Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy chwalą American Wheat więc chciałbym zrobić coś właśnie w takim stylu.

Co by na grilla było co wypić.

 

Nawiedzony wieloma opisami (i nadchodzącym latem) postanowiłem ponownie popełnić takowe piwko.

 

Wymyśliłem sobie teraz taki schemat na warkę 29l docelowo ok. 12 blgl:

- zasyp

3,10 kg Pszeniczny (3,5 EBC)

2,10 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,45 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

0,05 kg Acid Malt (6,0 EBC)

 

Zacieranie temperaturowo "na wytrawnie" 40/20 min

 

Chmielenie:

40,00 g Iunga [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min

35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Gotowanie 0,0 min

35,00 g Citra [12,10 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

25,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

 

Chmielenie na zimno:

35,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni

50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni

25,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni

50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni

 

Fermentacja US-05 (w dolnej granicy temperatur(ok 18 st. C).

 

Pytanie moje, czy to ma rację bytu w tym stylu? ;)

 

EDIT:

 

- zmiana chmielenia bo mi się źle z BS przepisało, ale ta różnica chyba niewiele w piwie by zmieniła :)

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

e tam za dużo. ja lubię AW mocno chmielone i sam wale do gara ile wlezie. nie ważne, że opis stylu mówi co innego :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z mojego (nie za wielkiego) doświadczenia mogę polecić delikatną zmianę chmielenia - zostaw wszystkie chmiele prócz Citry.. w magazynie. Citra do gara, na zimno nic. Z moich prób najlepiej podeszła jak do tej pory single hop Citra - nie mam przy sobie notatek ale chyba coś ok 40 g / 24 l poszło. To co podałeś to przepis na IPA z dużym udziałem słodu pszenicznego. Jeśli masz ochotę na walnięcie chmielem to nic nie zmieniaj - może będzie urywało d.. i nowy styl stworzysz - pszeniczna IPA ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Za dużo chmielu, za dużo karmeleu, zmień słód pale na pils. Na 30 L zrobił bym tak:

American Wheat 30L:

3 kg pils

3 kg pszeniczny

0.5 kg monachijski

30-45 g Cascade 60 min (ok. 20-25 IBUs)

45 g Cascade 5 min

Zacieranie 66°C / 60 min

US-05

Serwuj z plasterkiem pomarańcza

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

e tam za dużo. ja lubię AW mocno chmielone i sam wale do gara ile wlezie.

To wtedy masz IPA/APA nie AW. AW to fajne, leciutkie piwko na upały i/lub do żarcia, np. z rybką :D Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podpisuję się pod tym co pisze scooby_brew. Zasyp na american wheat powinien być 50/50 pilzneński i pszeniczny, ewentualnie 5% karmelowego. Zacieranie 66-67 st. Jak lubisz mocniejsze chmielenie to daj chmielu do 40IBU w 2-3 dawkach, dochmiel też na zimno jakieś 100g i będziesz miał pijalne, aromatyczne piwko :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

- poprawiłem wpis o chmieleniu bo mi się źle z BS przepisało

 

Teraz wygląda to tak:

Wymyśliłem sobie teraz taki schemat na warkę 29l docelowo ok. 12 blgl:

 

- zasyp

 

3,10 kg Pszeniczny (3,5 EBC)

2,10 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,45 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

0,05 kg Acid Malt (6,0 EBC)

 

Zacieranie temperaturowo "na wytrawnie" 40/20 min

 

 

 

Chmielenie:

 

40,00 g Iunga [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min

35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Gotowanie 0,0 min

35,00 g Citra [12,10 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

25,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

35,00 g Amarillo Gold [8,20 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

 

Chmielenie na zimno:

 

35,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni

50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni

25,00 g Mosaic [11,10 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni

50,00 g Chinook [11,60 %] - Chmielenie na Zimno 1,0 Dni

 

Fermentacja US-05 (w dolnej granicy temperatur(ok 18 st. C).

 

Moim celem jest zrobienie dobrego American Wheat, a nie IPA/IIPA.

Proszę o dalsze uwagi, a na koniec skompiluję właściwą recepturę.

Z zapisanych już wypowiedzi wynika, że chyba wychodzi z tej receptury piwko dość mocno chmielone,

a czy taka amerykańska pszeniczka ma taką być?

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moim celem jest zrobienie dobrego American Wheat, a nie IPA/IIPA

 

Według stylu amerykańskiej pszenicy nie chmieli się na zimno, niektórzy również pomijają chmielenie na aromat, w tym piwie pierwsze skrzypce powinien grać słód pszeniczny. Jak dowalisz chmielu na zimno to będzie to już wariacja na temat tego stylu, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jedyne czego bym się wystrzegał do zbyt wysokiej goryczki, która tutaj kompletnie nie pasuje.

Z drugiej strony z tym stylem to też troszkę dziwna sprawa, bo American Wheat, który wygrał w swojej kategorii w Żywcu był dość solidnie chmielony na zimno :)

Edytowane przez Bzdzionek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na moim blogu znajdziecie trochę informacji i moich przemyśleń na temat American Wheat. Też jestem przeciwnikiem mocnego chmielenia szczególnie na goryczkę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Robiłem dwie wersje american wheat. Jedna, w której raczej chciałem trzymać się stylu, czyli goryczka do 30IBU, bez chmielenia na zimno, tylko z whirlpoolem, druga z większą goryczką ok. 40 IBU z chmieleniem na zimno. To drugie piwo bardziej mi smakowało, miało bardzo dobry aromat chmielowy, sporą goryczkę. To pierwsze bardziej w smaku przypominało lagera. Delikatnie chmielowo-zbożowy aromat, goryczka umiarkowana. To zależy od tego, czego oczekujesz. Jak nie wysyłasz na konkurs rób tak, żeby Ci smakowało.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Za dużo chmielu, za dużo karmeleu

Według stylu amerykańskiej pszenicy nie chmieli się na zimno, niektórzy również pomijają chmielenie na aromat, w tym piwie pierwsze skrzypce powinien grać słód pszeniczny. Jak dowalisz chmielu na zimno to będzie to już wariacja na temat tego stylu, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jedyne czego bym się wystrzegał do zbyt wysokiej goryczki, która tutaj kompletnie nie pasuje.

Jedna, w której raczej chciałem trzymać się stylu, czyli goryczka do 30IBU, bez chmielenia na zimno, tylko z whirlpoolem, druga z większą goryczką ok. 40 IBU z chmieleniem na zimno. To drugie piwo bardziej mi smakowało, miało bardzo dobry aromat chmielowy, sporą goryczkę.

itd..

 

No OK, z Waszych wypowiedzi (i innych też) oraz z opisów dori na jej blogu wynika, że trzeba by zmienić dość radykalnie podejście do chmielenia w tym piwie, żeby to był American Wheat?

 

Bo rozumiem, że w tej postaci to jednak będzie APA/AIPA czy co tam innego, a nie pszeniczka amerykańska?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem, American Wheat i IPA to dwa różne bieguny. IPA jest wytrawna, z mocnym aromatem i porządną goryczką. Tu chmiel jest na pierwszym miejscu. AW powinno być lekkie, sesyjne, gdzie główną rolę odgrywa pszenica, słodowość.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No tak, chmielu dużo no ale spójrzcie na wyżej wspomnianą recepturę zwycięzcy KPD Birofilia- tam sędziowie (których kompetencja została w jakiś sposób potwierdzona) uznali piwo równie mocno nachmielone za najbardziej stylowe i najlepsze spośród 90 nadesłanych na konkurs.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

1. Zależy na kogo trafisz.

2. Skąd teoria, że mocny aromat chmielowy (np. przykrywający pszenicę), był oceniony jako zaleta?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się czy sędziowie pili komercyjne przykłady skoro ocenili tak wysoko tak mocno nachmielone na zimo american wheat

 

to samo zastrzeżenie miałbym przy CDA...

Edytowane przez cml

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam się czy sędziowie pili komercyjne przykłady skoro ocenili tak mocno nachmielone na zimo american wheat

 

to samo zastrzeżenie miałbym przy CDA...

 

..pewnie nie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za wpisy i rady.

Jak nic skorzystam.

Najważniejszą korzyścią okazało się potwierdzenie faktu, że chyba nadal jestem normalny w materii warzenia piwa i jak ma być American Wheat to ma to piwko spełniać opisane walory tego stylu.

 

Niestety przedstawioną recepturę w 100% oparłem na zwycięskiej z Birofilii popełniając wręcz zamierzony plagiat.

Nie przeczę iż piwo wg rzeczonej receptury jest/było zacne, jednak osobiście tez uważam iż sędziowie chyba aż nadto ulegli "magii" i wręcz pomylili style piwne, które oceniali.

Cieszy mnie więc, iż jednak wielu nie daje się aż tak "zakręcić" by do wszystkiego bezkrytycznie walić chmiel łopatami.

 

Zgodnie z radami (i swoim przekonaniem) zastosuję następnym razem w recepturze takiego piwa radykalne cięcia w chmieleniu (czyli pozostanę przy tym co do tej pory robiłem ;) ).

 

BTW, thx scooby

Serwuj z plasterkiem pomarańcza

rada została przetestowana i polecam ją wszystkim :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×