Jump to content

Trzecia warka, tym razem APA


Recommended Posts

Wywal:

-monachijski-0,5kg

-carared-0,25kg

-carahell-0,125kg(resztka)

Zamiast daj słód karmelowy jak Scoobby pisze, do 200 g powinno wystarczyć.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Zrób kilka piw a nie jedno .

Guest tomato

Wywal:

-monachijski-0,5kg

-carared-0,25kg

-carahell-0,125kg(resztka)

Zamiast daj słód karmelowy jak Scoobby pisze, do 200 g powinno wystarczyć.

A czym się różni wg Ciebie złe cara red+hell i zamiast tego karmel 150?

Jak ma resztki, to niech zużyje.

Link to post
Share on other sites

Ja bym dal 5-10% karmelowych np 300g karmelowy 170 EBC. Monachijski tez moze zostac, pasuje jak najbardziej. APA jest bardziej slodowe I mniej chmielowe niz IPA.

 

Scooby, to kwestia podejścia. Wg BJCP APA powinna wyglądać tak:

Low to moderately high clean malt character supports the hop presentation, and may optionally show small amounts of specialty malt character (bready, toasty, biscuity). The balance is typically towards the late hops and bitterness, but the malt presence can be substantial. Caramel flavors are usually restrained or absent.

 

Czyli bardziej na zasadzie: balans jest skierowany w stronę goryczki, powinien być czysty charakter słodowy, opcjonalnie małe ilość nut słodów specjalnych: herbatnikowego, palonego, chlebowego. I dalej: nuty karmelowe są bardzo ograniczone lub nieobecne.

 

Więc zgadza się, można zrobić APA z małym udziałem tych słodów, tutaj wg mnie jest ich za dużo. I jak zeskrolujesz trochę w górę, to przeczytasz, że nie zmuszam kolegi do stosowania się do moich rad, to po prostu moja interpretacja stylu, nie prawda objawiona.

 

Takie IMHO ;)

Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady. Uściślijmy, nie mam zamiaru dokupować na chwilę obecną żadnych surowców. Piwo powstanie z tego co posiadam. Nic mnie nie zmusza, żebym ściśle trzymał się stylu. Chciałbym uzyskać piwo lekkie(12-14BLG) najchętniej ok. 25L. Fajnie nachmielone, z wyczuwalną ale nie odrzucającą goryczką, lekko słodkawa ale nie słodkie. Fajnie by było, żeby piwo miało ciemniejszy kolor, stąd też m.in. słody karmelowe i monachijski. Piwo nie będzie startować w żadnym konkursie, także spokojnie ;) Czy moja ostatnia receptura, jest gwarantem smacznego piwa? Czy wyjdzie z tego niezbalansowany ulep?

Link to post
Share on other sites

Wywal:

-monachijski-0,5kg

-carared-0,25kg

-carahell-0,125kg(resztka)

Zamiast daj słód karmelowy jak Scoobby pisze, do 200 g powinno wystarczyć.

A czym się różni wg Ciebie złe cara red+hell i zamiast tego karmel 150?

Jak ma resztki, to niech zużyje.

Może znajdzie lepsze zastosowanie.

Link to post
Share on other sites

A czym się różni wg Ciebie złe cara red+hell i zamiast tego karmel 150?

Jak ma resztki, to niech zużyje.

 

One inaczej smakują, im jaśniejszy tym słodszy. Tyle różnic, a co lepsze do apa, to już nie wiem. Ja lubię jaśniejsze, więc dałbym max 5% tych jaśniejszych.

Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady. Uściślijmy, nie mam zamiaru dokupować na chwilę obecną żadnych surowców. Piwo powstanie z tego co posiadam. Nic mnie nie zmusza, żebym ściśle trzymał się stylu. Chciałbym uzyskać piwo lekkie(12-14BLG) najchętniej ok. 25L. Fajnie nachmielone, z wyczuwalną ale nie odrzucającą goryczką, lekko słodkawa ale nie słodkie. Fajnie by było, żeby piwo miało ciemniejszy kolor, stąd też m.in. słody karmelowe i monachijski. Piwo nie będzie startować w żadnym konkursie, także spokojnie ;) Czy moja ostatnia receptura, jest gwarantem smacznego piwa? Czy wyjdzie z tego niezbalansowany ulep?

 

Nie, absolutnie wyjdzie z tego dobre piwo ;) Chodzi bardziej o to, że jak piszesz w temacie APA, to ludzie się już fiksują na pewien styl ;)

 

Poza tym od piwa wytrawnego do ulepku jest bardzo daleko.

Link to post
Share on other sites

One inaczej smakują, im jaśniejszy tym słodszy.

 

Sorki że nie w temacie , ale czy to się tyczy wszystkich słodów karmelowych ?

 

W rozsądnym zakresie, powyżej 350 EBC to już raczej tylko gorzkość spalenizny.

Link to post
Share on other sites

Piwo uwarzone, wydajnośc wyszła tragicznie, szkoda gadać. Mam natomiast inny problem. Piwo przez jeden dzień, przez moją nieuwagę fermentowało w temp 23-24stopnie(zaczęło od 21), później przeniosłem je w chłodniejsze miejsce i obecnie powoli sobie pracuje w 17stopniach. Jak takie skoki temp wpłyną na piwo?

Link to post
Share on other sites

Kwiatków, owoców, rozpuszczalnika :cool: Przypuszczam że standardowe aromaty wynikające ze zbyt wysokiej temperatury są opisane w wielu miejscach na forum (i nie tylko na forum).

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Witam ponownie. Układam kilka receptur na najbliższy cykl warzeń. Do oceny chciałbym przedstawić recepturę na kolejną APA. Co myślicie? Mam sporo pomysłów na chmielenie i zmieniam koncepcję co chwila.

Słody

Pale ale 4kg

Pszeniczny 0,5kg

Cara-pils 0,25kg

 

Chmiele

Sybilla-40g-60min

Cascade-30g-15min

Cascade-30g-1min

Chinook-30g-1min

Cascade-30g-na zimno

Chinook-30g-na zimno

 

Drożdże

Safale S-05

 

Inne dodatki

Mech irlandzki

 

 

Ekstrakt: ~12blg IBU celowane będzie mniej więcej w 35-40IBU, 20-21litrów

Link to post
Share on other sites

Zrób kilka piw a nie jedno ;) .

Będzie kilka piwek, ale nieco inne style. A tu chciałbym solidnie nachmielić, jednak nie wiem czy aby nie przegnę, bo to jednak nie AIPA. Przejrzałem sporo receptur, w większości schemat polega na chmieleniu na goryczkę i na aromat, pomija się chmielenie na smak, na czym mi jednak pośrednio zależy. Do wiosny planuję 5 różnych warek, do tej pory mam na koncie 6, które udały się bardziej lub mniej. Dlatego wolę się radzić kogoś, kto bardziej się na tym zna niż ja.

Link to post
Share on other sites

Sybillę daj na aromat, a na goryczkę daj jakiś chmiel o wyższej zawartości alfakwasów np. Warrior, Iunga. Obie odmiany dają przyjemną w odbiorze goryczkę - intensywną, ale krótką.

 

Ja bym osobiście wywalił pszeniczny i zamienił carapilsa na jasny karmel.

Link to post
Share on other sites

Pszeniczny ma mi pienistość podnieść(placebo?). Co do sybilli na aromat to rozumie, że do innego piwka? Z Iungą nie mam dobrych wspomnień. Piłem na niej raz "Hop Sasa". Goryczka była tragiczna, strasznie ściągająca i potwornie zalegająca. Miałem na tym chmielu robić Żytnią IPA(której receptura do oceny pojawi się w najbliższym czasie), ale z racji przykrych doznań, zmieniłem plan i prawdopodobnie będzie SH Sybilla.

Edited by carlsten
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.