Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam trzy zestawy do uwarzenia: weizenbock 16 blg, dunkelweizen 12 blg i hefeweizen 12 blg oraz jedne drożdże MauriBrew WEISS - Y1433. Mam zamiar uwarzyć wszystkie te piwa na tych drożdżach, tzn, pierwsze normalnie a kolejne na gęstwie. Proszę o poradę doświadczonego piwowara w jakiej kolejności najlepiej byłoby zacząć warzyć te piwa? Planuje warzyć je w takiej kolejności jak wymieniłem, czy może lepiej zacząć o najjaśniejszego? czy może w ogóle nie ma to znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie przyjęło się że najpierw piwo z mniejszym blg, a później gęstwę do piwa o większym ekstrakcie. Jeśli chodzi o kolor to najpierw jasne a później ciemne, chyba że nie przejmujesz się zbytni barwą albo przemyjesz gęstwę. Kolejność jaką podałeś od końca :) (hefe -> dunel -> bock).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym najpierw hefewaizen i dobrze napowietrzyl. Potem gestwe podzielil na dwa i zrobil pozostale. Jak nie masz tyle fermentorow to hefe, waizenbock i dunkel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki marcin_l85 zrobię tak jak mi poleciłeś, mam wystarczająco fermentorów :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

niestety najprawdopodobniej w centrum piwowarstwa pomylili mi etykiety na zwstawach i jako pierwsze uwarzyłem weizenbocka a na etykiecie był hefe-weizen, gdyż paczka z etykietą weizenbocka waży nieco ponad 4 kg a powinna ważyć ponad 6 kg dodatkowo nie widzę w niej żadnych ciemnych słodów (mój błąd że nie zważyłem paczki z hefe który prawdopodobnie był weizenbockiem, ale musiała mieć ponad 6 kg, dodatkowo widziałem w niej ziarna ciemnych słodów). Po prostu taka uwaga na przyszłość dla innych, żeby sprawdzali zestawy zanim zaczną warzyć:) aha co do danych to wyszło mi 20,5l 15 blg a ten weizenbock powinien być 16blg (następny dowód na to że to nie może być hefe 20l 12 blg ). W planie mam podzielić tą gęstwę na pół i uwarzyć na niej hefe i dunkelweizena. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czytałem, ale już jest jak to się mówi 'musztarda po obiedzie' więc przeczytanie ponownie tej lektury nic nie zmieni :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×