Jump to content
elopl

pH zacieru a pH młodego piwa

Recommended Posts

Jednym z czynników mojej słabej wydajności wydaje się być za wysokie pH. Z czystej ciekawości jak mi poszło ostatnim razem, czy mierząc pH na cichej jest jeszcze szansa na określenie jakie było pH zacieru? Czy teraz ma to jeszcze sens czy darować sobie i sprawdzić w zacierze następnego bo teraz będzie niemiarodajne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pH młodego piwa na cichej, naturalnie będzie niższy niż zacieru, z jednego prostego powodu, a mianowicie obecności CO2. Gaz ten rozpuściwszy się w płynie wytwarza słaby kwas węglowy.

Ogólnie daruj sobie ;)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

pH zacieru powinno ustalać się na 5,2 do 5,6. Jakie było jeśli nic nie dodałeś nie wiadamo, mogło być i powyżej 6.

pH młodego piwa tak 3,7-4,7. poniżej 3,7 to jakiś kwas, może infekcja. Powyżej 4,7 słodkie, mdłe.

Także rozbieżności duże, nic nie sprawdzisz bez pomiarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś chyba na wiki były takie wykresy ale z tego co pamiętam to 5.2 to chyba już za mało

po to nie ma już co mierzyć , następnym razem musisz sprawdzić pH tak po 10-15min zacierania i jak coś dać np. kwasu mlekowego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...