Skocz do zawartości

Alderaan Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

#208 Dagobah System (American Wild Saison) ~ 13,5 Blg


Data: 2018-12-16
Surowce na 12L:

  • Pils - 2,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,5kg
  • Płatki Pszenne - 0,5kg

Drożdże: Brett Saison Blend II (The Yeast Bay) - dwustopniowy starer. Najpier 300ml, po dobie dodane 700ml. W sumie 4 doby.

Zacieranie 12,5L + 4L (wysładzanie)

  • 67°C - 40min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 50g Nelson Sauvin - Hopstand

Dodatki na cichą:

  • Nelson + Hallertau Blanc

OG: 13,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 11L

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 2 miesiące - 18°-23°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Szybki start fermentacji po około 20h.
  • 28.01 - dodałem chmiel na zimno, baza pachniała bardzo fajnie. 50g Nelsona i 30g Hallertau Blanc.
  • 31.01 - piwo trafiło do lodówki na Cold Crash.
  • 4.02 - przelane do butelek.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Fenris napisał:

kurde to czegoś nie kapuję. Jak masz w sumie 16,5l wody 4l idzie Ci w eter coś zostaję z chmielinami i osadem, i część zostaje w młócie. To jakim cudem wychodzi 11l piwa ?? Beersmith do takiego zasypu podaje prawie 22l wody. ?

Coś pewnie źle zanotowałem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#209 Kylo Ren (Flanders Red Ale z Owocami) ~ 13,7 Blg


Data: 2018-12-29
Surowce na 21L:

  • Pils - 3,5kg
  • Monachijski Barke (Weyermann) -  1,5kg
  • Pszeniczny - 0,5kg
  • Special B - 0,4kg

Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare - Litrowy starter 17 dób, wcześniej 30h puchła paczka. Starter nie mieszany z ekstraktu suchego.

Zacieranie 26L + 6L (wysładzanie)

  • 67°C - 45min
  • 72°C - 45min

Gotowanie 65min

  • 30g Fuggles - Na wyłączony palnik

Dodatki na cichą:

  • 3kg Czarnej Porzeczki, Płatki Dębowe Mocno 

OG: 13,7°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 21L

 

Fermentacja:

  • Fermentacja 1: 3 miesiące - 18°-21°
  • Fermentacja 2: 3 miesiące - 18°-24° - z dodatkami

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
  • Piwo wyszło o ton za ciemne, za dużo Special B. 
  • Drożdże zadane w temperaturze 23 stopni i zniesione do piwnicy, gdzie temperatura otoczenia to około 18 stopni.
  • Drożdże bardzo szybko ruszyły. Po 20h od zadania, burzliwie fermentowały w okolicach 20,5 stopnia. 
  • 13.01 - Wcześniej piwo fermentowało w szklanym słoju i plastikowym wiadrze. Teraz dopełniłem pod korek słój i pozostałe 5 litrów przelałem do szklanego balona. Odfermentowane do 4blg. Charakter piwa belgijskiego, z naciskiem na słód Special B i delikatną dzikością w tle. Kojarzyło się ogólnie z winem.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Szalas85 napisał:

W celu rozruszania drożdży i ich namnożenia?! 

Pytam, bo producent tego nie zaleca, ponieważ zaburza to proporcje organizmów znajdujących się w mieszance. Ciekawe co z tego wyjdzie. Podobno piwo na gęstwie z np. Wyeast 3278 jest kwaśniejsze. Nigdy nie próbowałem, ani startera, ani używania gęstwy, ciekawe co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, MistrzSuspensu napisał:

Pytam, bo producent tego nie zaleca, ponieważ zaburza to proporcje organizmów znajdujących się w mieszance. Ciekawe co z tego wyjdzie. Podobno piwo na gęstwie z np. Wyeast 3278 jest kwaśniejsze. Nigdy nie próbowałem, ani startera, ani używania gęstwy, ciekawe co wyjdzie.

 

Ale czym się różni fermentacja w litrowej brzeczce od 20 litrowej? Miałoby to znaczenie przy mieszadle, bo wtedy drożdże namnażają się szybciej niż pozostałe organizmy, a tak nie ma to znaczenia. Wszyscy "wielcy" (np. Andrzej Miller, Czesław) polskiego piwowarstwa domowego zalecają fermentować lambici z niemieszanego starteru. Te mieszanki są przystosowane do fermentacji brzeczki od początku do końca, nie ma potrzeby wcześniej fermentować "normalnym" szczepem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#210 Baby Rancor (Milkshake IPA) ~ 14,5 Blg


Data: 2019-01-01
Surowce na 15L:

  • Pils - 3,3kg
  • Płatki Owsiane - 1kg
  • Laktoza 300g - Dodana po odlaniu 5 litrów niechmielonej brzeczki do lambica.

Drożdże: Hazy Daze - ok 75ml gęstwy.

Zacieranie 19L + 4L (wysładzanie)

  • 67°C - 40min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 30g Mosaic - na hopstand po uprzednim zlaniu 5L do lambica.

Dodatki na cichą:

  • 2L soku Ananasowego + 90g Sorachi Ace

OG: 14,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 10L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 19°-21°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
  • Zadałem drożdże wbrew wszelkim zasadom :P Temperatura drożdży 10 stopni, brzeczki 23, piwo zniesione do piwnicy 16 stopni.
  • Wyszło 2,5blg z laktozy
  • Około 0,7L strat.
  • 5L przed chmieleniem i przed dodatkiem laktozy zlane do lambica.
  • Szybki start po 6h. Po 18h temperatura fermentacji ustaliła się na 17,5 stopni. 
  • 08.01 - Rano dodane 30g Sorachi Ace 2017
  • 13.01 - Przelane na cichą przy 3,7blg
  • 14.01 - Dolane 2L soku ananasowego NFC marki Auchan.
  • 16.01 - Dodałem 60g Sorachi Ace
  • 20.01 - Przeniosłem piwo do lodówki na Cold Crash
  • 23.01 - Przelałem do butelek, refermentacja przez dodanie 400ml soku (48g cukru).
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#211 Dagobah System (Alderaambic) ~ 12 Blg


Data: 2019-01-16
Surowce na 24L:

  • Pils - 4kg
  • Pszniczny - 1kg
  • Płatki Owsiane - 1kg

Drożdże: Podział na dwa wiaderka. W jednym zadana gęstwa rozruszana na starterze po warkach #134 i #135. W drugim litrowy starter z Melange Blend od The Yeast Bay.

Zacieranie 24L + 8L (wysładzanie)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 30g Fuggles - Na wyłączony palnik

Dodatki na cichą:

  • Owoce

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 2x12L

 

Fermentacja:

  • Fermentacja 1: 9 miesięcy - 18°-24°
  • Fermentacja 2: 9 miesiące - 18°-24° - z dodatkami

Uwagi:

  • Czas pracy 4,5h
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, DonBeer napisał:

Jaka masz opinie o Nelson Sauvin?? jak najlepiej użyć ten chmiel?

 

Ostatnimi czasy mój ulubiony chmiel. Warka numer #204, single hop dostała się do finału Kuźni Piwowarów. Osobiście lubie go nawet solo, ale daje sporo aromatów naftowych, więc dla niektórych może to być nie do zniesienia. Odpowiadając na pytanie... jeżeli wrzucisz na koniec gotowania, lub na hopstand, dostaniesz sporo słodkich, ciepłych i tropikalnych aromatów w stylu mango i stosunkowo mało nafty (choć wciąż więcej niż przy mosaicu czy equinoxie). Na zimno daje więcej nafty, sporo mango i trochę białych owoców, brzoskwiń, trochę skojarzeń z białym winem. Dobrze jest go sparować z czymś co przyćmi trochę tą nafte i wpasuje się w tropikalny klimat, czyli Citra, Galaxy, Enigma. Myślę też, że pozostałe chmiele z Nowej Zelandii mogą fajnie z nim grać, ale osobiście nie próbowałem jeszcze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.10.2018 o 09:32, Szalas85 napisał:

#200K Wampa (Brut IPA) 12,5 Blg

  • 22.10 - Przelane na cichą przy 2blg. Dodałem 2ml glukoamylazy na cichą i chmiel.

Jak zeszło na cichej po dodaniu tego enzymu?

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#212 Rathar (New England Pale Ale) ~ 12,5 Blg


Data: 2019-02-02
Surowce na 10L:

  • Pils - 2,25kg
  • Pszeniczny - 0,75kg
  • Płatki Owsiane - 0,5kg

Drożdże: WLP644 - dobowy starter

Zacieranie 16L (bez wysładzania)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 50g Nelson Sauvin - na hopstand.

Dodatki na cichą:

  • chmiel

OG: 12,5°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 10,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 10 dni - 17°-25°
  • Cicha: 7 dni - 18°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 13.02 - wieczorem przelane na cichą przy 1,5blg.
  • Chmielony na zimno - 30g Vic Secret i 30g Galaxy.
  • 28.02 - Rozlany do butelek.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#213 Dagobah System (Brett Saison) ~ 12,5 Blg


Data: 2019-02-02
Surowce na 9,5L:

  • Pils - 2,25kg
  • Pszeniczny - 0,75kg
  • Płatki Owsiane - 0,5kg

Drożdże: Brett Saison Blend II (The Yeast Bay) - gęstwa 200ml

Zacieranie 16L (bez wysładzania)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 50g Nelson Sauvin - na hopstand.

Dodatki na cichą:

  • 80g Nelson Sauvin

OG: 12,5°Blg
FG: 0°Blg
Objętość: 9,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 23°-24°
  • Cicha: 21 dni - 16°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.02 - Przelany na cichą przy 0blg. Dodałem 80g Nelson Sauvin.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#214 Dagobah System (Brett Ale) ~ 12 Blg


Data: 2019-02-02
Surowce na 8,5L:

  • Pils - 2,5kg
  • Płatki Owsiane - 0,2kg
  • Płatki Pszenne - 0,2kg

Drożdże: Amalgamation I (The Yeast Bay) - gęstwa 150ml

Zacieranie 14L (bez wysładzania)

  • 67°-76°C - 120min

Gotowanie 60min

  • 50g Mosaic - na hopstand.

Dodatki na cichą:

  • Po 30g Mosaica i Galaxy

OG: 12°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 8,5L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 21 dni - 23°-24°
  • Cicha: 21 dni - 16°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • 28.02 - Poszło na cichą przy 0,5blg. Dodałem po 30g Mosaica i Galaxy.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#215 Emperor (Imperial IPA) ~ 18,5 Blg


Data: 2019-03-01
Surowce na 10L:

  • Pils - 2,8kg
  • Pszeniczny - 2,6kg
  • Płatki Owsiane - 0,4kg

Drożdże: WLP644 - gęstwa 150ml

Zacieranie 18L (wysładzanie 2L)

  • 69°C - 60min
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 50g Nelson Sauvin - na hopstand.

Dodatki na cichą:

  • 60g Galaxy / 30g Vic. Secret

OG: 18,5°Blg
FG: 2,7°Blg
Objętość: 10L

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 14 dni - 20°-26°
  • Cicha: 14 dni - 22°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 4h
  • Pierwsze dwie doby w piwnicy w temperaturze otoczenia 17 stopni. Potem przeniesione do mieszkania, gdzie panuje około 21-22 stopnie.
  • 16.03 - Przelane na cichą z dodatkiem 60g Galaxy i 30g Vic Secret. Zeszło do 2,7blg.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

#216 Obi Wan Kenobi (You're My Only Hop) ~ 13 Blg


Data: 2019-03-17
Surowce na 22L:

  • Owsiany (Fawcett) - 5kg
  • Pszeniczny - 3kg

Drożdże: 11L - WLP644 - gęstwa 150ml / 11L - Hazy Daze (The Yeast Bay) dobowy, litrowy starer.

Zacieranie 24L (wysładzanie 12L)

  • 67°C - 60min
  • 72°C - 60min

Gotowanie 90min

  • 50g Sabro - na hopstand.

Dodatki na cichą:

  • po 75g Sabro na wiadro

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 2x11L

Wydajność wg. Brewness: ??%

 

Fermentacja:

  • Burzliwa: 11 dni - 17°-24°
  • Cicha: 10 dni - 23°-4°

Uwagi:

  • Czas pracy 5,5h
  • Słód owsiany zmielony na mąkę, łuska została cała. Dosypałem też łuski ryżowej, więcej niż zwykle, może nawet 200g. Filtracja bez problemu, nawet zbyt szybkie wysładzanie. Do zacieru dodane 3ml kwasu mlekowego, woda do wysładzania zakwaszona 2ml kwasu mlekowego. Po filtracji w garze było 29,5L brzeczki. Odebrałem 23 litry brzeczki o ekstrakcie 13plato, 2,5L strat.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Szalas85 napisał:

Data: 2019-03-17
Surowce na 22L:

  • Owsiany (Fawcett) - 5kg
  • Pszeniczny - 3kg

 

8kg zasypu i tylko 22l 13blg? Nie walnąłeś się tu gdzieś przy przepisywaniu? Czy ten owsiany tak ma?

A w ogóle to szacun za zasyp. :) :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Stasiek napisał:

8kg zasypu i tylko 22l 13blg? Nie walnąłeś się tu gdzieś przy przepisywaniu? Czy ten owsiany tak ma?

A w ogóle to szacun za zasyp. :)?

 

Nie walnąłem się, miałem jakąś tragiczną wydajność i do końca nie wiem z czego to wynika. Częściowo taka specyfika Klarsteina, że wydajność jest niższa, ale tutaj doszedłem do ekstremalnej sytuacji. Zamierzam przy następnym warzeniu zrobić dwie równoległe warki z takim samym zasypem po 6kg Pilsa. Jeden w Klarsteinie drugi w normalnym garnku i zobacze jakie są różnice i gdzie tkwi problem. Bo z gorszą wydajnością borykam się od jakiegoś czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Szalas85 napisał:

 

Nie walnąłem się, miałem jakąś tragiczną wydajność i do końca nie wiem z czego to wynika. Częściowo taka specyfika Klarsteina, że wydajność jest niższa, ale tutaj doszedłem do ekstremalnej sytuacji. Zamierzam przy następnym warzeniu zrobić dwie równoległe warki z takim samym zasypem po 6kg Pilsa. Jeden w Klarsteinie drugi w normalnym garnku i zobacze jakie są różnice i gdzie tkwi problem. Bo z gorszą wydajnością borykam się od jakiegoś czasu. 

Co prawda dysponuję BrewMonkiem, ale to chyba to samo. Ja poprawiłem wydajność poprzez spuszczenie brzeczki przedniej do wiadra, następnie zalewam wodą do wysładzania młóto i tak cyrkuluję 30min do 1h. Mam przez to stałą wydajność od dłuższego czasu i do tego normalną. Siada dopiero przy gęstym zacierze, ale jest przynajmniej stała i da się przewidzieć ekstrakt brzeczki nastawnej. Niestety ale wysładzanie przy wyciągniętym koszu sprawia, że wydajność jest nie do przewidzenia. Raz wysładza szybciej, raz wolniej, albo się zatka, albo przeleci bez oporu przez złoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

też mam problem wydajnością ale nie mam tak kiepskiej jak u Cb. W podobnej objętościowo  warce z 4,4kg słodu dostałem 21L o  ekstrakcie 13°Blg. Przy normalnej warce mogę zakręcić sie między 60-65%, przy małych 10-12L norma to 55-60. Pomogło zakwaszanie brzeczki i wody do wysładzania. Przy ciemnym piwie wydajność jest większa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.