Quentin 22 Posted June 25, 2014 (edited) Wydzielono z tematu dotyczącego XII KPD w Żywcu. Dostałem metryczkę za RIS-a . Niestety metryczki piw niefinałowych są skrócone i bez oceny co mnie mocno zawiodło Rozumiem jednak , że to z powodu ilości zgłoszeń . Zostały mi wskazane dwie wady : aldehyd octowy i gryzący alkohol ale , że piwo w stylu . Następny będzie lepszy Edited July 8, 2014 by dori Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted June 25, 2014 Dostałem metryczkę za RIS-a . Niestety metryczki piw niefinałowych są skrócone i bez oceny co mnie mocno zawiodło Rozumiem jednak , że to z powodu ilości zgłoszeń . Zostały mi wskazane dwie wady : aldehyd octowy i gryzący alkohol ale , że piwo w stylu . Następny będzie lepszy Na każdym konkursie piwa odrzucone w eliminacjach otrzymują jedynie skróconą metryczkę z wyszczególnieniem wad. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted June 26, 2014 Dostałem metryczkę za RIS-a . Niestety metryczki piw niefinałowych są skrócone i bez oceny co mnie mocno zawiodło Rozumiem jednak , że to z powodu ilości zgłoszeń . Zostały mi wskazane dwie wady : aldehyd octowy i gryzący alkohol ale , że piwo w stylu . Następny będzie lepszy Na każdym konkursie piwa odrzucone w eliminacjach otrzymują jedynie skróconą metryczkę z wyszczególnieniem wad. No właśnie wiem i martwi mnie to trochę , bo jeśli w kategorii było ponad 100 piw to myślę , że odpadło kilka naprawdę dobrych i nawet właściciel o tym nie wie ( nie myślę o sobie ale o tych co byli blisko finału ) Cóż ... Jest na to sposób - robić piwa doskonałe Po za tym każdy chciał by wiedzieć czy nie wszedł do finału z piwem złym , poprawnym czy bardzo dobrym ... Ale ok - rozumiem , że przy tej ilości piw jest to niewykonalne . Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted June 26, 2014 Wykonalne to może by było, tylko potrzeba rąk do pracy. Tych niestety zawsze brakuje, a konkursy coraz bardziej obłożone są. 1 amap reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted June 30, 2014 Po za tym każdy chciał by wiedzieć czy nie wszedł do finału z piwem złym , poprawnym czy bardzo dobrym ... Ale ok - rozumiem , że przy tej ilości piw jest to niewykonalne . Dostałem dziś metryczkę z eliminacji CDA. Był na niej dopisek: "Piwo jest ok, ale były lepsze". Także nie jest tak, że odpadając w eliminacjach nie otrzymujesz żadnych informacji. Poza tym z lewej strony arkusza masz przecież tabelkę wad, do której sędziowie wpisują poszczególne błędy. Oddzielne pytanie do organizatorów konkursu: Czy metryczki z finałów były już rozsyłane? Jak na razie dostałem tylko do tych piw, które odpadły w eliminacjach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted June 30, 2014 Jestem ciekaw mojej 7 "grodziskie". Po otrzymaniu uwarzę kolejne i może metryczka pomoże uniknąć wad. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted June 30, 2014 Jestem ciekaw mojej 7 "grodziskie". Po otrzymaniu uwarzę kolejne i może metryczka pomoże uniknąć wad. To pierwsza metryczka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tom Kos 13 Posted June 30, 2014 Rozumiem, że metryczki również przychodzą meilowo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted July 2, 2014 Anteks, pierwszy raz byłem w finale. Wcześniej były 3 próby i niestety. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted July 2, 2014 Anteks, pierwszy raz byłem w finale. Wcześniej były 3 próby i niestety. nie wiem jak w Żywieckich ale z innych niewiele sie dowiesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maryh 112 Posted July 3, 2014 Ja chętnie bym się zapoznał z kompletem metryczek wszystkich oceniających moje piwo sędziów. Tylko wtedy ma to jakąś wartość, a komisja zaoszczędza czas, bo wystarczy mieć skaner z funkcją maila. Metryczki zbiorcze są tylko chaotyczną próbą zacierania rozbieżności między oceniającymi. A zacierać to powinniśmy tylko w garnkach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 297 Posted July 3, 2014 Może to dziwnie zabrzmi, ale ja mam wrażenie, że otrzymałem metryczkę nie mojego piwa, bo wg mnie opis i powody odrzucenia nijak się mają do rzeczywistości. Powiem więcej - wg opisu to piwo nie powinno dać się w ogóle wypić tylko należałoby je wylać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ray 74 Posted July 3, 2014 Może to dziwnie zabrzmi, ale ja mam wrażenie, że otrzymałem metryczkę nie mojego piwa, bo wg mnie opis i powody odrzucenia nijak się mają do rzeczywistości. Powiem więcej - wg opisu to piwo nie powinno dać się w ogóle wypić tylko należałoby je wylać. Ja od przewodniczącego komisji KPD dostałem skan zgłoszenia na którym zapisano ten sam numer co na metryczce więc w moim przypadku prawdopodobnie nie doszło do zamiany metryczek tylko zamiany próbek albo butelek. No chyba, że sędziowie nie byli zbyt kompetentni (tzn. jeśli jedni, raczej bardzo doświadczeni sędziowie stwierdzają że piwo jest stylowe i generalnie nie ma wad a inni odrzucają je na starcie jako niezbalansowane i pełne wad no to chyba coś jest nie halo?). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted July 3, 2014 Ciekawe jak się ma metryczka, że piwo było górnej fermentacji do faktu, że piwo było fermentowane w 9 C. Bardzo mnie to ciekawi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted July 3, 2014 (edited) Ja chętnie bym się zapoznał z kompletem metryczek wszystkich oceniających moje piwo sędziów. Tylko wtedy ma to jakąś wartość, a komisja zaoszczędza czas, bo wystarczy mieć skaner z funkcją maila. Metryczki zbiorcze są tylko chaotyczną próbą zacierania rozbieżności między oceniającymi. A zacierać to powinniśmy tylko w garnkach Też o tym kiedyś pisałem. Ciekawe jak się ma metryczka, że piwo było górnej fermentacji do faktu, że piwo było fermentowane w 9 C. Bardzo mnie to ciekawi. Jest wiele stylów górnej fermentacji (wg. BJCP) w których nuty estrowe nie są zbyt pożądane, czyli na dolniakach mogą wyjść nawet lepiej (co nawet jest wspomniane w niektórych opisach stylów), z Żywca to spokojnie Grodziskie i Wheata można było tak robić i mogły wyjść całkiem stylowe. Edited July 3, 2014 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted July 3, 2014 Ciekawe jak się ma metryczka, że piwo było górnej fermentacji do faktu, że piwo było fermentowane w 9 C. Bardzo mnie to ciekawi. za dużo estrów. 1 Malinowy reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted July 3, 2014 Nie przeczę, że było za dużo estrów, ale komentarz ma się nijak do rzeczywistości. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz 297 Posted July 3, 2014 Mnie najbardziej ciekawią 2 opisy z metryczki: 1. piwo jest prawdopodobnie stare lub źle przetrzymywane - dość interesujące ponieważ piwo zostało zabutelkowane 1 dzień przed wysyłką do Żywca: zabutelkowane 29.05, wysłane 30.05, doszło 2.06. Przeleżało cały okres nagazowywania się aż do momentu eliminacji, na których ktoś mi pisze w metryczce takie rzeczy. 2. lekko wyczuwalna nuta chmielowa / wzmocnić chmielenie - w moim przypadku na 20L poszło 280g chmielu. Z tego wynikałoby, że najlepiej to walić 1 łopatę czy też 2 łopaty chmielu albo najlepiej zalewać cały fermentor chmielu 10L piwa. Generalnie metryczka zawierała takie coś: PRZYCZYNY ODRZUCENIA PIWA: piwo jest silnie utlenione (aromat cherry), kwaśne, goryczka mało przyjemna, szczypiącaWRAŻENIA OGÓLNE: piwo jest zbyt ciężkie i mało przyjemne w smaku, lekko wyczuwalna nuta chmielowa DODATKOWE UWAGI: piwo jest prawdopodobnie stare lub źle przetrzymywane, wzmocnić chmielenie W sumie takie piwo to chyba można od razu wylać, bo zdatne do picia to nie jest, no ale może ja się nie znam ... w końcu nie jestem wykwalifikowanym i wytrawnym sensorykiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MINIAK 11 Posted July 3, 2014 Po pierwsze, to może świadczyć o tym, że natleniłeś przy rozlewie i chmieliłeś na zimno piwo, które nie do końca odfermentowało. Możesz też mieć zły schemat chmielenia. Po drugie, na konkursie oceniasz piwo takie jakim je zastajesz. Nie masz pełnych informacji o nim, także niegorączkuj się. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted July 3, 2014 (edited) Mnie najbardziej ciekawią 2 opisy z metryczki: 1. piwo jest prawdopodobnie stare lub źle przetrzymywane - dość interesujące ponieważ piwo zostało zabutelkowane 1 dzień przed wysyłką do Żywca: zabutelkowane 29.05, wysłane 30.05, doszło 2.06. Przeleżało cały okres nagazowywania się aż do momentu eliminacji, na których ktoś mi pisze w metryczce takie rzeczy. 2. lekko wyczuwalna nuta chmielowa / wzmocnić chmielenie - w moim przypadku na 20L poszło 280g chmielu. Z tego wynikałoby, że najlepiej to walić 1 łopatę czy też 2 łopaty chmielu albo najlepiej zalewać cały fermentor chmielu 10L piwa. Generalnie metryczka zawierała takie coś: PRZYCZYNY ODRZUCENIA PIWA: piwo jest silnie utlenione (aromat cherry), kwaśne, goryczka mało przyjemna, szczypiącaWRAŻENIA OGÓLNE: piwo jest zbyt ciężkie i mało przyjemne w smaku, lekko wyczuwalna nuta chmielowa DODATKOWE UWAGI: piwo jest prawdopodobnie stare lub źle przetrzymywane, wzmocnić chmielenie W sumie takie piwo to chyba można od razu wylać, bo zdatne do picia to nie jest, no ale może ja się nie znam ... w końcu nie jestem wykwalifikowanym i wytrawnym sensorykiem. Hehehe wysyłasz w ślepo piwo które nie wiesz nawet jak smakuje po nagazowaniu? Nie jest nagazowane nagazuje się w trakcie, a nóż GCh będzie... Nie tędy droga na konkursach. Wiesz taką metryczkę nie dostaje się bez powodu, a jak tobie to piwo podchodzi? Ma te zapachy co wskazali sędziowie czy nie? Ogólnie posłałeś młode niedojrzałe piwo i liczysz na finał? I nie przytaczaj tu Dagome że wysłał IIPA nienagazowaną na konkurs, bo on potwierdził swoją klasę i dobry warsztat, a po drugie to totalna bzdura i nie wiem kto i dlaczego takie ploty siał. I jak co roku pretensje o to że piwo było takie i śmakie... Dobre piwo się samo obroni, a wymogi uczestników konkursu co do ocen i tego co ma się znaleźć w metryczkach są ogromne. Po raz kolejny to pokazuje, że wszystkim się nie dogodzi. Na konkursach nie dostaniesz odpadając w przedbiegach rzetelnej oceny tam odrzuca się za małe wady nawet przy obsadzeniach średnio 90 piw na kategorię. Chcesz rzetelną ocenę umów się z sędzią z swojego regionu on ci to oceni dobrze i tyle... a wylewanie żalów takie i podważanie rzetelności konkursu i umiejętności sędziów jest dla mnie śmieszne... Ludzie sobie nie zdają sprawy ile trzeba ćwiczyć żeby takim zostać Edited July 3, 2014 by Undeath 5 alechanted, Cichus, cml and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted July 3, 2014 Generalnie metryczka zawierała takie coś: PRZYCZYNY ODRZUCENIA PIWA: piwo jest silnie utlenione (aromat cherry), Ciekawe kto pisał taką metryczkę i jeszcze się mieni ekspertem a nie potrafi odróżnić sherry od wiśni, na co wskazywałby opis. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted July 3, 2014 Bogi mnie od zawsze uczono, że aromat utlenienia to sherry nie wiśnie tu potwierdzenia: http://www.piwo.org/topic/516-utlenienie-piwa/ http://piwnygaraz.pl/kolejnych-11-zapachow-w-piwie/ pkt 9. Na wszelkich kursach i podręcznikach, których nie chce mi się przytaczać też podają aromat sherry jako utleniony, dotyczy to zazwyczaj ciemnych i mocniejszych piw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted July 3, 2014 Przecież, inkryminowany ekspert napisał wyraźnie aromat CHERRY, bo nawet nie wie jak się pisze poprawnie sherry, i tu jest problem, a nie że ktoś uważa, że utlenienie to wiśnie (co raczej jest przecież bzdurą), i na ten błąd-poprawność nazwy zwróciłem uwagę. Quote Share this post Link to post Share on other sites