Jump to content
carlsten

Trzecia warka, tym razem APA

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do mojej trzeciej warki. Tym razem chciałbym skonsultować recepturę i sam proces.

Chcę zrobić ~25L piwa. Mam do dyspozycji niestety garnek 20L. Zastanawiam się czy można uwarzyć nieco gęstrzy zacier, a później rozcieńczyć wodą do pożądanej ilości?

 

Planuję do 12L wody przy temp 58 stopni dodac zasyp.

Zacierać:

60-62stopnie-10min

67st.-15min

70-72st.-30min

75-76st-10min

 

Zasyp ma się składać z:

-pilzneński-4,7kg

-monachijski-0,5kg

-carared-0,25kg

-carahell-0,125kg(resztka)

-cukier kandyzowanay-90g(resztka)

 

Chmielenie

-Marynka(8,9%)-42g-60min

-Lubelski(4,2%)-25g-40min

-Cascade DE(5,3%?)-10g-30min

-Cascade DE(5,3%?)-10g-20min

-Cascade DE(5,3%?)-10g-10min

-Cascade DE(5,3%?)-10g-5min

 

Drożdzę US-05(19-21st.)

Jak to się będzie przedstawiać? Ma to jakiś sens? Co byście zmienili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, możesz rozcieńczyć później brzeczke, wiele osób tak robi.

 

Zasyp się nadaje, a zacieranie zależy od tego czy wolisz wytrawniejsze czy słodsze piwo. Osobiście zatarłbym w 67-66°C.

Dlaczego na blisko 5.5kg słodu tylko 12 litrów wody? Najlepiej utrzymać stosunek woda/słód 3.5:1, co w 20 litrowym garnku dasz radę prawie spełnić. Najpierw wrzuć zacier do 12 litrów, sprawdź ile jeszcze masz miejsca i dolej wody.

 

Ja chmieliłbym tak:

- goryczka według uznania

- 20g na 20',

- 30g na 1'

i jeszcze drugie (lub więcej) 30 gram Cascade/inne aromatycznego na zimno.

Edited by Szinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciał´bym uzyskać piwo nie za słodkie, ale też żeby ciut tej słodyczy zostało. Do tego interesuje mnie jak najlepsza piana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze na pianę wpłynie zmiana 0.5kg pilzneńskiego na 0.5kg pszenicznego.

Dla mnie jak na razie najlepszym APA było moje pierwsze, zacierane właśnie w 67°C przez 60 minut.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygodniej, taniej i fajniej mieć gar na całość gotowania. Wg mnie można dolać 2~4 litry ale lepiej całość ugotować, akurat tu jest mnóstwo chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzę dosyć rzadko, nie będępóki co wchodził w kolejne inwestycje. Także będę dolewał wody. Co do chmielenia to jak radzicie zrobić? Mam do dyspozycji, Marynkę, Lubelski, Cascade DE, trochę Chinook'a i Topaz'a. Ale te ostatnie wolalbym zostawić na kolejna warkę, która będie DIPA ostatecznie AIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę skomplikowana ta receptura. Zasyp przejdzie choć APA potrzebuje słodu Pale Ale i jasnego karmelu. Skooby_brew twierdzi że najlepiej sprawdza się Carapils + Carahell a on raczej wie co twierdzić. Zacieranie zdecydowanie bym uprościł: 60 minut 68-66 C 10 minut 72 C podgrzew do 78-80 i filtracja. Chmielenie na goryczkę od początku (celował bym w jakieś 30 IBU), 20' na smak (może być lubelski) 7' Cascade na aromat i Cascade na zimno około 5 dni. Podobnież 7' daje najlepszy aromat. tu masz wykres: http://www.piwo.org/topic/1495-chmielenie-dla-smaku/

Osobiście lubię Chinook'a i trochę bym nim podrasował np w 7'.

APA to wdzięczne piwo. Jeśli dobrze przeprowadzisz fermentację (dobre napowietrzenie i temperatura raczej 19 niż 21) to będzie dobre nie ważne co i kiedy wsypiesz. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z goryczką, to chciałbym uzyskać ~40IBU, ale może rzeczywiście lepsza będzie lżejsza Co do zasypu to mam kilka różnych słodów. Ale chciałem zostawić niektóre na kolejną warkę. Do dyspozycji mam:

-pilzneński Bruntal 13kg

-Monachijski Ireks-1kg

-carahell 0,125kg

-Carared 0,25kg

-pszeniczny-jasny IREKS 0,2kg

-Monachijski Typ II Strzegom 1kg

-Karmelowy 300 Strzegom 0,5kg

-Pale Ale Strzegom 3kg

-Karmelowy czerwony Strzegom 0,5kg

-Abbey Malt 0,25kg(który niebawem mi doślą)

 

Chcę z tego wszystkiego uzyskac 3 piwa po 20-25L. Na początek ma być APA. Osobiście lubię mocną goryczkę, ale nie robie tego piwa tylko sobie, także przydałaby się dobra pijalność. Kolejna to ma być DIPA i AIPA.

Słód Pale Ale chciałęm zostawić do DIPA. Co do koloru, to nie musi być wiernym odzwierciedleniem stylu. Pośrednio zależy mi na czerwonawym kolorze, ale nie chcę żeby piwo było zbyt karmelowe.

A co do chmielenia to może tak?

-Marynka(8,9%)-32g-60min

-Lubelski(4,2%)-10g-20min

-Cascade DE(5,3%?)-10g-20min

-Chinook(11%)-19g-7min

-Cascade DE(5,3%?)-30g-1min

-Cascade DE(5,3%?)-30g-na zimno

Edited by carlsten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co sypiesz karmele, skoro chcesz uzyskać APA? Odrobina słodyczy i pełni weźmie się z zacierania, wywal w cholerę te karmele i monachy, zostaw może ze 100-200 g bardzo jasnego karmelu. Zacieraj na lenia, w temperaturze 68-66 °C, olej mash out.

 

Jak już chcesz chmielić na goryczkę, sypnij tylko 10 g na FWH, a nie na 60' (mniej zalegająca goryczka).

 

Potem syp na 30', 20', 15', 10', 5' i 0' (zwiększając dawki), tak, żeby uzyskać określone IBU. Możesz trochę schłodzić brzeczkę i dosypać nieco więcej chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez obaw możesz dać pilzneński. Zaryzykuję stwierdzenie że na początku i tak nie poczujesz różnicy, przynajmniej tak było w moim przypadku :) (na początku drogi jest za dużo nowych doznań żeby je poprawnie rozpoznać)

Chmielenie już lepiej. Osobiście coraz mniej stosuję chmielenie między 40min a 5min, jeśli już to tylko po to żeby regulować poziom IBU do wartości która mnie interesuje. Popieram zasadę Gordona Stronga (https://www.youtube.com/watch?v=0w0BfUARazw,

) żeby starać się osiągać zamierzony efekt minimalnym nakładem środków (np. stosując tylko FWH + 0min + hop stand).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, że zasada mówi o tym samym efekcie. A osiągniesz inny efekt stosując tylko FWH + 0' + hop stand niż 30' + 20' +15' +10' +5' +0' + hop stand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie wygląda ok choć nie wiem czy nie za dużo tego. To APA a nie IPA. Ja bym odpuścił sobie Cascade z 20' te 30 gramowe porcje uszczuplił bym do 25 gram a chinooka podzielił bym i połowę wrzucił na zimno. W zasypie zostawił bym pilzneński, monachijski i carahell z tym że pilzneńskiego 4 kg. Nie wiem jaką masz wydajność ale u mnie wyszłoby około 24-25 l 12 Blg. Tak czy inaczej będzie wypas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może mi ktoś wytłumaczyć co to te FWH :D Co do zasypu i goryczki, są one liczone programem Brewtarget.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skopiowane z wiki.

Chmielenie brzeczki przedniej (First Wort Hopping, FWH)

Ta metoda polega na dorzuceniu chmielu już do brzeczki przedniej, w czasie filtracji. Podobno daje bardzo delikatną goryczkę oraz szlachetniejszy aromat chmielowy. Inni autorzy twierdzą, że to placebo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Szymon. Myślę, że póki co skupię się na standardowym chmieleniu. Przy swoim zasypie pozostanę, co do chmielenia to jeszcze pomyślę, uwzględniając wasze rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc na chwilę obecną przedstawia się to tak:

Zacieranie ~66°C-50min, 72°C-10min, Mash out.

Zasyp:

-pilzneński-4,7kg

-monachijski-0,5kg

-carared-0,25kg

-carahell-0,125kg(resztka)

-pszeniczny jasny-0,2kg(resztka)

 

Chmielenie:

-Marynka(8,9%)-32g-60min

-Lubelski(4,2%)-10g-30min

-Cascade DE(5,3%?)-10g-20min

-Chinook(11%)-19g-7min

-Cascade DE(5,3%?)-30g-1min

-Cascade DE(5,3%?)-30g-na zimno

Wg. Brewtarget przy 25L - 12,2BLG, ~31IBU.

Zastanawiam się nad gotowaniem przez 90min tak jak to jest w recepturze "FAH". Podobno zaleca się taki czasdla słodu Pilzneńskiego.

Edited by carlsten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wszystkie piwa gotuję 70'. Wystarczy, obecny słód jest mocno modyfikowany.

 

Receptura dobra, tylko odpuść tego monacha - pasuje tutaj jak pięść do nosa. I zostaw jak jest bez niego. Z 5 kg wyjdzie Ci 12 BLG spokojnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewtarget podaje mi przy tym zasypie 11,2BLG (25L). A czemu ten monachijski jest zły. Prosiłbym łopatologicznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, żeby nie było, że sprzedaję przepis autorytatywnie:

 

APA to dla mnie w miarę wytrawne piwo, raczej o niskim ciele, mocno chmielone. Nie pasuje mi do niego monach, bo podnosi słodowość piwa, wnosi chlebowe nuty - nie tego po prostu w APA szukam. Tak, w IPA czy IIPA to co innego - tam monach może przyjemnie kontrować zdecydowanie większe IBU. (choć ja i tak tego nie lubię).

 

Ale jak podkreślam - to moja opinia o APA - nie musisz tego brać pod uwagę.

 

Ale jest jeszcze jeden powód - jak zaczniesz od możliwie najprostszego zasypu i potem będziesz go modyfikował lepiej zrozumiesz, co jaki surowiec daje w gotowym piwie.

 

Co do Bretarget, to jaką masz tam wydajność ustawioną?

Nie wiem która to warka, na początek możesz się posłuchać programu, najwyżej wyjdzie Ci większe BLG ;)

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to zostaw jak jest. W pewnym momencie zorientujesz się, że wchodzisz na lepsze wydajności po prostu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.