Jump to content

Bitter. Pytania.


zbylon
 Share

Recommended Posts

Kupiłem zestaw z Browamatora - Bitter 10blg. We wskazówkach dotyczących warzenia napisano: "Zacier gęsty: woda/śruta = ok. 2l/1kg [...] Następnie dodać niemal wrzącej wody by podnieść temperaturę do 76 st.C i filtrować".

Czy to jest konieczne ?? Nie mam dwóch garów w których pomieściłbym 10l wody i mieszanie jest dla mnie dość uciążliwe. Również nie jestem pewien czy trafiłbym z odpowiednią temperaturą. Proszę o radę. Czy nie wystarczy po prostu na koniec zacierania podgrzać szybko cały zacier??

Edited by zbylon
Link to comment
Share on other sites

No to dobrze, bo prawdę mówiąc nie chce mi się z tym zbytnio pieścić :) Dotychczas robię wszystko na szybkiego i zawsze wychodzi mi dobre piwko :)

Link to comment
Share on other sites

Tzn uznaję metodę, że sprzęt dobrze umyty jest ok - żadnej chemii i jakoś jeszcze żadnej warki nie skaziłem. Woda z kranu też jest si :) Za pierwszym razem trochę pochrzaniłem temperatury, ale jak się potem okazało żle je mierzyłem. Warka wyszła ok. No i zawsze jakimś cudem wychodzi mi więcej niż 20l :) No ale tak po prawdzie to ta co jutro (dzisiaj) zacznę robić to będzie dopiero moja trzecia warka zacierana. Wcześniej trochę bawiłem się z puchami :/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.