Skocz do zawartości

pH zacieru a pH młodego piwa


elopl

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym z czynników mojej słabej wydajności wydaje się być za wysokie pH. Z czystej ciekawości jak mi poszło ostatnim razem, czy mierząc pH na cichej jest jeszcze szansa na określenie jakie było pH zacieru? Czy teraz ma to jeszcze sens czy darować sobie i sprawdzić w zacierze następnego bo teraz będzie niemiarodajne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pH zacieru powinno ustalać się na 5,2 do 5,6. Jakie było jeśli nic nie dodałeś nie wiadamo, mogło być i powyżej 6.

pH młodego piwa tak 3,7-4,7. poniżej 3,7 to jakiś kwas, może infekcja. Powyżej 4,7 słodkie, mdłe.

Także rozbieżności duże, nic nie sprawdzisz bez pomiarów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzieś chyba na wiki były takie wykresy ale z tego co pamiętam to 5.2 to chyba już za mało

po to nie ma już co mierzyć , następnym razem musisz sprawdzić pH tak po 10-15min zacierania i jak coś dać np. kwasu mlekowego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.