Jump to content
azbest

Dark Ale

Recommended Posts

Planuję uwarzyć takie coś i proszę o ocenę receptury :) Zależy mi na wytrawnym, ciemnym piwie ale bez dużej paloności. Chmielone po amerykańsku :D

 

Słody:

  • pale ale - 4kg
  • pszenica prażona - 400 g
  • biały cukier - 200 g

 

Chmielenie:

  • 60' - 15g Amarillo + 25g Cascade
  • chmielenie whirpoolowe - 10g Amarillo + 25g Cascade
  • na zimno - 25g Amarillo + 25g Citra

 

Drożdże:

  • US-05

 

Planuje ok 20L o ekstrakcie 12 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego zasypu by mi wyszło na pewno więcej niż 12 blg. Chmielenie wygląda ok, ale imho szkoda amerykańców na 60'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego zasypu i chmielenia wynika ze nie będzie to zbyt dobre piwo. Jakoś mi to nie gra. Już lepiej by było darować sobie i zrobić tylko na pale ale i ewentualnie z cukrem.

 

Ale to tylko moja teoria.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

RobertJ - bo? Co sprawiło, że wyciągnąłeś wniosek, że "to nie gra" i "lepiej by było darować sobie"?

 

PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może wyjść coś jak Summer Black Ale z Widawy. Tak jak pisze wyvern szkoda amerykańców na goryczkę. Na 60' daj jakiś magnum lub iungę a tego cascade i amarillo przesuń na zimno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

RobertJ - bo? Co sprawiło, że wyciągnąłeś wniosek, że "to nie gra" i "lepiej by było darować sobie"?

 

PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje...

 

Ostatnio się trochę obrazilem na ciemne piwa z amerykańskim chmielem. W dodatek brak karmelowego i cukier pogłębiajacy wytrawnosc, a do tego ten ciemny słód. Dla mnie niepijalne. Ale napisałem. TO TYLKO MOJA TEORIA. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie niepijalne.

 

No to trzeba było tak od razu, a nie twierdzić, że to jakieś "teorie" i zniechęcać azbesta... Przecież zakładającemu wątek nie chodziło o to jakie Ty osobiście masz gusta, tylko o porady odnośnie receptury. To trochę jakby ktoś się pytał o przepis na Rauchbiera, a Ty byś napisał, że to strata czasu bo nie smakują Ci piwa wędzone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi raczej o to ze to hybryda. Ciemne piwo i amerykański chmiel mi nie pasuja. Nie porównujemy tego do klasyków taki jak rauchbiery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi nie pasuja

 

To już ustaliliśmy, że Tobie nie pasują. I jak rozumiem nie będą pasować nawet jeśli receptura będzie znakomita i piwo znakomicie uwarzone. Nie wiem więc dlaczego krytykujesz recepturę i to w tak mocny sposób, skoro jedynym jej mankamentem jest fakt, że Tobie akurat takie piwa nie przypadły do gustu i nie potrafisz zrozumieć, że inni mogą takie piwa uwielbiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jaka znowu "teoria"? Chyba zupełnie co innego rozumiemy pod pojęciem "teoria".

Jakoś w "nie będzie to zbyt dobre piwo. Jakoś mi to nie gra. Już lepiej by było darować sobie" żadnej teorii dopatrzyć się nie mogę. Co najwyżej wygłoszoną protekcjonalnym tonem, niczym niepopartą krytykę, która nic nie wnosi.

 

Z mojej strony EOT bo chyba się nie zrozumiemy, a tylko zaśmiecamy niepotrzebnie wątek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi raczej o to ze to hybryda. Ciemne piwo i amerykański chmiel mi nie pasuja.

Jest już taki styl, nazywa się American Stout :)

A co do receptury to jak chcesz coś niezbyt mocno palonego to zmniejszyłbym pszenice prażoną do 200-300g i przy takim blg to darowałbym sobie też ten cukier.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej zamiast cukru dodać więcej słodu? I jak dodajesz pszenice? Do zacierania czy pod jego koniec? Wiem że wątek już może być nieaktualny, ale jednak ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.