kadet 27 Posted July 3, 2014 Witam. Znalazłem tani i prosty sposób na zrobienie filtratora typu fałszywe dno. Mam nadzieje że ta informacja się komuś przyda. Co potrzeba: -Forma do pieczenia ciasta nierdzewna (znalazłem tylko w tym sklepie oraz na alledrogo). Ta ma akurat 30cm średnicy i 4 wysokości, w fermentorze 31l zostaje na dnie ok 1cm od brzegu. -Tarcze do szlifierki kątowej do nierdzewki o grubości 1mm -Otwór pod króciec: dowolne wiertło + kamień szlifieski stożkowy na trzpieniu do poszerzenia. -Trochę złączek/mufek/nypli itp do zrobienia wyprowadzenia. Przy odrobinie szczęścia i pracy można uzyskać coś w tym stylu (źródło https://forum.solidw...alse Bottom.JPG) Można również umieścić siatkę nierdzewną między 2 takimi formami do pieczenia oraz wyciąć dużo większe otwory. Wczoraj doszły do mnie ww formy do pieczenia, w wolnej chwili zabiorę się za przeróbkę. Brzegi foremki są sztywne natomiast środek trochę się ugina. Wkręcenia tam nypla i mufy powinno ją troche usztywnić. Dodatkowo planuje naciąć 2 formy tak aby po złączeniu foremek cięcia zachodziły na siebie pod kątem prostym. Pozdrawiam. 1 alechanted reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted July 3, 2014 ślepy jestem,jakoś nie widzę jak to ma działać z taką dziurą na środku ,bo wygląda to jak dziura myślę że drugie wiadro sprawdza się dobrze ,jeśli jest gęsto po nacinane można z dać śruby przez podkładki i zrobić nóżki ale jak kto lubi ,ja mam sraczwężą i jest ok,ale jak zrobisz te swoje to daj koniecznie zdjęcia bo kto wie Quote Share this post Link to post Share on other sites
kadet 27 Posted July 3, 2014 Napisałem "coś w tym stylu" gdzyż chodziło mi o rozkład nacięć. Niestety arsenał google nie dysponował lepszym zdjęciem. Docelowo chcę skonstrułować coś w tym stylu: (źródło http://www.exothink.com/) z tym że zamiast otworków będą wycięcia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted July 3, 2014 o to już widzę ale wydaje mi się że ta blacha do ciasta za tą cenę ma grubość blachy 0,00nic i po ponacinaniu jej zrobi się naleśnik pod naciskiem wody i młóta,ale pisałeś że dwie chcesz dać więc może ok zastanawiałem się nad nawiercaniem frezem/wiertłem dentystycznym w kształcie stożka takiego czegoś jak ogarniesz pochwal się koniecznie Quote Share this post Link to post Share on other sites
kadet 27 Posted July 7, 2014 Obiecałem więc dodaję efekt końcowy. Jak się sprawuje dam znać przy następnej warce. Pozdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
OroTanque 4 1 Items Posted July 7, 2014 A po co ten otwór z gwintem, skoro FD ma pod sobą "przestrzeń" na filtrowaną brzeczkę, by odbierać ją przez kranik z fermentora? Chyba, że zamierzasz to zaślepić, bo inaczej tego nie czaję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kadet 27 Posted July 7, 2014 Nie chcę dziurawić dna fermentora więc filtrowaną brzeczkę zamierzam odbierać z kranika zamontowanego w ściance. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OroTanque 4 1 Items Posted July 7, 2014 Czyli do tej mufy będzie wąż do kranika w ściance? Ale przecież brzeczka będzie się filtrować nacieciami i gromadzić pod FD. Możesz to jakos opisać narysować, jak to ma działać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kadet 27 Posted July 8, 2014 Brzeczka będzie odciągana na zasadzie lewaru hydraulicznego: Quote Share this post Link to post Share on other sites
DoktorPio 37 1 Items Posted November 9, 2014 (edited) A ja etap filtracji wymyśliłem sobie takim sposobem. Wszystkie elementy wykonane z stali kwasoodpornej. Trochę toczenia i spawania TIGiem Siatka ma oczka 0,45mm myślałem że są zbyt małe i się szybko zapchają ale od początku do końca filtrowania zacieru nie ma żadnych problemów. Całość zacieru czyli 25-28 litrów odfiltrowuje się jakieś 5-7min Edited November 9, 2014 by DoktorPio Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 585 1 Items Posted November 10, 2014 Zdecydowanie za szybko filtrujesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DoktorPio 37 1 Items Posted November 10, 2014 Zdecydowanie za szybko filtrujesz. Czyli powinienem spowolnić wypływ przez kranik ? Rozumiem że to wpływa na spadek wydajności Quote Share this post Link to post Share on other sites
DoktorPio 37 1 Items Posted November 10, 2014 Dziękuję za podpowiedz dopiero się uczę Powiedzcie jaki powinien być przepływ filtratu l/min Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konus 44 Posted November 10, 2014 ja się trzymam 0,5l/min, czasami nawet leci wolniej ale widziałem tutaj wiele innych opinii dlatego nie uważam, że moja metoda/sposób jest dobry Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 10, 2014 Faktycznie opinii na temat szybkości filtracji jest wiele, ale myślę, że rozsądne są prędkości 0,5-1,0l/min. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelH 115 1 Items Posted November 11, 2014 Filtrujesz zdecydowanie za szybko. A napisz dokładnie jak to robisz? Otwierasz zawór na pełny przepływ? W tym czasie też wysładzasz? Co by nie pisać, to fałszywe dno masz eleganckie i powinno się sprawdzić Quote Share this post Link to post Share on other sites
DoktorPio 37 1 Items Posted November 11, 2014 Na początku cały zacier wlewam do wiadra z owym fałszywym dnem następnie czekam 15min i spuszczam jakieś 4 litry, po czym delikatnie je z powrotem wlewam do wiadra. Następnie odkrecam kranik na 100% i spuszczam aż się odsłoni młótno. dolewam jakieś 7 litrów wody i mieszam intensywnie młótno po czym czekam 15min i spuszczam jakieś 4 litry, po czym delikatnie je z powrotem wlewam do wiadra. I znów zlewam, robię tak dwa razy do ilości potrzebnej brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelH 115 1 Items Posted November 11, 2014 Strasznie to zakręcone i nie do końca kumam jak to robisz, ale... To co zlewasz jest w miarę klarowne? Pytam by mieć pewność, że fałszywe dno spełnia swoje zadadnie. Po tym jak otwierasz zawór na 100% aż dziw bierze, że nie zapychasz dna. A może nie zapychasz bo słabo filtruje? To już musisz sam ocenić. Poczytaj na wiki o wysładzaniu i filtracji: http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie Zastosuj wysładzanie na raty lub ciągłe. Nie musisz za każdym razem mieszać młóta. To tylko strata czasu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 11, 2014 Następnie odkrecam kranik na 100% odkręć na 25%, a wodę dolewaj "na bieżąco". Oszczędzisz czas i zyskasz na wydajności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
eslord 18 1 Items Posted November 11, 2014 Na początku cały zacier wlewam do wiadra z owym fałszywym dnem następnie czekam 15min i spuszczam jakieś 4 litry, po czym delikatnie je z powrotem wlewam do wiadra. Następnie odkrecam kranik na 100% i spuszczam aż się odsłoni młótno. dolewam jakieś 7 litrów wody i mieszam intensywnie młótno po czym czekam 15min i spuszczam jakieś 4 litry, po czym delikatnie je z powrotem wlewam do wiadra. I znów zlewam, robię tak dwa razy do ilości potrzebnej brzeczki. Chłopie dobrze robisz ta metoda nazywa się "batch sparge" i jest tak samo dobra jak wysładzanie w przepływie, a oszczędza niepotrzebnych konstrukcji. Krotko mówiąc jest wiele sposobów ru**** bez dupy ruszania itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelH 115 1 Items Posted November 11, 2014 Na początku cały zacier wlewam do wiadra z owym fałszywym dnem następnie czekam 15min i spuszczam jakieś 4 litry, po czym delikatnie je z powrotem wlewam do wiadra. Następnie odkrecam kranik na 100% i spuszczam aż się odsłoni młótno. dolewam jakieś 7 litrów wody i mieszam intensywnie młótno po czym czekam 15min i spuszczam jakieś 4 litry, po czym delikatnie je z powrotem wlewam do wiadra. I znów zlewam, robię tak dwa razy do ilości potrzebnej brzeczki. Chłopie dobrze robisz ta metoda nazywa się "batch sparge" i jest tak samo dobra jak wysładzanie w przepływie, a oszczędza niepotrzebnych konstrukcji. Krotko mówiąc jest wiele sposobów ru**** bez dupy ruszania itd. Tak super szczególnie zrzucanie całego filtratu przez zawór 100% w 5-7 minut. To, że dno nie zatkało zupełnie przepływu kolega zawdzięczata chyba szczęściu lub temu, że dno słabo filtruje. Akurat wysładzanie to ten etap, gdzie pośpiech nie jest wskazany... Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted November 12, 2014 Dno nie filtruje,filtruje łuska jęczmienia... Quote Share this post Link to post Share on other sites
DoktorPio 37 1 Items Posted November 12, 2014 Filtr w fałszywym dnie mam wykonany z siatki 450 mikronów czyli dość gesty. Filtruje b.dobrze brzeczka leci klarowna i filtr sie nie zapycha. Zrobę tak jak piszecie dam przepływ na poziomie 25%. Tylko nadal mnie nurtuje czy lepiej niemieszać młótna i dolewać wody czy może dolać wody zamieszać młótnem i wówczas zlewać ? Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lewatywa8 28 1 Items Posted November 12, 2014 Gdy pierwszy raz uruchomiłem hermsa filtracja 60L poszła w około 10 do 15 min. Nie zauważyłem spadku wydajności. Filtrowałem do 2 Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites