Jump to content
BroBart

American Oatmeal Stout

Recommended Posts

Na poczatek, jako ze to moj pierwszy post witam serdecznie wszystkich.

Forum czytuje dosc regularnie od jakiegos czasu, jednak dopiero teraz, kiedy to przyszlo bardziej zaawansowanych piwowarów o pomoc prosic, postanowilem sie zarejestrowac i o wsazowki do receptury zapytac.

 

Postanowilem uwazyc takie cos jak w tytule postu i taka receptura przyszla mi do glowy:

 

 

Warka ok 22-23 litry (celuje w ok 15-16°BLG):

 

zasyp:

3kg pale ale

0.5kg pilznenski

0.33kg pszeniczny

1kg Płatki owsiane

0.5kg Caraaroma

0.3kg jeczmien palony

 

chmiele:

30g Simcoe (60 min)

15g Simcoe (5 min)

15g Simcoe (3 dni cichej)

 

Drozdze:

US-05

 

Gwoli scislosci slody pszeniczny i pilznenski to raczej pozbywanie sie resztek niz jakis mój scisly zamysl, po prostu nie warze zbyt czesto i szkoda, zeby sie marnowalo.

 

Co myslicie o czyms takim?

Nie za duzo jeczmienia palonego czy platków?

Cicha - chmielic, czy nie chmielic?

drozdze US-05, czy zamienic, jesli tak to na jakie?

 

 

PS. okropnie przepraszam za brak polskich znakow, niestety klawiatura mi takich nie obsluguje...

Edited by BroBart

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mało słodu palonego . Jeśli masz tylko jęczmień palony to pół kilo jak nic. Ewentualnie mniej caraaromy 0.3 kg będzie ok. Chmielić na zimno nie musisz ale taka ilość będzie ok. Troszkę też mało samego chmielu na smak. Na 20 , 15 minut też by nie zaszkosziło coś wsypać. Ale jak nie masz wiecej to podziel tą drugą porcje na dwie i daj po równo na 15 i 0 minut. Drożdże ok.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nawet dobrze sie sklada, bede mial jeszcze extra 200g jeczmienia palonego, ale balem sie, ze to za duzo. Z chmieli w moich zapasach zostaje jeszcze 10g Simcoe i 50g Centennial, wiec na te 15-20 minut tez sie cos znajdzie.

Dzieki wielkie za odpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To amerykański stout wiec ma być paloność a przy tym blg możesz poszaleć. Użyj tego centenniala , to świetny chmiel i na pewno wzbogaci smak i aromat. Pokombinuj z chmieleniem jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy zamysl chmielenia bylby mniej-wiecej taki:

 

25g Centennial (60min)

15g Simcoe (60 min)

 

20g Centennial (15 min)

 

15g Simcoe (0 min)

 

15g Simcoe (3 dni cichej)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...