Skocz do zawartości

Bitter. Pytania.


zbylon

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem zestaw z Browamatora - Bitter 10blg. We wskazówkach dotyczących warzenia napisano: "Zacier gęsty: woda/śruta = ok. 2l/1kg [...] Następnie dodać niemal wrzącej wody by podnieść temperaturę do 76 st.C i filtrować".

Czy to jest konieczne ?? Nie mam dwóch garów w których pomieściłbym 10l wody i mieszanie jest dla mnie dość uciążliwe. Również nie jestem pewien czy trafiłbym z odpowiednią temperaturą. Proszę o radę. Czy nie wystarczy po prostu na koniec zacierania podgrzać szybko cały zacier??

Edytowane przez zbylon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn uznaję metodę, że sprzęt dobrze umyty jest ok - żadnej chemii i jakoś jeszcze żadnej warki nie skaziłem. Woda z kranu też jest si :) Za pierwszym razem trochę pochrzaniłem temperatury, ale jak się potem okazało żle je mierzyłem. Warka wyszła ok. No i zawsze jakimś cudem wychodzi mi więcej niż 20l :) No ale tak po prawdzie to ta co jutro (dzisiaj) zacznę robić to będzie dopiero moja trzecia warka zacierana. Wcześniej trochę bawiłem się z puchami :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.