Skocz do zawartości
Swiezy

Browar Sweet&Bitter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :),

 

Jako, że od mojej ostatniej warki minęły jakieś 3 miesiące (bałem się zakażenia ze względu na temperaturę) postanowiłem mimo upałów wznowić warzenie. Po prostu nie mogłem już wytrzymać to raz, a dwa że z poprzednich 5 warek nic już nie zostało (poza kilkunastoma butelkami Christmas Ale). Warka nr 6:

 

American Wheat

 

Zasyp (prosty jak drut:)):

Pszeniczny Strzegom 2,5kg (50%)

Pale Ale Strzegom 2kg (40%)

Monachijski Strzegom 0,5kg (10%)

 

Zacieranie:

Wsyp do 62 C ( po wsypaniu spadło do 58) - 20min

65 C - 40min

70 C - 20min

74 C - 20 min

Podgrzanie do 78/79 i wysładzanie.

 

Chmiele:

Amarillo (20g) --> 60min

Citra 5g --> 30min

Citra 5g --> 20min

Citra 5g --> 10min

Citra 5g --> 0min

 

BLG 12,5

Wybicie 21L ( z litr wylałem z chmielinami - mam z tym problem muszę coś pokombinować:))

Drożdże US 05

Gips piwowarski do wody do zacierania i do wysładzania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Warka nr 7.Tym razem coś z resztek słodów jakie mi zostały i trochę już poleżały z 4/5 miechów (karmele) bo reszta świeża. Raczej to bezstylowiec, jak miałbym pod coś podiącgać to może American Amber Ale :). Wagowo nie podam dokładnie zasypu bo plik mi się nie zapisał niestety a warzyłem tydzień temu.

 

Zasyp:

Pale Ale 70%

Monachijski10%

Carahell 10%

Caraaroma 10%

 

Drożdże:

Danstar Nottingam

 

Chmielenie:

Chinook (około 80g)

20g FWH

20g 60min

20g 30min

20g 1min

 

BLG 12,5

Wyszło 21,5L

Edytowane przez Swiezy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tym razem w jednym poście warka nr 8 i 9 jedno i drugie to Dry Stout a więc:

8

Zasyp:

Pale Ale 73%

Czekoladowy Jasny 10%

Kawowy Jasny 8%

Carafa III Specjal 3%

Jęczmień Palony 7%

 

Zacieranie:

65 C - 60 min

74 C - 20 min

 

Chmielenie:

Bramling Cross 30g - FWH

Goldings 20g - 60min

Bramling Cross 20g - 30min

 

Drożdże Danstar Nottingham

BLG 12 - 21,5L

 

9

Zasyp:

Pale Ale 67%

Płatki Jęczmienne 17%

Kawowy Jasny 7%

Carafa III Specjal 4%

Carafa II 4%

 

Zacieranie:

68-66C - 70min

 

Chmielenie:

Goldings 60g - 60min

Goldings 20g - 30min

 

Drożdże Danstar Nottingham

 

BLG 11,2 - 21L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba potrzebuję Waszej pomocy/wyjaśnienia:

 

Chodzi o warkę nr 9 Dry Stout z płatkami w zasypie. Piwo po tygodniu odfermentowało z 11,2 BLG do zaledwie 6, przelałem je więc na cichą i dodałem jeszcze 3 łyżki gęstwy, po 10 dniach cichej BLG spadło do 4 a więc dalej za dużo. Czemu tak płytko odfermentowało ? Drożdże Danstar Nottingham świeża gęstwa - temperatura fermentacji stała 21C więc teoretycznie piwo powinno odefrmentować bardzo szybko i dość głęboko. Czy to wina płatków w zasypie czy po prostu powinienem przedłużyć burzliwą ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niby tak, ale czytałem trochę o tym jak zacierać Stouty i wszędzie pisano, że najlepiej jednotemperaturowo i właśnie w granicach 68-66 tak więc zrobiłem, ale nie ukrywam że liczyłem na to że odfermentuje do około 2,5 a nie do 4... :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...