Skocz do zawartości
Dak

infekcja czy koniec fermentacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Mam problem z moim AIPA. Po 12 dniach przestało fermentować, nie widzę żadnego ruchu w rurce. Zlałem piwo na cichą, ponieważ podejrzewałem nieszczelność fermentora. Jednak nic się nie zmieniło. Gdy po zlaniu otworzyłem wiadro zobaczyłem klarujące się piwo, już ładnie wygląda.

Piwa jest 30l i fermentowało w 42l (coś koło tego) fermentorach z Twojbrowar.pl na US-05

Ekstrakt początkowy wyniósł 16 blg a piwo było zacierane na bardziej słodkie niż wytrawne

Zastanawiam się co mogło spowodować to zatrzymanie fermentacji, czy to może być infekcja??

W smaku jest mocno alkoholowe ale nie czuć żadnych podejrzanych nut.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie zrobiłem ponieważ rozbiłem Balingomierz :/

W smaku słodyczy wielkiej nie było więc można przypuszczać, że już po wszystkim.

Zapomniałem dodać że fermentowałem w 19,5C a drożdże nie były dodane z saszetki tylko po zebraniu gęstwy z poprzedniego lekkiego piwka, po czym stały w lodówce przez ok 2,5tyg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skąd przypuszczenie, że infekcja? Skąd pomysł, że fermentacja się zakończyła?

Skoro nie masz jak zmierzyć gęstości, to daj mu jeszcze 2 tygodnie i butelkuj, chyba, że będzie nieznośnie kwaśne, śmierdzieć, cokolwiek wskazującego na zakażenie.

Edytowane przez Szinek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na moje 13 warek jeszcze nie zdarzyła mi się infekcja wiec nie mam doświadczenia by ją rozpoznać. A US-05 użyłem po raz pierwszy na wyższym ekstrakcie. Dziwne wydaje mi się żeby zjadły doszczętnie wszystko w 12dni z 30l 16blg

Od zlania na cichą minęła już doba a w fermentorze nie ma ciśnienia wgl.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od zlania na cichą minęła już doba a w fermentorze nie ma ciśnienia wgl.

 

chwila minie zanim te 12l ci się wypełni CO2 - jeśli w ogóle - cierpliwości

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fermentowały ci kiedyś górnaki w 20st dwa tygodnie?

w tej chwili masz powietrze nad piwem, trzymanie jeszcze tego bez niskiej temperatury to zbędne ryzyko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bez przesady,nie panikujcie już z tą infekcją,co tylko to infekcja i infekcja ,jak nic nie złapał do tej pory to będzie ok

skoro się już klaruje to raczej nic nie złapało

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze potrzymam z 4-5 dni bo chmiel na zimno wsypałem.

No risk no fun.

Przejąłem się tą sprawą trochę bo nie zdarzyło mi się żeby nie było żadnego ruchu w fermentorze. Myślicie, że przy butelkowaniu starczy drożdży w piwie do nagazowania??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oj, trudno doprowadzić do takiego stopnia że by się nie nagazowało,jak nie w tydzień to w dwa,albo trzy miesiące jak kiedyś u mnie ale się nagazuje :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziwisz się, że w dwa tygodnie skończyło fermentować? Pewnie już po tygodniu skończyło, bulkanie o niczym nie świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po tygodniu niby się kończy,ale jak takie piwo potrzymasz z 8 miesięcy to się okazuje że jest przegazowane i wyłazi z butelek

lepiej potrzymać tydzień dłużej jak jeden dzień za krótko ,tydzień czy dwa nawet na drożdżach nie zaszkodzi

ludzie po dwóch ,trzech miesiącach rozlewają i jest ok , ostatnio był taki co po 6 miesiącach sobie przypomniał :) i piwo podobno było dobre

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po 12 dniach przestało fermentować, nie widzę żadnego ruchu w rurce

Wiesz ile u mnie trwała burzliwa przy AIPA 18Blg fermentowanej w 17C na gęstwie US-05 1 pokolenia? Niecałe 2 dni :P Zeszło w tym czasie do 6Blg (zacierane bardziej na słodko + duży udział słodów karmelowych). Oczywiście zostawiłem je jeszcze na jakiś czas (bodajże 9 dni), potem zlałem na cichą na 12 dni z chmieleniem na zimno. No ale przecież "za szybko odfermentowało i to na pewno infekcja!" :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×