Skocz do zawartości
Swiezy

Browar Sweet&Bitter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :),

 

Jako, że od mojej ostatniej warki minęły jakieś 3 miesiące (bałem się zakażenia ze względu na temperaturę) postanowiłem mimo upałów wznowić warzenie. Po prostu nie mogłem już wytrzymać to raz, a dwa że z poprzednich 5 warek nic już nie zostało (poza kilkunastoma butelkami Christmas Ale). Warka nr 6:

 

American Wheat

 

Zasyp (prosty jak drut:)):

Pszeniczny Strzegom 2,5kg (50%)

Pale Ale Strzegom 2kg (40%)

Monachijski Strzegom 0,5kg (10%)

 

Zacieranie:

Wsyp do 62 C ( po wsypaniu spadło do 58) - 20min

65 C - 40min

70 C - 20min

74 C - 20 min

Podgrzanie do 78/79 i wysładzanie.

 

Chmiele:

Amarillo (20g) --> 60min

Citra 5g --> 30min

Citra 5g --> 20min

Citra 5g --> 10min

Citra 5g --> 0min

 

BLG 12,5

Wybicie 21L ( z litr wylałem z chmielinami - mam z tym problem muszę coś pokombinować:))

Drożdże US 05

Gips piwowarski do wody do zacierania i do wysładzania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Warka nr 7.Tym razem coś z resztek słodów jakie mi zostały i trochę już poleżały z 4/5 miechów (karmele) bo reszta świeża. Raczej to bezstylowiec, jak miałbym pod coś podiącgać to może American Amber Ale :). Wagowo nie podam dokładnie zasypu bo plik mi się nie zapisał niestety a warzyłem tydzień temu.

 

Zasyp:

Pale Ale 70%

Monachijski10%

Carahell 10%

Caraaroma 10%

 

Drożdże:

Danstar Nottingam

 

Chmielenie:

Chinook (około 80g)

20g FWH

20g 60min

20g 30min

20g 1min

 

BLG 12,5

Wyszło 21,5L

Edytowane przez Swiezy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tym razem w jednym poście warka nr 8 i 9 jedno i drugie to Dry Stout a więc:

8

Zasyp:

Pale Ale 73%

Czekoladowy Jasny 10%

Kawowy Jasny 8%

Carafa III Specjal 3%

Jęczmień Palony 7%

 

Zacieranie:

65 C - 60 min

74 C - 20 min

 

Chmielenie:

Bramling Cross 30g - FWH

Goldings 20g - 60min

Bramling Cross 20g - 30min

 

Drożdże Danstar Nottingham

BLG 12 - 21,5L

 

9

Zasyp:

Pale Ale 67%

Płatki Jęczmienne 17%

Kawowy Jasny 7%

Carafa III Specjal 4%

Carafa II 4%

 

Zacieranie:

68-66C - 70min

 

Chmielenie:

Goldings 60g - 60min

Goldings 20g - 30min

 

Drożdże Danstar Nottingham

 

BLG 11,2 - 21L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba potrzebuję Waszej pomocy/wyjaśnienia:

 

Chodzi o warkę nr 9 Dry Stout z płatkami w zasypie. Piwo po tygodniu odfermentowało z 11,2 BLG do zaledwie 6, przelałem je więc na cichą i dodałem jeszcze 3 łyżki gęstwy, po 10 dniach cichej BLG spadło do 4 a więc dalej za dużo. Czemu tak płytko odfermentowało ? Drożdże Danstar Nottingham świeża gęstwa - temperatura fermentacji stała 21C więc teoretycznie piwo powinno odefrmentować bardzo szybko i dość głęboko. Czy to wina płatków w zasypie czy po prostu powinienem przedłużyć burzliwą ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niby tak, ale czytałem trochę o tym jak zacierać Stouty i wszędzie pisano, że najlepiej jednotemperaturowo i właśnie w granicach 68-66 tak więc zrobiłem, ale nie ukrywam że liczyłem na to że odfermentuje do około 2,5 a nie do 4... :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×