Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć takie coś i proszę o ocenę receptury :) Zależy mi na wytrawnym, ciemnym piwie ale bez dużej paloności. Chmielone po amerykańsku :D

 

Słody:

  • pale ale - 4kg
  • pszenica prażona - 400 g
  • biały cukier - 200 g

 

Chmielenie:

  • 60' - 15g Amarillo + 25g Cascade
  • chmielenie whirpoolowe - 10g Amarillo + 25g Cascade
  • na zimno - 25g Amarillo + 25g Citra

 

Drożdże:

  • US-05

 

Planuje ok 20L o ekstrakcie 12 BLG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego zasypu by mi wyszło na pewno więcej niż 12 blg. Chmielenie wygląda ok, ale imho szkoda amerykańców na 60'

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego zasypu i chmielenia wynika ze nie będzie to zbyt dobre piwo. Jakoś mi to nie gra. Już lepiej by było darować sobie i zrobić tylko na pale ale i ewentualnie z cukrem.

 

Ale to tylko moja teoria.

Edytowane przez RobertJ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RobertJ - bo? Co sprawiło, że wyciągnąłeś wniosek, że "to nie gra" i "lepiej by było darować sobie"?

 

PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje...

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może wyjść coś jak Summer Black Ale z Widawy. Tak jak pisze wyvern szkoda amerykańców na goryczkę. Na 60' daj jakiś magnum lub iungę a tego cascade i amarillo przesuń na zimno :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RobertJ - bo? Co sprawiło, że wyciągnąłeś wniosek, że "to nie gra" i "lepiej by było darować sobie"?

 

PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje...

 

Ostatnio się trochę obrazilem na ciemne piwa z amerykańskim chmielem. W dodatek brak karmelowego i cukier pogłębiajacy wytrawnosc, a do tego ten ciemny słód. Dla mnie niepijalne. Ale napisałem. TO TYLKO MOJA TEORIA. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie niepijalne.

 

No to trzeba było tak od razu, a nie twierdzić, że to jakieś "teorie" i zniechęcać azbesta... Przecież zakładającemu wątek nie chodziło o to jakie Ty osobiście masz gusta, tylko o porady odnośnie receptury. To trochę jakby ktoś się pytał o przepis na Rauchbiera, a Ty byś napisał, że to strata czasu bo nie smakują Ci piwa wędzone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi raczej o to ze to hybryda. Ciemne piwo i amerykański chmiel mi nie pasuja. Nie porównujemy tego do klasyków taki jak rauchbiery.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mi nie pasuja

 

To już ustaliliśmy, że Tobie nie pasują. I jak rozumiem nie będą pasować nawet jeśli receptura będzie znakomita i piwo znakomicie uwarzone. Nie wiem więc dlaczego krytykujesz recepturę i to w tak mocny sposób, skoro jedynym jej mankamentem jest fakt, że Tobie akurat takie piwa nie przypadły do gustu i nie potrafisz zrozumieć, że inni mogą takie piwa uwielbiać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale jaka znowu "teoria"? Chyba zupełnie co innego rozumiemy pod pojęciem "teoria".

Jakoś w "nie będzie to zbyt dobre piwo. Jakoś mi to nie gra. Już lepiej by było darować sobie" żadnej teorii dopatrzyć się nie mogę. Co najwyżej wygłoszoną protekcjonalnym tonem, niczym niepopartą krytykę, która nic nie wnosi.

 

Z mojej strony EOT bo chyba się nie zrozumiemy, a tylko zaśmiecamy niepotrzebnie wątek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi raczej o to ze to hybryda. Ciemne piwo i amerykański chmiel mi nie pasuja.

Jest już taki styl, nazywa się American Stout :)

A co do receptury to jak chcesz coś niezbyt mocno palonego to zmniejszyłbym pszenice prażoną do 200-300g i przy takim blg to darowałbym sobie też ten cukier.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej zamiast cukru dodać więcej słodu? I jak dodajesz pszenice? Do zacierania czy pod jego koniec? Wiem że wątek już może być nieaktualny, ale jednak ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×