Jump to content
Quentin

Metryczki z konkursów piw domowych

Recommended Posts

Wydzielono z tematu dotyczącego XII KPD w Żywcu.

 

 

Dostałem metryczkę za RIS-a . Niestety metryczki piw niefinałowych są skrócone i bez oceny co mnie mocno zawiodło :( Rozumiem jednak , że to z powodu ilości zgłoszeń . Zostały mi wskazane dwie wady : aldehyd octowy i gryzący alkohol ale , że piwo w stylu . Następny będzie lepszy :)

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem metryczkę za RIS-a . Niestety metryczki piw niefinałowych są skrócone i bez oceny co mnie mocno zawiodło :( Rozumiem jednak , że to z powodu ilości zgłoszeń . Zostały mi wskazane dwie wady : aldehyd octowy i gryzący alkohol ale , że piwo w stylu . Następny będzie lepszy :)

 

Na każdym konkursie piwa odrzucone w eliminacjach otrzymują jedynie skróconą metryczkę z wyszczególnieniem wad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem metryczkę za RIS-a . Niestety metryczki piw niefinałowych są skrócone i bez oceny co mnie mocno zawiodło :( Rozumiem jednak , że to z powodu ilości zgłoszeń . Zostały mi wskazane dwie wady : aldehyd octowy i gryzący alkohol ale , że piwo w stylu . Następny będzie lepszy :)

 

Na każdym konkursie piwa odrzucone w eliminacjach otrzymują jedynie skróconą metryczkę z wyszczególnieniem wad.

 

No właśnie wiem i martwi mnie to trochę , bo jeśli w kategorii było ponad 100 piw to myślę , że odpadło kilka naprawdę dobrych i nawet właściciel o tym nie wie ( nie myślę o sobie ale o tych co byli blisko finału ) Cóż ... Jest na to sposób - robić piwa doskonałe ;)

 

Po za tym każdy chciał by wiedzieć czy nie wszedł do finału z piwem złym , poprawnym czy bardzo dobrym ... Ale ok - rozumiem , że przy tej ilości piw jest to niewykonalne .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykonalne to może by było, tylko potrzeba rąk do pracy. Tych niestety zawsze brakuje, a konkursy coraz bardziej obłożone są.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po za tym każdy chciał by wiedzieć czy nie wszedł do finału z piwem złym , poprawnym czy bardzo dobrym ... Ale ok - rozumiem , że przy tej ilości piw jest to niewykonalne .

 

Dostałem dziś metryczkę z eliminacji CDA. Był na niej dopisek: "Piwo jest ok, ale były lepsze". Także nie jest tak, że odpadając w eliminacjach nie otrzymujesz żadnych informacji. Poza tym z lewej strony arkusza masz przecież tabelkę wad, do której sędziowie wpisują poszczególne błędy. :)

 

 

Oddzielne pytanie do organizatorów konkursu: Czy metryczki z finałów były już rozsyłane? Jak na razie dostałem tylko do tych piw, które odpadły w eliminacjach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chętnie bym się zapoznał z kompletem metryczek wszystkich oceniających moje piwo sędziów. Tylko wtedy ma to jakąś wartość, a komisja zaoszczędza czas, bo wystarczy mieć skaner z funkcją maila. Metryczki zbiorcze są tylko chaotyczną próbą zacierania rozbieżności między oceniającymi. A zacierać to powinniśmy tylko w garnkach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to dziwnie zabrzmi, ale ja mam wrażenie, że otrzymałem metryczkę nie mojego piwa, bo wg mnie opis i powody odrzucenia nijak się mają do rzeczywistości. Powiem więcej - wg opisu to piwo nie powinno dać się w ogóle wypić tylko należałoby je wylać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to dziwnie zabrzmi, ale ja mam wrażenie, że otrzymałem metryczkę nie mojego piwa, bo wg mnie opis i powody odrzucenia nijak się mają do rzeczywistości. Powiem więcej - wg opisu to piwo nie powinno dać się w ogóle wypić tylko należałoby je wylać.

Ja od przewodniczącego komisji KPD dostałem skan zgłoszenia na którym zapisano ten sam numer co na metryczce więc w moim przypadku prawdopodobnie nie doszło do zamiany metryczek tylko zamiany próbek albo butelek.

No chyba, że sędziowie nie byli zbyt kompetentni (tzn. jeśli jedni, raczej bardzo doświadczeni sędziowie stwierdzają że piwo jest stylowe i generalnie nie ma wad a inni odrzucają je na starcie jako niezbalansowane i pełne wad no to chyba coś jest nie halo?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chętnie bym się zapoznał z kompletem metryczek wszystkich oceniających moje piwo sędziów. Tylko wtedy ma to jakąś wartość, a komisja zaoszczędza czas, bo wystarczy mieć skaner z funkcją maila. Metryczki zbiorcze są tylko chaotyczną próbą zacierania rozbieżności między oceniającymi. A zacierać to powinniśmy tylko w garnkach :)

Też o tym kiedyś pisałem.

Ciekawe jak się ma metryczka, że piwo było górnej fermentacji do faktu, że piwo było fermentowane w 9 C. Bardzo mnie to ciekawi.

Jest wiele stylów górnej fermentacji (wg. BJCP) w których nuty estrowe nie są zbyt pożądane, czyli na dolniakach mogą wyjść nawet lepiej (co nawet jest wspomniane w niektórych opisach stylów), z Żywca to spokojnie Grodziskie i Wheata można było tak robić i mogły wyjść całkiem stylowe.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie najbardziej ciekawią 2 opisy z metryczki:

1. piwo jest prawdopodobnie stare lub źle przetrzymywane - dość interesujące ponieważ piwo zostało zabutelkowane 1 dzień przed wysyłką do Żywca: zabutelkowane 29.05, wysłane 30.05, doszło 2.06. Przeleżało cały okres nagazowywania się aż do momentu eliminacji, na których ktoś mi pisze w metryczce takie rzeczy.

2. lekko wyczuwalna nuta chmielowa / wzmocnić chmielenie - w moim przypadku na 20L poszło 280g chmielu. Z tego wynikałoby, że najlepiej to walić 1 łopatę czy też 2 łopaty chmielu albo najlepiej zalewać cały fermentor chmielu 10L piwa.

 

Generalnie metryczka zawierała takie coś:

 

PRZYCZYNY ODRZUCENIA PIWA: piwo jest silnie utlenione (aromat cherry), kwaśne, goryczka mało przyjemna, szczypiąca

WRAŻENIA OGÓLNE: piwo jest zbyt ciężkie i mało przyjemne w smaku, lekko wyczuwalna nuta chmielowa

DODATKOWE UWAGI: piwo jest prawdopodobnie stare lub źle przetrzymywane, wzmocnić chmielenie

 

W sumie takie piwo to chyba można od razu wylać, bo zdatne do picia to nie jest, no ale może ja się nie znam ... w końcu nie jestem wykwalifikowanym i wytrawnym sensorykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze, to może świadczyć o tym, że natleniłeś przy rozlewie i chmieliłeś na zimno piwo, które nie do końca odfermentowało. Możesz też mieć zły schemat chmielenia. Po drugie, na konkursie oceniasz piwo takie jakim je zastajesz. Nie masz pełnych informacji o nim, także niegorączkuj się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie metryczka zawierała takie coś:

PRZYCZYNY ODRZUCENIA PIWA: piwo jest silnie utlenione (aromat cherry),

Ciekawe kto pisał taką metryczkę i jeszcze się mieni ekspertem a nie potrafi odróżnić sherry od wiśni, na co wskazywałby opis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bogi mnie od zawsze uczono, że aromat utlenienia to sherry nie wiśnie tu potwierdzenia:

http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/

http://piwnygaraz.pl/kolejnych-11-zapachow-w-piwie/ pkt 9.

 

Na wszelkich kursach i podręcznikach, których nie chce mi się przytaczać też podają aromat sherry jako utleniony, dotyczy to zazwyczaj ciemnych i mocniejszych piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież, inkryminowany ekspert napisał wyraźnie aromat CHERRY, bo nawet nie wie jak się pisze poprawnie sherry, i tu jest problem, a nie że ktoś uważa, że utlenienie to wiśnie (co raczej jest przecież bzdurą), i na ten błąd-poprawność nazwy zwróciłem uwagę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...