Skocz do zawartości

American Oatmeal Stout


Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek, jako ze to moj pierwszy post witam serdecznie wszystkich.

Forum czytuje dosc regularnie od jakiegos czasu, jednak dopiero teraz, kiedy to przyszlo bardziej zaawansowanych piwowarów o pomoc prosic, postanowilem sie zarejestrowac i o wsazowki do receptury zapytac.

 

Postanowilem uwazyc takie cos jak w tytule postu i taka receptura przyszla mi do glowy:

 

 

Warka ok 22-23 litry (celuje w ok 15-16°BLG):

 

zasyp:

3kg pale ale

0.5kg pilznenski

0.33kg pszeniczny

1kg Płatki owsiane

0.5kg Caraaroma

0.3kg jeczmien palony

 

chmiele:

30g Simcoe (60 min)

15g Simcoe (5 min)

15g Simcoe (3 dni cichej)

 

Drozdze:

US-05

 

Gwoli scislosci slody pszeniczny i pilznenski to raczej pozbywanie sie resztek niz jakis mój scisly zamysl, po prostu nie warze zbyt czesto i szkoda, zeby sie marnowalo.

 

Co myslicie o czyms takim?

Nie za duzo jeczmienia palonego czy platków?

Cicha - chmielic, czy nie chmielic?

drozdze US-05, czy zamienic, jesli tak to na jakie?

 

 

PS. okropnie przepraszam za brak polskich znakow, niestety klawiatura mi takich nie obsluguje...

Edytowane przez BroBart
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za mało słodu palonego . Jeśli masz tylko jęczmień palony to pół kilo jak nic. Ewentualnie mniej caraaromy 0.3 kg będzie ok. Chmielić na zimno nie musisz ale taka ilość będzie ok. Troszkę też mało samego chmielu na smak. Na 20 , 15 minut też by nie zaszkosziło coś wsypać. Ale jak nie masz wiecej to podziel tą drugą porcje na dwie i daj po równo na 15 i 0 minut. Drożdże ok.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nawet dobrze sie sklada, bede mial jeszcze extra 200g jeczmienia palonego, ale balem sie, ze to za duzo. Z chmieli w moich zapasach zostaje jeszcze 10g Simcoe i 50g Centennial, wiec na te 15-20 minut tez sie cos znajdzie.

Dzieki wielkie za odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.