Skocz do zawartości
elopl

pH zacieru a pH młodego piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym z czynników mojej słabej wydajności wydaje się być za wysokie pH. Z czystej ciekawości jak mi poszło ostatnim razem, czy mierząc pH na cichej jest jeszcze szansa na określenie jakie było pH zacieru? Czy teraz ma to jeszcze sens czy darować sobie i sprawdzić w zacierze następnego bo teraz będzie niemiarodajne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pH młodego piwa na cichej, naturalnie będzie niższy niż zacieru, z jednego prostego powodu, a mianowicie obecności CO2. Gaz ten rozpuściwszy się w płynie wytwarza słaby kwas węglowy.

Ogólnie daruj sobie ;)

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pH zacieru powinno ustalać się na 5,2 do 5,6. Jakie było jeśli nic nie dodałeś nie wiadamo, mogło być i powyżej 6.

pH młodego piwa tak 3,7-4,7. poniżej 3,7 to jakiś kwas, może infekcja. Powyżej 4,7 słodkie, mdłe.

Także rozbieżności duże, nic nie sprawdzisz bez pomiarów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gdzieś chyba na wiki były takie wykresy ale z tego co pamiętam to 5.2 to chyba już za mało

po to nie ma już co mierzyć , następnym razem musisz sprawdzić pH tak po 10-15min zacierania i jak coś dać np. kwasu mlekowego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×