładzanie 10L)

  • 64°C - 60m
  • 72°C - 20m

Gotowanie 70min:

  • 60' - 20g Iunga
  • Hopstand 72-67 - po 35g Citra i Amarillo + 9g Iunga

Dodatki na cichą:

  • 35g Citra i 35g Amarillo

OG: 15°Blg
FG: 3,5°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 16°-22°
  • Cicha: 7 dni - 16°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 13.05 - Przelane na cichą. Jak otworzyłem wieko to buchnęło Heksanianem i Aldehydem, ale na szczęście jak trochę postał otwarty fermentor, to zniknęły złe rzeczy i wyszedł tropikalny aromat. Bez szału, poprawne po prostu. Nachmielę dzień po przelaniu i w czwartek puszczę w butelki.
  • 15.05 - Wrzuciłem chmiel na zimno: 35g Citra i 35g Amarillo.
Edited by Szalas85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...