elopl 0 Posted July 3, 2014 Jednym z czynników mojej słabej wydajności wydaje się być za wysokie pH. Z czystej ciekawości jak mi poszło ostatnim razem, czy mierząc pH na cichej jest jeszcze szansa na określenie jakie było pH zacieru? Czy teraz ma to jeszcze sens czy darować sobie i sprawdzić w zacierze następnego bo teraz będzie niemiarodajne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Chemik 7 Posted July 3, 2014 pH młodego piwa na cichej, naturalnie będzie niższy niż zacieru, z jednego prostego powodu, a mianowicie obecności CO2. Gaz ten rozpuściwszy się w płynie wytwarza słaby kwas węglowy. Ogólnie daruj sobie Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
kilis 34 1 Items Posted July 3, 2014 pH zacieru powinno ustalać się na 5,2 do 5,6. Jakie było jeśli nic nie dodałeś nie wiadamo, mogło być i powyżej 6. pH młodego piwa tak 3,7-4,7. poniżej 3,7 to jakiś kwas, może infekcja. Powyżej 4,7 słodkie, mdłe. Także rozbieżności duże, nic nie sprawdzisz bez pomiarów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted July 3, 2014 gdzieś chyba na wiki były takie wykresy ale z tego co pamiętam to 5.2 to chyba już za mało po to nie ma już co mierzyć , następnym razem musisz sprawdzić pH tak po 10-15min zacierania i jak coś dać np. kwasu mlekowego Quote Share this post Link to post Share on other sites